√ Umat Muslim Wajib Tahu, Inilah Nama Syurga Dalam Al-Quran

Nama Syurga – Apa sahaja nama syurga yang disebut dalam Al-Quran?

Dalam artikel ini, kita akan mengupas dengan ringkas tentang nama-nama syurga yang disebut dalam Al-Quran beserta kedudukannya.

Pengertian Syurga

Tempat yang amat mulia bagi mereka yang tekun melakukan kebaikan dan berbakti kepada Allah SWT adalah syurga, manakala bagi mereka yang sebaliknya, neraka adalah ganjarannya. Dengan itu, Allah S.W.T menciptakan syurga dan neraka sebagai konsep balasan.

Allah SWT dengan jelas menyatakan tentang kewujudan syurga dan kebahagiaan yang menanti penghuninya di sana nanti.

Tiap-tiap syurga memiliki pelbagai tingkatan penghuninya, dan Al-Quran telah menjelaskan tentang keadaan syurga dalam beberapa ayat, seperti yang dinyatakan oleh Allah SWT dalam surah An-Nisa ayat: 13.

تِلْكَ حُدُودُ ٱللَّهِ ۚ وَمَن يُطِعِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ يُدْخِلْهُ جَنَّٰتٍ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا ٱلْأَنْهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَا ۚ وَذَٰلِكَ ٱلْفَوْزُ ٱلْعَظِيمُ

Segala hukum yang tersebut adalah batas-batas (syariat) Allah. Dan sesiapa yang taat kepada Allah dan RasulNya, ia akan diamasukkan oleh Allah ke dalam syurga yang mengalir dari bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya; dan itulah kejayaan yang amat besar.

Sebagai umat Islam, kita mempunyai tanggungjawab untuk meyakini dan menghendaki syurga sebagai tujuan utama dalam kehidupan dunia ini.

Syurga adalah tempat yang memiliki beberapa tingkatan, seperti yang diajar oleh Rasulullah SAW bahawa setiap tingkatan syurga ini mempunyai jarak yang sejauh bumi dan langit.

“Surga itu terdiri dari seratus tingkat. Jarak antara yang satu dan yang lainnya seperti antara bumi dan langit. Dan tingkatan tertinggi adalah Surga Firdaus,”
-HR Abu Sa’id Al Khudri

Perkara yang luar biasa adalah bagaimana Allah SWT telah menjanjikan keindahan syurga yang begitu menakjubkan sehingga kita, sebagai manusia, tidak dapat membayangkan sepenuhnya dengan akal dan fikiran kita. Di dunia ini, kita tidak akan pernah menemui sesuatu yang sebanding dengan apa yang telah dijanjikan oleh Allah SWT.

Karenanya, sebagai umat Islam, penting bagi kita untuk mengenali nama-nama syurga dan tingkatannya sebagaimana yang disebutkan dalam Al-Quran.

Nama Syurga Yang Disebutkan Dalam Al-Quran

Dalam keabadian, syurga memunculkan suasana yang terpencil dengan deretan tingkatnya, dihuni oleh individu yang berbeza-beza, mengikut catatan perbuatan semasa menjalani kehidupan di dunia ini.

Allah SWT telah menjanjikan kepada mereka yang taat dan tunduk kepada-Nya ganjaran yang agung dalam Al-Quran dengan menyebut 8 nama syurga yang menakjubkan.

1. Syurga Firdaus

Syurga Firdaus merupakan lokasi yang diwujudkan oleh Allah SWT daripada emas yang berkilau. Daripada syurga inilah aliran sungai-sungai syurga mengalir. Ia adalah di antara syurga yang paling utama dan murni di sisi-Nya.

Seperti yang dinyatakan dalam firman Allah SWT dalam Surah Al-Kahfi ayat 107:

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَانَتْ لَهُمْ جَنَّاتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلً

Maksudnya:“Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, disediakan bagi mereka syurga Firdaus sebagai tempat tetamu (yang serba mewah)”

Tanda-tanda mereka yang bersemayam di Syurga Firdaus:

  1. Mereka yang memelihara solat dengan penuh keikhlasan dan ketaatan.
  2. Mereka yang tetap menunaikan zakat sebagai bentuk kepedulian terhadap sesama.
  3. Mereka yang menjaga lisan dari mengeluarkan kata-kata kasar dan percakapan yang sia-sia.
  4. Para syuhada’ yang gugur dalam perjuangan jihad fi sabilillah, serta para nabi dan rasul.
  5. Mereka yang memelihara kehormatan diri, kecuali dalam pergaulan dengan isteri mereka yang sah.

