√ Doa Pagi Amalan Mustajab, Untuk Kemudahan Lengkap

Doa Pagi – Waktu pagi adalah saat yang penuh dengan keajaiban bagi semua makhluk di dunia, terutamanya manusia. Oleh itu, sangat disarankan agar kita meluangkan masa untuk berdoa lebih banyak pada waktu pagi.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda beberapa doa pagi dan amalan awal pagi yang sangat bermanfaat untuk dijalankan dalam kehidupan kita.

Himpunan Doa Pagi Bagi Amalan Harian

Ada beberapa doa pagi yang dapat menjadi rutin harian kita. Berikut adalah beberapa contoh doa yang dapat kita praktikkan setiap hari.

1. Doa Meminta Penjagaan

اللَّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ، لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ، لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ، مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ، يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ، وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاءَ، وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ، وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا، وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum, laa ta’khudzuhuu sinatuw walaa naum. Lahuu maa fissamaawaati wa maa fil ardli man dzal ladzii yasyfa’u ‘indahuu illaa biidznih, ya’lamu maa baina aidiihim wamaa kholfahum wa laa yuhiithuuna bisyai’im min ‘ilmihii illaa bimaa syaa’ wasi’a kursiyyuhus samaawaati wal ardlo walaa ya’uuduhuu hifdhuhumaa wahuwal ‘aliyyul ‘adhiim.

Maksudnya: “Allah, tidak ada ilah (yang berhak disembah) melainkan Dia, yang hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk Nya). Dia tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan Nya apa yang di langit dan di bumi.

Tiada yang dapat memberi syafa’at di sisi Nya tanpa seizin Nya. Dia mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka.

Mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dia tidak merasa berat memelihara keduanya. Dan Dia Maha Tinggi lagi Maha besar” – (Surah Al-Baqarah, ayat 255)

2. Doa Meminta Perlindungan

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي الدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ، اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي دِيْنِيْ وَدُنْيَايَ وَأَهْلِيْ وَمَالِيْ اللَّهُمَّ اسْتُرْ عَوْرَاتِى وَآمِنْ رَوْعَاتِى. اَللَّهُمَّ احْفَظْنِيْ مِنْ بَيْنِ يَدَيَّ، وَمِنْ خَلْفِيْ، وَعَنْ يَمِيْنِيْ وَعَنْ شِمَالِيْ، وَمِنْ فَوْقِيْ، وَأَعُوْذُ بِعَظَمَتِكَ أَنْ أُغْتَالَ مِنْ تَحْتِيْ

Allahumma innii as alukal ‘afwa wal ‘aafiyah fid dunyaa wal aakhiroh. Allahumma innii as alukal ‘afwa wal ‘aafiyah fii diinii wa dun yaya wa ahlii wa maalii. Allahumas tur ‘awrootii wa aamin row’aatii. Allahummahfazh nii mim bayni yadayya wa min kholfii wa ‘an yamiinii wa ‘an syimaalii wa min fawqii wa a’udzu bi ‘azhomatik an ughtala min tahtii.

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kebajikan dan keselamatan di dunia dan akhirat. Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kebajikan dan keselamatan dalam agama, dunia, keluarga dan hartaku.

Ya Allah, tutupilah auratku (aib dan sesuatu yang tidak layak dilihat orang) dan tentramkan-lah aku dari rasa takut. Ya Allah, peliharalah aku dari depan, belakang, kanan, kiri dan dari atasku.

Aku berlindung dengan kebesaran Mu, agar aku tidak disambar dari bawahku (aku berlindung dari dibenamkan ke dalam bumi).”

3. Doa Agar Mendapat Perlindungan

للَّهُمَّ مَا أَصْبَحَ بِي مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنْكَ وَحْدَكَ لَا شَرِيْكَ لَكَ، لَكَ الحَمْدُ وَلَكَ الشُّكْرُ

Allahumma ma ashbaha bī min ni‘matin fa minka wahdaka lā syarīka laka, lakal hamdu wa lakas syukru. 

 Maksudnya: “Tuhanku, nikmat yang menyertaiku berpagi hari ini semata berasal dari Mu yang esa, tiada sekutu bagi Mu. Bagi Mu segala puji dan syukur.” – (Hadis Riwayat Abu Dawud) 

4. Doa Agar Mendapat Jaminan Masuk Syurga

اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ.

Allahumma anta robbii laa ilaha illa anta, kholaqtanii wa anaa ‘abduka wa anaa ‘ala ‘ahdika wa wa’dika mas-tatho’tu. A’udzu bika min syarri maa shona’tu. Abu-u laka bi ni’matika ‘alayya wa abu-u bi dzambii. Fagh-firlii fainnahu laa yagh-firudz dzunuuba illa anta.

Maksudnya: “Ya Allah, Engkau adalah Rabbku, tidak ada hal yang berhak disembah kecuali Engkau, Engkaulah yang menciptakanku. Aku adalah hamba Mu.

