√ Inilah Lafaz Niat Solat Sunat di Raudhah Beserta Ganjarannya

Lafaz Niat Solat Sunat di Raudhah – Dalam keadaan yang amat dipercayai, apabila seseorang berniat untuk melaksanakan solat sunat di Raudhah, dia akan mengucapkan dengan tulus, “Dengan niat yang murni, aku menunaikan solat sunat tahiyyatul masjid sebanyak dua rakaat kerana hanya untuk redha Allah Ta’ala.”

Dalam penulisan kami pada kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai beberapa lafaz niat solat sunat di Raudhah dan petua-petua penting yang dapat memudahkan anda untuk mendapatkan tempat solat di sana dengan lebih senang.

Penjelasan Mengenai Raudhah

Raudhah merupakan satu daripada bahagian dalam Masjid Nabawi yang menjadi fokus utama bagi berjuta-juta jemaah yang berkunjung untuk beribadah dan menunaikan solat di kawasan ini.

Kawasan ini mempunyai keluasan kira-kira 22×15 meter persegi, terletak di bahagian tenggara Masjid Nabawi.

Secara tepatnya, ia terletak di hadapan kubur Rasulullah SAW dan dua sahabatnya, radhiyallaahu ‘anhuma.

Beberapa hadis menyatakan keutamaan Raudhah. Antaranya,

Dari Abdullah bin Zaid al-Mazinni R.anh, Nabi SAW bersabda:

مَا بَيْنَ بَيْتِى وَمِنْبَرِى رَوْضَةٌ مِنْ رِيَاضِ الْجَنَّةِ

“Antara rumahku dan mimbarku adalah salah satu taman syurga.” – (Hadis Riwayat Bukhari 1195 & Muslim 3434)

Kemudian, hadis dari Ummu Salamah radhiyallahu ‘anha, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

إِنَّ قَوَائِمَ مِنْبَرِى هَذَا رَوَاتِبُ فِى الْجَنَّةِ

“Sesungguhnya kaki-kaki mimbarku ini adalah salah satu kedudukan yang tinggi di syurga.” – (Hadis Riwayat Nasai, No. 704 dan dishahihkan al-Albani)

Para ulama berbeza pendapat mengenai hadis ini, di mana Ibnu Abdil Bar ada mengatakan bahawa:

اختلف العلماء في تأويل قوله ما بين بيتي ومنبري روضة من رياض الجنة فقال منهم قائلون ترفع تلك البقعة يوم القيامة فتجعل روضة من الجنة وقال آخرون هذا على المجاز

Pakar agama memiliki pandangan yang berbeza mengenai maksud hadis mengenai raudhah yang disebutkan.

Ada yang berpendapat bahawa lokasi itu akan diangkat pada hari kiamat dan menjadi sebahagian dari taman syurga. Manakala yang lain berpendapat bahawa hadis ini bersifat kiasan.

Sejarah Tiang di Kawasan Raudhah

Di dalam Raudhah, terdapat 6 jenis tiang yang mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Mari kita lihat penjelasannya:

 • Pertama sekali, kita mempunyai Tiang Utusan, yang merupakan tempat di mana Rasulullah SAW menerima para utusan yang tiba (dikenali dengan anak panah berwarna hijau).
 • Kedua, ada Tiang Pengawal, tempat di mana pengawal Rasulullah SAW berdiri menjaga.
 • Ketiga, Tiang Wufud (Delegasi) yang digunakan oleh Nabi SAW untuk bertemu dengan pemimpin dari delegasi luar yang datang ke Madinah untuk bertemu dengannya.
 • Keempat, adalah Tiang Abu Lubabah, di mana Abu Lubabah mengikat dirinya sebagai tanda penyesalan kerana membocorkan rahsia kepada Yahudi.
 • Kelima, Tiang Aisyah, yang ditunjukkan oleh Aisyah RA sebagai tempat di mana Rasulullah SAW menjadi imam bagi solat berjemaah.
 • Keenam, Tiang Mukhalaqah, di mana Nabi SAW bersandar pada pokok kurma semasa memberikan khutbah Jumaat. Selain daripada keenam tiang tersebut, terdapat juga mihrab Rasulullah di Raudhah. Walaubagaimanapun, ahli sejarah percaya bahawa bentuk mihrab ini berbeza daripada asalnya. Mihrab yang mempunyai bentuk melengkung dan diukir ini dipercayai telah dibuat semasa zaman Khalifah Al-Walid II.
 • Mehrab Nabi, tempat yang digunakan oleh baginda untuk menunaikan solat berjemaah bersama para sahabat baginda.

