√ DOA TAHLIL LENGKAP: Bacaan, Terjemahan, Hukum

Doa Tahlil – Apakah doa tahlil yang singkat yang boleh diucapkan semasa majlis tahlil?

Dalam artikel kali ini, kami akan membagikan mengenai doa tahlil dalam tulisan Arab, tulisan Rumi, beserta terjemahannya juga.

Teks Doa Tahlil Arab (Umum)

Allahamdulillah hirab bil a’lamin. Hamdan yu wafi ni ‘amahu wa yukafiu’ mazidah. Ya rabbana lakal hamdu kama yam baghi lija lali wajhika wa ‘azimi sultonik.

Allahumma solli wasallim ‘ala sayyidina muhammadin solatan tunjina biha min jami ‘al ahwali wal afat. Wataq dhi lana biha min jami ‘e alhaja ti watu tohhiruna biha min jamil ‘is sayyiat.

Watar fi ‘una biha ‘in daka ‘a lad darojat. Watubal lighuna biha aq dol ghoya ti min jami ‘al khoirati fil hayati waba’ dal mamat.

Subhanaka la tuh si sana an ‘ala alaika kama as nayta ‘ala nafsika. Falakal hamdu.

Hatta tardho walakal hamdu iza ro dhita walakal hamdu ba’ dar ridho. Allahumma solli wasallim ‘ala sayyidina muhammadin fil awwalin. Wasolli wasallim ‘ala sayyidina muhammadin fil a khirin.

Wasolli wasallim ‘ala sayyidina muhammadin fil malail ‘ala ila yaw middin. Wasolli wasallim ‘ala sayyidina muhammadin hatta tarisal ardho wamin ‘alaiha wa anta khorul wa risin.

Allahumma aj ‘al waaw sil wata qobbal sawa bama qora’na hu minal qur anil ‘azim. Wama qul na hu min ya Allah.

Wama sollayna hu ‘alannabiyyin muhammadin sollallahu ‘alaihi wasallama fi ha zihissa ‘atil mubarokatihi haziyyatam minna wa silatan warahmatan minka nazilatan wabarokatan syamila.

Waso daqotan mutaqobbalatan nuqoddimuha wanuh diha ila hadroti sayyidina muhammadin rasulillahi sollallahu ‘alai hi wasallam.

Summa ila arwahi azwajihi wazurriyyatihi waashabihi wattabi ‘ina wata bi ‘it bi ‘inalahum bihihsa nin ila yaqmiddin. Allahumma aj ‘alhu fika kallahum minnar. Wanaja tallahum minnar. Wasitrallahum minnari wafida an wa’ fu anhum (3 kali).

Summa sawa ban misla sawabi zalika ila arwahi walidina wamasya ekhina wawalidihim wamasya ikhihim wajami ‘il muslimina mim masya riqil ardho ila maghoribiha.

Allahumma aj ‘alna fi soha ifina wasoha ifi walidina wassa datil ha dhirina wawalidinhim ‘ummal jami’.

Birrahmai warridwan. Wa ad khilna waiyya hum fi fasihil jinan. Ya hannanu yamannanu yabadi ‘ussamawati wal ard.

Ya zal jalali wal ikram. Allahumman qul hummin dhiqil qobri wawallahud. Ila jannatika janna til khuludi. Ila zillin mamdud. Wama immas kub. Wafakihatin kasiratin la maq dhu ‘atin wala mamnu ‘ah.

Wafurusyim marfu ‘ah Ma ‘allazina an ‘am ta ‘alaihim minnanbiyyina wasiddiqin. Washu hada i wassolihin. Wahasuna ula ika rofiqon ya arhamarrahimin.

Wasallahu ‘ala sayyidina muhammadin. Wa’ala alihi wasohbihi wasallam. Walhamdulillahi rabbil ‘alain.

Terjemahan:

“Segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam. Pujian yang memadai dan menyamai akan pertambahan segala nikmatNya.

Wahai Tuhan kami, kepadaMu tertumpu segala pujian sebagaimana layak bagi kebesaran pemerintahanMu.

Ya Allah, kami pohonkan selawat dan salam Mu ke atas penghulu kami Nabi Muhammad sebagai selawat yang melepaskan diri kami dari bala bencana,

Tunaikanlah ya Allah segala hajat kami, dan selawat itu engkau bersihkan kami dari segala keburukan dan Engkau angkatkan kami disisi Mu setinggi darjat dan Engkau sampaikan ke hujung harapan dan cita-cita kami dari segala kebaikan semasa kami hidup dan selepas mati.

