√ DOA BUKA PUASA: Sendiri, Ramai, Amalan, Rumi

Doa Buka Puasa – Petikan Doa yang Dapat Menyulam Kesejahteraan dalam Ramadan Sebelum Menikmati Berbuka di Waktu yang Sesuai / Banyak Dilakukan pada Bulan Ramadan

Tidak ada keharusan untuk membaca doa Ramadhan, tetapi apabila doa Ramadan dibaca, manfaatnya menjadi semakin berharga.

Sesuai dengan ajaran sunnah yang dijunjung tinggi, ketika Anda mengucapkan doa niat untuk berbuka puasa sebelum menyentuh hidangan berbuka, langkah ini menjadi lebih bernilai.

Lebih disarankan untuk membaca doa ini. Hal ini disebabkan oleh kenyataan bahwa di dalam bulan Ramadhan, saatnya kita berusaha mengumpulkan sebanyak mungkin pahala, mulai dari yang terkecil hingga yang terbesar.

Petikan Doa yang Dapat Menyulam Kesejahteraan dalam Ramadan Sebelum Menikmati Berbuka di Waktu yang Sesuai / Banyak Dilakukan pada Bulan Ramadan

Tidak ada keharusan untuk membaca doa Ramadhan, tetapi apabila doa Ramadan dibaca, manfaatnya menjadi semakin berharga.

Sesuai dengan ajaran sunnah yang dijunjung tinggi, ketika Anda mengucapkan doa niat untuk berbuka puasa sebelum menyentuh hidangan berbuka, langkah ini menjadi lebih bernilai.

Lebih disarankan untuk membaca doa ini. Hal ini disebabkan oleh kenyataan bahwa di dalam bulan Ramadhan, saatnya kita berusaha mengumpulkan sebanyak mungkin pahala, mulai dari yang terkecil hingga yang terbesar.

Doa Berbuka Puasa Bersendirian

Bagaimana cara membaca doa untuk berbuka puasa ketika kita sendirian?

Berikut adalah doa berbuka puasa ketika kita berada dalam keadaan seorang diri:

Allahumma Lakasumtu Wabika Aamantu Wa’alaa Rizqika Afthortu Birohmatika Yaa Arhamar Roohimiin

Maksudnya:

“Ya Allah kerana Mu aku berpuasa, Dengan Mu aku beriman, kepada Mu aku berserah dan dengan rezeki Mu aku berbuka (puasa) dengan Rahmat Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih”.

Doa Berbuka Puasa Untuk Ramai

Doa berbuka puasa secara beramai-ramai sebenarnya sama seperti doa berbuka puasa secara individu, hanya dengan menggantikan kata “aku” kepada “kami” untuk menyatakan makna dari “saya” kepada “kami”.

Allahumma Lakasumna Wabika Aamanna Wa’alaa Rizqika Afthorna Birohmatika Yaa Arhamar Roohimiin

Maksudnya:

“Ya Allah kerana Mu kami berpuasa, Dengan Mu kami beriman, kepada Mu kami berserah dan dengan rezeki Mu kami berbuka (puasa) dengan Rahmat Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih”.

Senarai Amalan Sunat Ketika Menjelang Waktu Berbuka

Senarai Amalan Sunat Ketika Mendekati Waktu Berbuka:

Apabila anda mendengar azan atau menyedari bahawa waktu berbuka telah tiba, penting untuk tidak terlalu lalai. Selepas membaca niat berbuka puasa dan doa Ramadan, adalah penting untuk berhati-hati.

Sebelum anda mengambil hidangan lain, termasuk hidangan berat, adalah sunat untuk anda mengambil dan merasa kurma terlebih dahulu.

Adalah lebih baik, semasa menanti waktu berbuka, anda membaca satu atau dua halaman muka surah Al-Quran.

Pastikan anda minum lebih banyak air daripada biasa.

Sementara anda menikmati hidangan berbuka puasa, jangan lupakan orang di sekeliling anda. Jika anda memiliki lebihan makanan, ingatlah untuk berkongsi dengan jiran atau orang yang memerlukan.

Anda boleh membaca doa berbuka puasa kira-kira 10 minit sebelum waktu berbuka puasa tiba.

Doa Sebelum Masuk Waktu Berbuka Puasa

Kelebihan Doa Sebelum Berbuka Puasa

Berdoa saat menanti waktu berbuka puasa merupakan tindakan yang sangat dihormati.

