√ Seruan Boikot Produk Kurma Dari Israel, Senarai Penuh

Kurma Dari Israel – Adakah anda sedar bahawa terdapat kurma dari Israel yang telah beredar di pasaran Malaysia hari ini, mungkin tanpa pengetahuan kita sebagai umat Islam?

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi senarai kurma dari Israel yang sebaiknya dihindari.

Jenis-jenis Kurma di Dunia

Kurma adalah antara hidangan sunnah yang amat bermanfaat dan amat diminati ketika berpuasa.

Ia menjadi kegemaran Baginda Rasulullah SAW kerana faedahnya yang amat berharga bagi kesihatan fizikal dan mental.

Banyak riwayat mengatakan tentang keutamaan untuk bersahur dan berbuka dengan kurma.

Antara hadis yang menyebut tentang sahur dan berbuka puasa dengan kurma adalah “Sebaik-baik makanan sahur seorang mukmin ialah kurma”. – (Hadis, Sunan Abu Daud 2338).

Rasulullah SAW juga bersabda, “Apabila diantara kalian berpuasa, maka berbukalah dengan kurma, jika tidak ada kurma, maka berbukalah dengan air, sebab air itu suci”. – (Hadis, Imam Abu Daud, Al-Baihaqi dan Al-Hakim).

Seterusnya, Anas bin Malik meriwayatkan bahawa “Rasulullah SAW biasa berbuka puasa sebelum sembahyang maghrib dengan ruthob (kurma basah), jika tidak ada ruthob, maka beliau berbuka dengan tamar (kurma kering), dan jika tidak ada tamar, beliau meminum seteguk air”. – (Hadis, Imam Abu Daud, 2356).

Kononnya terdapat lebih daripada 1,400 spesies kurma di seluruh dunia. Malah, hanya di Arab Saudi sahaja, terdapat kira-kira 400 spesies yang berbeza. Itu pun belum termasuk yang berasal dari Mesir, Iraq, Iran, Tunisia, Pakistan, California, dan tempat-tempat lain.

Antara pelbagai jenis kurma yang terdapat ialah seperti Kurma Ajwa, Kurma Anbar, Kurma Aseela, Kurma Burhi, Kurma Dakheni, Kurma Deglet Noor, Kurma Deglet Ubend, Kurma Fankha, Gattara, Kurma Hilali, Kurma Khalas, Kurma Khodry, Kurma Majdoul, Kurma Maktoomi, Kurma Meneifi, Kurma Nabtat Ali, Kurma Nobouth Saif, Kurma Nobouth Sultan, Kurma Rushodia, Ruthana, Ruseiz, Safawi, Segae, Shagra, Sheishe, Shibibi, Sukkari, Sullaj, Wannana, dan Kurma Al Barakah.

Industri Kurma di Israel

Mungkin ramai tak sedar bahawa Israel merupakan pengeluar kurma Medjool terbesar di dunia. Separuh daripada kurma Israel dieksport ke Eropah, dan dijual di pasar raya besar serta kedai tempatan di seluruh benua.

Menurut Friends of Al-Aqsa (FOA), United Kingdom (UK), Belanda, Perancis, Sepanyol, dan Itali adalah di antara negara yang mengimport buah kering ini dalam jumlah yang besar.

FOA menyatakan bahawa pada tahun 2020, UK telah mengimport lebih daripada 3,000 tan kurma dari Israel dengan nilai AS$8.9 juta.

Inilah beberapa nama-nama kurma dari Israel yang terkenal di seluruh dunia:

 • Sungai Jordan
 • Raja Sulaiman
 • Kurma Tamara Barhi
 • Batu Bara Padang Pasir
 • Rapunzel
 • Bomaja
 • Shams
 • Delilah

Tiga daripada setiap empat kurma Medjoul berasal dari Israel. Tetapi, perlu diingat, eloklah membeli Kurma Medjoul hanya dari sumber Palestin yang disahkan seperti Zaytoun atau Yaffa.

Israel sering kali memalsukan kurma yang ditanam di atas tanah yang dirampas sebagai ‘produk Palestin’ untuk menarik pembeli semasa Ramadan, menyebabkan penjualan Medjoul meningkat sebanyak 57%.

Selain itu, kurma dari Israel juga dipasarkan semula melalui rangkaian supermarket terkemuka di bawah jenama mereka sendiri seperti:

 • Marks & Spencer
 • Sainsbury
 • Tesco
 • Asda
 • Morrisons
 • Waitrose

Sebahagian besar tanaman kurma Israel, sehingga 80%, dieksport, terutamanya ke Eropah, di mana ia meraih kira-kira 10% bahagian pasaran.

Dua syarikat besar Israel yang terlibat adalah Agrexco dan Hadiklaim. Agrexco, yang dimiliki oleh kerajaan Israel, mengendalikan 60-70% daripada semua barangan yang dihasilkan di penempatan haram Israel.

Kempen Boikot Barangan Israel

Apabila kita bincangkan mengenai kesan keberkesanan kempen boikot terhadap barangan dari Israel, Kesatuan Perindustrian Israel telah mengumumkan bahawa selepas serangan terhadap Gaza, satu dari lima pengeksport Israel sedang mengalami kesulitan dalam menjual produk mereka ke luar negara akibat tindakan boikot.

Tidak hanya itu, pengerusi jawatankuasa perdagangan asing persatuan tersebut turut mendedahkan bahawa 21 peratus daripada pengeksport tempatan melaporkan kesulitan dalam pemasaran produk Israel kerana tindakan boikot anti-Israel, terutamanya dari UK dan negara-negara Scandinavia.

Perlu difahami bahawa setiap wang yang kita belanjakan pada syarikat perniagaan Yahudi adalah menjadi modal kepada Yahudi Zionis untuk meneruskan tindakan kejam menentang kanak-kanak, orang tua, wanita, dan nyawa yang tidak berdosa di Palestin.

Mari kita ambil tindakan serius dan konsisten dengan memboikot segala produk dan perkhidmatan yang memberi manfaat kepada perniagaan Zionis yang dilaknat oleh Allah SWT.

Semoga usaha kecil kita ini akan mendapat kejayaan daripadaNya.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my menyerukan, Adakah anda sedar bahawa kurma dari Israel kini ada di pasaran Malaysia tanpa pengetahuan kita sebagai umat Islam? Kita perlu berwaspada terhadap jenis-jenis kurma dari Israel seperti Kurma Ajwa, Kurma Anbar, dan lain-lain. Disarankan untuk memilih kurma Medjoul dari sumber Palestin yang sah seperti Zaytoun atau Yaffa. Kita digalakkan untuk memboikot produk Israel yang diketahui sering mengelirukan kurma mereka sebagai ‘produk Palestin’ demi meningkatkan jualan semasa Ramadan. Semoga usaha ini mendapat keberkatan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.