2. Syurga Ma’wa

Syurga Ma’wa yang cantik ini merupakan hasil ciptaan daripada zamrud hijau oleh Allah S.W.T. Menurut penjelasan dalam Tafsir Atha oleh Ali, Syurga Ma’wa ini adalah tempat kediaman bagi Jibrail dan segala malaikat yang lain.

Tempat yang indah ini juga menjadi tumpuan bagi individu yang mempunyai iman yang kukuh dan taqwa kepada Allah S.W.T.

Seperti yang dinyatakan dalam ayat Surah al-Najm, 15:

عِنۡدَہَا جَنَّۃُ الۡمَاۡوٰی

Maksudnya:“Yang di sisinya terletak syurga al-Ma’wa”

Tanda-tanda warga Syurga Ma’wa adalah:

  1. Mereka yang sungguh-sungguh beriman dan amal soleh.
  2. Individu yang bertakwa kepada Allah S.W.T.
  3. Mereka yang menghormati kebesaran Allah S.W.T dan menahan diri dari hawa nafsu.

3. Syurga ‘Adn

Taman Syurga ‘Adn yang menakjubkan ini dipersembahkan oleh Ilahi dari permata putih. Ia merupakan kediaman yang disukai oleh individu yang teguh beriman dalam keyakinan tunggal mereka. Dalam konteks bahasa Inggeris, Syurga ‘Adn ini sering dirujuk sebagai “Eden”, yang secara literal bermaksud “Taman yang Indah”.

Tidak hanya itu, Syurga ‘Adn juga dikhaskan untuk mereka yang sabar menghadapi dugaan yang Allah turunkan sepanjang perjalanan hidup mereka. Seperti yang disebutkan dalam Firman Ilahi yang terdapat dalam surah al-Nahl, ayat 31:

جَنَّـٰتُ عَدْنٍۢ يَدْخُلُونَهَا تَجْرِى مِن تَحْتِهَا ٱلْأَنْهَـٰرُ ۖ لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَآءُونَ ۚ كَذَٰلِكَ يَجْزِى ٱللَّهُ ٱلْمُتَّقِينَ

Maksudnya:(Untuk mereka) Syurga-syurga ” Adn “, yang mereka akan memasukinya, yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka beroleh di dalam Syurga itu apa yang mereka kehendaki; demikianlah Allah membalas orang-orang yang bertaqwa.

4. Syurga Khuldi

Syurga Khuldi ialah sebuah paradis yang dicipta oleh Allah S.W.T. daripada marjan merah dan kuning yang memukau. Di sini, para penduduknya sentiasa taat pada segala perintah Allah S.W.T. dan menjauhi larangan-Nya. Mereka yang setia dikumpulkan dalam syurga yang dikenali sebagai Syurga Khuldi.

Seperti yang dinyatakan dalam firman Allah S.W.T. dalam Surah Al-Furqan, ayat 15:

قُلْ أَذَٰلِكَ خَيْرٌ أَمْ جَنَّةُ الْخُلْدِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ ۚ كَانَتْ لَهُمْ جَزَاءً وَمَصِيرًا

Maksudnya:Katakanlah: “Apa (azab) yang demikian itukah yang baik, atau surga yang kekal yang telah dijanjikan kepada orang-orang yang bertakwa?” Dia menjadi balasan dan tempat kembali bagi mereka?”.

Ciri-ciri yang membezakan mereka yang mendiami Syurga Khuldi adalah kesetiaan mereka dalam menuruti segala arahan daripada Allah S.W.T. Mereka sentiasa berusaha untuk menjauhi segala larangan-Nya, dengan penuh keikhlasan dan kesungguhan.

5. Syurga Na’im/ Naiim

Syurga Na’im ini adalah destinasi surgawi yang disusun indah oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala dari perak putih yang murni. Tempat istimewa ini diramaikan oleh individu yang tekun menjalani kehidupan yang beramal soleh.

Seperti yang diungkapkan dalam firman Allah Subhanahu wa Ta’ala dalam surah al-Syu’ra ayat: 85:

وَاجْعَلْنِيْ مِنْ وَّرَثَةِ جَنَّةِ النَّعِيْمِ

Maksudnya:“Dan jadikanlah daku dari orang-orang yang mewarisi Syurga Jannatun-Na’im”.

Ciri-ciri mereka yang mendiami Syurga Na’im adalah mereka yang beriman dengan tulus dan amalan mereka diterima dengan penuh kebaikan. Mereka adalah golongan yang bertaqwa kepada Allah dengan sepenuh hati dan sentiasa mengamalkan kebajikan dalam kehidupan mereka.

6. Syurga Darussalam/ Dar al-Salam

Penciptaan Syurga Darussalam oleh Allah S.W.T diilhamkan daripada yakut merah, satu permata yang amat berharga. Dar al-Salam adalah salah satu dari 99 nama Allah yang maha agung. Istilah “Dar al-Salam” merujuk kepada sebuah tempat yang penuh dengan keamanan dan kesejahteraan.

