√ Tata Cara Tawaf Sunat Beserta Bacaan yang Boleh dibaca

Tawaf Sunat – Apakah maksud tawaf sunat dan apa yang diperlukan untuk menjalankannya dengan betul?

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi panduan lengkap tentang pelaksanaan tawaf sunat, termasuk syarat-syaratnya dan langkah-langkah yang perlu diikuti.

Pengertian Tawaf Sunat

Tawaf merupakan satu daripada aspek penting dalam pelaksanaan haji dan umrah.

Secara terminologi, tawaf merujuk kepada aktiviti mengelilingi al-bait al-haram sebanyak tujuh pusingan beserta rukun-rukun yang berkaitan.

Di sisi lain, tawaf sunat adalah tawaf yang dilakukan secara sukarela oleh para jemaah haji dan umrah di Masjidil Haram. Ia tidak dianggap sebagai satu keperluan wajib dalam haji atau umrah.

Jenis-jenis Tawaf Sunat

Secara keseluruhan, ada beberapa jenis tawaf yang diamalkan dalam agama Islam. Berikut adalah rincian serta penjelasannya:

1. Tawaf Qudum

Tawaf Qudum juga dikenali sebagai tawaf ketibaan, dijalankan apabila seseorang tiba di Masjid Al-Haram, Mekah, semasa dalam perjalanan dari luar Miqat. Tawaf jenis ini menjadi kewajipan bagi individu yang berada dalam keadaan ihram. Riwayat oleh Aisyah RA,

“Perkara pertama yang dilakukan oleh Nabi Muhammad (SAW) ketika sampai ke Makkah, adalah berwuduk dan kemudian beliau melakukan Tawaf di Kaabah, dan itu bukanlah umrah (sahaja), (tetapi Haji-al-Qiran). .” (Sahih al-Bukhari)

2. Tawaf Al Umrah

Tawaf umrah merupakan aktiviti tawaf yang dijalankan oleh jemaah haji yang berkunjung ke Mekah dengan tujuan menunaikan haji tamattu atau umrah, tidak semasa musim haji.

3. Tawaf Al Wida

Tawaf Al Wida, juga dikenali sebagai tawaf perpisahan, adalah satu kewajipan yang perlu dilakukan oleh para jemaah haji setelah menunaikan semua ibadah haji mereka, sebelum meninggalkan kota suci Mekah.

Ibadah tawaf ini hanya dilakukan oleh mereka yang telah menamatkan semua aspek haji mereka dan bersedia untuk meninggalkan Mekah. Mereka dibenarkan untuk mengenakan pakaian biasa semasa melaksanakan tawaf ini.

Ibn ‘Abbas R.Anhuma menyatakan:

Dahulunya orang ramai beredar mengikut haluan masing-masing (untuk meninggalkan Mekah). Lalu Rasulullah SAW bersabda:

لَا يَنْفِرَنَّ أَحَدٌ حَتَّى يَكُونَ آخِرُ عَهْدِهِ بِالْبَيْتِ

Maksudnya: “Jangan sekali-kali seseorang daripada kamu meninggalkan Makkah sehinggalah akhir keberadaannya (di Makkah) al-Bait (Tawaf al-Wada`).” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 1327)

4. Tawaf Al Ziyarah / Tawaf Al Ifadah

Ia sering dipanggil sebagai tawaf al ziyarah, ada juga yang menyebutnya tawaf al ifadah atau tawaf ziarah.

Namun namanya, tawaf ini merupakan ritual yang dilakukan oleh para jemaah haji pada tanggal 10 Zulhijjah, selepas menunaikan ibadah korban, Halq, dan taqsir (mencukur atau memotong rambut), serta meninggalkan status ihram.

5. Tawaf Nafl

Melakukan tawaf nafl atau tawaf sukarela adalah sesuatu yang boleh dilakukan pada mana-mana masa dan oleh sesiapa sahaja mengikut kehendak masing-masing.

Biasanya, orang yang melakukan tawaf ini adalah mereka yang mempunyai keinginan khusus di hati ketika berada di Masjid Al-Haram.

Syarat Tawaf Sunat

Dalam tulisan ini, kita akan membincangkan mengenai tawaf sunat, namun terdapat beberapa syarat yang perlu difahami oleh para jemaah juga.

 1. Niat
  Sebelum memulakan tawaf, jemaah perlu membuat niat di dalam hati.
 2. Bersuci
  Mereka perlu memastikan diri mereka suci dari hadas dan membersihkan badan, pakaian, serta tempat tawaf daripada najis.
 3. Menutup aurat
  Bagi lelaki, aurat mereka adalah dari pusat hingga lutut. Jemaah haji lelaki juga perlu menutup bahagian atas tubuh mereka dengan baik untuk menjaga adab. Idtiba’ hanya perlu dilakukan semasa tawaf bersamaan dengan sa’ie. Pergerakan idtiba’ perlu bermula ketika memulakan tawaf.
 4. Melakukan tawaf di Masjidil Haram
  Tawaf hanya boleh dilakukan di Masjidil Haram di Mekah, mengelilingi Kaabah.
 5. Memulakan dan mengakhiri di Hajar Aswad
  Tawaf perlu dimulakan dan diakhiri di Hajar Aswad, dengan melakukan 7 pusingan.
 6. Melakukan tujuh pusingan
  Tawaf sunat perlu dilakukan sebanyak 7 kali pusingan mengelilingi Kaabah.

