√ Himpunan Doa Minta Hujan Dalam Rumi dan Maksudnya

Doa Minta Hujan – Apa cara yang tepat untuk berdoa memohon kepada Allah agar turunkan hujan dan memberi manfaat kepada semua makhluk hidup di bumi ini?

Dalam artikel ini, kami akan memberikan panduan mengenai doa yang sesuai untuk meminta hujan.

Himpunan Doa Minta Hujan

1. Doa 1

اَللَّهُمَّ اسْقِنَا غَيْثًا مُغِيثًا مَرِيعًا غَدَقًا مُجَلَّلاً عَامًّا طَبَقًا سَحًّا دَائِمًا
، اَللَّهُمَّ اسْقِنَا الغَيْثَ وَلاَ تَجْعَلْنَا مِنَ القَانِطِينَ
، اَللَّهُمَّ إِنَّ بِالعِبَادِ وَالبِلاَدِ وَالبَهَائِمِ وَالخَلْقِ مِنَ الـَلأْوَاءِ وَالجَهْدِ وَالضَّنْكِ مَا لاَ نَشْكُوهُ إِلاَّ إِلَيْكَ
، اَللَّهُمَّ أَنْبِتْ لَنَا الزَّرْعَ وَأَدِرَّ لَنَا الضَّرْعَ وَاسْقِنَا مِنْ بَرَكَاتِ
السَّمَاءِ وَأَنْبِتْ لَنَا مِنْ بَرَكَاتِ الأَرْضِ
، اَللَّهُمَّ ارْفَعْ عَنَّا الجُهْدَ وَالجُوعَ وَالعُرْيَ وَاكْشِفْ
عَنَّا مِنَ البَلاَءِ مَا لاَ يَكْشِفُهُ غَيْرُكَ
، اَللَّهُمَّ إِنَّا نَسْتَغْفِرُكَ إِنَّكَ كُنْتَ غَفَّارًا فَأَرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْنَا مِدْرَارًا

Maksudnya: “Ya Allah! Turunkan kepada kami hujan yang menyelamatkan, menyuburkan, lebat, menyenangkan, merata manfaatnya, menyeluruh, memuaskan dan terus langsung. Ya Allah! Turunkanlah hujan kepada kami daan jangan Engkau jadikan kami ini golongan orang-orang yang berputus asa. Ya Allah! Sekelian hamba, negeri, temakan, seluruh makhluk, sedang menghadapi keletihan, kesukaran serta kepayahan. Tiada tempat mengadu semua ini semua melainkan kepada Mu. Ya Allah! Tumbuhkanlah tanaman kami, keluarkan susu perahan kami, hujanilah kami dari berkah langit dan tumbuhkanlah untuk kami dari berkah bumi. Ya Allah, lenyapkanlah kesukaran kami, kelaparan dan kemiskinan, halaukanlah semua bencana dari diri kami, şebab tiada yang dapat menghalaukan itu selain Engkau. Ya Allah! Kami mohon keampunanMu, şebab Engkau adalah Maha Pengampun. Kerana itu turunkanlah hujan dari langit dengan selebat-lebatnya.”

2. Doa 2

Daripada Anas bin Malik RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

اللهُمَّ أَغِثْنَا، اللهُمَّ أَغِثْنَا، اللهُمَّ أَغِثْنَا

Allahmma aghitsnaa, allahumma aghitsnaa, allahumma aghitsnaa

Maksudnya: “Ya Allah turunkanlah hujan kepada kami, Ya Allah turunkanlah hujan kepada kami, Ya Allah turunkanlah hujan kepada kami.” (Riwayat al-Bukhari, No.1014)

3. Doa 3

Dalam hadis yang lain oleh Jabir bin Abdillah RA, sabda Rasulullah SAW:

اَللَّهُمَّ أَسْقِنَا غَيْثًا مُغِيْثًا مَرِيْئًا مَرِيْعًا، نَافِعًا غَيْرَ ضَارٍّ، عَاجِلاً غَيْرَ آجِلٍ

Allāhummasqinā ghaitsan mughītsan hanī’an marī‘an (lan riwayat murī‘an) ghadaqan mujallalan thabaqan sahhan dā’iman

Maksudnya: “Ya Allah, turunkan kepada kami air hujan yang menolong, mudah, menyuburkan, yang lebat, banyak, merata, menyeluruh, dan bermanfaat abadi.”– (Riwayat Abu Daud, No. 1169)

4. Doa 4

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ العَظِيمُ الحَلِيمُ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ رَبُّ العَرْشِ العَظِيمِ
، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ رَبُّ السَّمَوَاتِ وَرَبُّ الأَرْضِ وَرَبُّ العَرْشِ الكَرِيمِ

Lā ilāha illallāhul ‘azhīmul halīmu, lā ilāha illallāhu rabbul ‘arsyil ‘azhīmi, lā ilāha illallāhu rabus samāwāti wa rabbul ardhi wa rabbul ‘arsyil karīmi

Maksudnya: “Tiada Tuhan selain Allah yang agung dan santun. Tiada Tuhan selain Allah, Tuhan Arasy yang megah. Tiada Tuhan selain Allah, Tuhan langit, bumi, dan Arasy yang mulia.”