Maha suci Engkau ya Allah, kami tidak dapat mengira pujian kami ke atas Mu sebagaimana Engkau puji ke atas diri Mu, maka kepada Mu segala pujian sehingga Engkau redhai dan untuk Mu pujian apabila Engkau redha dan untuk Mu pujian selepas Engkau redha.

Ya Allah pohon selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad di permulaan dan pohon selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad di hari penghabisan dan pohon selawat ke atas Nabi Muhammad setinggi-tingginya sehingga hari kiamat

dan selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad sehingga diwarisi bumi dan Engkau adalah sebaik-baik pewaris.

Ya Allah jadikanlah, sampaikanlah dan terimalah pahala bacaan yang kami baca daripada kitab Al-Quran yang agong,

dan pahala bacaan yang kami tahlilkan dari “La ilaha illallah” dan pahala bacaan istighfarnya dan pahala bacaan zikir dari sebutan “Ya Allah” dan pahala selawat dan salam kami ke atas Nabi Muhammad pada

saat yang berkat ini sebagai hadiah dari kami sebagai penghubung dan ia sebagai rahmat dari Mu yang turun membawa berkat yang meliputi, juga sebagai sedekah yang diterima,

dikemukakan dan dihadiahkan kehadrat penghulu kami Nabi Muhammad SAW. kemudian kepada roh-roh para isterinya, keluarganya dan sahabat-sahabatnya dan tabiin, tabi’ tabiin bagi mereka kebaikan hingga hari kiamat.

Ya Allah, jadikan selawat itu pemisah, penyelamat, pendinding dan penebus mereka dari api neraka.

Ya Allah, ampunilah, kasihanilah, sihatkanlah dan maafkanlah mereka. Kemudian berikanlah pahala sedemikian juga kepada roh-roh ibu bapa kami dan guru-guru kami dan berikanlah juga pahala kepada ibubapa kami dan guru-guru kami

dan berikanlah juga pahala kepada ibubapa dan guru-guru kepada ibubapa kami seterusnya sekelian orang Islam dari timur ke barat.

Ya Allah, jadikanlah kami dan rakan-rakan kami dan rakan ibubapa kami juga dengan sekelian yang hadir dan ibubapa mereka semuanya berada dalam rahmat dan kasih sayang.

Masukkan kami dan mereka ke dalam syurga Mu yang saujana luas, Wahai Tuhan yang Maha Kasih Sayang, penganugerahan yang mengindahkan langit dan bumi. Wahai Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan.

Ya Allah, pohon pindahkan dari mereka kesempitan lubang kubur dan lahad kepada syurga abadiMu, kepada naungan yang terbentang luas dan air yang tercurah dan buah-buahan yang banyak yang tidak terhenti buahnya dan tidak terlarang mengambilnya

dan tilam-tilam yang tebal lagi empuk bersama orang-orang yang mendapat nikmat yang terdiri dari para-para Nabi, siddiq, syahid, orang-orang Solih dan Orang-orang yang mendampingi mereka dengan baik, Wahai Tuhan Yang Amat Kasih Sayang.

Dan Allah telah beri rahmat dan kesejahteraan ke atas penghulu kami Nabi Muhammad, keluarga dan sahabatnya. Dan segala pujian bagi Allah Tuhan semesta alam.

Diharapkan doa tahlil ini dapat menjadi panduan berguna buat mereka yang mahu mengadakan majlis tahlil arwah”.

Bacaan Doa Tahlil Mengikut Susunan

1. Bermula dengan membaca ayat pembuka Al-Fatihah

إلَى حَضْرَةِ النَّبِيِّ الْمُصْطَفَى مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَالِهِ وَصَحْبِهِ شَيْءٌ لِلّهِ لهُمُ الْفَاتِحَةُ
ثُمَّ إلَى حَضْرَةِ إِخْوَانِهِ مِنَ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَاْلأَوْلِيَاءِ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِيْنَ وَالصَّحَابَةِ وَالتَّابِعِيْنَ وَاْلعُلَمَاءِ وَاْلمُصَنِّفِيْنَ وَجَمِيْعِ اْلمَلاَئِكَةِ اْلمُقَرَّبِيْنَ، خُصُوْصًا سَيِّدنَا شَيْخِ عَبْدِ اْلقَادِرِ الجَيْلاَنِي رَضِيَ اللهُ عَنْهُ اَلْفَاتِحَة،

Ila hadrotin nabiyil musthofa muhammadin Shollallahu ‘alaihi wasallam, wa alihi wa shohbihi syaiun lillahi lahumul fatihah.