Niat Tawaf Sunat

Berikut adalah lafaz niat tawaf sunat:

نَوَيْتُ تَوَافًا سُنَّةٌ لِلَّهِ تَعَالَى سَبْعَةَ أَشْوَاطَ حَوْلَ الْبَيْتِ الْحَرَامِ

Nawaitu Tawafan Sunnatan Lillahi Ta’ala Sab’ah Asywaatan Hawla Al-Baitil Haram

Maksudnya: “Aku berniat melakukan tawaf sunat kerana Allah Ta’ala, tujuh pusingan mengelilingi Baitullah.”

Cara Mengerjakan Tawaf

Sebelum memasuki Masjidil Haram dan menuju ke sudut Hajar Aswad, pastikan diri telah berwuduk dengan sempurna.

Kemudian, mulakan dengan niat dan lakukan tawaf bermula dari Hajar Aswad. Ketika melakukan tawaf, boleh mencium dan mengusap Hajar Aswad sebagai tanda penghormatan.

Bagi yang tidak mampu, boleh memberi isyarat dengan tangan dan mengelilingi Kaabah sebanyak 7 kali.

Pusingan pertama, kedua, dan ketiga dilakukan dengan cepat, manakala pusingan keempat, kelima, keenam, dan ketujuh dilakukan dengan kelajuan biasa.

Setelah selesai melakukan tawaf, disyorkan untuk menjalankan solat sunat tawaf sebanyak dua rakaat.

Amalan Sunat Tawaf

Berjalan kaki dengan penuh tawaduk, mengelilingi Kaabah sambil menunaikan sa’ie (lelaki), sambil itu mengucup Hajarul Aswad sebagai permulaan tawaf. Pada tiga pusingan awal, lelaki diizinkan untuk berlari sambil melakukan ramal, sebelum meneruskan tawaf bersama sa’ie.

Lelaki diarahkan untuk melakukan ramal pada tiga pusingan pertama, diikuti dengan doa. Ketika menghampiri Hajarul Aswad, mereka melakukan istilam dengan bertakbir, diikuti dengan mengucup tapak tangan. Ketika menghadapi Rukun Yamani, mereka juga melakukan istilam sambil bertakbir, tanpa perlu mengucup tapak tangan.

Tawaf dilakukan dengan khusyuk dan penuh tawaduk, sambil membaca Al-Quran, berzikir, dan berdoa. Setelah selesai tawaf, disyorkan untuk mendirikan solat sunat tawaf sebagai tambahan ibadah.

Bacaan Semasa Melakukan Tawaf Sunat

Amatlah lumrahnya dalam melakukan tawaf dari putaran pertama hingga yang ketujuh, tidak terdapat bacaan khusus yang telah disyariatkan oleh Nabi SAW.

Bacaan yang dicadangkan dalam buku panduan haji dan umrah hanyalah sebagai panduan am, dan tidaklah diwajibkan untuk diikuti secara kaku mengikut apa yang tercatat di dalamnya.

Namun demikian, berikut adalah beberapa bacaan yang boleh anda amalkan, diambil dari sumber yang terpercaya:

 • Apabila kita ingin memulakan tawaf di Hajarul Aswad, kita membaca, “Bismillahi Allahuakbar.” Atau dalam beberapa riwayat lain, disebutkan untuk hanya membaca, “Allahuakbar”.
 • Antara bacaan yang paling penting semasa menjalankan haji dan umrah ialah talbiyah. Ia dibaca sepanjang perjalanan dari tempat miqat hingga masuk ke Masjidil Haram.
 • Kemudian, ketika melihat Kaabah, kita boleh memanjatkan zikir yang memuji kebesaran Allah.
 • Apabila sampai di rukun Yamani, bacaan yang dibaca adalah, “Rabbanaa aatina fiddunia hasannah wafilakhirati hasanah waqinaa ‘aza bannar.”
 • Sampai kembali di Hajarul Aswad, bacalah, “Bismillah Allahuakbar,” untuk memulakan putaran tawaf yang kedua dan seterusnya.
 • Secara keseluruhannya, perkara yang paling baik semasa melakukan tawaf adalah dengan membaca doa yang kita sendiri fahami maksudnya, ini akan membantu meningkatkan khusyuk dan keikhlasan kita.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my menyimpulkan, Tawaf sunat merupakan amalan sukarela yang sangat digalakkan oleh jemaah haji dan umrah di Masjidil Haram, Mekah. Terdapat pelbagai jenis tawaf sunat seperti Tawaf Qudum, Tawaf Al Umrah, Tawaf Al Wida, Tawaf Al Ziyarah, dan Tawaf Nafl, yang mempunyai syarat dan waktu yang berbeza.

Langkah-langkah pelaksanaannya termasuk membuat niat, bersuci, menutup aurat, melakukan tujuh pusingan mengelilingi Kaabah bermula dan berakhir di Hajar Aswad, serta melakukan solat sunat tawaf selepas menamatkan tawaf.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.