Nabi Muhammad SAW bersabda dengan makna:

“Ada tiga jenis doa yang tidak akan ditolak: Doa orang yang berpuasa ketika berbuka, doa pemimpin yang adil, dan doa orang yang dizalimi.”

— Hadis Riwayat At-Tirmizi

Setelah melewati hari yang penuh dengan puasa, Allah memberikan peluang istimewa bagi mereka yang berpuasa untuk memanjatkan doa kepada-Nya. Oleh karena itu, jangan sia-siakan kesempatan berharga ini untuk berdoa mengenai segala hal baik dalam dunia dan akhirat.

Ia akan menjadi rugi besar apabila waktu berharga terakhir sebelum berbuka hanya dihabiskan dengan menatap layar ponsel masing-masing.

Apakah Jenis Doa yang Dapat Dibaca?

Pada saat ini, segala jenis doa dapat dibaca.

Doakanlah permohonan yang diinginkan atau paling tidak memohon kebaikan untuk kehidupan kita, baik dalam dunia maupun akhirat.

Luangkan waktu selama 3 hingga 5 menit sebelum waktu berbuka, angkatlah tangan, dan mulailah berdoa kepada Allah SWT mengenai apa pun yang baik.

Berikut adalah beberapa contoh doa ringkas yang bisa dibaca sebelum berbuka puasa jika Anda merasa kebingungan:

1. Doa Ramadan Hari Pertama

Allâhummaj’al Siyaamii Fiihi Siyaamas-saa imîn, Wa Qiyaamii Fiihi Qiyaamal Qaa-imiin, Wa Nabbihnî Fiihi ‘An Nawmatil Ghaafilîn, Wa Hablii Jurmii Fii Yaa IlaaHal ‘Alamin, Wa’fu ‘Annî Yaa ‘Aafiyan ‘Anil Mujrimiin.

Ya Allah, jadikan puasaku di bulan ini sebagai puasa orang-orang yang berpuasa sebenarnya, solat malamku di dalamnya sebagai orang yang solat malam sebenarnya, bangunkan daku di dalamnya dari tidurnya orang-orang yang lalai. Bebaskan aku dari dosa-dosaku wahai Tuhan semesta alam. Maafkan aku wahai Yang Memberi ampunan kepada orang-orang yang berbuat dosa.”

2. Doa Ramadan Hari 2

Allaahumma Qarribnii Fiihi ilaa MardhaaTika Wa JanNibNi Fiihi Min SakhaTika Wa NaqiMaaTika Wa WaffiqNii Fiihi LiqiRaa-ati AyaaTika Birahmatika Yaa Arhamar Rahimîn

Ya Allah! Mohon dekatkanlah aku kepada keredhaan-MU dan jauhkanlah aku dari kemurkaanMU. Mohon berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-MU dengan rahmat-MU, Wahai Maha Pengasih dari semua yang Pengasih!

3. Doa Ramadan Hari 3

AllaaHummar-Zuqni FiiHidz-dzihNa WattanBîh Wa Baa’idnii Fiihi Minas SaFaaHati WattamWîh Waj’al Lii NasîBan Min Kulli Khairin TunZilu Fîhi BijuuDika Yaa AjwaDal Ajwadîn

Ya Allah! Mohon berikanlah aku rezeki akal dan kewaspadaan. Dan jauhkanlah aku dari kejahilan dan kesesatan. Anugerahkanlah kepadaku bahahagian dari segala kebaikan yang ENGKAU turunkan, demi kemurahan-MU, Wahai Zat Yang Maha Pemurah

4. Doa Ramadan Hari 4

Allahumma Qawwinii Fiihi ‘Alaa IqooMati AmRika Wa AdziqNii Fiihi Halaawata Dzikrika Wa Audzi’nii Fiihi Li Adaai Syukrika Bikaramika Wahfazhnii Fiihi Bihifzhika Wa SitRika Yaa Absoran-NaaZhiRiin

Ya Allah! Mohon berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU, dan berilah aku manisnya berzikir mengingat-MU. Mohon berilah aku kekuatan untuk bersyukur kepada-MU, dengan kemuliaan- MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai dzat Yang Maha Melihat

5. Doa Ramadan Hari 5

AllaaHummaj’alnii Fiihi Minal MusTaghFiRiin Waj’alnii FiiHi Min ‘ibaaDikas solihiin Al QaaNiTiin Waj’alNii Fiihi Min AwLiYaa-ikalMuqarraBiin Bira’-Fatika Yaa Arhamar-Raahimiin

Ya Allah! Mohon jadikanlah di bulan ini aku termasuk diantara orang-orang yang memohon ampunan (beristighfar), dan jadikanlah aku sebagai hamba-MU yang soleh dan setia serta mohon jadikanlah aku diantara Auliya’- MU yang dekat disisi-MU, dengan kelembutan-MU, Wahai zat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih.

