√ Hukum Lelaki Pakai Inai 3 Jari, Apakah diperbolehkan?

Lelaki Pakai Inai 3 Jari – Dalam budaya perkahwinan masyarakat Melayu, melukis inai di tiga jari lelaki telah menjadi satu tradisi lazim dalam setiap majlis perkahwinan.

Walau bagaimanapun, dari segi agama, adakah tindakan ini dibenarkan walaupun ia dilakukan secara sementara dan hanya untuk tujuan memperindah penampilan pengantin lelaki?

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda mengenai hukum melukis inai di tiga jari lelaki yang perlu anda ketahui.

Pengertian Inai

Inai ialah tumbuhan yang amat popular di kalangan masyarakat Melayu.

Pokok inai mempunyai daun yang mirip kepada daun pokok delima. Ia menghasilkan bunga putih yang menyerupai anggur, dan dari daunnya, boleh diekstrak warna merah yang digunakan sebagai pewarna (khadab).

Biasanya, inai digunakan sebagai pewarna serta untuk meningkatkan seri wajah pengantin dalam majlis perkahwinan tradisional.

Hubung Kait Inai dan Sejarah Dunia

Sebahagian besar pakar arkeologi percaya bahawa amalan menggunakan inai bermula di Mesir purba.

Ini disokong oleh penemuan artifak dari zaman pra-dinasti Mesir yang menunjukkan penggunaan inai untuk mewarna rambut, khususnya untuk menyembunyikan uban, yang tarikhnya diperkirakan antara 3650 hingga 3500 SM.

Tambahan pula, kewujudan bunga inai turut dikesan dalam penghiasan kuburan Mesir, seperti di kawasan kubur Sheikh Abd-el-Qurna yang bertarikh antara 1000 hingga 500 SM.

Budaya Pakai Inai Dalam Masyarakat

Tradisi berinai merupakan satu aspek penting dalam upacara perkahwinan masyarakat Melayu. Ia dapat dibahagikan kepada tiga jenis iaitu berinai curi, berinai kecil, dan berinai besar.

Dahulu, penggunaan inai pada kuku tangan dan kaki dianggap sebagai satu bentuk hiasan yang penting. Inai bukan sahaja memberikan aroma wangi semulajadi, tetapi juga mempunyai kegunaan perubatan yang dihargai.

Walaupun kebanyakan pengantin kini lebih cenderung untuk memakai kasut, penghiasan inai pada jari kaki tetap dianggap penting dalam tradisi ini, walaupun hanya untuk kesan simbolik.

Terdapat juga kawasan tertentu yang mengamalkan adat meletakkan inai tidak hanya pada semua jari, tetapi juga pada bahagian tengah tapak tangan dan kaki. Tambahan pula, garisan inai setebal 1 cm di sekeliling kaki menjadi ciri yang istimewa dalam tradisi ini.

Hukum Lelaki Pakai Inai 3 Jari

Adat menghiasi diri dengan inai pada tiga jari atau pada kaki dan tangan adalah bertentangan dengan ajaran agama.

Tradisi mengenakan inai ini lebih sesuai bagi golongan wanita yang sudah berumahtangga, sebagai sebahagian daripada cara untuk mempercantikkan diri.

Penekanan ini berasaskan kepada sebuah hadis yang diceritakan oleh ‘Aisyah R.Anha:

أَوْمَتِ امْرَأَةٌ مِنْ وَرَاءِ سِتْرٍ بِيَدِهَا كِتَابٌ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فَقَبَضَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم يَدَهُ فَقَالَ: ‏ مَا أَدْرِي أَيَدُ رَجُلٍ أَمْ يَدُ امْرَأَةٍ‏.‏ قَالَتْ بَلِ امْرَأَةٌ ‏.‏ قَالَ: لَوْ كُنْتِ امْرَأَةً لَغَيَّرْتِ أَظْفَارَكِ.‏ يَعْنِي بِالْحِنَّاءِ.

“Seorang wanita memberikan isyarat dari belakang tabir bagi menunjukkan pada tangannya ada surat untuk diberikan kepada Rasulullah SAW. Maka Nabi SAW menggenggam menutup tangannya lalu berkata: “Aku tidak tahu adakah ini tangan lelaki ataupun tangan perempuan?”. Jawab perempuan tersebut: “Perempuan”. Lalu Baginda berkata: “Jikalau kamu ini perempuan, nescaya akan lakukan perubahan pada kuku-kuku kamu (iaitu dengan inai)”. Hadis Riwayat Abu Daud (4166), al-Nasa’ie di dalam al-Kubra (9311) & Ahmad di dalam Musnadnya (26258)

Ini disebabkan kerana penggunaan inai adalah sebahagian daripada gaya wanita yang indah. Justeru, lelaki tidak sepatutnya menggunakan inai sama ada untuk tujuan perkahwinan atau tujuan hiasan, demi mencapai kecantikan.

