√ Ciri Ciri Mati Syahid Menurut Islam Beserta Pengertiannya

Ciri Ciri Mati Syahid – Individu yang menemui ajal mereka dalam perjuangan untuk mempertahankan agama Allah SWT disebut sebagai mati syahid.

Orang yang menghembuskan nafas terakhir mereka dalam keadaan seperti ini akan diberikan kedudukan istimewa sebagai mati syahid. Apa sahaja jenis dan sifat khas kematian syahid yang patut anda ketahui?

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai sifat-sifat khas kematian syahid dan kelebihan yang diperoleh daripadanya.

Jenis Mati Syahid

Menurut pandangan para ulama, terdapat tiga bentuk kematian syahid yang perlu anda ketahui. Berikut adalah butiran mengenainya:

1. Syahid Dunia dan Akhirat

Orang yang diberi gelaran syahid dalam dunia dan akhirat adalah individu yang beriman dengan tulus ikhlas berjuang di jalan Allah, menegakkan agama-Nya, dan mengharapkan keridhaan-Nya semata-mata.

Mereka ini bersedia mengorbankan nyawa di medan pertempuran. Mereka tidak menunggu lagi kesudahan pertempuran dengan golongan musyrik.

Pengajaran ini berpandukan hadis daripada Saidina Jabir RA, di mana Nabi SAW bersabda:

كَانَ يَجْمَعُ بَيْنَ الرَّجُلَيْنِ مِنْ قَتْلَى أُحُدٍ فِي ثَوْبٍ وَاحِدٍ ثُمَّ يَقُولُ ‏”‏ أَيُّهُمَا أَكْثَرُ أَخْذًا لِلْقُرْآنِ ‏”‏ ‏.‏ فَإِذَا أُشِيرَ إِلَى أَحَدِهِمَا قَدَّمَهُ فِي اللَّحْدِ ‏.‏ قَالَ ‏”‏ أَنَا شَهِيدٌ عَلَى هَؤُلاَءِ ‏”‏‏ وَأَمَرَ بِدَفْنِهِمْ فِي دِمَائِهِمْ وَلَمْ يُصَلِّ عَلَيْهِمْ وَلَمْ يُغَسَّلُوا

“Nabi SAW pernah menghimpunkan dua lelaki dari mereka yang telah dibunuh di (peperangan) Uhud seraya baginda bertanya kepada mereka siapakah antara mereka yang mempelajari lebih banyak Al-Quran?

Dan ketika salah seorang dari mereka ditunjuk, baginda mengarahkannya agar diletakkannya di lahad (kubur) terlebih dahulu. Baginda bersabda “saya saksi ke atas mereka.”

Maka baginda memerintahkan supaya mereka dikebumikan dengan darah mereka, tidak boleh disolatkan, dan mereka tidak boleh dimandikan.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, No. 1347)

2. Syahid Dunia

Seseorang dikira syahid dunia apabila meninggal dalam peperangan untuk agama Allah tetapi pada masa yang sama terhalang daripada mencapai status syahid sepenuhnya.

Contohnya, mereka yang berperang semata-mata untuk keuntungan harta, untuk reputasi keberanian, atau untuk mendapat pengiktirafan manusia, dan sebagainya – tujuan yang bersifat duniawi.

Namun, mereka ini tidak dianggap sebagai syahid akhirat kerana tidak mencapai ganjaran syahid yang sepenuhnya di sisi Allah.

Yang lebih penting, hubungan mereka di akhirat adalah di antara mereka dan Tuhan Yang Maha Esa.

3. Syahid Akhirat

Orang-orang yang dikurniakan status syahid di akhirat ialah mereka yang bukan daripada kumpulan yang telah disebutkan sebelum ini.

Secara mudahnya, sesiapa yang syahid bukan di medan perang tetapi disebut dalam hadis dengan istilah syahid.

Contohnya, seperti individu yang meninggal kerana penyakit perut, wabak, tersepit di bawah reruntuhan bangunan, dan perkara-perkara lain sebagaimana yang dinyatakan dalam hadis sebagai syahid.

Mereka akan menerima ganjaran dan pahala seperti orang yang syahid di akhirat, tetapi ganjarannya tidak sama dengan golongan pertama (syahid dunia dan akhirat).