6. Doa Ramadan Hari 6

AllaaHumma Laa TakhDzulNii Fiihi Lita-‘Arrudhi Ma’-Siyatika Wa Laa TadhRibNii BisiYaaThi NaqiMatika Wa ZahZihNii Fiihi Min MuuJibaaTi SaKhaTika BimanNika Wa AyadiiKa Yaa MunTaHaa RaghBatir-RaaGhiBiin

Ya Allah! Janganlah Engkau hinakan aku di bulan ini kerana perbuatan maksiatku terhadap-MU, dan janganlah Engkau menghukumku dengan balasan-MU. Jauhkanlah aku dari hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-MU, dengan kelembutan dan ketinggian rahmat-Mu, Wahai pegangan terakhir orang-orang yang berkeinginan!

7. Doa Ramadan Hari 7

AllaaHumma A’inNii FiiHi ‘Alaa SiYaaMihi Wa QiyaaMihi Wa JannibNi Fiihi Min HafaWaaTihi Wa AaTsaaMihi WarZuqNi Fiihi DzikRika BidaWaMihi BitauFiiQika Yaa HaaDiyal MuDhilLiin

Ya Allah, bantulah aku untuk berpuasa dan solat malam serta jauhkan aku dari kesia-siaan dan perbuatan dosa. Anugerahi aku di dalamnya dengan kebiasaan mengingat pada-Mu dengan taufik-Mu wahai yang menunjuki orang tersesat”

8. Doa Ramadan Hari 8

AllaaHummar-ZuqNii FiiHi RahMatal AyTaam Wa It-‘AaMat-Tho-‘Aami Wa ifSyaa-As Salaam Wa SuhBatal KiRaam BiThawLika Yaa Malja-Al AaMiliin

Ya Allah, anugerahilah kepada kami rasa sayang terhadap anak-anak yatim dan suka memberi makan (orang miskin) serta menyebarkan kedamaian dan bergaul dengan orang-orang mulia dengan kemurahanmu wahai tempat berlindung bagi orang-orang yang berharap

9. Doa Ramadan Hari 9

AllaaHummaj’al-Lii FiiHi NaSiiBan Min Rahmatikal WaaSi’ah WahDinii FiiHi LibaRaaHiiNikas-SaaThi’ah Wa Khudz BiNaa Siyatii ilaa MarDhoTikal JaaMi’ah BimaHabbaTika Yaa Amalal MusyTaaQiin

Ya Allah! Anugerahilah untukku sebahagian dari rahmat-MU yang luas, dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran- ajaran-MU yang terang, dan bimbinglah aku menuju kepada keredhaan-MU yang penuh dengan kecintaan-MU, Wahai harapan orang-orang yang merindu.

10. Doa Ramadan Hari 10

AllaaHummaj-‘Alnii FiiHi Minal MutaWakkiLiin ‘AlaiKa Waj-‘alnii FiiHi Minal Faa-iziin LadaiKa Waj-‘Alnii FiiHi Minal MuqarraBiin ilaika Bii-ihSaanika Yaa GhaaYatat-ThaaLiBiin

Ya Allah! Mohon jadikanlah aku diantara orang-orang yang bertawakkal kepada-Mu, dan jadikanlah aku diantara orang- orang yang menang disisi-MU, dan jadikanlah aku diantara orang-orang yang dekat kepada-MU, dengan kebaikan-MU, Wahai Tujuan orang-orang yang memohon.

Senarai Perkara Membatalkan Puasa

Perkara-perkara yang Membatalkan Puasa

1. Makan dan Minum

Puasa akan terbatal jika seseorang makan atau minum dengan sengaja, walaupun jumlah makanan atau minuman yang dikonsumsi sedikit. Jika seseorang lupa bahawa dia sedang berpuasa dan makan atau minum, puasanya tidak terbatal, walaupun jumlah yang dimakan atau diminum banyak.