Apabila kita menyedari bahawa inai adalah sejenis perhiasan yang digunakan oleh wanita, terdapat larangan untuk menyerupai gaya wanita dalam sebuah hadis yang lain.

Rasulullah SAW bersabda dari Ibn ‘Abbas R.Anhuma:

لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم الْمُتَشَبِّهِينَ مِنَ الرِّجَالِ بِالنِّسَاءِ، وَالْمُتَشَبِّهَاتِ مِنَ النِّسَاءِ بِالرِّجَالِ‏

“Rasulullah SAW telah melaknat golongan lelaki yang menyerupai wanita dan golongan wanita yang menyerupai lelaki.” Riwayat Al-Bukhari (5885)

Jika penggunaan inai tersebut adalah untuk maksud perubatan untuk membantu mengubati penyakit-penyakit tertentu atau digunakan pada rambut, maka ia adalah dibenarkan.

Al-Imam al-Nawawi Rahimahullah menyatakan dalam al-Majmu’:

أَمَّا خِضَابُ الْيَدَيْنِ وَالرِّجْلَيْنِ بِالْحِنَّاءِ فَمُسْتَحَبٌّ لِلْمُتَزَوِّجَةِ مِنْ النِّسَاءِ: لِلْأَحَادِيثِ الْمَشْهُورَةِ فِيهِ وَهُوَ حَرَامٌ عَلَى الرِّجَالِ إلَّا لِحَاجَةِ التَّدَاوِي

Maksudnya: Adapun mewarnakan kedua tangan dan kaki dengan inai, maka digalakkan bagi yang berkahwin dikalangan perempuan berdasarkan hadith-hadith masyhur padanya dan haram ke atas lelaki-lelaki (memakai inai) kecuali untuk berubat. Lihat al-Majmu’. Dar al-Fikr, 1/294

Kebaikan Memakai Inai Untuk Kesihatan

Daun inai dianggap sebagai salah satu tumbuhan yang diperkatakan oleh Rasulullah SAW untuk merawat pelbagai jenis penyakit.

Rasulullah SAW sendiri mengguna inai untuk mewarnakan rambut, jari, dan janggut, serta dalam bidang perubatan untuk mengubati luka, bisul, sakit kaki, dan sakit kepala.

Abu Bakr Ibn Abi Saibah telah menceritakan kepada kami, yang menyampaikan kepada kami Zaid ibn al-Hubab dari Fa’id, yang merupakan maula ‘Ubaidillah ibn ‘Ali ibn Abi Rafi’, dari tuannya ‘Ubaidullah, bahawa neneknya, Ummu Salma Rafi’, yang juga maula Rasulullah SAW, telah berkata:

“Tidaklah Rasulullah SAW menderita luka-luka bernanah dan tidak pula terkena duri, melainkan beliau meletakkan inai padanya.” – (Sunan Ibnu Majah)

Dari perspektif ulama, penggunaan inai oleh Nabi SAW dengan cara disapu di atas luka dianggap bermanfaat kerana inai memiliki sifat yang sejuk dan mengandungi agen penyejuk yang dapat membantu meredakan rasa sakit.

Selain itu, inai juga terbukti dapat menyembuhkan luka-luka di mulut dan mengurangkan pembengkakan, merawat sakit kepala, menenangkan sistem saraf, merawat bengkak dan radang, serta mengobati lepuh dan bisul pada tubuh badan.

Kesimpulan

Kesimpulan bacadoa.my ialah lelaki yang mengamalkan adat melukis inai di tiga jari semasa majlis perkahwinan Melayu melanggar ajaran agama, meskipun inai mempunyai sejarah yang kaya dan memberi faedah kesihatan. Inai dianggap hiasan khas untuk wanita sahaja dalam budaya Melayu dan meniru gaya wanita adalah ditegah dalam Islam. Walau bagaimanapun, penggunaan inai untuk tujuan perubatan adalah dibenarkan. Ini menimbulkan keperluan untuk mempertimbangkan semula penggunaan inai dalam majlis perkahwinan lelaki dari sudut pandang agama Islam.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.