√ Tata Cara Solat Hajat, Beserta Niat dan Hikmahnya

Solat Hajat – Bagaimana langkah-langkah yang betul untuk menunaikan solat hajat dengan niat yang sahih serta mengikuti tatacara yang betul berdasarkan ajaran Islam?

Dalam artikel ini, kami akan mempersembahkan panduan solat hajat yang boleh diamalkan untuk memohon kebaikan daripada Allah SWT.

Pengertian Solat Hajat

Hajat, asalnya berasal dari bahasa Arab, merujuk kepada keperluan atau keterbatasan dalam mendapatkan sesuatu.

Menurut al-Syatibi, hajat merangkumi segala yang diperlukan untuk mengurangkan kesusahan, meningkatkan kesusahan hidup, dan mengatasi kehilangan kegembiraan serta manfaat.

Secara semula jadi, manusia memang mempunyai keperluan dan kehendak dalam kehidupan. Ini melibatkan segala aspek, dari harta benda hingga keinginan peribadi.

Solat hajat adalah salah satu solat sunat yang sangat ditekankan untuk diamalkan dalam kehidupan.

Ia dilakukan dengan harapan mendapatkan kebaikan dan melindungi diri daripada musibah, kejahatan, dan perkara buruk lain.

Dalil Tentang Solat Ini

Rasulullah SAW pernah menyuarakan pentingnya melaksanakan solat hajat apabila seseorang menginginkan sesuatu.

Abdullah bin Aufa RA menceritakan bahawa Rasulullah SAW telah menghadiri kami dan memberitahu kami seperti berikut:

Maksudnya: “Sesiapa yang mempunyai hajat kepada Allah SWT atau kepada seorang manusia, maka hendaklah ia berwuduk dengan sebaik-baiknya kemudian dia bersolat dua rakaat.” – (Hadis Riwayat At-Tarmizi)

Tambahan lagi, dalam surah Al-Baqarah, ayat 45, Allah SWT ada berfirman bahawa:

وَاسْتَعِيْنُوْا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِ ۗ وَاِنَّهَا لَكَبِيْرَةٌ اِلَّا عَلَى الْخٰشِعِيْنَۙ

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat.”

Waktu Untuk Mendirikan Solat Ini

Solat sunat hajat boleh dilakukan pada sebarang masa tanpa mengira siang atau malam. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa ia tidak boleh dilakukan pada waktu-waktu yang diharamkan untuk solat.

Adalah amat dianjurkan untuk melaksanakan solat sunat hajat pada sepertiga malam, terutamanya selepas solat tahajud. Ini kerana ia membantu meningkatkan khusyuk dan ketenangan diri secara luar biasa.

Cara Pelaksanaan Solat hajat

Solat sunat ini dilakukan dengan cara yang serupa dengan solat sunat yang lain. Ia terdiri daripada dua rakaat. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti sebagai panduan:

1. Rakaat pertama

1. Berdiri tengak menghadap kiblat kemudian baca lafaz niat dalam bahasa arab seperti ini.

أُصَلِّي سُنَّةَ الحَاجَةِ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعاَلَى

Usolli sunnatal hajaati rak’ataini lillahi ta’ala“Sahaja aku solat sunat hajat dua rakaat kerana Allah Ta’ala”.

2. Takbiratul ihram dan mengangkat kedua-dua belah tangan sambil menyebut:

الله أكبر

Allahuakbar

Maksudnya: Allah Maha Besar

3. Membaca doa iftitah

اللهُ اَكْبَرُ كَبِرًا وَالْحَمْدُ لِلهِ كَشِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَاَصِيْلًا . اِنِّى وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِيْ فَطَرَالسَّمَاوَاتِ وَالْااَرْضَ حَنِيْفًا مُسْلِمًا وَمَا اَنَا مِنَ الْمُشْرِكِيْنَ . اِنَّ صَلَاتِيْ وَنُسُكِيْ وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِيْ لِلهِ رَبِّ الْعَا لَمِيْنَ . لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَبِذَ لِكَ اُمِرْتُ وَاَنَ مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ

Allaahu akbaru kabiirawwalhamdu lillaahi katsiiraa. Wa subhaanallaahi bukratawwa aashiila. Wajjahtu wajhiya lilladzii fatoros samaawaati wal ardha haniifam-muslimaa. Wamaa anaa minal musyrikiin. Inna solaatii wa nusukii wa mahyaaya wa mamaatii lillaahi Rabbil ‘aalamiin. Laa syariikalahu wa bidzaalika umirtu wa anaa minal muslimiin

Maksudnya: “Allah Maha Besar, segala puji bagi Allah. Maha Suci Allah pagi dan petang. Aku hadapkan mukaku kepada Tuhan yang menciptakan langit dan bumi, hal keadaannya bersih dalam Islam. Tidaklah aku dari golongan orang-orang yang mensyirikkan Tuhan. Sesungguhnya sembahyangku, ibadahku, hidup dan matiku bagi Allah, Tuhan yang memiliki alam keseluruhannya. Tidak ada bersekutu dengan-Nya sesuatu dan dengan demikian aku disuruh dan aku daripada golongan muslimin.”

