√ Hukum Imam Solat Duduk, Sedang Makmum Solat Berdiri

Hukum Imam Solat Duduk – Apakah hukum jika imam solat dengan duduk sementara makmumnya berdiri semasa solat berjemaah? Adakah solat itu sah atau tidak?

Dalam artikel kali ini, kami ingin menerangkan mengenai hukum solat imam yang duduk sedangkan makmum berdiri.

Solat Duduk Satu Rukhsah Beribadah

Solat duduk merujuk kepada amalan seseorang yang menunaikan sembahyang sambil duduk. Biasanya, cara sembahyang ini diamalkan oleh individu yang menghadapi kesakitan atau tidak mampu untuk berdiri, rukuk, atau sujud atas pelbagai sebab.

Kaedah menunaikan sembahyang ini tetap sah dan diterima dalam ajaran Islam, dengan syarat ia dilakukan dengan betul dan sebaik mungkin mengikut kemampuan individu tersebut. Ini sejajar dengan ajaran yang disampaikan oleh ‘Imran bin Husain RA, yang menyatakan:

“Saya mengalami penyakit buasir, maka saya bertanya kepada Rasulullah SAW mengenai cara menunaikan sembahyang. Beliau menjawab:”

صَلِّ قَائِمًا، فَإِنْ لَمْ تَسْتَطِعْ فَقَاعِدًا، فَإِنْ لَمْ تَسْتَطِعْ فَعَلَى جَنْبٍ

“Bersolatlah secara berdiri, jika tidak mampu lakukanlah secara duduk dan jika tidak mampu juga lakukanlah secara mengiring.” – (Hadis Riwayat Al-Bukhari, No. 1066)

Dalam hal cara melaksanakan solat dengan duduk, kaedahnya berbeza-beza bergantung kepada keupayaan individu.

Sebagai contoh, jika seseorang mampu melakukan rukuk tetapi tidak mampu sujud, mereka boleh berdiri dan rukuk seperti biasa, tetapi duduk ketika sujud.

Bagi mereka yang tidak dapat berdiri sama sekali, mereka boleh melakukan kesemua solat sambil duduk.

Perbezaan dalam gerakan rukuk dan sujud seseorang dilihat dari sudut pembengkokan badan.

Untuk sujud, anda perlu membengkokkan badan lebih ke hadapan berbanding rukuk.

Hukum Imam Solat Duduk

Menurut syariat, adalah benar dan boleh dilakukan bagi seorang imam solat untuk duduk. Ini adalah peraturan yang diakui dalam ajaran agama Islam.

Dalam sebuah riwayat yang disampaikan oleh Ummu Al-Mu’minin ‘A’isyah R.Anha, beliau menyatakan:

اشْتَكَى رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فَدَخَلَ عَلَيْهِ نَاسٌ مِنْ أَصْحَابِهِ يَعُودُونَهُ فَصَلَّى رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم جَالِسًا فَصَلَّوْا بِصَلاَتِهِ قِيَامًا فَأَشَارَ إِلَيْهِمْ أَنِ اجْلِسُوا فَجَلَسُوا فَلَمَّا انْصَرَفَ قَالَ‏ إِنَّمَا جُعِلَ الإِمَامُ لِيُؤْتَمَّ بِهِ فَإِذَا رَكَعَ فَارْكَعُوا وَإِذَا رَفَعَ فَارْفَعُوا وَإِذَا صَلَّى جَالِسًا فَصَلُّوا جُلُوسًا

Maksudnya: “Rasulullah SAW jatuh sakit pada suatu hari maka datanglah ramai dari kalangan sahabat untuk menziarahi baginda.

Kemudian Rasulullah SAW mendirikan solat dalam keadaan duduk, dan para sahabat mengikut baginda solat dalam keadaan mereka berdiri.

