√ Malam Lailatul Qadar: Doa Serta Amalan Pada Malam Ramadan

Malam Lailatul Qadar – Malam Lailatul Qadar adalah malam yang penuh berkat dalam 10 malam terakhir bulan Ramadan. Mari kita bersama-sama meningkatkan amalan kita untuk meraih ganjaran yang besar dalam 10 malam terakhir Ramadan ini, dan mari kita sambut malam itu dengan harapan yang mendalam.

Apa saja amalan yang dapat kita lakukan untuk meraih pahala yang besar di malam yang istimewa ini? Artikel ini akan berbagi sedikit pengetahuan tentang amalan yang sangat dianjurkan pada malam yang mulia ini serta manfaat yang terkandung di dalamnya, yang sayangnya masih belum diketahui oleh banyak orang.

Maksud Lailatul Qadar

Malam Lailatul Qadar, juga dikenali sebagai “Malam Takdir,” merupakan satu malam yang amat istimewa dalam bulan Ramadan. Malam ini dianggap sebagai waktu yang penuh keberkatan dan keagungan.

Sesungguhnya kami telah menurunkannya (al-Quran) pada malam kemuliaan. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan.” -Surah al-Qadr: 1-3-

Istilah “Lailatulqadar” terdiri dari dua perkataan yang bersumber daripada “Lailah,” yang merujuk kepada masa matahari terbenam hingga fajar muncul (malam).

Sementara itu, “al-Qadar” membawa makna kemuliaan, hukum, dan ketetapan.

Pandangan para ulama berbeza mengenai makna “Qadar” yang berkaitan dengan malam tersebut. Terdapat pandangan yang berpendapat bahawa ia merujuk kepada kemuliaan, manakala pandangan lain memberikan makna yang berbeza.

Menurut Ibn Qudamah, malam qadar adalah malam yang penuh dengan keagungan, berkat, pengagungan, dan kelebihan yang besar.

Kapan Berlakunya Lailatulqadar

Malam Lailatul Qadar selalunya berlaku pada 10 malam terakhir bulan Ramadan yang berjumlah ganjil.

Sabda Rasulullah SAW ialah seperti berikut:

“Carilah Lailatulqadar pada sepuluh akhir bulan Ramadan dalam malam ganjil.”

Menurut riwayat yang disampaikan oleh Sayidatina Aisyah R.Anha, Rasulullah SAW pada saat memasuki 10 hari terakhir bulan Ramadan, Baginda memeriahkan malam-malam tersebut dengan menghidupkan anggota keluarga di rumah dan menjauhi isteri-isterinya.

Imam Ahmad dan Muslim melaporkan dalam hadis mereka yang bermaksud:

“Rasulullah SAW berusaha sedaya upaya dalam malam-malam sepuluh akhir Ramadan malebihi usahanya daripada malam-malam lain.”

Terdapat beberapa ulama yang memiliki pandangan berbeza tentang waktu berlakunya malam Lailatul Qadar. Beberapa pendapat yang diutarakan oleh mereka ialah:

1. Pertama: Berlaku Pada Malam 27 Ramadan

Pendapat ini adalah salah satu pendapat yang paling kukuh, menurut pandangan ulama, yang menyatakan bahawa malam Lailatul Qadar berlaku pada malam ke-27 Ramadan.

Alasan mereka sangat meluas, di antaranya:

  • Mengikut Abu Ka’ab katanya: “Demi Allah sesungguhnya Ibn Mas’ud telah meyakinkan bahawa malam Lailatulqadar jatuh dalam bulan Ramadan, manakala Lailatulqadar pula jatuh pada malam ke-27. Akan tetapi, dia enggan memberitahu kepada kami (malam yang tepat) kerana bimbangkan kamu tidak lagi berusaha mencarinya.”
  • Daripada riwayat Muawiyah yang bermaksud: “Bahawa Nabi SAW telah bersabda bahawa Lailatulqadar berlaku pada malam ke-27.”
  • Riwayat ini disokong oleh pendapat Ibn Abbas yang mengatakan bahawa surah al-Qadr mempunyai 30 perkataan. Perkataan yang ke-27 bagi surah itu terjatuh kepada dhamir (hia) yang kembalinya kepada Lailatulqadar.
  • Imam Ahmad telah meriwayatkan sebuah hadis daripada Ibn Umar R.Anhuma yang bermaksud: “Sesiapa yang mencari Lailatulqadar, dia hendaklah mencarinya pada malam yang ke-27, carilah kamu Lailatulqadar pada malam yang ke-27.”

2. Kedua: Pada Malam 23 Ramadan

Inilah pandangan yang disuarakan oleh Imam Syafie dalam hal ini.

Sementara itu, kita juga perlu mengambil kira pendapat-pendapat yang diberikan oleh Malik, Ibn Khuzaimah, Abu Awanah, dan al-Tahawi.

Semua pandangan ini merujuk kepada sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Unais, di mana Rasulullah SAW bersabda:

تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ لَيْلَةَ ثَلَاثَ وَعِشْرِيْنَ

Maksudnya:“Carilah malam Qadar pada malam 23 Ramadan.”

3. Ketiga: Pada Malam 21 Ramadan

Ini juga adalah pandangan yang diambil oleh Imam Shafie. Beliau merujuk kepada catatan Abu Daud dan al-Baihaqi yang berasal daripada Ibn Mas’ud, yang meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

اُطْلُبُوهَا لَيْلَةَ سَبْعَ عَشْرَةَ مِنْ رَمَضَانِ وَلَيْلَةَ إِحْدَى وَعِشْرِيْنَ وَلَيْلَةَ ثَلَاثِ وَعِشْرِيْنَ

Maksudnya:“Tuntutlah malam 17,21 dan 23 Ramadan.”

4. Keempat: Pada Malam 24 Ramadan

Ini berdasarkan hadis Ibn Abbas bahawa Baginda SAW bersabda:

اِلْتَمِسُوا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي أَرْبَعٍ وَعِشْرِيْنَ

Maksudnya:“Carilah malam Lailatulqadar pada malam 24 Ramadan.”
– Riwayat Muhammad bin Nasr Ahmad daripada Bilal dan al-Tayalisi-

5. Kelima: Pada Malam Terakhir Ramadan

Hal ini berdasarkan hadis Muawiyah RA bahawa Nabi SAW bersabda:

اِلْتَمِسُوا لَيْلَةَ الْقَدْرِ آخِرِ لَيْلَةٍ مِنْ رَمَضَانِ

Maksudnya: “Carilah malam Qadar pada akhir malam Ramadan.”
-Riwayat Ibn Nasr-

Doa Malam Lailatul Qadar

Di antara Doa yang sebaiknya kita amalkan untuk dibaca ketika malam al-Qadr adalah sebagai berikut:

1. Berikut Doa Malam Lailatul Qadar

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Allahumma Innaka ‘Afuwwun Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Annii 

Maksudnya:Ya Allah, sesungguhnya Engkau Zat Yang Maha Pemaaf dan Pemurah maka maafkanlah diriku”

Doa ini adalah satu doa yang telah diajarkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. kepada Saidatina Aisyah, supaya beliau dapat memohon kepada Allah S.W.T. untuk diberikan keampunan.