4. Membaca Al-Fatihah dengan tartil dan dilafazkan

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِاَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعٰلَمِیْنَ(1) الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ(2) مٰلِكِ یَوْمِ الدِّیْنِﭤ(3) اِیَّاكَ نَعْبُدُ وَ اِیَّاكَ نَسْتَعِیْنُﭤ(4) اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِیْمَ(5) صِرَاطَ الَّذِیْنَ اَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ ﴰ غَیْرِ الْمَغْضُوْبِ عَلَیْهِمْ وَ لَا الضَّآلِّیْنَ(7)

Bismillahirahmanirahim. Alhamdulillah hirabbil alamin. Arrahmanirrahim. Maliki yaumiddin. Iyya kana’ budu iyya kanasta ‘in. Ihdinas sirotol mustaqim. Sirotollazina an’am ta’alaihim ghairil maghdu bi ‘alaihim waladhollin

Maksudnya: “Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah,Tuhan semesta alam. Maha Pemurah,Maha Penyayang. Memiliki hari Pembalasan. Hanya kepada Engkaulah kami menyembah,dan hanya kepada Engkau kami memohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus, (iaitu) jalan orang –orang yang telah Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang murka, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.”

5. Membaca mana-mana surah pilihan dalam Al-Quran mengikut kemahuan.

6. Rukuk sambil bertakbir

سُبْحَانَ رَبِّىَ الْعَظِيْمِ وَبِحَمْدِهِ

Subhaa na rabbiyal a’zimi wabihamdih (diulang sebanyak tiga 3 kali)

Maksudnya: “Maha Suci Tuhanku Yang Maha Besar dengan segala sifat-Nya yang terpuji.”

Dalam keadaan ini kedudukan kedua-dua belah tangan mestilah diletakkan di atas kedua-dua belah lutut kaki.

7. I’tidal sambil melafazkan bacaan ini:

 سَمِعَ اللهُ لِمَنْ حَمِدَهُ رَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ

Sami’allahu liman hamidahu robbana lakalhamdu

Maksudnya: “Allah mendengar perkataan mereka yang memuji-Nya. Ya Tuhan Kami, untuk-Mu segala pujian.”

8. Sujud sambil bertakbir dengan lafaz ini

سُبْحَانَ رَبِّيَ الْأَعْلَى وَبِحَمْدِهِ

Subhana rabbiyal a’la wabihamdih

Maksudnya: “Maha Suci Tuhanku Yang Maha Tinggi dengan segala kepujiannya.”

9. Bacaan duduk antara dua sujud

رَبِّ اغْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي وَاجْبُرْنِي وَارْفَعْنِي وَارْزُقْنِي وَاهْدِنِي وَعَافَنِي وَاعْفُ عَنِّي

Rabbigfirli warhamni wajburni warfagni warzuqni wahdini wa a’fini wa’fu anni

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, ampunilah aku, rahmatilah aku, lindungilah aku dan angkatlah darjatku berilah aku rezeki, dan berilah petunjuk kepadaku, afiatkanlah aku dan ampunilah aku.”

10. Sujud kembali sambil bertakbir. Selepas sujud kedua, bertakbir dan bangun untuk meneruskan rakaat kedua.

2. Rakaat kedua

1. Bangun lalu meneruskan dengan rakaat kedua.

2. Membaca Al-Fatihah dengan tartil dan dilafazkan

3. Membaca mana-mana surah pilihan dalam Al-Quran mengikut kemahuan.

4. Rukuk sambil bertakbir.

5. I’tidal (bangun dari rukuk), sujud, duduk diantara dua sujud.

6. Bacaan sujud pada sujud terakhir kemudian digalakkan untuk membaca tasbih seperti di bawah sebanyak 40 kali:

لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

Laa ilaaha illaa anta subhanaka inni kuntu minaz zholimin 

Maksudnya: “Tiada Tuhan melainkan Engkau Ya Allah! Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku daripada golongan orang-orang yang zalim.

7. Berdoalah segala apa yang hajat yang kita mahukan sewaktu dalam keadaan sujud itu.

8. Membaca tahiyat akhir

8. Memberikan salam

Doa Selepas Solat Hajat

Berikut adalah doa yang disyariatkan untuk dibaca selepas menunaikan ibadah sunnah Sholat Hajat, sebagaimana yang diperuntukkan dalam karya Doa-Doa Mustajabah yang ditulis oleh Abu Qalbina.

لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ الحَلِيْمُ الكَرِيْمُ ، سُبْحَانَ اللهِ رَبِّ العَرْشِ العَظِيْم ، الحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِيْنَ ، أَسْأَلُكَ مُوْجِبَاتِ رَحْمَتِكَ ، وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ ، وَالغَنِيْمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ ، وَالسَّلَامَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ ، لَا تَدَعْ لِي ذَنْبًا إِلَّا غَفَرْتَهُ ، وَلَا هَمًّا إِلَّا فَرَّجْتَهُ ، وَلَا حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلَّا قَضَيْتَهَا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

La ilaha illallahul halimul karim. Subhanallahi rabbil ‘arsyil karimil ‘azhim. Alhamdulillahi rabbil ‘alamin. As’aluka mujibati rahmatik, wa ‘aza’ima maghfiratik, wal ghanimata min kulli birrin, was salamata min kulli itsmin. La tada’ li dzanban illa ghafartah, wa la hamman illa farrajtah, wa la hajatan hiya laka ridhan illa qadhaitaha ya arhamar rahimin.

Maksudnya: “Tiada Tuhan selain Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mulia. Maha Suci Allah, Tuhan penguasa singgasana yang agung. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Aku Mohon kepada-Mu segala hal yang bisa menghadirkan rahmat-Mu dan dorongan kuat untuk mendapatkan ampunan-Mu, luapan segala kebajikan, dan keselamatan dari setiap dosa. Jangan Engkau biarkan dosa menghampiriku kecuali Engkau mengampuninya, jangan biarkan kesedihan menghinggapiku kecuali Engkau memberikan jalan keluarnya, dan tiada suatu hajat yang Engkau ridhai kecuali Engkau memenuhinya, wahai Zat yang Maha Kasih di antara para pengasih,”

Kelebihan Solat Hajat

Solat hajat, juga dikenali sebagai solat istikharah, merupakan sebuah solat sunat yang dijalankan dengan niat khusus untuk memohon pertolongan dan keberkatan dari Allah dalam menyelesaikan sebarang masalah atau mencapai apa yang diidamkan.

Berikut adalah beberapa manfaat yang terdapat dalam solat hajat:

 1. Permohonan kepada Allah
  Solat hajat adalah satu bentuk ibadah yang menunjukkan kebergantungan kita yang mutlak kepada Allah dalam menangani masalah serta mencapai matlamat.
 2. Menguatkan Hubungan dengan Allah
  Melalui solat hajat, kita berkomunikasi secara langsung dengan Allah dan merasakan kehadiran-Nya.
 3. Menunjukkan Tawakkal kepada Allah
  Solat hajat mengajar kita untuk melepaskan kebimbangan serta mempercayai Allah sepenuhnya. Dengan melaksanakan solat ini, kita menyerahkan urusan kita kepada-Nya dengan penuh keyakinan bahawa Allah akan memberikan yang terbaik untuk kita.
 4. Mengingatkan tentang Keutamaan Doa
  Solat hajat mengingatkan kita akan kekuatan doa dan betapa pentingnya berkomunikasi dengan Allah. Ia menjadi pengingat bahawa kita boleh meminta pertolongan serta keberkatan-Nya dalam setiap aspek kehidupan kita.
 5. Memberikan Ketenangan dan Kepenatan
  Melaksanakan solat hajat membantu mengurangkan kegelisahan dan memberi ketenangan dalam hati. Ia memberikan rasa lega serta keyakinan bahawa kita telah melakukan segala yang mungkin dalam keadaan kita dan kini bergantung sepenuhnya kepada Allah.
 6. Peningkatan Kesabaran dan Redha
  Solat hajat juga membantu meningkatkan kesabaran serta redha terhadap ketentuan Allah. Ia mengajar kita bahawa keputusan terakhir adalah di tangan Allah dan kita perlu menerima dengan hati yang redha.
 7. Peningkatan Spiritual dan Kesedaran Diri
  Solat hajat membantu meningkatkan kesedaran diri serta kepekaan spiritual kita. Ia melibatkan merenung diri, memikirkan keperluan kita, serta mengarahkan fokus kepada Allah.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my menuliskan, Solat hajat merupakan amalan sunat yang ditekankan dalam Islam untuk memohon pertolongan, perlindungan, dan kebaikan dari Allah SWT. Ia melibatkan langkah-langkah yang perlu diikuti dengan betul seperti memahami makna solat hajat, mengetahui dalil kepentingannya, memilih waktu yang sesuai, mengikuti tata cara pelaksanaannya, dan mengakhiri dengan doa yang disyariatkan.

Melalui solat hajat, kita dapat berkomunikasi langsung dengan Allah, memperkuatkan hubungan spiritual, dan mendapatkan ketenangan serta keberkatan dalam menjalani kehidupan dengan kesabaran dan keredhaan yang diperoleh dari solat tersebut.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.