√ Panduan Hukum Solat Sunat Sebelum Subuh

Solat Sunat Sebelum Subuh – Ramai di antara kita yang tidak menyedari bahawa amalan solat sunat sebelum subuh boleh memberikan banyak kebaikan kepada diri kita jika dilaksanakan dengan konsisten.

Apakah tatacara melaksanakan solat tersebut dan apakah hikmah yang boleh diperoleh daripadanya? Teruskan membaca artikel ini hingga ke penghujung untuk mengetahui lebih lanjut.

Solat Sunat Sebelum Subuh

Solat sunat sebelum fajar dikenali sebagai solat qabliyah subuh dan solat sunat fajar.

Dalam sebuah riwayat, Aisyah RA menyebut:

لَمْ يَكُنِ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى شَيْءٍ مِنَ النَّوَافِلِ أَشَدَّ مِنْهُ تَعَاهُدًا عَلَى رَكْعَتَيِ الفَجْرِ

Maksudnya: “Nabi SAW tidak pernah memberi perhatian terhadap amalan-amalan sunat sebesar perhatian Baginda terhadap (solat sunat) dua rakaat Fajar.

Waktu Yang ditetapkan

Masa yang sesuai untuk menunaikan solat sunat sebelum fajar adalah setelah azan fajar berkumandang atau sebelum menunaikan solat fardhu fajar.

Solat sunat ini terdiri daripada dua rakaat, seperti yang diriwayatkan oleh Saidatina Aisyah RA.

“Rasulullah SAW memendekkan solat sunat subuhnya sehingga aku berasa ragu-ragu sama ada baginda membaca Al-Fatihah atau pun tidak.” – (Hadis Riwayat Ahmad)

Niat Solat Sunat Sebelum Subuh

Niatnya seperti yang berikut:

اُصَلِّى سُنَّةَ الصُّبْحِ رَكْعَتَيْنِ قَبْلِيَّةً مُسْتَقْبِلَ الْقِبْلَةِ ِللهِ تَعَالَى

Arab latin: Usholli sunnatash subhi rok’ataini qobliyatan mustaqbilal qiblati lillahi ta’ala

Maksudnya: “Aku niat mengerjakan sholat sunnah sebelum Subuh dua rakaat, menghadap kiblat karena Allah yang MahaTinggi.”

Tata Cara Solat Qobliyah Subuh

Daripada buku Dirasah Islamiyah Kelas VIII oleh Al Mubdi’u dan kumpulan, tiada perbezaan yang ketara antara tatacara solat sunat Qabliyah Subuh dengan solat sunat dua rakaat yang lain. Berikut adalah langkah-langkah bagi solat sunat Qabliyah Subuh:

 1. Mulakan dengan membaca niat untuk solat sunat Qabliyah Subuh.
 2. Takbiratul ihram untuk memulakan solat.
 3. Bacalah Surah Al-Fatihah diikuti dengan mana-mana surah dalam Al-Quran (dianjurkan Surah Al-Kafirun, Al-Ikhlas, Al-Baqarah ayat 136, dan Ali Imran ayat 52).
 4. Lakukan rukuk dengan menjadikan badan melengkung.
 5. Kemudian bangun tegak semula (I’tidal).
 6. Sujud yang pertama.
 7. Duduk di antara dua sujud dengan adab.
 8. Lakukan sujud kedua untuk rakaat pertama.
 9. Bangun berdiri dan ulangi urutan dari membaca Surah Al-Fatihah hingga sujud kedua.
 10. Duduk untuk tasyahud pada tahap akhir solat.
 11. Mengucapkan salam dengan menoleh ke kanan dan kiri sebagai tanda selesai solat.

Doa Selepas Solat Sebelum Subuh

اللَّهُمَّ رَبُّ جِبْرِيلَ وَإِسْرَافِيلَ وَمِيكَائِيلَ
وَمُحَمَّدٍ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، أَعُوذُ بِكَ مِنَ النَّارِ.

 Allahumma robbu jibrila wa israfila wa mika i la wa muhammadin nabiyyi sollallahu alayhi wassalam. A’uzuu bika minan narr. 

Maksudnya: “Ya Allah, Tuhan Jibril, Israfil, Mikail dan Nabi Muhammad SAW, aku memohon perlindungan Mu daripada api neraka.”

Hikmah Mengerjakannya

 1. Lebih berharga daripada segala dunia dan isinya,
 2. Lebih utama daripada nyawa kita sendiri,
 3. Amalan yang amat dihargai oleh Rasulullah SAW,
 4. Membawa manusia lebih dekat kepada Allah SWT.

Kesimpulan

Kesimpulan dari bacadoa.my Solat sunat sebelum fajar, juga dikenali sebagai solat qabliyah subuh atau solat sunat fajar, memberikan banyak manfaat jika diamalkan secara konsisten. Disyorkan oleh Nabi Muhammad SAW, amalan ini sebaiknya dilakukan selepas azan subuh atau sebelum solat fardhu subuh. Prosedur pelaksanaannya termasuk membaca niat, takbiratul ihram, surah Al-Fatihah dan surah lain, rukuk, sujud, tahiyat akhir, dan doa selepas solat. Melalui amalan ini, seseorang dapat mendekatkan diri kepada Allah SWT serta menganggapnya sebagai amalan yang bernilai di sisiNya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.