Rasulullah SAW kemudiaannya memberi isyarat kepada mereka supaya solat secara duduk dan sebaik sahaja baginda selesai solat, baginda berkata: 

‘’Sesungguhnya dijadikan imam untuk diikuti, apabila imam rukuk, hendaklah kamu rukuk, dan apabila imam bangun, hendaklah kamu bangun, dan apabila imam solat secara duduk, hendaklah kamu solat secara duduk.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 412)

Bagaimanapun, adalah lebih ditekankan bahawa solat berjemaah sepatutnya diutamakan di dalam rumah, terutamanya jika anda mempunyai anak lelaki. Dalam keadaan sedemikian, lebih baik anak lelaki menjadi imam kerana kemampuannya untuk menunaikan solat berdiri.

Apabila tiada anak lelaki, tetapi terdiri hanya dari wanita-wanita seperti isteri dan anak perempuan, ayah boleh memimpin solat sebagai imam dalam keadaan duduk. Pandangan ini disokong oleh Imam Al-Nawawi dalam al-Majmu’ Syarh al-Muhazzab (4/264), di mana disunatkan bagi imam yang tidak mampu untuk solat berdiri untuk digantikan oleh seseorang dalam jemaah yang mampu melakukannya.

Rasulullah SAW sendiri pernah meminta orang lain menggantikan beliau sebagai imam semasa keadaan tertentu. Ini menunjukkan bahawa penyerahan tugas imam adalah sesuatu yang diperkenankan dalam Islam.

Penjelasan ini diperkuat dengan hakikat bahawa solat dalam keadaan berdiri adalah lebih sempurna dan mendekatkan diri kepada kesempurnaan gerakan-gerakan solat.

Pandangan Para Ulama 4 Mazhab

Mazhab Syafie, Mazhab Hanafi, dan Sebahagian Mazhab Maliki berbeza pendapat mengenai perkara ini. Menurut Mazhab Syafie dan sebahagian Mazhab Maliki, jika imam mengalami kesukaran fizikal semasa solat dan duduk, maka makmum yang sihat diwajibkan untuk solat dalam keadaan berdiri.

Namun, Mazhab Hanafi mempunyai pendapat yang sedikit berbeza. Bagi mereka, jika imam solat sambil duduk, makmum yang mengikutinya masih boleh solat dalam keadaan berdiri kerana tidak terjejas oleh kesukaran fizikal imam. Sebaliknya, Mazhab Maliki juga mempunyai pendapat yang berbeza di mana solat makmum dianggap sah walaupun mereka duduk mengikut imam yang solat dalam keadaan duduk. Terakhir, Mazhab Hanbali berpendapat bahawa jika imam melakukan solat dalam keadaan duduk, maka wajarlah bagi makmum yang mengikutinya untuk turut duduk.

Penjelasan Ustaz Azhar Idrus

“Boleh dan dibenarkan!” Demi alasan bahawa imam tidak dapat menunaikan solat berdiri.”

Ustaz Azhar Idrus menyimpulkan, dari situ teranglah bahawa dalam Islam, terdapat kelonggaran yang diberikan, dan Allah SWT menghormati keadaan darurat yang dialami seseorang.

Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Baqarah, ayat 286 yang bermaksud:

لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا

“Tidaklah Allah memberatkan akan seseorang melainkan sekadar kemampuannya.”

Kesimpulan

Kesimpulan dari artikel bacadoa.my ini adalah, solat imam dengan duduk adalah sah dalam Islam, dengan pengecualian untuk keadaan darurat atau kesukaran fizikal, sebagaimana yang diajar oleh Nabi Muhammad SAW. Berbeza mazhab dalam Islam memberikan pendapat yang berlainan tentang hukum solat imam yang duduk dan makmum yang berdiri, namun, kebanyakan ulama sepakat bahawa solat imam yang duduk adalah sah, sementara makmum boleh memilih mengikut kesesuaian dan keadaan masing-masing.

Ustaz Azhar Idrus telah menegaskan kebenaran solat imam yang duduk dalam Islam, kerana Allah SWT tidak membebankan seseorang melebihi kemampuannya, dan pengecualian ini diberikan untuk memudahkan umat Islam dalam melaksanakan ibadah, terutamanya dalam keadaan darurat atau kesulitan fizikal.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.