Aku akan setia pada perjanjianku pada Mu (yaitu aku akan mentauhidkan Mu) semampuku dan aku yakin akan janji Mu (berupa syurga untukku).”

5. Doa Berserah Diri Kepada Allah

اَللَّهُمَّ بِكَ أَصْبَحْنَا، وَبِكَ أَمْسَيْنَا، وَبِكَ نَحْيَا، وَبِكَ نَمُوْتُ وَإِلَيْكَ النُّشُوْرُ

Allāhumma bika ashbahna, wa bika amsaina, wa bika nahyā, wa bika namūtu, wa ilaikan nusyūru.

Maksudnya: “Ya Allah, dengan Mu aku berpagi hari, dengan Mu aku berpetang hari, dengan Mu kami hidup, dengan Mu kami mati. Hanya kepada Mu (kami) kembali.” – (Hadis Riwayat Tirmidzi, No. 3391 dan Abu Daud, No. 5068)

6. Doa Minta Terhindar dari Keburukan

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِى لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَىْءٌ فِى الأَرْضِ وَلاَ فِى السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Bismillāhil ladzī lā yadhurru ma‘as mihī syai’un fil ardhi wa lā fis samā’i wa huas samī‘ul ‘alīm. (dibaca 3 kali)

Maksudnya: “Dengan nama Allah, Zat yang apa pun di bumi dan di langit tidak mudharat dengan asma Nya. Dia Maha Mendengar dan Maha Tahu.” – (Hadis Riwayat Abu Dawud dan At-Tirmidzi)

7. Membaca Dua Kalimat Syahadah Dengan Allah dan Malaikat Sebagai Saksi

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَصْبَحْتُ أُشْهِدُكَ وَأُشْهِدُ حَمَلَةَ عَرْشِكَ، وَمَلاَئِكَتَكَ وَجَمِيْعَ خَلْقِكَ، أَنَّكَ أَنْتَ اللهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنْتَ وَحْدَكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ، وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُكَ وَرَسُوْلُكَ

Allāhumma innī ashbahtu asyhaduka wa asyhadu hamalata ‘arsyika wa malā’ikatika wa jamī‘a khalqika annaka antallāhul ladzī lā ilāha illā anta, wa anna Muhammadan ‘abduka wa rasūluk.

Maksudnya: “Tuhanku, aku berpagi hari, aku menyaksikan Mu dan menyaksikan malaikat penanggung arasy, malaikat Mu, dan semua makhluk Mu bahwa Kau adalah Allah, tiada tuhan selain Mu, dan Muhammad adalah hamba dan rasul Mu.” – (Hadis Riwayat Abu Dawud , No. 5069)

8. Doa Pagi Hari dan Petang Untuk Meminta Perlindungan

أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ

A‘ūdzu bi kalimātillāhit tāmmāti min syarri mā khalaq.

Maksudnya: “Aku berlindung dengan kalimat Allah yang sempurna dari kejahatan ciptaan Nya.” – (Hadis Muslim dan Ibnu Sinni).

Amalan Waktu Pagi Untuk Membangkitkan Aura Positif

  1. Bangunlah di kala fajar pertama menyinsing.
  2. Mandi pagi awal dengan penuh kesegaran.
  3. Laksanakan solat subuh dengan hati yang khusyuk, berzikir dan berdoa dengan tulus ikhlas.
  4. Amalkan selalu berselawat, tersenyum dengan tulus, dan sentiasa bersyukur kepada Allah.
  5. Nikmati sarapan yang menyihatkan untuk memulakan hari.
  6. Setelah itu, laksanakan solat sunat dhuha sambil membaca doa-doa yang baik.
  7. Hindari keinginan untuk tidur semula.
  8. Apabila keluar dari rumah, pastikan hati dan perasaan dalam keadaan selesa dan positif.
  9. Salam dan senyumlah kepada orang sekeliling, termasuk jiran tetangga dan rakan sekerja.
  10. Tarik nafas dalam-dalam untuk menenangkan jiwa dan fikiran.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menerangkan kepentingan berdoa pada waktu pagi dan menyediakan himpunan doa pagi serta amalan awal pagi yang dianjurkan. Doa-doa ini mencakup permohonan perlindungan, penjagaan, jaminan masuk syurga, dan penghindaran dari keburukan.

Dalam doa-doa tersebut, kita mengakui keesaan Allah, kebesaran-Nya, dan meminta perlindungan serta petunjuk-Nya dalam menjalani kehidupan harian. Bacaan Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq, dan Surah An-Naas juga disarankan sebagai bagian dari amalan pagi dan petang untuk menguatkan iman dan perlindungan dari kejahatan.

Kesimpulannya, artikel ini mengajarkan pentingnya berdoa pada waktu pagi dan memberikan panduan doa serta amalan yang memperkuat hubungan dengan Allah serta membantu menjalani kehidupan sehari-hari dengan penuh keberkahan dan perlindungan. Doa-doanya mengandung makna yang dalam dan menjadi sumber kekuatan spiritual bagi pembaca.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.