Seperti yang dinyatakan dalam firman Allah S.W.T dalam Surah al-An’am ayat 127:

لَهُمْ دَارُ ٱلسَّلَٰمِ عِندَ رَبِّهِمْ ۖ وَهُوَ وَلِيُّهُم بِمَا كَانُوا۟ يَعْمَلُونَ

Maksudnya:“Bagi merekalah syurga Dar al-Salam (tempat tinggal yang aman sejahtera) di sisi Tuhan mereka, dan Dialah Penolong mereka, disebabkan amal-amal (yang baik) yang mereka telah kerjakan.”

Tanda-tanda mereka yang mendiami Syurga Darussalam/ Dar al-Salam adalah:

Mereka yang teguh dalam memegang iman mereka.
Mereka yang kerap merenungkan ayat-ayat al-Quran dan selalu mengaplikasikannya dalam kehidupan sehari-hari kerana Allah.

7. Syurga Darul Muqamah

Pangkalan Surga Darul Muqamah ini dipersembahkan oleh Allah S.W.T. dari permata putih. Tempat yang dimuliakan ini diramaikan oleh mereka yang teguh beriman dan beragama Islam, serta giat menjalankan amal soleh.

Seperti yang ditegaskan dalam ayat 35 surah Fathir:

ٱلَّذِىٓ أَحَلَّنَا دَارَ ٱلْمُقَامَةِ مِن فَضْلِهِۦ لَا يَمَسُّنَا فِيهَا نَصَبٌ وَلَا يَمَسُّنَا فِيهَا لُغُوبٌ

Maksudnya:“Dan mereka berkata:” Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan dukacita kami. Sesungguhnya Tuhan kami benar-benar Maha Pengampun. Yang menempatkan kami dalam tempat yang kekal (syurga) dari kurnia-Nya; di dalamnya kami tiada berasa lelah dan tiada pula berasa lesu.”

Tanda-tanda mereka yang tinggal di Syurga Darul Muqamah ialah:

  • Mereka yang selalu kukuh dalam keimanan dan Islam.
  • Mereka yang sentiasa giat beramal soleh.

8. Syurga Maqamul Amin

Syurga Maqamul Amin adalah sebahagian dari ciptaan Allah yang terindah, diperbuat daripada emas yang murni. Ia menjadi tempat tinggal bagi individu yang mengamalkan iman serta taqwa kepada Allah SWT. Hanya orang-orang yang terpilih ini yang akan diizinkan menjejak kaki ke dalam keanggunan Maqamul Amin, sebuah syurga yang menjadi destinasi akhir bagi mereka yang menjaga hubungan teguh dengan Tuhan.

Para penduduk Syurga Maqamul Amin mempunyai ciri-ciri khas:

Mereka adalah individu yang teguh beriman dan sentiasa mengamalkan taqwa kepada Allah SWT.

Apakah Keistimewaan Yang Ada Dalam Syurga?

Di antara ciri-ciri kelompok yang berhak mendiami tempat yang mulia adalah mereka yang selalu mematuhi segala perintah dan tunduk kepada kehendak Allah SWT. Bagi orang-orang yang beriman dan taat kepada-Nya, Allah telah menjanjikan sebuah anugerah istimewa di akhirat, iaitu taman syurga yang dipenuhi dengan kenikmatan yang tidak terhingga, bahkan lebih indah dari yang dapat dibayangkan oleh manusia.

Seperti yang disebutkan dalam Surah Muhammad ayat 15:

“Di dalamnya ada sungai-sungai daripada air yang tidak berubah rasa dan baunya, sungai-sungai daripada susu yang tidak berubah rasanya, sungai-sungai daripada khamar yang lazat rasanya bagi peminumnya dan sungai-sungai daripada madu yang disaring dan mereka di dalamnya memperoleh segala macam buah-buahan.” 

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membincangkan nama-nama syurga yang terdapat dalam Al-Quran serta ciri-ciri dan keistimewaannya. Terdapat lapan nama syurga yang disebutkan, antaranya Syurga Firdaus, Syurga Ma’wa, dan lain-lain. Setiap syurga mempunyai keunikan tersendiri, seperti Syurga Firdaus yang diwujudkan daripada emas bersinar dan keistimewaan dalam syurga termasuklah kenikmatan yang tidak terhingga seperti sungai-sungai yang mengalir dengan air yang tidak pernah berubah rasanya. Semua ini merupakan anugerah dari Allah SWT kepada mereka yang beriman dan taat kepada-Nya, dan sebagai umat Islam, penting untuk memahami dan mengenal pasti nama-nama syurga serta mengejar keistimewaan dan kenikmatan yang telah dijanjikan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.