2. Doa Supaya Dapat Bertemu Malam Lailatul Qadar

Salah satu cara yang boleh diamalkan untuk menjumpai malam Lailatul Qadar sepanjang bulan Ramadan adalah dengan merutinkan diri dalam membaca:

اَللَّهُمَّ ارْزُقْنَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ فِي هَذِهِ السَّنَةِ وَفِي كُلِّ سَنَةٍ، وَأَعِنَّا عَلَى إِحْيَائِهَا قِيَامِهَا، بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ

 Allahummar-zuqna lailatul qodri fii hazihis-sanati wa fii kulli sanati, wa A-‘in-naa ‘alaa ihyaa ihaa qi yaa mihaa, birahmatika yaa arhamarrohimin 

Maksudnya: “Ya Allah, rezekikan kami Lailatul Qadar pada tahun ini dan juga pada setiap tahun. Dan bantulah kami untuk menghidupkan dan membangunkan malamnya Dengan RahmatMu, Wahai yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”.

Kelebihan Malam Lailatul Qadar

Menurut pandangan para cendekiawan agama, mereka berpendapat bahawa pelaksanaan amalan soleh yang paling utama adalah ketika malam Qadar, malam yang dianugerahkan lebih tinggi nilainya daripada seribu bulan.

Hal ini dapat dibuktikan dengan rujukan kepada sumber-sumber agama yang telah terdahulu.

Beberapa keistimewaan yang terkandung dalam malam ini adalah:

1. Turunnya Malaikat Dan Jibril Membawa Rahmat Dengan Perintah Tuhan

2. Dikatakan Lebih Baik Daripada Seribu Bulan.

Imam al-Qurtubi berkata:

“Malam Qadar mempunyai kelebihan kerana banyaknya keistimewaan dan malam tersebut dibahagikan kebaikan yang banyak yang tidak terdapat seumpamanya pada seribu bulan. Ramai ulama dan ahli tafsir berpendapat amalan dilakukan pada malam Qadar lebih baik daripada seribu bulan yang tiada padanya malam Qadar. Hal ini, disokong oleh Abu al-‘Aliyah.

Malaikat Dan Jibril Turun Pada Malam Tersebut

Imam Qurtubi berkata:

“Mereka turun daripada setiap langit dan juga Sidratul Muntaha ke langit dunia untuk mengaminkan doa orang yang memohon pada malam tersebut hingga waktu fajar.

3. Mendapat Keselamatan Dan Kebaikan Hingga Keluarnya Fajar

Al-Dahhaq berkata:

Allah tidak takdirkan pada malam tersebut kecuali keselamatan.

Sedangkan Mujahid berpendapat:

Ia merupakan malam selamat di mana syaitan tidak mampu untuk melakukan sebarang kejahatan pada malam tersebut.”-Lihat Tafsir al-Qurtubi 20/133.-

Amalan-amalan Pada Malam Lailatul Qadar

Kita semua mengetahui bahawa malam Lailatul Qadar adalah salah satu malam yang penuh dengan keagungan dan kemuliaan, bahkan melebihi seribu bulan.

Setiap tindakan kebaikan yang kita lakukan pada malam itu akan mendatangkan ganjaran yang melebihi seribu kali lipat.

Oleh itu, mari kita bersama-sama mengambil peluang ini dengan sepenuh hati untuk melaksanakan ibadah tanpa meninggalkannya.

Mari kita isi malam yang berharga ini dengan banyak aktiviti seperti qiamullail, membaca al-Quran, berzikir, berdoa, dan meminta keampunan dan rahmat dari Allah.

Ibadah-ibadah ini boleh dijalankan sendirian di rumah atau bersama-sama dengan orang lain.

1. Berdoa Memohon Keampunan Dan Dihapuskan Dosa Yang Lalu

Lailatul Qadar adalah saat yang sangat istimewa untuk berdoa, sebab itu setiap Muslim diberikan peluang untuk mengucapkan doa-doa yang diinginkan, baik untuk kebaikan di dunia maupun akhirat.

Abu Hurairah telah melaporkan bahwa Rasulullah (Nabi Muhammad) pernah bersabda:

Sesiapa yang melakukan qiamullail pada Ramadhan kerana keimanan dan mengharapkan pahala akan diampunkan dosa-dosanya yang lalu.” -Hadis riwayat Bukhari dan Muslim-

2.  Melakukan Solat Malam (Qiamullail)

Rasulullah SAW menasihati para umatnya untuk mencari dan merayakan sepuluh malam terakhir dalam bulan Ramadhan.

