√ Penjelasan Hukum Masuk Mekah Tanpa Ihram

Masuk Mekah Tanpa Ihram – Adalah dibenarkan bagi seseorang untuk memasuki Mekah tanpa mengenakan ihram, selagi dia tidak berniat untuk menjalankan umrah sepanjang tempoh tersebut sebelum tiba di Mekah.

Dalam artikel ini, kami akan menyampaikan kepada anda penjelasan terperinci mengenai hukum memasuki Mekah tanpa ihram yang mungkin berlaku dalam kalangan beberapa individu dalam masyarakat kita pada masa kini.

Ihram di Mekah

Ihram merupakan asas utama dalam menunaikan haji dan umrah. Secara bahasa, istilah ‘ihram’ berasal dari bahasa Arab yang bermaksud mengharamkan.

Dari segi pengertian, ihram merujuk kepada pelaksanaan ibadah haji dengan menahan diri daripada melakukan perkara-perkara yang diharamkan semasa berada dalam keadaan ihram.

Hukum Masuk Mekah Tanpa Ihram

Pertama-tama, apabila mana-mana Muslim memasuki Mekah untuk melaksanakan umrah atau haji, mereka perlu memulakan dengan berihram atau membuat niat untuk memulakan ibadah haji atau umrah.

Ini adalah kerana jelaslah bahawa ihram merupakan salah satu daripada asas-asas haji dan umrah. Untuk membuat niat ihram di miqat pula, ia termasuk dalam perkara-perkara wajib dalam haji dan umrah.

Selain itu, hal ini disahkan berdasarkan riwayat daripada Abdullah bin Abbas R.Anhuma, yang menyatakan:

وَقَّتَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِأَهْلِ الـمَدِينَةِ ذَا الحُلَيْفَةِ، وَلِأَهْلِ الشَّأْمِ الجُحْفَةَ، وَلِأَهْلِ نَجْدٍ قَرْنَ الـمَنَازِلِ، وَلِأَهْلِ اليَمَنِ يَلَمْلَمَ، فَهُنَّ لَهُنَّ، وَلِمَنْ أَتَى عَلَيْهِنَّ مِنْ غَيْرِ أَهْلِهِنَّ لِمَنْ كَانَ يُرِيدُ الحَجَّ وَالعُمْرَةَ.

Maksudnya: “Rasulullah SAW menentukan miqat untuk penduduk Madinah ialah Zulhulaifah (atau dikenali juga sebagai Bir Ali), untuk penduduk Syam ialah Juhfah, untuk penduduk Najd ialah Qarn al-Manazil dan untuk penduduk Yaman ialah Yalamlam.

Tempat-tempat ini merupakan miqat bagi penduduk negerinya dan orang-orang selain mereka yang berada di tempat itu, bagi sesiapa sahaja yang berniat melaksanakan haji dan umrah.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, No. 1526)

Bagi sesiapa yang tidak berniat untuk memulakan ihram di miqat bagi mengerjakan haji atau umrah, maka akan dikenakan dam.

Walau bagaimanapun, dam tersebut boleh dihapuskan jika anda segera kembali ke miqat yang telah dilepasi sebelum melakukan sebarang perbuatan haji atau umrah, seperti tawaf dan sebagainya.

Hukum Masuk Mekah Tanpa Ihram Kerana Berlibur

Terdapat sebilangan kecil di antara kita yang tanpa rancangan mahu mengunjungi Mekah untuk menjalankan ibadah umrah. Namun, ada kalanya ketika berada di sana, terlintas dalam fikiran untuk menjalankan ibadah tersebut tanpa memakai ihram.

Secara mudahnya, apakah kesannya jika seseorang memasuki Mekah untuk melancong tanpa niat untuk berihram?

Dalam isu ini, sebenarnya perbuatan tersebut tidak dibenarkan kerana dianggap sebagai dosa dan akan dikenakan denda, iaitu membayar dam (pemberian kambing) kerana meninggalkan tanggungjawab wajib umrah.

Hal ini sebagaimana yang diungkapkan oleh Ibn Hajar al-Haitami:

“Sekiranya seseorang ketika di miqat dalam keadaan berniat untuk melaksanakan manasik (umrah atau haji), sama ada segera atau masa akan datang, maka dia wajib berniat ihram di miqat itu dengan manasik tersebut (jika dia mampu) atau yang setara dengannya (miqat tersebut jika dia tidak mampu untuk pergi ke miqat yang sepatutnya).

Sekiranya tidak, dia dikira berdosa dan wajib ke atasnya dam berdasarkan syaratnya (jika dia tidak kembali sebelum melakukan apa-apa manasik (umrah atau haji tersebut).” – (Lihat al-Fatawa al-Fiqhiyyah al-Kubra, 2/123; Tuhfah al-Muhtaj fi Syarh al-Minhaj wa Hawasyi al-Syarwani wa al-‘Abbadi, 4/46).

