√ Panduan Lengkap Solat Gerhana Matahari & Niatnya

Solat Gerhana Matahari – Bagaimana sebaiknya solat semasa gerhana matahari dengan cara yang betul dan tepat?

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi panduan lengkap untuk anda yang ingin menunaikan solat semasa berlakunya gerhana matahari.

Gerhana Matahari

Fenomena alam yang dikenali sebagai Gerhana Matahari, atau dalam Bahasa Arabnya dikenali sebagai al-Kusuuf, berlaku apabila cahaya matahari disekat oleh bulan.

Bayang-bayang bulan pada amnya terbahagi kepada dua bahagian, iaitu umbra dan penumbra. Kawasan yang terkena umbra akan mengalami gerhana penuh, manakala yang terkena penumbra akan mengalami gerhana separa.

Gerhana Matahari Hibrid yang bakal berlaku pada 20 April 2023 adalah satu fenomena yang sangat jarang berlaku. Ia hanya berlaku sekali pada setiap tempoh di mana kedudukan bulan dan matahari perlu berada pada kedudukan yang spesifik untuk membolehkan fenomena ini berlaku.

Untuk catatan, Gerhana Matahari Hibrid ini dijangka akan berlaku sebanyak 7 kali pada abad ini, iaitu pada tahun 2013, 2023, 2031, 2049, 2050, dan 2067. Ia dikenali sebagai “hibrid” kerana melibatkan ketiga-tiga jenis bayang-bayang bulan iaitu umbra, penumbra, dan antumbra.

Semua jenis bayang-bayang ini akan bergabung untuk membentuk Gerhana Matahari Penuh, Gerhana Matahari Anulus, dan Gerhana Matahari Separuh sepanjang laluan tengah gerhana.

Hukum Solat Sunat Gerhana

Menjalankan solat semasa gerhana, sama ada gerhana matahari atau gerhana bulan, merupakan satu amalan yang sangat dianjurkan oleh agama Islam. Ia dilihat sebagai tindakan yang amat dihargai dan pahalanya yang besar.

Seperti yang disebutkan dalam firman Allah Taala:

وَمِنْ آَيَاتِهِ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ لَا تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَلَا لِلْقَمَرِ وَاسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِي خَلَقَهُنَّ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ

Maksudnya: “Dan setengah daripada tanda kekuasaan-Nya ialah kejadian malam dan siang dan matahari dan bulan. Janganlah kamu sekelian sujud kepada matahari dan jangan kepada bulan dan tetapi sujudlah kamu sekelian kepada Allah yang menjadikan sekeliannya jika ada kamu itu hanya beribadah kepada Nya.” – (Surah Fushilat, ayat 37)

Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ آيَتَانِ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ لاَ يَخْسِفَانِ لِمَوْتِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ فَإِذَا رَأَيْتُمُوهَا فَافْزَعُوا لِلصَّلاَةِ

Maksudnya: “Sesungguhnya matahari dan bulan itu adalah dua tanda dari segala tanda kekuasaan Allah. Tidaklah keduanya gerhana sebab kematian seseorang dan tidak pula kerana lahirnya seseorang. Maka apabila kamu melihat gerhana maka bersegeralah kamu kepada solat.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Perintah Untuk Mengerjakan Solat Sunat Gerhana

Ibrahim, putera Rasulullah SAW meninggal dunia pada tahun kedua selepas hijrah, yang mana pada masa yang sama, berlakunya pensyariatan solat sunat gerhana.

Pada zaman jahiliyyah, fenomena gerhana matahari sering dikaitkan dengan pelbagai kepercayaan dan amalan kurafat yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Oleh itu, pentingnya mengerjakan solat sunat gerhana ini ditegaskan oleh Allah dalam Surah Fussilat, ayat 37, serta dijelaskan dalam hadis Rasulullah SAW.

“Apabila kalian lihat ia berlaku, segeralah mencari perlindungan dengan mengingati Allah, berdoa kepada Nya dan memohon keampunan Nya.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 912)

Waktu solat semasa gerhana matahari bermula ketika gerhana itu bermula dan berakhir apabila gerhana itu sudah berlalu.

Cara Mengerjakan Solat Gerhana Matahari

Solat sunat ini dikerjakan sekurang-kurangnya dua rakaat, sama seperti solat sunat yang lain. Anda boleh melakukannya secara sendirian, tetapi lebih disyorkan untuk melakukannya berjemaah.

Dalam setiap rakaat, anda akan melakukan dua kali rukuk dan dua kali qiyam. Setiap bacaan dalam setiap rakaat lebih ringkas.

Pada Rakaat Pertama

 1. Berdiri dengan khusyuk menghadap arah kiblat dan mengucapkan niat dalam bahasa Arab seperti berikut: Usolli sunnatal kusuu fi rak’ataini lillahi taala 
  “Niat solat sunat Gerhana Matahari dua rakaat kerana Allah Taala.”
 2. Kemudian angkat kedua tangan sambil mengucapkan takbiratul ihram:
 3. Setelah itu, membaca Al-Fatihah dengan khusyuk
 4. Seterusnya, membaca mana-mana surah pilihan dari Al-Quran mengikut keinginan.
 5. Kemudian, rukuk sambil membaca tasbih seratus kali
 6. Kedua belah tangan hendaklah diletakkan di atas kedua belah lutut.
 7. Berikutnya, tegak semula dan membaca Al-Fatihah serta mana-mana surah pilihan dari Al-Quran.
 8. Rukuk kembali dengan membaca tasbih seratus kali
 9. Kemudian sujud sambil bertakbir dengan membaca
 10. Bacaan ketika duduk antara dua sujud
 11. Seterusnya, sujud kembali dan membaca tasbih sembilan puluh kali
 12. Selepas sujud kedua, bertakbir dan bangun untuk meneruskan rakaat kedua. Cara pelaksanaannya sama saja, hanya bilangan tasbih pada rukuk ketiga dan keempat pada rakaat kedua dibaca tujuh puluh kali. Manakala bilangan tasbih pada sujud ketiga rakaat kedua adalah tujuh puluh kali dan sujud keempat adalah lima puluh kali sahaja.
 13. Akhirnya, membaca tahiyat akhir dan memberikan salam.

Kesimpulan

Kesimpulan artikel bacadoa.my ini ialah solat semasa gerhana matahari adalah amalan penting dalam Islam. Al-Quran dan hadis mengesyorkan amalan ini dengan bacaan yang lebih ringkas. Solat ini harus dilakukan dengan penuh khusyuk, disertai doa dan istighfar. Ia dimulakan pada permulaan gerhana dan diakhiri selepas gerhana berlalu. Ini adalah anjuran Allah dan Rasulullah SAW untuk mencari perlindungan serta mendapatkan keampunan-Nya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.