√ Apakah Hukum Mengunjungi Kota Al Ula Haram Atau Tidak?

Kota Al Ula Haram – Adakah melawat kota Al-Ula sesuatu yang diharamkan dalam agama Islam? Persoalan ini semakin hangat dibincangkan sejak kebelakangan ini.

Terdapat perhatian yang meningkat terhadap isu melancong umat Islam ke kota Al-Ula. Bahkan, beberapa influencer telah diharamkan kerana berkongsi gambar di sana.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi sejarah kota Al-Ula dan hukum-hukum yang berkaitan dengan melawat tempat tersebut.

Kota Al-Ula

Kota Al-Ula, sebuah bandar kuno yang kaya dengan sejarahnya, terletak di dalam sebuah oasis yang dikelilingi oleh pegunungan pasir dan padang pasir yang menakjubkan.

Kota yang terletak di wilayah Hejaz, Arab Saudi, merangkumi kawasan seluas 22,561km². Sejak lebih dari 4,000 tahun yang lalu, kota ini telah menjadi tempat kediaman manusia dan terus berkembang sebagai pusat kebudayaan dan perdagangan yang signifikan.

Cuaca di sini cenderung kering dan panas, dengan suhu purata sekitar 25 darjah Celsius sepanjang tahun.

Dari kota Madinah Al-Munawwarah, perjalanan ke Kota Al-Ula mengambil masa kira-kira 300 kilometer.

Pada tahun 2019, Al-Ula secara rasmi diperkenalkan sebagai destinasi pelancongan global melalui inisiatif pembangunan pelancongan yang dikenali sebagai “Wawasan 2030”. Langkah ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan Arab Saudi untuk merangsang pertumbuhan ekonomi melalui sektor pelancongan sebagai sumber pendapatan alternatif selain daripada bergantung kepada industri minyak.

Hukum Melawat Ke Kota Al-Ula

Tiada fatwa atau hukum yang dikeluarkan oleh mana-mana mufti antarabangsa atau dari Arab Saudi sendiri mengenai perkara tersebut.

Menurut Pensyarah Fiqh Fatwa Kontemporari di Pusat Kajian Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Datuk Dr. Mohd Izhar Ariff, larangan Nabi SAW untuk mengunjungi Madain Saleh tidak dinyatakan sebagai haram mutlak seperti zina, minum arak, dan sebagainya.

Dalam memahami hukum melawat ke kota Al-Ula ini, terdapat beberapa perkara yang perlu difahami terlebih dahulu.

Pertama, pemahaman terhadap larangan Nabi SAW terhadap Madain Saleh tidak dinyatakan sebagai haram mutlak, seperti haramnya arak dan zina, tetapi larangan itu bersifat makruh.

Hal ini jelas menunjukkan bahawa walaupun terdapat hujah dan dalil lain mengenai hal ini, namun Nabi SAW tidak melarang perbuatan tersebut.

Namun begitu, baginda tidak menggalakkan sesiapa untuk melalui tempat itu termasuk kawasan yang dilaknat yang lain.

Nabi SAW juga menasihati sahabat agar merenung dan memeriksa diri. Dengan kata lain, kita tidak sepatutnya pergi ke sana untuk bersenang-senang atau berhibur.

Mengunjungi tempat tersebut seharusnya menjadi pengajaran bagi kita, dan apabila pulang, kita seharusnya berkongsi pengalaman dan pembelajaran yang diperoleh kepada orang lain di negara kita.

Kenapa Dilarang Melancong ke Sana?

Di lembah Al-Hijr, sebuah kejadian penting telah berlaku yang mengaitkan kaum Tsamud, penduduk tempat itu, dengan Nabi Saleh AS. Kaum Tsamud terkenal dengan kemajuan mereka dalam seni ukiran gunung yang dijadikan sebagai tempat tinggal mereka.

Mereka dianugerahkan dengan tanah yang subur dan taman-taman yang indah oleh Allah SWT. Namun, kemakmuran itu menyebabkan mereka melupakan agama Allah dan mulai menyembah berhala serta membangun patung-patung.

Allah SWT mengutuskan Nabi Saleh AS kepada mereka sebagai peringatan agar mereka kembali taat kepada-Nya. Dalam surah Al-Hud, ayat 61, Allah SWT berfirman kepada mereka melalui Nabi Saleh AS agar mereka menyembah hanya kepada Allah dan memohon ampun serta bertaubat.

Walaupun Nabi Saleh AS dihormati oleh beberapa orang, kebanyakan dari kaum Tsamud tetap tegar dalam keingkarannya. Akhirnya, azab Allah menimpa kaum Tsamud yang sombong dan kikir itu sebagai pembalasan.

Tempat-tempat Yang dilaknat Oleh Allah

Selain daripada Mada’in Saleh, ada juga tempat-tempat menarik yang boleh anda kunjungi. Berikut adalah antaranya:

1. Qasr Al Farid

Kota al-Ula, tempat yang dihormati.

Qasr Al-Farid adalah salah satu ikon Mada’in Saleh, iaitu kuburan yang unik yang terletak sendiri di dalam bukit batu yang dipahat menyerupai sebuah rumah.

Ia juga dikenali sebagai “Kubur Kesepian di Tengah Mada’in Saleh”.