Tsumma ila hadroti ikhwanihi mibal anbiyaai wal mursaliin wal awliyaai wasyuhadaai washoolihiina washohaabati wattabi’iina wal ‘ulamaai wal mushonnifiina wa jamii’il malaaikatil muqarrabiin, khushushon sayyidina syech abdul qadir al jailani radhiya Allahu ‘anhu al fatihah.

2. Al-Fatihah

Maksudnya:

“Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang dilemparkan. Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Yang maha pengasih lagi maha penyayang. Yang memerintah hari pembalasan. Hanya Engkaulah yang kami sembah. Hanya kepadaMu kami memohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus, iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan jalan orang-orang yang dimurkai dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat. Semoga Engkau mengabulkan permohonan kami.”

3. Membaca Surah Al-Ikhlas (3 kali)

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

قُلْ هُوَ اللهُ اَحَدٌ. اَللهُ الصَّمَدُ. لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُوْلَدْ. وَلَمْ يَكٌنْ لَهُ كُفُوًا اَحَدٌ

Maksudnya:

“Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Katakanlah, ‘Dialah satu-satunya. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu. Dia tidak mempunyai anak dan tidak diperanakkan. Dan tiada seorang pun yang setara dengan Dia.”

4. Tahlil dan Takbir.

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ

Maksudnya:

“Tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah. Allah Maha Besar.”

5. Surah Al-Falaq.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

.قُلْ اَعُوْذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ

.مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ

.وَمِنْ شَرِّ غَاسِقٍ اِذَا وَقَبَ

.وَمِنْ شَرِّ النَّفَاثاتِ فِى الْعُقَدِ

.وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ اِذَا حَسَدَ

Maksudnya:

“Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Katakanlah, ‘Aku berlindung kepada Tuhan yang mengawal fajar dari kejahatan makhluk-Nya. Dari kejahatan malam ketika gelap. Dan dari kejahatan ahli-ahli sihir yang menghembuskan nafasnya pada simpul-simpul. Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila dia hasad.’”

6. Tahlil dan Takbir.

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ اللهُ اَكْبَرُ

Maksudnya:

“Tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah. Allah Maha Besar.”

7. Surah An-Nas.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

.قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ

.مَلِكِ النَّاسِ

.اِلَهِ النَّاسِ

.مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ

.الَّذِى يُوَسْوِسُ فِى صُدُوْرِ النَّاسِ

.مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ

Maksudnya:

“Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Katakanlah, ‘Aku berlindung kepada tuhan manusia, raja manusia. Tuhan manusia, dari bisikan jahat syaitan yang biasa bersembunyi. Yang membisikkan kejahatan ke dalam dada manusia. Daripada syaitan dan manusia.’”

8. Tahlil dan Takbir.

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ اللهُ اَكْبَرُ

Maksudnya:

“Tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah. Allah Maha Besar.

9. Permulaan Surah Al-Baqarah.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

المّ. ذَلِكَ الكِتابُ لاَرَيْبَ فِيْهِ هُدَى لِلْمُتَّقِيْنَ. الَّذِيْنَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيْمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ. وَالَّذِيْنَ يُؤْمِنُونَ بِمَا اُنْزِلَ اِلَيْكَ وَمَا اُنْزِلَ مِن قَبْلِكَ وَبِالْاَخِرَةِ هُمْ يُوقِنُونَ. اُولَئِكَ عَلَى هُدًى مِّن رَّبِّهِمْ، وَاُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ .

Maksudnya:

“Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Alif Lam Mim. Maka tidak ada keraguan dalam buku ini. Sebagai petunjuk bagi mereka yang bertakwa. Iaitu orang-orang yang beriman kepada yang ghaib, yang mendirikan solat, dan menafkahkan sebahagian rezki yang Kami anugerahkan kepada mereka. Dan mereka yang beriman kepada Al-Quran yang telah diturunkan kepadamu (Muhammad SAW) dan kitab-kitab yang telah diturunkan sebelumnya, serta mereka beriman kepada hari akhirat. Merekalah yang masih mendapat hidayah dari tuhan mereka. Merekalah orang yang beruntung.”

10. Surah Al-Baqarah ayat 163.

وَاِلَهُكُمْ اِلَهٌ وَّاحِدٌ لاَ اِلَهَ اِلاَّ هُوَ الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ

Maksudnya:

“Dan Tuhan kamu ialah Tuhan Yang Maha Esa. Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Dia yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.”

