√ Doa Khatam Al Quran Singkat Dalam Rumi, dan Maksudnya

Doa Khatam Al Quran – Salah satu saat yang paling memungkinkan untuk berdoa adalah setelah menyelesaikan membaca seluruh Al-Quran. Imam Al-Nawawi bahkan mengungkapkan bahwa ada berbagai keutamaan yang dapat diraih oleh mereka yang berdoa setelah menyelesaikan membaca seluruh Al-Quran.

Dalam artikel kali ini, kami dengan senang hati akan berbagi dengan Anda mengenai doa yang dapat diamalkan setelah menyelesaikan membaca seluruh Al-Quran.

Pengenalan Doa Khatam Al Quran

Khatam merujuk kepada mengakhiri atau menyelesaikan dalam bahasa Arab (ختم). Oleh itu, Khatam al-Quran adalah tindakan menyelesaikan bacaan 30 juzuk al-Quran secara menyeluruh, sama ada melalui pembacaan atau hafazan. Secara lebih tepat, definisi Khatam al-Quran adalah membaca al-Quran dari surah al-Fatihah hingga al-Nas, sama ada dalam majlis formal atau tanpa majlis.

Menurut Jabatan Mufti Negeri Perlis, berkumpul untuk membaca dan mempelajari al-Quran diperkuatkan oleh hadis Nabi SAW dan digalakkan. Walaupun demikian, tidak terdapat riwayat yang sahih yang menyatakan bahawa Baginda Nabi SAW sendiri melaksanakan majlis Khatam al-Quran atau mengarahkan umatnya untuk melakukannya. Walau bagaimanapun, amalan ini telah diamalkan oleh beberapa salaf.

Asalnya, Khatam al-Quran tidak memerlukan suatu majlis kerana apabila seseorang membaca al-Quran dari awal hingga akhir, itu bermakna dia telah menyelesaikan Khatam al-Quran dengan sendirinya.

Doa Khatam Al-Quran (Ringkas)

الّلَهُمَ ارْحَمْنَا بِالْقُرْآن، واجْعَلْهُ لَنَا إمَامَاً

وَنُوْرَاً وَهُدَىً ورحمةً الّلَهُمَ ذَكِّرْنَا مِنْهُ مَا

نسيْنَا، وَعَلِّمْنَا مِنْهُ مَا جَهِلْنَا وَارْزُقْنَا

تِلَاوَتَهُ آنَاءَ اللَّيْلِ وَأطْرَافَ الْنَهَار واجْعَلهُ لَنَا

حُجَّةٌ يَا ربَّ الْعَالَمِيْن

Allahummar hamna bil quran. Waj ‘al hulana ima mau wanurau wahudau wa rahmah. Allahumma zakkirna minhu ma nasina. Wa ‘alimna minhu wa jahilna. Wa zuqna tila watahu. Ana al laili wa atrofan nahar. Waj ‘al hulana hujjatan. Ya rabbal alamin.

Maksudnya: “Ya Allah rahmatilah kami dengan Al-Quran, dan jadikanlah ia sebagai imam, cahaya, petunjuk, serta rahmat bagi kami. Ya Allah ingatkanlah kami daripadanya apa yang telah kami dilupakan, dan ajarkan kami darinya apa yang kami jahil serta rezekikanlah kami untuk membacanya siang dan malam, dan jadikanlah ia sebagai hujah kepada kami wahai Tuhan sekalian alam.”

Doa Khatam Al-Quran (Panjang)

بِسْـــــمِ آللهِ آلرَّحْمٰنِ آلرَّحِيـمِ


اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالِمِينَ. حَمْدًا شَاكِرِينَ

. وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ. وَالصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلَى

رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ.


اَللَّهُمَّ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّآ إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيْعُ

الْعَلِيْمُ. وَتُبْ عَلَيْنا إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ

وَاهْدِنَا وَوَفِّقْنَا إِلَى الْحَقِّ وَإِلَى صِرَاطٍ

مُسْتَقِيْمِ. بِبَرَكَةِ الْقُرْءآنِ الْعَظِيْمِ. اللَّهُمَّ

ارْحَمْنَا بِالقُرْءَانِ. وَاجْعَلْهُ لَنَا إِمَامًا وَنًورًا

وَهُدًا وَرَحْمَةً. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنَا مِنْهُ مَا نَسِينَا.


