√ Doa dipermudahkan Dari Segala Urusan Dalam Rumi & Maksud

Doa dipermudahkan Urusan – Dunia merupakan medan ujian bagi setiap individu. Kehidupan di dunia ini tidak pernah terlepas daripada berbagai ujian dan rintangan yang kadang-kadang membuat kita merasa terjepit di tengah-tengah dalam usaha mencari kebahagiaan.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai doa yang dapat mempermudahkan urusan harian anda, sebagai bacaan yang berguna untuk menghindari kesulitan dan kebingungan dalam hidup.

Ujian Dari Allah

Aspek asli dalam diri manusia adalah, tentunya apabila kita dihadapkan dengan ujian, kita akan merasakan kesedihan yang mendalam dan mungkin hilang harapan. Terlebih lagi, ujian yang berdatangan seolah-olah seperti aliran air yang tak pernah henti mengalir, sentiasa menghujani bumi ini.

Setelah satu cabaran selesai, akan tiba pula satu ujian yang lain. Inilah hakikat kehidupan di dunia ini. Yang perlu kita ingat di dalam hati kita adalah bahawa setiap ujian itu pasti mempunyai hikmah tersendiri.

Ujian adalah cara yang memudahkan kita menuju ke syurga yang dijanjikan oleh Allah SWT kelak.

Allah SWT telah berfirman dengan makna:

“Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang berlaku kepada orang yang terdahulu daripada kamu?

Mereka ditimpa kepapaan dan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang beriman yang ada bersertanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah SWT?” – (Surah al-Baqarah, ayat 214)

Himpunan Doa dipermudahkan Urusan Guna Amalan Harian

Ada beberapa doa yang dapat kita sampaikan setiap hari untuk memohon kelancaran dalam urusan hidup. Berikut adalah beberapa contoh doa yang boleh kita amalkan:

1. Doa Nabi Yunus

لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

Lailahailla anta subhanaka inni kuntu minaz zhaalimiin

Maksudnya: “Tiada tuhan selain Engkau. Sesungguhnya aku termasuk dalam kalangan orang-orang yang zalim.”

2. Doa Ashabul Kahfi

رَبَّنَآ اٰتِنَا مِنْ لَّدُنْكَ رَحْمَةً وَّهَيِّئْ لَنَا مِنْ اَمْرِنَا رَشَدًا

Rabbana atina mil ladunka wahaiyik lana min amrina rashada

Maksudnya: “Ya Tuhan kami. Berikanlah rahmat kepada kami dari sisi Mu dan sempurnakanlah petunjuk yang lurus bagi kami dalam urusan kami.”

3. Doa Nabi Musa

رَبِّ ٱشْرَحْ لِى صَدْرِى
وَيَسِّرْ لِىٓ أَمْرِى 
وَٱحْلُلْ عُقْدَةًۭ مِّن لِّسَانِى 
يَفْقَهُوا۟ قَوْلِى 

Rabbi shrahli sodri wa yassirli amri wahlul uqdatan min lisani yafqahuqauli

Maksudnya: “Ya Rabbku, lapangkanlah untukku dadaku, dan mudahkanlah untukku urusanku, dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, supaya mereka mengerti perkataanku.”

4. Ayat Kursi

ٱللَّهُ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلْحَىُّ ٱلْقَيُّومُ ۚ لَا تَأْخُذُهُۥ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ ۚ لَّهُۥ مَا فِى ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَمَا فِى ٱلْأَرْضِ ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشْفَعُ عِندَهُۥٓ إِلَّا بِإِذْنِهِۦ ۚ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىْءٍ مِّنْ عِلْمِهِۦٓ إِلَّا بِمَا شَآءَ ۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضَ ۖ وَلَا يَـُٔودُهُۥ حِفْظُهُمَا ۚ وَهُوَ ٱلْعَلِىُّ ٱلْعَظِيمُ

Allahu la ilaha illa huwa, al haiyul qaiyum. La ta’khuzhuhu sinatun wa la nawm, lahu ma fis samawati wa ma fil ‘ard. Man zhal lazhi yashfa’u ‘indahu illa bi izhnihi. Ya’lamu ma baina aidihim wa ma khalfahum, wa la yuhituna bi shai’im min ‘ilmihi illa bima sha’a. Wasi’a kursiyuhus samawati wal ard, wa la ya’uduhu hifdzhuhuma wa huwal ‘aliyul azheem

Maksudnya: “Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhluk Nya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi.

Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisi Nya melainkan dengan izin Nya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya).

Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaan Nya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaan Nya), lagi Maha Besar (kekuasaan Nya).”