Ciri-ciri Mati Syahid

Lima orang yang telah meninggal dunia dengan penuh keberkatan syahid. Abu Hurairah, semoga Allah merahmatinya, melaporkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

الشُّهَداءُ خَمْسَةٌ: المَطْعُونُ، والمَبْطُونُ، والغَرِقُ، وصاحِبُ الهَدْمِ، والشَّهِيدُ في سَبيلِ اللَّهِ

Maksudnya: “Orang yang mati syahid ada lima golongan iaitu:
1. Orang yang mati kerana taun,
2. Mati kerana penyakit perut,
3. Mati lemas,
4. Ditimpa runtuhan dan
5. Syahid di jalan Allah.”

Imam al-Nawawi telah mengemukakan bahawa setiap bentuk kematian adalah dianggap sebagai syahid kerana keagungan anugerah Allah SWT ke atas mereka. Ini disebabkan oleh kepedihan dan penderitaan yang mereka alami semasa menghadapi kematian. (Rujuk al-Minhaj fi Syarh Sahih Muslim, Cet. Dar al-Siddiq, 5/550)

Cara Menguruskan Jenazah Syahid

Orang yang gugur sebagai syahid, baik di dunia mahupun di akhirat, tidak memerlukan proses mandian, kafan, atau solat.

Mereka boleh dikebumikan terus dengan darah dan pakaian yang mereka kenakan.

Bagi yang syahid di dunia, mereka tidak akan disolatkan, dikafankan, atau dimandikan.

Sementara bagi yang syahid di akhirat, adalah wajib bagi mereka untuk menjalani proses mandian, kafan, dan solat sebelum dikebumikan.

Hikmah Mati Syahid

Allah SWT berfirman dalam surah An-Nisa, ayat 74 yang bermaksud:

فَلْيُقَاتِلْ فِيْ سَبِيْلِ اللّٰهِ الَّذِيْنَ يَشْرُوْنَ الْحَيٰوةَ الدُّنْيَا بِالْاٰخِرَةِ وَمَنْ يُّقَاتِلْ فِيْ سَبِيْلِ اللّٰهِ فَيُقْتَلْ اَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيْهِ اَجْرًا عَظِيْمًا

“Danbarangsiapa berperang di jalan Allah, lalu gugur atau memperoleh kemenangan maka akan kami berikan pahala yang besar kepadanya.”

Daripada Miqdam bin Ma’dikarib, Sabda Rasulullah SAW:

للشهيد عند الله ست خصال: يُغفر له في أول دَفعة ويَرى مقعده من الجنة، ويجار من عذاب القبر، ويأمن من الفزع الأكبرِ، ويوضع على رأسه تاج الوقار؛ الياقوتة منها خير من الدنيا وما فيها، ويزوج اثنتين وسبعين زوجة من الحورِ العِين، ويشفّع في سبعين من أقاربه

“Bagi orang yang mati syahid ada 6 keistimewaan iaitu: 1) Diampuni dosanya sejak mulai pertama darahnya meluncur keluar, 2) melihat tempatnya didalam syurga, 3) dilindungi dari azab kubur, 4) terjamin keamanannya dari malapetaka besar merasakan kemanisan iman, 5) dikahwinkan dengan bidadari, 6) diperkenankan memberikan syafa’at bagi 70 orang kerabatnya”.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini mengupas mengenai ciri-ciri mati syahid, merujuk kepada individu yang gugur dalam perjuangan untuk mempertahankan agama Allah SWT. Terdapat tiga jenis kematian syahid yang diterangkan, iaitu syahid dunia dan akhirat, syahid dunia, serta syahid akhirat.

Bagi mereka yang mati dalam perjuangan dengan ikhlas, tanpa mengira kesudahan pertempuran dengan musuh, dikenali sebagai syahid dunia dan akhirat. Namun, bagi yang terbunuh dalam medan perang tetapi dengan motif duniawi, seperti untuk keuntungan harta, mereka hanya dianggap syahid dunia. Bagi individu yang meninggal dalam keadaan bukan di medan perang, tetapi masih diberikan status syahid, contohnya akibat penyakit perut, mereka termasuk dalam kategori syahid akhirat.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.