Dalam riwayat daripada ‘Aisyah R.Anha, beliau berkata:

Adalah Rasulullah SAW apabila masuk pada sepuluh akhir (Ramadan), Baginda SAW akan menghidupkan malamnya (dengan ibadah), mengejutkan ahli keluarganya, dan memperketatkan kain sarungnya (bersungguh-sungguh dalam beribadah dan melakukan kebaikan)”

3. Sekurang-Kurangnya Melakukan Solat Fardu Secara Berjemaah.

Imam Ibn Rajab al-Hanbali Rahimahullah telah menyatakan pendapatnya.

Beberapa cendekiawan dalam mazhab Syafie menegaskan dalam riwayat mereka dari Ibn ‘Abbas R.Anhuma bahawa:

Menghidupkan malam Lailatul Qadar akan terhasil apabila seseorang mendirikan solat ‘Isya’ secara berjemaah dan berazam untuk melakukan solat Subuh secara berjemaah jua. Imam Malik merekodkan dalam al-Muwatta’ bahawa Imam Ibn al-Musayyib berkata: Sesiapa yang bertemu dengan Lailatul Qadar bermaksud (yang mendirikan solat) dalam berjemaah (pada malam tersebut), maka dia akan memperolehi kebaikan malam itu. Begitu jualah yang dikatakan oleh Imam asy-Syafie rahimahullah dalam pendapat lamanya: Sesiapa yang mendirikan solat Isya’ dan Subuh pada malam Lailatul Qadar, maka dia akan memperoleh kebaikannya.” -Lihat Lathaif al-Maarif (hal. 159).-

4. Melakukan Iktikaf

Iktikaf yang juga dikenali sebagai ‘Iktikaf Asyrul-Awahir’ adalah sebuah amalan sunnah yang sangat dianjurkan, terutama apabila dilakukan dalam bulan Ramadhan, khususnya pada 10 hari terakhir bulan tersebut.

Dalam tempoh-tempoh istimewa ini, Rasulullah SAW telah mengajak isteri, keluarga, dan sahabat-sahabat Baginda untuk bersama-sama mengisi malam-malam tersebut dengan berbagai bentuk ibadah, yang bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Seperti yang pernah disampaikan oleh Abi Hurairah r.a:

Bahawa Nabi SAW beriktikaf pada setiap kali Ramadhan pada 10 hari, tetapi beriktikaf 20 hari pada tahun kewafatan Baginda SAW.” -Riwayat al-Bukhari, Abu Daud dan Ibn. Majah-

Kesimpulan

Kesimpulan daripada artikel bacadoa.my ini ialah bahawa Malam Lailatul Qadar adalah malam yang sangat istimewa dalam bulan Ramadan, dianggap lebih utama daripada seribu bulan, dan terdapat perbezaan pendapat berkenaan tarikh pasti malam ini.

Oleh itu, umat Islam digalakkan untuk melakukan pelbagai amalan ibadah seperti solat malam, berdoa memohon keampunan, berzikir, dan beriktikaf di masjid selama 10 hari terakhir Ramadan. Amalan-amalan ini dapat membawa ganjaran besar dan menghapuskan dosa-dosa lalu.

Keutamaan Malam Lailatul Qadar termasuklah kemurahan Allah yang melebihi seribu bulan, kedatangan malaikat dan Jibril, serta keselamatan dan kebaikan yang dianugerahkan dalam malam tersebut. Oleh itu, adalah digalakkan untuk menjalankan solat fardu secara berjemaah pada malam ini. Semua umat Islam diharapkan memanfaatkan Malam Lailatul Qadar dengan amalan ibadah dan doa, dengan harapan untuk menerima rahmat dan keampunan dari Allah SWT.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.