Pembinaan kubur yang diukir daripada batu besar ini tidak pernah selesai. Ia mempunyai ketinggian sekitar 4 tingkat.

Sesetengah umat Islam enggan melawat Mada’in Saleh kerana tempat ini pernah dilaknat oleh Allah kerana kaum yang tinggal di Kerajaan Nabatea menentang dan menolak untuk menyembah Allah.

2. Negeri Kaum ‘Ad

Kota al-Ula, tempat yang dihormati.

Kaum ‘Ad tinggal di jazirah Arab, di tempat yang dikenali sebagai Al-Ahqaf yang terletak di utara Hadramaut antara Yaman dan Oman.

Mereka adalah pemuja berhala yang dikenali sebagai Shamud, Shada, dan al-Haba. Dalam sejarah, terdapat dua generasi kaum ‘Ad.

Kaum ‘Ad pertama dan kaum ‘Ad kedua. Nabi Hud diutus kepada kaum ‘Ad pertama.

Kaum ‘Ad dimusnahkan oleh Allah kerana kekufuran mereka dan ketidakpuasan mereka dengan segala kekayaan dan kebesaran yang mereka miliki.

Mereka dihukum dengan angin kencang yang sangat kuat.

3. Kota Pompeii

Kota Pompeii terletak di timur Gunung Vesuvius, di Kota Naples, Itali.

Kota Pompeii dihancurkan kerana penduduknya terlibat dalam perilaku seksual yang melampau, seperti kaum Luth, dan akhirnya mereka mengalami kebinasaan.

Kebinasaan Kota Pompeii berlaku selepas letusan Gunung Vesuvius.

Kota itu didirikan sekitar abad ke-6 oleh orang Osci atau Oscan, iaitu satu kumpulan masyarakat di tengah Itali.

Penduduk Pompeii menjadikan kota itu sebagai pusat pelacuran dan aktiviti seks bebas.

Yang lebih mengejutkan, penemuan tubuh manusia yang berubah menjadi batu berada dalam posisi melakukan hubungan seks termasuk liwat.

4. Laut Mati

Laut Mati bukanlah sebenarnya laut, tetapi sebuah tasik yang besar. Ia mengandungi kandungan garam tertinggi di seluruh tasik di dunia.

Tasik ini dinamakan Laut Mati kerana tidak ada bentuk kehidupan yang dapat bertahan dalam air yang sangat masin ini. Laut Mati merupakan tempat terendah di muka bumi.

Umat Nabi Luth AS dimusnahkan kerana mereka melakukan perbuatan yang sangat dimurkai oleh Allah SWT, iaitu hubungan seks sesama jenis (homoseksual).

Walaupun telah diberi peringatan oleh Nabi Luth, namun mereka enggan mengikut perintah tersebut, sehingga Allah menimpakan azab kepada mereka.

5. Wadi Muhassar / Lembah Muhassir

Lembah Muhassar atau Wadi Muhassir merupakan salah satu lembah yang terletak di antara Mina dan Muzdalifah.

Lembah Muhassar sangat terkenal di kalangan umat Islam kerana tempat ini menjadi lokasi penyerangan terhadap Mekah oleh pasukan gajah pada masa itu, yang dipimpin oleh Raja Abrahah.

Ketika Abrahah cuba menghancurkan Kaabah, dia singgah di Wadi Muhassar dan lembah ini menjadi titik paling jauh perjalanan Abrahah.

Pada masa itu, Allah SWT mengirimkan pasukan burung bernama Ababil.

6. Laut Merah

Kota al-Ula, tempat yang dihormati.

Laut Merah terletak di Lautan Hindi, antara benua Afrika dan Asia. Di utara, terdapat Semenanjung Sinai, Teluk Aqabah, dan Terusan Suez.

Siapa yang tidak mengenali kisah Firaun? Firaun dan tenteranya dikenakan azab oleh Allah dengan ditenggelamkan di Laut Merah.

Laut Merah menjadi saksi kepada kuasa Tuhan yang menyelamatkan Musa daripada tentera Firaun, yang merupakan seorang raja yang zalim.

Jika anda mencari makanan sunnah yang lengkap dengan harga yang berpatutan, anda tidak perlu pergi jauh.

Anda boleh mendapatkannya di Mahnaz Food. Dengan lebih daripada 8000 produk berkualiti premium, diimport dari lebih 50 negara, terutamanya dari Negara Islam & Timur Tengah seperti Turki, Iran, dan lain-lain.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membincangkan kontroversi seputar kebolehan berkunjung ke kota Al-Ula dalam Islam, sebuah bandar purba yang kaya akan sejarahnya di Arab Saudi. Walaupun minat terhadap Al-Ula meningkat sejak menjadi destinasi pelancongan global dalam inisiatif “Wawasan 2030”, beberapa individu yang mempunyai pengaruh telah dilarang kerana berkongsi gambar di sana.

Walau bagaimanapun, tidak ada fatwa yang secara khusus mengharamkan kunjungan ke Al-Ula oleh mufti antarabangsa atau Arab Saudi. Penulis menekankan bahawa kunjungan ke Al-Ula sepatutnya untuk tujuan pembelajaran, bukan sekadar hiburan semata-mata, serta mengambil pengajaran dari kisah-kisah azab yang menimpa masyarakat yang melanggar perintah Allah.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.