√ Himpunan Doa Nabi Ibrahim Dalam Rumi dan Maksudnya

Doa Nabi Ibrahim – Adakah doa Nabi Ibrahim yang dapat menjadikan urusan harian anda lebih mudah?

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda tentang doa Nabi Ibrahim AS yang dapat menjadi panduan anda sepanjang hari.

Mari Kenali Nabi Ibrahim AS

Nabi Ibrahim AS merupakan salah seorang dari para Nabi dan Rasul yang penting bagi umat Islam untuk memahami.

Kisah perjalanan hidup Nabi Ibrahim AS diceritakan secara terperinci dalam Al-Quran.

Misalnya, kisah bagaimana beliau diuji dengan dicampakkan ke dalam api, pengorbanan yang diperintahkan untuk menyembelih anaknya yang dikasihi, Nabi Ismail AS, pembinaan kota suci Mekah dan penetapan ibadah Haji, serta usaha dakwahnya yang gigih sehingga berhasil menghancurkan berhala-berhala di Babylon.

Doa Nabi Ibrahim

1. Doa dikurniakan Zuriat Dan Keluarga Yang Soleh

رَبِّ ٱجْعَلْنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَآ
ءِ ﴿٤٠﴾ رَبَّنَا ٱغْفِرْ لِى وَلِوَٰلِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ ٱلْحِسَابُ

Rabbij’alnii muqiimasholaati wamin dzurriyyatii rabba wataqabbal du’aai (40) Rabbanaghfirlii waliwaa lidayyaa walilmukminiina yauma yaqumul hisab (41)

Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunankanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku. Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan”. (Surah Ibrahim: ayat 40-41)

2. Doa diberi Rezeki dan Keselamatan

رَبِّ اجْعَلْ هَٰذَا بَلَدًا آمِنًا وَارْزُقْ أَهْلَهُ
مِنَ الثَّمَرَاتِ مَنْ آمَنَ مِنْهُمْ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ

 Rabbij’al hadza baladan aminan warzuq ahlahu minatsamarati man amana minhum billahi wal yauwmil akhiri

Mkasudnya: “Ya Tuhanku jadikanlah negeri Mekkah ini negeri yang aman dan berilah rezeki berupa buah-buahan kepada penduduknya iaitu di antara mereka yang beriman kepada Allah dan hari kemudian.” (Surah al- Baqarah: ayat 126)

3. Doa Agar diterima Segala Amal

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا ۖ إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

 Rabbana taqabbal minna innaka ‘antas sami’ul ‘alim

Maksudnya: “Ya Tuhan kami terimalah amal dari kami sungguh Engkaulah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Surah al-Baqarah: 127)

4. Doa diberi iIlmu Pengetahuan

رَبِّ هَبْ لِى حُكْمًا وَأَلْحِقْنِى بِٱلصَّـٰلِحِينَ ﴿٨٣﴾ وَٱجْعَل لِّى لِسَانَ صِدْقٍ فِى ٱلْـَٔاخِرِينَ ﴿٨٤﴾ وَٱجْعَلْنِى مِن وَرَثَةِ جَنَّةِ ٱلنَّعِيمِ ﴿٨٥﴾ وَٱغْفِرْ لِأَبِىٓ إِنَّهُۥ كَانَ مِنَ ٱلضَّآلِّينَ ﴿٨٦﴾ وَلَا تُخْزِنِى يَوْمَ يُبْعَثُونَ

Rabbi hablii hukman waalhiqnii bisshalihin (83) Waj’allii lisana shidqin filaakhirin (84) waj’alnii min warasati jannatinna’im (85) waghfir li abii innahu kaana minadhollin (86) walaa tukhzinii yauma yub’asun (87)

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, berikanlah daku ilmu pengetahuan ugama, dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang soleh; Dan jadikanlah bagiku sebutan yang baik (nama yang harum) dalam kalangan orang-orang yang datang kemudian; Dan jadikanlah daku dari orang-orang yang mewarisi Syurga Jannatun-Naiim; Dan ampunkanlah bagi bapaku, kerana sesungguhnya ia adalah dari orang-orang yang sesat; Dan janganlah engkau hinakan daku pada hari makhluk-makhluk dibangkitkan hidup semula.” (Surah Asy-Syua’ra’: ayat 83-87)

5. Doa Untuk Menghilangkan Gelisah

 اَلَّذِيْنَ قَالَ لَهُمُ النَّاسُ اِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوْا لَكُمْ فَاخْشَوْ
هُمْ فَزَادَهُمْ اِيْمَانًاۖ وَّقَالُوْا حَسْبُنَا اللّٰهُ وَنِعْمَ الْوَكِيْلُ

Allaziina qaala lahumun-naasu innan-naasa qad jama’ụ lakum fakhsyauhum fa zaadahum īmaanaw wa qaalụ ḥasbunallaahu wa ni’mal-wakiil

Maksudnya: Orang-orang (yang mentaati Allah dan Rasul) yang ketika ada orang-orang mengatakan kepadanya, ‘Orang-orang (Quraisy) telah mengumpulkan pasukan untuk menyerang kamu, kerana itu takutlah kepada mereka,’ ternyata (ucapan) itu menambah (kuat) iman mereka dan mereka menjawab, ‘Cukuplah Allah (menjadi penolong) bagi kami dan Dia sebaik-baik pelindung.’ (Surah Ali Imran: ayat 173)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my tersebut menyimpulkan bahawa doa-doa yang dipelajari dari Nabi Ibrahim AS dapat memberikan petunjuk dan kekuatan kepada umat Islam sepanjang hari. Doa-doa ini termasuk permohonan rezeki, keselamatan, keluarga yang beriman, ilmu pengetahuan, diterima segala amal, dan meredakan kegelisahan. Dengan memahami dan mengamalkan doa-doa ini, diharapkan umat Islam dapat mencari ketenangan dan kekuatan dalam kehidupan harian mereka.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.