وَعَلِّمْنَا مِنْهُ مَا جَهِلْنَا. وَارْزُقْنَا تِلَاوَتَهُ ءَانَآءَ

الَّيْلِ وَأَطْرَافَ النَّهَارِ. وَاجْعَلْهُ لَنَا حُجَّةً يَا

رَبَّ الْعَالَمِينَ


اَللَّهُمَّ زَيِّنَّا بِزِيْنَةِ الْقُرْءَانِ. وَأَكْرِمْنَا بِكَرَامَةِ

الْقُرْءَانِ. وَشَرِّفْنَا بِشَرَافَةِ الْقُرْءَانِ. وَأَلْبِسْنَا

بِخِلْعَةِ الْقُرْءَانِ. وَأَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ بِشَفَاعَةِ

الْقُرْءَانِ. وَعَافِنَا مِنْ كُلِّ بَلَآءِ الدُّنْيَا وَعَذَابِ

الْأَخِرَةِ بِحُرْمَةِ الْقُرْءَانِ


اَللَّهُمَّ اجْعَلِ الْقُرْءَانَ لَنَا فِى الدُّنْيَا قَرِيْنًا

وَفِي الْقَبْرِ مُؤْنِسًا. وَفِى الْقِيَامَةِ شَفِيْعًا

وَعَلَى الصِّراطِ نُوْرًا. وَإِلَى الْجَنَّةِ رَفِيْقًا

وَمِنَ النَّارِ سِتْرًا وَحِجَابًا. وَإِلَى الْخَيْرتِ

كُلِّهَا دَلِيْلاً وَإِمَامًا. بِفَضْلِكَ وَجُوْدِكَ وَكَرَمِكَ

يَا كَرِيْمُ


اَللَّهُمَّ اهْدِنَا بِهَدَايَةِ الْقُرْءَانِ. وَنَجِّنَا مِنَ

النِّيْرَانِ بِكَرَامَةِ الْقُرْءَانِ. وَارْفَعْ دَرَجَاتِنَا

بِفَضِيلَةِ الْقُرْءَانِ. وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا بِتِلَاوَةِ

الْقُرْءَانِ. يَا ذَا الْفَضْلِ وَالْإِحْسَانِ


رَبَّنَا ءَاتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الأخِرَةِ

حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّار .وَصَلَّى اللهُ عَلَى

سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ.

سُبْحنَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ. وَسَلمٌ

عَلَى الْمُرْسَلِيْنَ. وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالِمِيْنَ

Bismillah hirrahmanir rahim.

Alhamdulillahi rabbil ‘alamin. Hamdan shakirin. Wal ‘aqibatulil muttaqin. Wassolatu wassalamu ‘ala rasulina. Muhammadin wa alihi wa sohbihi ajma’in.

Allahumma rabbana taqobbal minna. Innaka antas sami ‘ul ‘alim. Wa tub ‘alaina innaka antat tawwabur rahim. Wahdina wawaf fiqna. Ilal haqqi wa ila siratim mustaqim. Bibarakatul quran nil ‘azim. Allahummar hamna bil quran. Waj ‘al hulana ima mau wanurau wahudau wa rahmah. Allahumma zakkirna minhu ma nasina. Wa ‘alimna minhu wa jahilna. Wa zuqna tila watahu. Ana al laili wa atrofan nahar. Waj ‘al hulana hujjatan. Ya rabbal alamin.

Allahumma zayyinna bi zinatil quran. Wa akrimna bikaramatil quran. Wa sharrifna bisharafil quran. Wa al bisna bi khil ‘atil quran. Wa adkhilnal jannata bil shafa ‘atil quran. Wa ‘afina min kulli bala id dun ya. Wa ‘azabil akhirati bihurmatil quran.

Allahummaj ‘alil quran. Lana fiddunya qorina. Wa fil qobri muk nisa. Wa fil qiyamati shafi ‘a. Wa ‘alas sirotinuro. Wa ilai jannati rofiqo. Wa minan nari sitron wa hajaba. Wa ilal khairati kulliha dalillau wa imama. Bifadhlika wa judika wa karamika yakarim.

Allahummah dina bi hidayatil quran. Wa najjina minan nironi bikaramatil quran. War fa’ darajatina bifadhilati quran. Wakaffir ‘anna sayyi atina bitilawatil quran. Ya zalfadhli wal ihsan.

