√ Himpunan Amalan Sunat Hari Raya Aidilfitri Menurut Sunat Nabi

Amalan Sunat Hari Raya Aidilfitri – Banyak yang terlupa akan kebaikan amalan sunat semasa menyambut Hari Raya Aidilfitri. Padahal, amalan ini penuh dengan pahala serta memberi kebaikan kepada diri sendiri dan keluarga.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda beberapa contoh amalan sunat yang amat baik untuk diamalkan oleh umat Islam semasa menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Pengenalan Hari Raya Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri, atau dikenali dalam bahasa Arab sebagai (الفطر عيد), mempunyai makna yang sangat istimewa bagi semua umat Islam.

“Eid” bermakna kembali, manakala “fitri” membawa erti fitrah yang mengindahkan “kembali kepada fitrah”.

Perkataan “fitrah” di sini merujuk kepada keaslian manusia yang suci, bebas dari dosa seperti bayi yang baru dilahirkan.

Oleh itu, Hari Raya Aidilfitri disambut dengan kegembiraan yang melimpah ruah untuk memperingati pemulangan kepada fitrah.

Namun, merayakan Hari Raya Aidilfitri juga merupakan satu bentuk ibadah apabila dilaksanakan dengan penuh keikhlasan dan mengikut sunnah Rasulullah SAW.

Beberapa amalan Hari Raya Aidilfitri yang boleh diamalkan adalah seperti berikut:

Amalan Sunat Hari Raya Aidilfitri

1. Mandi Sunat Aidilfitri

Tradisi mandi sunat pada hari raya adalah amalan yang dilakukan oleh Rasulullah SAW sebelum beliau pergi menunaikan solat sunat hari raya. Sunnah ini dijadikan contoh oleh para sahabat baginda.

عَنْ نَافِعٍ أَنَّ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُمَرَ كَانَ يَغْتَسِلُ يَوْمَ الْفِطْرِ قَبْلَ أَنْ يَغْدُوَ إِلَى الْمُصَلَّى

Maksudnya: “Daripada Nafi’ bahawa Abdullah bin Umar RA mandi pada Hari Raya Aidilfitri sebelum pergi ke tempat solat.” – (Muwatta’ Malik, hadis sahih)

Selain itu, berdasarkan hadis riwayat Al-Baihaqi:

Maksudnya: Ali bin Abi Thalib RA pernah ditanya mengenai mandi. “Adakah diharuskan mandi setiap hari?” Beliau menjawab: “Tidak harus melakukannya. Namun, mandi yang diharuskan ialah mandi pada hari Jumaat, hari Arafah, hari Aidiladha dan Aidilfitri.” – (Hadis Riwayat al-Baihaqi)

Mandi sunat perlu dilakukan bermula dari pertengahan malam hingga waktu yang disyariatkan, iaitu selepas fajar terbit hingga matahari terbenam. Sebelum mandi, penting untuk mengingati untuk membaca lafaz mandi sunat seperti berikut:

نويت الغسل لعيد الفط سنة لله تعلى

Maksudnya: “Sahaja aku mandi sunat Aidilfitri kerana Allah Ta’ala.”

Kemudian, mandilah seperti biasa seperti mana yang kita lakukan setiap hari.

2. Memperbanyak Takbir

Adalah sunnah bagi kita untuk bersuara dengan takbir segera selepas pengumuman bahawa anak bulan Syawal telah kelihatan dengan jelas, dan kebiasaannya disambung sehingga 1 Syawal.

Apabila Ibnu Umar RA pergi keluar pada hari raya Aidilfitri, beliau akan terus mengucap takbir sehingga imam keluar untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri.

3. Memakai Pakaian Yang Elok

Busana yang memikat di tempat ini tidak semestinya pakaian yang mewah dan terkini. Sebaliknya, pakailah apa yang istimewa mengikut kemampuan kita dan hindari pembaziran.

Jika pakaian dari tahun sebelumnya masih menarik dan layak dipakai, tiada salahnya kita mengenakannya.

4. Memakai Wewangian

Setiap hari, kita menggunakan haruman untuk menghapuskan bau yang tidak diingini dari badan kita dan juga untuk meningkatkan keyakinan diri. Tetapi, kadang-kadang kita terlupa bahawa menggunakan haruman juga merupakan tindakan yang diajarkan oleh Rasulullah SAW.

Dalam sebuah hadis, Nabi SAW menyatakan bahawa:

“Tiga perkara yang disukai oleh ku daripada dunia 1. Wanita yang halal 2. Wangian 3. Rasa seronok dalam solat.” – (Hadis Riwayat Ahmad, Hakim dan Baihaqi- hadis hasan)

Rasulullah SAW juga sangat menggemari wangian, dan beliau tidak pernah menolak hadiah seperti wangian.

5. Mengerjakan Solat Sunat Aidilfitri

Solat sunat Aidilfitri merupakan ibadah yang dilakukan pada hari 1 Syawal dengan menunaikan dua rakaat. Seperti solat fardu lima waktu, solat ini mempunyai rukun dan syarat yang perlu dipatuhi.

Terdapat tambahan amalan sunat yang disyariatkan dalam solat ini, iaitu melaksanakan takbir sebanyak tujuh kali dalam rakaat pertama dan lima kali dalam rakaat kedua, disertakan dengan bertasbih di antara setiap takbir.