2. Sesuatu Sampai ke dalam Al-Jauf Melalui Liang yang Terbuka

“Sesuatu” dalam konteks ini merujuk kepada benda yang dapat dilihat dengan mata. “Al-Jauf” merujuk kepada otak atau bahagian di antara leher hingga ke perut. “Liang yang terbuka” merujuk kepada mulut, telinga, dubur, atau lubang di tubuh seseorang, baik lelaki atau perempuan.

3. Muntah dengan Sengaja

Muntah dengan sengaja akan membatalkan puasa, walaupun sebahagian daripada muntahannya tidak masuk semula ke dalam al-Jauf, walaupun jumlah yang keluar sedikit. Jika seseorang muntah tanpa sengaja, puasanya tidak terbatal, meskipun sebahagian daripada muntahannya masuk semula ke dalam al-Jauf tanpa sengaja.

4. Bersetubuh dengan Sengaja Walaupun Tanpa Keluar Air Mani

Jika seseorang berhubungan seks dengan sengaja, walaupun tidak keluar air mani, puasanya akan terbatal. Ini berdasarkan firman Allah SWT:

“Makan dan minumlah sehingga terang bagimu benang putih (fajar) dari benang hitam (malam), lalu sempurnakanlah puasa itu hingga waktu malam. Dan janganlah kamu campuri mereka (isteri-isteri) sedang kamu beri’tikaf di masjid.”

5. Al-Istimna’

Al-Istimna’ merujuk kepada ejakulasi air mani melalui aktiviti seksual atau menggunakan tangan. Jika seseorang yang berpuasa melakukan ini dengan sengaja, puasanya akan terbatal. Namun, jika hal ini berlaku tanpa sengaja, puasanya tidak terbatal. Namun, melakukan aktiviti seperti ini pada siang hari Ramadan, sama ada lelaki atau perempuan, adalah makruh tahrim (makruh yang hampir menjadi haram), kerana ia melibatkan risiko merosakkan puasa. Bagi mereka yang tidak cepat terangsang, sebaiknya mereka menjauhinya untuk menjaga kesucian puasa.

6. Haid dan Nifas

Haid dan nifas adalah kondisi yang menghalang sahnya puasa. Jika seorang wanita yang berpuasa mengalami haid atau nifas sebahagian dari siang, puasanya menjadi batal. Dia perlu mengganti puasa hari tersebut.

7. Gila dan Murtad

Ketidakwarasan mental (gila) dan murtad (mengingkari agama) merupakan halangan untuk kesahihan puasa, karena seseorang dalam kondisi ini tidak memiliki kemampuan untuk beribadah.

Baca juga: TAHLIL ARWAH LENGKAP: Ringkas, Umum, Hukum.

Tips & Sunnah Semasa Berbuka Puasa

1. Sediakan Masa untuk Berdoa Sebelum Berbuka

Bulan Ramadan adalah suatu periode yang dipenuhi dengan limpah kurnia dan rahmat dari Allah SWT.

Salah satu keistimewaan bulan ini adalah bahwa doa seseorang yang sedang berpuasa memiliki daya tangkap yang tinggi di mata Allah SWT.

Dalam riwayat dari Abdullah bin ‘Amr RA, beliau berkata bahwa Nabi SAW bersabda:

“Sungguh, bagi orang yang berpuasa, pada saat dia berbuka, doanya tidak akan ditolak.”

— Riwayat Ibn Majah (1753)

Lebih lanjut, dari Abdullah bin ‘Amr RA, beliau juga menyampaikan bahwa Nabi SAW bersabda:

“Bagi orang yang berpuasa, pada saat dia berbuka, doanya adalah yang paling mustajab.”

— Lihat: Musnad Abi Daud al-Thoyalisi (2376)

Salah satu waktu yang sangat dianjurkan untuk berdoa adalah saat sahur dan sebelum memasuki waktu berbuka puasa.

Contoh doa yang tepat untuk dibacakan dapat ditemukan di bagian doa sebelum berbuka puasa di atas ⬆️

2. Bersegeralah dalam Berbuka Puasa

Rasulullah mengajarkan satu sunnah yang menyuruh kita untuk tidak menunda-nunda waktu berbuka puasa.