11. Ayat Kursi (Surah Al-Baqarah ayat 255)

للهُ لاَ اِلَهَ اِلاَّ هُوَ الْحَىُّ الْقَيُّومُ، لاَ تَاْ خُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ، لَّهُ مَا فِى السَّمَوَاتِ وَمَا فِى الْاَرْضِ، مَنْ ذَا الَّذِى يَشْفَعُ عِنْدَهُ اِلاَّ بِاِذْنِهِ، يَعْلَمُ مَا بَينَ اَيْدِيْهِمِ وَمَا خَلْفَهُمْ، وَلاَ يُحْيِطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ اِلاَّ بِمَا شَاءَ، وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَالْاَرْضَ، وَلاَ يَئُودُهُ حِفْظُهُمُا، وَهُوَ الْعَلِىُّ الْعَظِيْمُ

Maksudnya:

“Allah, tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Dia yang hidup kekal lagi berdiri sendiri. Tiada tidur dan tiada tidur. Kepunyaan-Nya apa yang ada di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisiNya melainkan dengan izinNya. Dia tahu apa yang ada di hadapan dan di belakang mereka. Mereka tidak mengetahui sesuatu dari ilmuNya melainkan apa yang dikehendakiNya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dia tidak rasa berat menjaga mereka berdua. Dia Maha Tinggi dan Maha Tinggi.”

12. Istighfar 3x

اَسْتَغْفِرُاللهَ الْعَظِيْمَ

Maksudnya:

“Aku memohon ampun kepada Allah Yang Maha Esa.” (Allah), tiada Tuhan melainkan Dia yang hidup lagi berjaga-jaga. Aku bertaubat kepada-Nya.

Hadis Keutamaan Tahlil

اَفْضَلُ الذِّكْرِ فَاعْلَمْ اَنَّهُ لَااِلَهَ اِلَّا اللهُ، حَيٌّ مَوْجُوْدٌ

Maksudnya:

“Sebaik-baik zikir yang diketahui ialah lafaz ‘La ilaha illahah”, tiada Tuhan selain Allah, zat kehidupan dan bentuk.”

لَااِلَهَ اِلَّا اللهُ، حَيٌّ مَعْبُوْدٌ

Maksudnya:

“Tiada Tuhan selain Allah, zat yang hidup dan yang disembah.”

لَااِلَهَ اِلَّا اللهُ، حَىٌّ بَاقٍ الَّذِيْ لَا يَمُوْتُ

Maksudnya:

“Tiada Tuhan selain Allah, zat kekal yang tidak akan mati.”

13. Tahlil 33 kali

لَااِلَهَ اِلَّا اللهُ

Maksudnya:

“Tiada Tuhan selain Allah.”

14. Dua Kalimat Syahadat.

لَا اِلَهَ اِلَّا اللهُ مُحَمَّدٌ رَّسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

Maksudnya:

“Tiada Tuhan selain Allah. Nabi Muhammad SAW adalah utusan-Nya.”

15. Selawat ke atas Nabi.

اَلَّلهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ، اَلَّلهُمَّ صَلِّ عَلَيْهِ وَسَلِّمْ

Maksudnya:

“Ya Allah, limpahkanlah selawat ke atas Sayyidina Nabi Muhammad SAW. Ya Allah, limpahkan shalawat dan salam ke atasnya (Nabi Muhammad SAW).

اَلَّلهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ، يَا رَبِّ صَلِّ عَلَيْهِ وَسَلِّمْ

Maksudnya:

“Ya Allah, limpahkanlah rahmat ke atasnya (Nabi Muhammad SAW). Ya Tuhanku, limpahkanlah selawat dan salam kepadanya (Nabi Muhammad SAW).”

16. Tasbih.

سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ، سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ.* 10 سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ، سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيْمِ وَبِحَمْدِهِ

Maksudnya:

“Maha Suci Allah dan dengan memuji-Nya. Maha Suci Allah dan dengan memuji-Nya. (10 kali). Maha Suci Allah dan dengan memuji-Nya. Maha Suci Allah Yang Maha Agung dan dengan memuji-Nya

17. Selawat ke atas Nabi.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى حَبِيْبِكَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ *3 اَجْمَعِيْنَ

Maksudnya:

“Ya Allah, tambahkanlah rahmat dan kesejahteraan kepada kekasih-Mu, iaitu penghulu kami, Nabi Muhammad, keluarganya, dan seluruh sahabatnya. (3 kali). Al Fatihah.”

18. Surah Al-Ahzab ayat 56.

اِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ، يَا أَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيْمًا

Maksudnya:

“Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bacalah selawat untuknya dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya.”