Mendirikan solat sunat Aidilfitri adalah sunat muakkad, iaitu sunat yang sangat dituntut untuk dilaksanakan. Lafaz niat solat sunat Aidilfitri adalah seperti berikut:

أُصَلِّي سُنَّةَ لِعِيْدِ الْفِطْرِ رَكْعَتَيْنِ مَأْمُوْمًا لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya: “Sahaja aku sembahyang sunat Hari Raya Aidil Fitri dua rakaat makmum kerana Allah Ta’ala.”

6. Saling Ziarah-menziarahi

Pada kesempatan yang berharga ini, mari kita manfaatkan sebaik mungkin untuk meraih keberkatan dalam menyambut hari raya bersama keluarga dan sanak saudara.

Mari kita pelihara tradisi ziarah-menziarahi, kerana terdapat begitu banyak kebaikan yang dapat diperolehi daripadanya, selain daripada mempereratkan ikatan di antara sesama manusia.

Sebagaimana yang disabdakan oleh Nabi Muhammad SAW:

“Barangsiapa yang suka untuk memperluaskan baginya rezekinya, dan ditangguhkan (dipanjang) umurnya, maka hendaklah dia menyambung (mengukuh) hubungan persaudaraannya.” – (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

7. Ucap Selamat Dan Saling Mendoakan

Bertukar salam dengan penuh kasih, memaafkan dengan tulus, serta berdoa untuk satu sama lain adalah tindakan yang mulia dalam kehidupan kita.

Doa dan kata-kata yang baik yang kita ucapkan kepada orang lain sebenarnya akan kembali kepada kita sendiri pada suatu masa nanti. Rasulullah SAW telah menyebutkan hal ini dengan bijak:

“Doa seorang muslim untuk saudaranya sesama muslim dari jauh tanpa diketahui olehnya akan dikabulkan. Di atas kepala orang Muslim yang berdoa ada malaikat yang telah diutus menjaganya. Setiap kali ia berdoa untuk kebaikan bagi saudaranya, maka malaikat yang diutus tersebut akan mengucapkan Amin (semoga Allah mengabulkan) dan bagi kamu juga akan mendapatkan seperti itu.” – (Hadis Riwayat Muslim, 4914)

8. Berpuasa Sunat 6 Hari

Menjalani puasa selama enam hari dalam bulan Syawal adalah amalan yang dipuji sebagaimana yang diajar oleh Rasulullah SAW. Hadis yang diriwayatkan oleh Muslim (1164) menyatakan bahawa sesiapa yang berpuasa sepanjang bulan Ramadhan dan mengikuti dengan enam hari di bulan Syawal akan mendapat ganjaran seolah-olah berpuasa sepanjang tahun.

Puasa sunat ini boleh dilakukan pada mana-mana hari dalam bulan Syawal, kecuali pada hari pertama iaitu 1 Syawal.

Bagi menunaikan niat puasa enam hari dalam bulan Syawal, lafaz yang digunakan adalah seperti berikut:

نَوَيتُ صَوْمَ غَدٍ عَن سِنَّةٍ مِنْ شَوَّالٍ سُنَّةً لِلَّهِ تعَالى

Maksudnya: “Sahaja aku berniat puasa esok hari enam hari Syawal kerana Allah Ta’ala”

9. Menjamah Makanan Sebelum Keluar

Satu kebiasaan yang disyorkan sebelum meninggalkan rumah untuk menunaikan solat sunat hari raya Aidilfitri adalah untuk bersantap. Ini adalah amalan yang diterima dan disyorkan dalam masyarakat pada hari yang mulia ini.

Abdullah bin Buraidah berkongsi pengalamannya, merujuk kepada ajaran bapanya, dengan berkata:

كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم لَا يَخْرُجُ يَوْمَ الْفِطْرِ حَتَّى يَطْعَمَ وَلَا يَطْعَمُ يَوْمَ الْأَضْحَى حَتَّى يُصَلِّي

Maksudnya: “Nabi Muhammad SAW tidak keluar ke tempat solat pada Aidilfitri sehinggalah baginda makan terlebih dahulu. Dan baginda tidak makan pada Aidiladha sehinggalah baginda solat terlebih dahulu.” – (Hadis Riwayat at-Tirmidzi, hadis sahih)

10. Menambahkan Amalan Bersedekah

Menghadapi kemeriahan hari raya yang semakin hampir, pastinya kita sibuk dengan persiapan dan perancangan. Dalam menyiapkan segala-galanya, tidak dapat dipandang remeh bahawa wang menjadi faktor penting bagi membeli keperluan dapur dan lain-lain.

Sebagai anak, adalah mulia memberi ruang kepada keluarga dalam aspek perbelanjaan, serta menambahkan sumbangan sedekah seberapa yang mampu.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menggariskan pentingnya amalan sunat semasa menyambut Hari Raya Aidilfitri, termasuk takbir, mandi sunat, menggunakan wewangian, berpakaian kemas, menunaikan solat sunat, berziarah, bersedekah, berpuasa enam hari, serta mengucapkan selamat dan mendoakan.

Amalan ini tidak hanya membawa keberkatan kepada individu dan keluarga tetapi juga mempereratkan ikatan kekeluargaan dan membawa keharmonian dalam masyarakat, sesuai dengan ajaran Islam yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW dan para sahabat. Oleh itu, penting bagi semua untuk melaksanakan amalan sunat ini dengan tulus dan kesedaran penuh akan kebaikannya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.