Berbuka puasa perlu dilakukan dengan segera.

Hal ini karena tindakan bersegera dalam berbuka puasa sangatlah membawa manfaat.

Seseorang akan terus berada dalam keberkahan selama dia tetap bersegera dalam berbuka puasa.

— Bukhari & Muslim

Namun, seringkali yang terjadi dalam masyarakat kita adalah ketika waktu maghrib tiba, mereka masih berada di pasar Ramadan untuk membeli makanan mereka.

Penjual masih melayani pelanggan tanpa segera berbuka meskipun azan maghrib telah berkumandang.

Di rumah, ibu-ibu mungkin masih berada di dapur menyiapkan hidangan berbuka puasa saat azan maghrib terdengar.

Perbuatan menunda-nunda berbuka puasa adalah tindakan yang dilarang oleh Rasulullah SAW.

Hal ini karena menunda-nunda berbuka puasa adalah praktek dari orang Yahudi dan Kristen.

Rasulullah telah bersabda dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud & Ibnu Majah, dengan sanad yang dinyatakan hasan oleh al-Albani r.h, yang artinya:

“Agama ini akan tetap jelas selama umatnya tetap bersegera dalam berbuka puasa, karena orang Yahudi dan Kristen menunda-nundanya.”

3. Memulai Berbuka dengan Beberapa Biji Kurma Terlebih Dahulu

Salah satu sunnah yang diajarkan oleh Rasulullah adalah untuk memulai berbuka puasa dengan beberapa biji kurma segar terlebih dahulu.

Hal ini akan mempermudah kita untuk melaksanakan salat dalam keadaan yang tidak terlalu kenyang.

Setelah makan beberapa biji kurma, Rasulullah SAW langsung melaksanakan salat.

Rasulullah SAW akan makan makanan lain setelah menyelesaikan salat, dan biasanya beliau masih merasa lapar.

Anas Bin Malik meriwayatkan dalam Ahmad, Abu Daud, dan Tirmidzi, yang artinya:

“Rasulullah, ketika berbuka puasa, akan memulainya dengan beberapa biji kurma segar sebelum salat. Jika tidak ada kurma segar, beliau akan berbuka dengan kurma kering. Dan jika kurma tidak ada, beliau akan memulainya dengan beberapa teguk air.”

Namun, sering kali kita melupakan sunnah ini.

Kita seringkali berbuka puasa dengan makan dan minum dalam jumlah yang berlebihan sehingga kita menjadi terlalu kenyang dan melewatkan salat maghrib.

4. Minumlah Air dengan Cukup

Jangan lupa untuk minum banyak air ketika berbuka puasa.

Hal ini akan membantu mengurangi jumlah makanan yang kita konsumsi setelahnya karena rasa lapar akan mereda dengan terhidrasi.

Selain itu, minumlah air dengan perlahan dan ucapkanlah “alhamdulillah” saat Anda merasa lega.

Rasulullah bersabda:

“Jangan minum seperti unta yang menelan cairan dengan cepat, melainkan minumlah dalam dua atau tiga tegukan. Ucapkanlah ‘Bismillah’ saat memulai minum dan ucapkan ‘Alhamdulillah’ setelah selesai minum.”

— Hadis riwayat At-Tirmidzi

Baca juga: 5 RASUL ULUL AZMI: Arti, Mukjizat, Kisah LENGKAP.

Penutup

Untuk pengetahuan anda, doa dari seseorang yang sedang berpuasa adalah salah satu jenis doa yang amatlah mustajab. Sabda Nabi s.a.w.:

“Maksudnya: Terdapat tiga jenis orang yang doanya tidak akan ditolak: Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka, doa seorang pemimpin yang adil, dan doa seseorang yang dizalimi.” Hadis Riwayat Tirmizi (3598)

Menurut Imam Nawawi, hadis ini menunjukkan kepada kita bahawa kita sepatutnya banyak berdoa semasa kita berpuasa, bermula dari awal puasa hingga akhirnya. Sila rujuk Al-Majmu’ Syarh al-Muhazzab (6/375).

Kami berharap perkongsian mengenai doa ini memberi manfaat kepada semua. Amalan puasa hendaklah dilakukan dengan cara yang betul agar amalan kita diterima oleh Allah Yang Maha Esa.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.