Rabbana atina fidun ya hasanah. Wa fil akhirati hasanah. Wa qina ‘azabannar. Wa sollallahu ‘ala saidina muhammad. Wa ‘ala alihi wa sohbihi wasallam. Subhanarabbikal ‘izzati ‘amma yasifun. Wa salamun ‘alal mursalin. Wal hamdulillahi rabbil ‘alamin.

Maksudnya: “Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam, pujian orang-orang yang bersyukur dan kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa. Dan selawat dan salam ke atas rasul kita Muhammad dan juga ke atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya. Ya Allah, Tuhan kami terimalah doa kami dan amalan kami, sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Yang Maha Mengetahui. Dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat lagi Mengasihi. Tunjuki dan bimbinglah kami kepada kebenaran dan kepada jalan yang lurus dengan berkat Al-Quran. Ya Allah, kasihanilah kami dengan berkat Al-Quran, dan jadikannya sebagai pimpinan, cahaya, petunjuk dan rahmat untuk kami. Ya Allah, ingtkanlah kami apa yang telah kami lupa dari Al-Quran, dan ajarlah kami apa yang kami tidak tahu tentang isi Al-Quran, dan kurniakanlah kami keupayaan untuk membacanya pada waktu-waktu malam dan siang, dan jadikanlah Al-Quran itu sebagai hujjah untuk kami. Wahai Tuhan pemelihara sekalian alam. Ya Allah, hiaskanlah diri kami dengan keindahan Al-Quran, muliakan kami dengan kemuliaan Al-Quran, dan serikan kami dengan ketinggian martabat Al-Quran, dan pakaikan kami dengan pakaian permata Al-Quran, masukkan kami ke dalam syurga dengan syafaat Al-Quran, selamatkan kami daripada segala bencana dunia dan azab hari akhirat dengan berkat kehormatan Al-Quran. Ya Allah, jadikanlah Al-Quran semasa hidup kami di dunia sebagai rakan dan di dalam kubur sebagai kawan yang mesra, pada hari kiamat sebagai pembantu, sebagai cahaya penyuluh, semasa menuju ke syurga sebagai teman, dan sebagai penghadang dan pendinding dari api neraka, dan jadikanlah Al-Quran untuk kami sebagai panduan dan ikutan kepada segala kebaikan, dengan limpah kurnia, kemurahan dan kemuliaan Mu jua ya Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah. Ya Allah, tunjukilah kami dengan petunjuk Al-Quran, selamatkanlah kami daripada api neraka dengan sebab kemuliaan Al-Quran, tinggikanlah darjat martabat kami dengan sebab kelebihan Al-Quran, dan hapuskanlah dosa kejahatan kami dengan sebab membaca al-Quran, ya Allah, Tuhan Yang Empunya segala macam kelebihan dan ehsan. Wahai Tuhan kami berilah kami kebaikan di dunia dan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab api neraka. Allah mencucuri rahmat dan salam sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian. Maha Suci Tuhanmu, Tuhan yang mempunyai keagungan dan kekuasaan dari apa yang mereka katakan dan selamat sejahtera kepada sekalian Rasul. Dan segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam.”

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membahas Mengenai Doa Khatam Al-Quran, kita perlu memahami bahawa ini adalah satu amalan penting dalam kehidupan seorang Muslim. Ia melibatkan penyelesaian membaca seluruh Al-Quran, dan doa yang disertakan memohon rahmat, petunjuk, dan keberkatan daripada Allah.

Walaupun tidak ada riwayat yang jelas dari Nabi Muhammad SAW yang mengadakan majlis Khatam Al-Quran, beberapa salaf telah melaksanakan amalan ini. Awalnya, Khatam Al-Quran dilakukan secara individu tanpa majlis formal.

Doa Khatam Al-Quran memohon agar Al-Quran menjadi panduan, cahaya, dan rahmat dalam hidup kita. Ia juga mengajak untuk ingat dan terus belajar daripada Al-Quran, serta membacanya di waktu malam dan siang. Doa ini juga memohon supaya Al-Quran menjadi penolong dan pelindung di dunia dan akhirat. Dengan amalan ini, Al-Quran dianggap sebagai teman setia dalam perjalanan kebaikan dan kemuliaan, yang mendatangkan limpahan rahmat Allah dalam hidup seorang Muslim.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.