5. Surah Al-A’raf, ayat 89

قَدِ افْتَرَيْنَا عَلَى اللّٰهِ كَذِبًا اِنْ عُدْنَا فِيْ مِلَّتِكُمْ بَعْدَ اِذْ نَجّٰىنَا اللّٰهُ مِنْهَاۗ
وَمَا يَكُوْنُ لَنَآ اَنْ نَّعُوْدَ فِيْهَآ اِلَّآ اَنْ يَّشَاۤءَ اللّٰهُ رَبُّنَاۗ
وَسِعَ رَبُّنَا كُلَّ شَيْءٍ عِلْمًاۗ عَلَى اللّٰهِ تَوَكَّلْنَاۗ
رَبَّنَا افْتَحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ قَوْمِنَا بِالْحَقِّ وَاَنْتَ خَيْرُ الْفَاتِحِيْنَ

Maksudnya: “Sungguh, kami telah mengada-adakan kebohongan yang besar terhadap Allah, jika kami kembali kepada agamamu, setelah Allah melepaskan kami darinya.

Dan tidaklah pantas kami kembali kepadanya, kecuali jika Allah, Tuhan kami menghendaki. Pengetahuan Tuhan kami meliputi segala sesuatu. Hanya kepada Allah kami bertawakal.

Ya Tuhan kami, berilah keputusan antara kami dan kaum kami dengan hak (adil). Engkaulah pemberi keputusan terbaik.”

6. Surah Al-Baqarah, ayat 286

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَآ اِنْ نَّسِيْنَآ اَوْ اَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَآ اِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهٗ عَلَى الَّذِيْنَ مِنْ قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهٖۚ وَاعْفُ عَنَّاۗ وَاغْفِرْ لَنَاۗ وَارْحَمْنَا ۗ اَنْتَ مَوْلٰىنَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكٰفِرِيْنَ ࣖ

Rabbanaa laa tu’aakhiznaaa in naseenaaa aw akhtaanaa; Rabbanaa wa laa tahmil-‘alainaaa isran kamaa hamaltahoo ‘alal-lazeena min qablinaa; Rabbanaa wa laa tuhammilnaa maa laa taaqata lanaa bih; wa’fu ‘anna waghfirlana warhamna; Anta mawlaanaa fansurnaa ‘alal qawmil kaafireen

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami melakukan kesalahan.

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebani kami dengan beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami.

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami, ampunilah kami, dan rahmatilah kami. Engkaulah pelindung kami, maka tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir.”

7. Surah Ali-Imran, ayat 173

حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيْلُ

Hasbunallah wa ni’mal wakil

Maksudnya: “Cukup hanya Allah bagi kami dan Dia lah Maha Pelindung.”

8. Surah Al-Insyirah, ayat 5-6

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا , إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

Maksudnya: “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”

9. Doa Dalam Hadis Riwayat Baihaqi

اللَّهُمَّ لا سَهْلَ إِلاَّ ما جَعَلْتَهُ سَهْلاً، وأنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إذَا شِئْتَ سَهْلاً

Maksudnya: “Ya Allah! Tiada kemudahan kecualiapa yang Engkau jadikannya sebagai kemudahan. Dan Engkaulah yang menjadikan perkara yang sukar itu jika Engkau kehendaki dengan kemudahan.”

10. Surah Al-A’raf, ayat 126

رَبَّنَاۤ اَفۡرِغۡ عَلَيۡنَا صَبۡرًا

Rabbana afghir ‘alaina sobran

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kesabaran kepada kami.”

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menitikberatkan betapa signifikan doa dalam menghadapi cabaran dan rintangan yang seringkali kita temui dalam perjalanan kehidupan. Kehidupan di dunia ini penuh dengan ujian, dan doa merupakan sarana untuk memohon pertolongan dan panduan dari Ilahi untuk menghadapinya.

Selain itu, artikel ini turut membagikan beberapa doa yang boleh diamalkan setiap hari, seperti Doa Ashabul Kahfi, Doa Nabi Yunus, Ayat Kursi, dan yang sejenis, sebagai alat untuk mempermudahkan urusan harian serta memohon perlindungan dan petunjuk dari Ilahi.

Selain itu, artikel ini juga mengingatkan kita bahawa setiap ujian dalam hidup memiliki hikmah tersendiri dan dapat membawa kita lebih dekat kepada Ilahi. Oleh itu, walaupun ujian dan kesukaran datang berganti-ganti, adalah penting untuk tetap berserah kepada Ilahi dan memohon kepada-Nya melalui doa-doa yang diajar dalam artikel ini. Dengan berdoa, kita dapat mencari kekuatan, kesabaran, dan petunjuk dalam menghadapi semua aspek kehidupan di dunia ini.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.