√ Doa Nabi Musa Dalam Al Quran Dalam Rumi dan Maksudnya

Doa Nabi Musa – Adakah terdapat doa khas yang diajarkan oleh Nabi Musa yang boleh memberi keredhaan kepada Allah dan membantu dalam urusan seharian kita? Kami di sini ingin menerangkan mengenai doa istimewa yang diajarkan oleh Nabi Musa AS yang boleh menjadi panduan hidup kita.

Mari Kenali Nabi Musa AS

Nabi Musa AS merupakan salah seorang dari para Nabi dan Rasul yang amat penting bagi umat Islam untuk mengenali. Kisah lengkap mengenai kehidupan beliau terdapat dalam Al-Quran. Ini termasuklah kisah mulia sejak lahirnya, penyelamatan oleh isteri Firaun, konfrontasi dengan Firaun, dan mukjizat yang menakjubkan yang beliau tunjukkan.

Himpunan Doa Nabi Musa AS

1. Doa Memohon Keampunan

رَبِّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي فَاغْفِرْ لِي فَغَفَرَ لَهُ ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Robbi innii zholamtu nafsii faghfir lii fa ghofaro lah, innahuu huwal-ghofuurur-rohiim

Maksudnya: “Ya Tuhanku, sesungguhnya aku telah menzalimi diri sendiri; oleh itu ampunkanlah dosaku.” (Maka Allah Taala menerima taubatnya) lalu mengampunkan dosanya, sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” – (Surah Al-Qasas: ayat 16)

2. Doa dipermudahkan Urusan

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي

Robbish rohlii shodrii, wa yassirlii amrii, wahlul u’qdatam mil lisaani yafqohu qoulii

Maksudnya: “Ya Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku, dan mudahkan bagiku segala urusanku dan lancarkanlah lidahku, supaya mereka memahami kata-kataku.” – (Surah Taha: ayat 25-28)

3. Doa Memohon Kebaikan

رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ

Robbi innii limaaa angzalta ilayya min khoirin faqiir

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan.” – (Surah Al-Qasas: ayat 24)

4. Doa Agar Terhindar dari Fitnah

فَقَالُوا۟ عَلَى ٱللَّهِ تَوَكَّلْنَا رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِّلْقَوْمِ ٱلظَّٰلِمِينَ (85)
وَنَجِّنَا بِرَحْمَتِكَ مِنَ ٱلْقَوْمِ ٱلْكَٰفِرِينَ(86)

Fa qooluu álallohi tawakkalnaa, robbanaa laa taj-álnaa fitnatal lil-qoumizh-zhoolomiin. Wa najjinaa birohmatika minal-qoumil-kaafiriin

Maksudnya: Lalu mereka berkata: “Kepada Allah jualah kami berserah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau jadikan kami landasan fitnah kesengsaraan bagi kaum yang zalim. (85) “Dan selamatkanlah kami dengan rahmatMu dari kaum yang kafir”. (86) (Surah Yunus: ayat 85 & 86)

5. Doa Memohon Petunjuk Dalam Hidup

رَبِّ نَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ // ..عَسَىٰ رَبِّي أَنْ يَهْدِيَنِي سَوَاءَ السَّبِيلِ

Robbi najjinii minal-qoumizh-zhoolimin // ..A’saa robbiii ay yahdiyanii sawaaa as-sabiil

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, selamatkanlah daku dari kaum yang zalim “. (21) ..”Mudah-mudahan Tuhanku menunjukkan jalan yang benar kepadaku,”. (22) – (Surah Al-Qasas: ayat 21 & 22)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membincangkan doa-do’a istimewa yang diajarkan oleh Nabi Musa AS yang dapat membawa keredhaan Allah dan membantu dalam urusan harian. Nabi Musa AS, yang mempunyai peranan penting dalam Islam, mengajarkan beberapa doa penting seperti doa untuk kelancaran urusan, memohon keampunan, agar terhindar dari fitnah, meminta kebaikan, dan petunjuk dalam kehidupan.

Dengan mengamalkan doa-do’a ini, kita diharap dapat memperoleh bantuan dan petunjuk dari Allah dalam menjalani kehidupan sehari-hari serta mengambil iktibar dari ajaran yang diberikan oleh Nabi Musa AS.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.