√ Doa Selamat dan Kesyukuran (Rumi, Arab, dan Maksud)

Doa Selamat – Mengamalkan doa adalah satu tindakan yang telah diwariskan dalam kehidupan umat Islam sejak kecil lagi. Doa-doa ini telah diberikan kepada umat Islam sebagai salah satu cara untuk berkomunikasi dengan Allah S.W.T.

Salah satu doa yang kita ajarkan adalah doa keselamatan. Doa ini diucapkan dan dibacakan oleh umat Islam ketika menghadiri acara-acara atau ketika menghadapi ujian dalam kehidupan.

Tujuannya adalah untuk mencari keridhaan Allah S.W.T. dan juga meminta perlindungan daripada segala perkara buruk yang tidak diingini ketika acara berlangsung. Doa ini juga diamalkan untuk menjaga keselamatan diri dan keluarga.

Di bawah ini, kami senaraikan beberapa doa yang boleh anda amalkan mengikut situasi anda. Sila teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Pengertian Doa Selamat

Doa keselamatan, adalah permohonan yang diajukan oleh umat Islam untuk memohon perlindungan daripada Allah SWT. Doa ini sering dibacakan semasa kenduri kesyukuran dan majlis kenduri keselamatan sebelum memulakan majlis, dengan harapan agar majlis berjalan dengan lancar dan aman.

Selain dari memohon perlindungan, doa ini juga diamalkan untuk mencapai keselamatan diri dan keluarga. Kita perlu mengakui bahawa sebagai manusia, kita adalah makhluk yang lemah dan sering melakukan kesilapan dalam kehidupan kita.

Oleh itu, amalan membaca doa keselamatan sangat ditekankan sebagai cara untuk memohon pertolongan dan perlindungan daripada Allah SWT.

Panduan ini berlandaskan firman Allah SWT dalam Surah Ghafir, ayat 40:

Maksudnya: “Berdoalah kamu kepada Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu.”

Himpunan Doa Selamat

Terdapat beberapa variasi doa yang boleh dipraktikkan. Di bawah ini, terdapat beberapa kumpulan doa keselamatan yang boleh diucapkan.

1. Doa Selamat Dunia dan Akhirat

اَللّٰهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ سَلَامَةً فِى الدِّيْنِ
وَعَافِيَةً فِى الْجَسَدِ
وَزِيَادَةً فِى الْعِلْمِ
وَبَرَكَةً فِى الرِّزْق
ِ وَتَوْبَةَ قَبْلَ الْمَوْتِ
وَرَحْمَةً عِنْدَ الْمَوْتِ
وَمَغْفِرَةً بَعْدَ الْمَوْت
ِ اَللّٰهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا فِيْ سَكَرَاتِ الْمَوْتِ
وَنَجَاةً مِنَ النَّارِ
وَالْعَفْوَعِنْدَ الْحِسَابِ

Allahumma inna nas’aluka salamatan fiddin, wa afiyatan fil jasadi, wa ziyadatan fil ilmi, wa barakatan fir rizqi.

Wa taubatan qablal maut, wa rahmatan indal maut, wa maghfiratan ba’dal maut.

Allahumma hawwin alaina fii sakaratil maut, wa najatan minan naari, wal afwa indal hisab’

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya kami meminta kepada engkau akan keselamatan pada agama, afiyah pada jasad, pertambahan pada ilmu, keberkahan pada rezeki, taubat sebelum kematian, rahmat ketika mati, dan ampunan setelah kematian.”

2. Doa Selamat Ringkas dan Pendek

اللَّهُمَّ أَنْتَ السَّلاَمُ وَمِنْكَ السَّلاَمُ تَبَارَكْتَ ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ

‘Allaahumma antas salaam, wa minkas salaam, tabaaròkta dzal jalaali wal ikròòm’

Maksudnya: “Ya Allah, Engkaulah Tuhan yang memberi keselamatan. Dari keselamatan. Maha Suci Allah, Pemilik Kebesaran dan Kemuliaan.”

3. Doa Selamat dari Pemimpin Zalim

رَبِّ ابْنِ لِي عِنْدَكَ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ وَنَجِّنِي مِنْ فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِ وَنَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ

Ròbbibni lii ‘indaka baitan fil jannati wa najjinii min fir’auna wa ‘amalihi wa najjinii minal qòumidh zhòlimiin’

Maksudnya: “Wahai Ya Rabbku, bangunkanlah untukku sebuah rumah di sisiMu dalam surga, dan selamatkanlah aku dari Firaun dan perbuatannya, dan selamatkanlah aku dari kaum yang zalim.”

4. Doa Selamat dari Tipu Daya Orang Kafir

رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ وَنَجِّنَا بِرَحْمَتِكَ مِنَ الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

‘Ròbbanaa laa taj’alnaa fitnatal lil qòumidh dhòòlimiin wa najjinaa biròhmatika minal qòumil kaafiriin’

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, jangan jadikan kami sasaran fitnah dan jauhkanlah kami dari sasaran fitnah bagi kaum yang zalim, dan selamatkanlah kami dengan rahmat Mu dari tipu daya orang-orang yang kafir.” – (Surah Yunus, ayat 85-86)

5. Doa Doa Nabi Luth

رَبِّ نَجِّنِى وَأَهْلِى مِمَّا يَعْمَلُونَ

‘Rabbi najjinī wa ahlī mimmā ya’malụn’

Maksudnya: “Ya Tuhanku, tolonglah aku (dengan menimpakan azab) atas kaum yang berbuat kerusakan itu.” – (Surah Al-A’raf, ayat 30)

Kelebihan Baca Doa Ini

Sebenarnya, terdapat banyak manfaat yang dapat diperoleh ketika seseorang membaca doa yang penuh keberkatan ini.

Inilah beberapa kebaikan yang diperoleh dari membaca doa selamat:

  1. Keselamatan di dunia dan akhirat diberikan kepada kita.
  2. Terhindar dari segala bencana dan malapetaka yang mungkin terjadi.
  3. Dijauhkan dari tipu daya orang kafir yang mungkin berusaha merugikan kita.
  4. Dilindungi dari perbuatan kejam orang yang zalim.
  5. Diselamatkan dari kepimpinan yang zalim yang mungkin menimbulkan ketidakadilan.
  6. Dijauhkan dari azab neraka yang menakutkan.

Membaca doa selamat ini merupakan tindakan yang bijak, karena doa ini membawa keberkatan dan perlindungan dari segala bentuk bahaya dalam kehidupan kita. Oleh itu, amalkanlah membaca doa ini secara rutin untuk memperoleh manfaat yang besar.

Kesimpulan

Doa selamat adalah amalan penting dalam kehidupan umat Islam yang memohon perlindungan dari Allah SWT. Artikel bacadoa.my ini menguraikan beberapa jenis doa selamat yang boleh diamalkan dalam pelbagai situasi seperti acara penting atau ketika menghadapi ujian dalam kehidupan.

Doa ini mencakup permohonan keselamatan dalam agama, tubuh, ilmu, rezeki, taubat sebelum kematian, dan perlindungan dari tipu daya orang kafir atau pemimpin zalim. Membaca doa selamat memberikan banyak manfaat seperti keselamatan di dunia dan akhirat, penghindaran dari bencana, dan perlindungan dari berbagai bentuk kejahatan.

Artikel ini menekankan pentingnya amalan ini dan mendorong umat Islam untuk secara rutin membacanya untuk mendapatkan keberkatan dan perlindungan dalam kehidupan mereka.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.