19. Surah Al-Fatihah.

اَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

اَلْحَمْدُ لِلهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. اَلرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ. مَالِكِ يَوْمِ الدِّيْنِ. اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَعِيْنُ. اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الَّمُسْتَقِيْمَ. صِرَاطَ الَّذِ يْنَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوْبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّيْنَ. اَمِينْ

Maksudnya:

“Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang dilemparkan. Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Yang maha pengasih lagi maha penyayang. Yang memerintah hari pembalasan. Hanya Engkaulah yang kami sembah. Hanya kepadaMu kami memohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus, iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan jalan orang-orang yang dimurkai dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat. Semoga Engkau mengabulkan permohonan kami.”

Baca juga: DOA PENERANG HATI untuk Belajar/Bekerja (Rumi & Jawi).

Hukum Tahlil

Jawapan dari Mufti Wilayah Persekutuan, Dato’ Zulkifli Mohamad Al-Bakri, berkaitan dengan hukum mengadakan tahlil adalah seperti berikut:

Amalan membaca Yasin, tahlil, dan kenduri arwah seperti yang diamalkan oleh masyarakat Islam di Malaysia merupakan suatu isu perbedaan pendapat (khilafiah) dalam agama.

Mengenai isu ini, Mesyuarat Panel Kajian Syariah yang berlangsung pada 23 – 25 Februari 2006 telah memutuskan bahwa:

  • Amalan membaca Yasin, tahlil, dan kenduri arwah adalah suatu isu khilafiah yang tidak perlu dibahas secara luas karena dapat menimbulkan kebingungan dan perpecahan dalam masyarakat.
  • Panel tersebut mengusulkan agar JAKIM, JAIN, dan Jabatan Mufti menyediakan lebih banyak penjelasan menyeluruh kepada masyarakat mengenai isu-isu khilafiah dengan pendekatan yang bijaksana melalui tulisan, terjemahan buku, khotbah, kurikulum program takmir masjid, dan diskusi.
  • JAKIM bersama dengan agensi terkait harus memberikan nasihat kepada individu-individu tertentu agar isu khilafiah ini tidak diperbesar.
  • Amalan tahlil melibatkan rangkaian bacaan ayat dan surah dari al-Quran, zikir kepada Allah SWT yang meliputi tasbih, tahmid, takbir, dan salawat kepada Nabi Muhammad SAW, serta memberi makan kepada orang banyak.

Semua tindakan ini adalah amalan yang disyariatkan dalam Islam.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari Abdullah Ibn Salam RA, Rasulullah SAW bersabda, “Wahai manusia, sebarkanlah salam, berbagilah makanan, dan lakukanlah shalat ketika orang tidur, maka kalian akan masuk surga dengan aman.”

Pula, berdoa untuk orang yang telah meninggal dunia adalah sesuatu yang dianjurkan dalam Islam, seperti yang dinyatakan dalam al-Quran, “Oleh karena itu, tetaplah berpegang teguh pada keyakinanmu bahwa tidak ada ilah yang berhak disembah selain Allah, dan mohonlah ampunan bagi dosa-dosamu dan bagi dosa orang-orang yang beriman, baik lelaki maupun perempuan. Dan Allah mengetahui gerak-gerikmu dan tempat tinggalmu.” (Surah Muhammad: 19)

Kami menghargai adat dan kebiasaan setempat yang telah dijalankan oleh masyarakat Islam selama ini.

Oleh karena itu, kami menerima praktik-praktik tersebut selama tidak melibatkan hal-hal yang bertentangan dengan syariat Islam dan dilakukan sesuai dengan panduan yang telah ditetapkan.

Baca juga: Ayat SERIBU DINAR: Sejarah, Bacaan Teks Rumi, Kelebihan.

Penutup

Ulama-ulama silam telah melibatkan diri dalam diskusi yang mendalam mengenai isu-isu kecil seperti bacaan tahlil.

Hasil dari diskusi tersebut menunjukkan bahawa terdapat ulama-ulama yang berpendapat bahawa amalan tahlil adalah dibenarkan, sementara ulama lain mempunyai pandangan yang berbeza.

Perbedaan pendapat ini hadir dalam konteks yang harmonis.

Oleh karena itu, sikap yang paling bijak dan bermanfaat bagi kita adalah sikap yang terbuka dan toleran.

Tahlil ini merupakan rangkaian bacaan ringkas yang biasanya dilakukan setelah selesai membaca Surah Yasin.

Bacaan tahlil ini sering dibacakan oleh banyak orang dalam berbagai majlis, terutama di tempat-tempat seperti makam, masjid, rumah, dan majlis taklim.

Tahlil ini mengandungi doa dan zikir yang dimaksudkan untuk mendoakan arwah yang telah meninggal dunia.

Bacaan ini juga dianggap sebagai amalan kebaikan yang dapat menghormati dan mengenang mereka yang telah pergi.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.