5. Doa 5

اللَّهُمَّ إِنَّ بِالْعِبَادِ وَالْبِلَادِ وَالْبَهَائِمِ وَالْخَلْقِ مِنَ الْبَلَاءِ وَالْجَهْدِ وَالضَّنْكِ مَا لَا نَشْكُو إِلَّا إِلَيْكَ

Allāhumma inna bil ‘ibādi wal bilādi wal bahā’imi wal khalqi minal balā’i wal juhdi wad dhanki mā lā nasykū illā ilaika

Maksudnya: “Ya Allah, sungguh banyak hamba, negeri, dan jenis haiwan, dan segenap makhluk lainnya mengalami bencana, paceklik, dan kesempitan di mana kami tidak mengadu selain kepada-Mu.”

6. Doa 6

اللَّهُمَّ اسْقِنَا الْغَيْثَ وَلَا تَجْعَلْنَا مِنَ الْقَانِطِينَ

Allāhummasqināl ghaitsa, wa lā taj‘alnā minal qānithīn

Maksudnya: “Ya Allah, turunkan kepada kami air hujan. Jangan jadikan kami termasuk orang yang berputus harapan.”

7. Doa 7

Hadis lain yang diriwayatkan oleh Jabir bin Abdillah RA:

اَللَّهُمَّ اسْقِ عِبَادَكَ وَبَهَائِمَكَ، وَانْشُرْ رَحْمَتَكَ، وَأَحْيِ بَلَدَكَ الْمَيِّتَ

Allahummasqi ‘ibaadaka wabahaa imaka, wansyur rahmataka, wa ahyi baladakalmayyita

Maksudnya: “Ya Allah! Berilah hujan kepada hamba-hamba-Mu, haiwan ternak, berilah rahmat Mu dengan merata, dan suburkan bumi Mu yang tandus.” (HR. Abu Daud)

Hikmah Doa Minta Hujan

1. Menghargai Kasih Sayang Tuhan

Doa untuk hujan adalah bentuk pengakuan bahwa semua nikmat dan rezeki berasal dari Tuhan. Ketika hujan turun sebagai respons terhadap doa kita, itu menjadi pengingat akan kasih sayang Tuhan yang melimpah kepada umat-Nya dan kemurahan-Nya dalam memberikan rezeki.

2. Mengakui Kekurangan Manusia

Saat kita merayu agar hujan turun, kita menyadari bahwa sebagai manusia, kita tidak memiliki kendali penuh atas cuaca atau alam. Ini mengingatkan kita akan ketergantungan kita pada Tuhan dan kebesaran-Nya sebagai Sang Pencipta.

3. Membangun Hubungan yang Dekat dengan Tuhan

Doa untuk hujan juga merupakan cara untuk memperkuat hubungan spiritual kita dengan Tuhan. Dalam kebutuhan kita akan hujan, kita berharap kepada-Nya dan meminta pertolongan-Nya. Ini membantu memperkuat ikatan spiritual kita dengan Allah.

4. Memupuk Rasa Syukur

Ketika kita berdoa dan hujan turun sebagai jawaban atas doa kita, hal ini membangkitkan rasa syukur dalam hati kita. Kita menjadi lebih sadar akan anugerah Tuhan dan bersyukur atas rezeki yang diberikan-Nya.

5. Melestarikan Alam Semesta

Doa untuk hujan juga memiliki peran penting dalam menjaga kelestarian alam. Ketika kita berdoa untuk hujan, kita menyadari pentingnya air sebagai sumber kehidupan dan kebutuhan bagi makhluk hidup. Ini dapat memotivasi kita untuk lebih bertanggung jawab dan peduli dalam melestarikan sumber daya alam.

Kesimpulan

Kesimpulan dari tulisan bacadoa.my ini ialah doa meminta hujan adalah cara yang diakui dalam agama Islam untuk memohon kepada Allah agar turunkan hujan yang memberi manfaat kepada semua makhluk hidup di bumi. Ini juga mengandungi contoh-contoh doa yang boleh digunakan dalam keadaan ini.

Hikmah di sebalik doa ini termasuklah menghargai kasih sayang Tuhan, mengakui ketergantungan manusia terhadap-Nya, memperkukuhkan hubungan spiritual dengan Allah, menumbuhkan rasa syukur atas segala rezeki-Nya, serta mempromosikan kelestarian alam dan kesedaran akan kepentingan air sebagai sumber kehidupan. Doa ini mengajar kita untuk berserah diri kepada Tuhan dalam saat-saat sukar dan mengingatkan kita akan kebesaran-Nya sebagai Pencipta alam semesta.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.