Doa Masuk Kota Mekah

Lafaz doa masuk Mekah:

اَللّٰهُمَّ هٰذَا حَرَمُكَ وَأَمْنُكَ فَحَرِّمْ لَحْمِيْ وَدَمِيْ وَشَعْرِيْ وَبَشَرِيْ
عَلَى النَّارِ وَاٰمِنِّيْ مِنْ عَذَابِكَ يَوْمَ تَبْعَثُ عِبَادَكَ
وَاجْعَلْنِيْ مِنْ أَوْلِيَآئِكَ وَأَهْلِ طَاعَتِكَ

Allaahumma hadzaa haramuka wa amnuka fahharrim lahhmii wa damii wa sya’rii wa basyarii ‘alaa-naari wa aaminnii min ‘adzaabika yauma tab’atsu ‘ibaadaka waj’alnii min auliyaa’ika wa ahli thaa’atika.

Maksudnya: “Ya Allah, kota ini adalah Tanah Haram-Mu dan tempat aman-Mu, maka hindarkanlah daging, darah, rambut dan kulitku dari neraka. Dan selamatkan diriku dari seksa-Mu pada hari Engkau membangkitkan kembali hamba-Mu, dan jadikanlah aku termasuk orang-orang yang selalu dekat dan taat kepada-Mu.”

Doa Ketika Melihat Kaabah

Lafaz doa bila melihat Kaabah:

 اللَّهُمَّ زِدْ هَذَا الْبَيْتَ تَشْرِيفًا وَتَعْظِيمًا وَتَكْرِيمًا وَمَهَابَةً وَزِدْ
مَنْ شَرّفَهُ وَكَرّمَهُ مِمَّنْ حَجَّهُ وَاعْتَمَرَهُ تَشْرِيفًا
وَتَكْرِيمًا وَتَعْظِيمًا وَبِرًّ

Allaahumma zid hadzaal-baita tasyriifan wa ta’dhiiman wa takriiman wa mahaabatan wa zid man syarraafahu wa ‘adhamahu wa karramahu mimman hajjahu awi’tamarahu tasyriifan wa ta’dhiiman wa takriiman wa birraan.

Maksudnya: “Ya Allah, tambahkanlah kemuliaan, keagungan, kehormatan dan wibawa pada Bait (Kaabah) ini. Dan tambahkanlah pula pada orang-orang yang memuliakan, mengagungkan dan menghormatinya di antara mereka yang berhaji atau yang berumrah dengan kemuliaan, keagungan, kehormatan dan kebaikan.”

Kelebihan Tanah Haram Mekah

Keistimewaan Mekah yang perlu disedari oleh umat Islam adalah seperti berikut:

1. Rahmat Menyeluruh Turun ke Kaabah Setiap Hari

Ibnu Abbas RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Seratus dua puluh rahmat turun ke atas Kaabah setiap hari dan setiap malam; 60 untuk mereka yang berkeliling Kaabah, 40 bagi mereka yang solat, dan 20 untuk mereka yang sekadar melihat Kaabah.” – (Hadis Riwayat at-Thabrani)

2. Meraih Pahala Berganda

Abdullah bin Zubair meriwayatkan sabda Rasulullah SAW, “Solat di masjid ini (Masjid Nabawi) lebih utama daripada 1000 solat di masjid lain kecuali Masjidil Haram. Solat di Masjidil Haram lebih utama daripada 100 solat di masjid ini (iaitu, setara dengan 100,000 solat di masjid).” – (Hadis Riwayat Ahmad)

3. Negeri yang Paling Dicintai oleh Allah dan Rasul-Nya

Abdullah bin ‘Adi RA melaporkan, “Aku melihat Rasulullah SAW berdiri di Hazwarah dan bersabda, ‘Demi Allah! Sesungguhnya Makkah adalah bumi terbaik yang amat dicintai oleh Allah dan tempat yang sangat dihargai-Nya. Sekiranya aku tidak dipaksa meninggalkan engkau, nescaya aku tidak akan berpisah darimu.'” – (Hadis Riwayat at-Tarmizi)

4. Tempat Mustajab Untuk Berdoa

Terdapat beberapa tempat yang sangat mustajab untuk berdoa menurut hadis.

Contohnya, seperti Multazam, Hijr Ismail, di belakang makam Nabi Ibrahim, Raudhah, dan Rukun Yamani.

5. Sumber Air Terbaik di Dunia

Nabi SAW bersabda, “Air zamzam adalah yang terbaik di muka bumi. Di dalamnya terdapat makanan yang memuaskan dan penawar penyakit.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Air zamzam sentiasa mengalir hingga hari ini walaupun diminum oleh berjuta-juta umat manusia. Menurut kajian saintis Jepun, air zamzam mempunyai sifat unik dan komposisi airnya berbeza daripada yang lain.

Molekul airnya teratur dan kukuh, tidak berubah walaupun ditekan. Selain itu, air ini mampu merekam gelombang warna alam yang berubah pada waktu tertentu dengan teliti.

Kesimpulan

Kesimpulan dari artikel bacadoa.my ini, untuk menjalankan haji atau umrah di Mekah, langkah pertama yang penting adalah berihram. Ini melibatkan mengharamkan diri daripada melakukan perkara-perkara tertentu dan membuat niat di miqat yang ditetapkan. Selain itu, penting juga untuk memahami bahawa memasuki Mekah tanpa niat ihram berisiko mendapat denda. Oleh itu, adalah penting bagi umat Islam memahami peraturan-peraturan berkaitan dengan ibadah ini bagi menjalankannya dengan patuh dan kesedaran akan keagungan tempat tersebut dalam agama Islam.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.