Ganjaran Solat di Raudhah

Pada hakikatnya, tidak terdapat riwayat khusus yang mengisahkan tentang ganjaran pahala bagi individu yang menunaikan solat di Raudhah.

Walau bagaimanapun, secara umumnya, dari riwayat Jabir, Rasulullah SAW menyatakan:

Maksudnya:“Solat di masjidku (Masjid Nabawi) lebih utama daripada 1,000 kali solat di masjid lainnya selain Masjidil Haram. Solat di Masjidil Haram lebih utama daripada 100,000 kali solat di masjid lainnya.” – (Hadis Riwayat Ahmad dan Ibnu Majah)

Ketika ini, adalah jelas bahawa solat di Raudhah mendatangkan ganjaran kebaikan yang dijanjikan kepada mereka yang berada di situ dan menunaikan ibadah dengan penuh khidmat.

Lafaz Niat Solat Sunat di Raudhah

Satu perkara yang amat penting ialah untuk anda menunaikan solat sunat Tahiyatul Masjid sebaik sahaja memasuki Raudhah. Selepas itu, anda boleh melaksanakan solat sunat lain mengikut waktu yang sesuai, sama ada pada waktu pagi, petang, atau malam.

1. Niat Solat Sunat Tahiyatul Masjid

أُصَلِّى سُنَّةَ التَّحِيَّةَ الْمَسْجِدِ رَكْعَتَيْنِ لله تعالى

Usolli sunnatan tahiyyatal masjid rak’ataini lillahi ta’ala

“Sahaja aku solat sunat tahiyyatul masjid dua rakaat kerana Allah Ta’ala”.

2. Solat Sunat Dhuha

أُصَلِّيْ سُنَّةَ الضُّحى رَكَعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى

Usolli sunnatadh dhuhaa rak’ataini lillaahi ta’aalaa

“Sahaja aku solat sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”

3. Solat Sunat Tahajud

أُصَلِّي سُنَّةَ  التَهَجُّدِ  رَكعَتَينِ   للهِ  تَعَالَي

Usolli sunnatat tahajjudi rak’ataini lillahi ta’ala

“Sahaja aku solat tahajjud dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”

Tips Mudah Untuk Menunaikan Solat di Raudhah

Raudhah sentiasa dipadati oleh banyak orang yang ingin melaksanakan ibadah di sana. Oleh itu, tidaklah menghairankan jika terdapat sesiapa yang bersedia bergerak, berlari, dan sanggup tiba awal untuk mendapatkan tempat solat dan berdoa tanpa sebarang gangguan.

 1. Pilih waktu yang sesuai untuk masuk
  Waktu yang paling sesuai bagi wanita untuk memasuki Raudhah adalah selepas waktu subuh dan selepas waktu isyak.
  Pastikan anda masuk melalui pintu masjid nombor 25. Anda perlu bersabar dengan sabar yang tinggi dan tidak tergesa-gesa atau menunggu di dalam masjid selepas menunaikan solat.
 2. Pemakaian yang sesuai
  Sebaiknya, kenakanlah jubah dan khimar berwarna hitam. Ini bertujuan untuk mengelakkan sebarang gangguan dari pihak pengawal wanita Arab yang biasanya mengetahui asal usul kita dari Malaysia.
  Pakaian berwarna hitam akan membuat anda kelihatan seperti orang Arab, Pakistan, dan sebagainya.
 3. Tentukan tempat untuk menunaikan solat
  Langkah terus ke arah Raudhah dan bergerak ke kiri rapat ke arah tempat makan Rasulullah SAW. Elakkan daripada terus berjalan ke arah karpet hijau.
  Sebaiknya, duduk terlebih dahulu di atas karpet merah. Apabila keadaan sudah reda, barulah bergerak ke karpet hijau, duduk rapat ke dinding, dan mulakan solat.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini mengupas tentang pentingnya niat solat sunat di Raudhah, sebuah bahagian dari Masjid Nabawi yang dianggap memiliki keutamaan istimewa dalam Islam. Walaupun ganjaran solat di Raudhah tidak diterangkan secara khusus dalam hadis, namun Rasulullah menyatakan keutamaan solat di Masjid Nabawi secara umum.

Artikel ini juga menyediakan lafaz niat solat sunat yang sesuai untuk dilakukan di Raudhah, serta memberikan beberapa tip mudah untuk mereka yang ingin menunaikan solat di tempat tersebut dengan baik. Keseluruhannya, artikel ini bertujuan untuk memberikan panduan dan pemahaman kepada pembaca mengenai pentingnya solat di Raudhah dan cara melaksanakannya dengan sempurna.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.