√ Penjelasan Lengkap Mengenai Hukum Bersetubuh Ketika Haid

Hukum Bersetubuh Ketika Haid – Mari kita kupas isu yang sensitif ini dengan teliti. Banyak yang bertanya-tanya mengenai hukum bersetubuh semasa haid dan istihadah. Di sini, kami ingin memberikan penjelasan yang jelas dan terperinci mengenai hal ini.

Kitaran Haid Pada Setiap Wanita

Pengalaman kitaran haid bagi setiap perempuan adalah proses semulajadi yang berkaitan dengan sistem pembiakan mereka. Setiap individu perempuan cenderung mengalami variasi dalam tempoh dan gejala yang mereka alami.

Biasanya, kitaran haid bermula semasa remaja, apabila tubuh seorang gadis memasuki fasa kedewasaan. Proses ini biasanya berlaku antara umur 8 hingga 15 tahun, walaupun ia boleh berbeza-beza bagi setiap individu.

Umumnya, kitaran haid berlaku dalam julat 21 hingga 35 hari. Bagi kebanyakan wanita, tempoh kitaran haid adalah sekitar 3 hingga 7 hari, namun ia juga boleh berbeza.

Fasa awal kitaran haid dikenali sebagai fasa menstruasi atau haid, di mana lapisan dalaman rahim (endometrium) dilepaskan dan dikeluarkan melalui faraj sebagai darah haid.

Setelah lewatnya haid, tiba fasa folikel. Dalam fasa ini, kelenjar pituitari melepaskan hormon folikel-stimulating hormone (FSH) yang merangsang pertumbuhan folikel dalam ovari.

Satu folikel yang matang akan menghasilkan hormon estrogen. Kemudian, berlangsunglah fasa ovulasi.

Biasanya, fasa ini berlangsung kira-kira 14 hari sebelum haid seterusnya. Semasa ovulasi, folikel yang matang pecah dan melepaskan telur dari ovari.

Telur ini kemudian bergerak melalui tiub fallopi, di mana ia boleh disenyatkan dengan sperma untuk menghasilkan kehamilan.

Jika telur tidak disenyatkan, fasa terakhir adalah fasa luteal. Fasa ini dicirikan dengan peningkatan pengeluaran hormon progesteron oleh sisa folikel yang pecah (kini dikenali sebagai korpus luteum).

Jika tiada kehamilan berlaku, korpus luteum akan mengecut dan tahap hormon akan menurun, mengakibatkan permulaan fasa haid baru.

Selepas fasa luteal, proses kitaran haid akan berulang dengan fasa haid berikutnya dan seterusnya.

Dalil Tentang Bersetubuh Ketika Haid

Allah SWT berfirman dalam surah Al-Baqarah, ayat 222 yang bermaksud;

يَسْـَٔلُوْنَكَ عَنِ الْمَحِيْضِ ۗ قُلْ هُوَ اَذًىۙ فَاعْتَزِلُوا النِّسَاۤءَ فِى الْمَحِيْضِۙ وَلَا تَقْرَبُوْهُنَّ حَتّٰى يَطْهُرْنَ ۚ فَاِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوْهُنَّ مِنْ حَيْثُ اَمَرَكُمُ اللّٰهُ

Maksudnya: “Mereka bertanya kepadamu tentang haid. Katakanlah: “Haid itu adalah suatu kotoran”. Kerana itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari wanita itu waktu haid; dan janganlah kamu mendatangi mereka, sebelum mereka suci. Apabila mereka telah suci, maka campurilah mereka di tempat yang diperintahkan Allah kepadamu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertaubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri.”

Di antara koleksi hadis yang juga dipercayai adalah yang diriwayatkan dari sahabat-sahabat dan isteri-isteri Rasulullah SAW. Salah satu daripada hadis yang diriwayatkan dari Aisyah RA ialah seperti berikut:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا حِضْتُ يَأْمُرُنِي أَنْ أَتَّزِرَ، ثُمَّ يُبَاشِرُنِي

Maksudnya: “Apabila saya haid, Rasulullah SAW menyuruhku untuk memakai sarung kemudian beliau bercumbu denganku.” – (Hadis Riwayat Ahmad, No. 25563, Tirmidzi 132 dan dinilai sahih oleh Al-Albani)

Dari Maimunah ranha:

كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُبَاشِرُ نِسَاءَهُ فَوْقَ الْإِزَارِ وَهُنَّ حُيَّضٌ

Maksudnya: “Rasulullah SAW bercumbu dengan isterinya di daerah di atas sarung, ketika mereka sedang haid.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Kemudian, hadis dari Anas bin Malik RA, ketika para sahabat menanyakan tentang isteri mereka ketika haid. Rasulullah SAW bersabda,

اصنعوا كل شيء إلا النكاح

Maksudnya: “Lakukanlah segala sesuatu (dengan isteri kalian) kecuali nikah.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 302)

Ketika menjelaskan hadis ini, At-Thibi mengatakan,

“Makna kata ‘nikah’ ini adalah hubungan intin.” – (Aunul ma’bud, 1/302)

Dari Anas bin Malik:“Sesungguhnya orang Yahudi, ketika isteri mereka datang haid, mereka tidak mahu makan bersama isterinya dan tidak mahu tinggal bersama isterinya dalam satu rumah.”

Hukum Bersetubuh Ketika Haid

Berdasarkan ayat Al-Quran dan hadis yang telah disebutkan, dapatlah kita mengambil kesimpulan bahawa perbuatan berhubungan seks semasa haid adalah diharamkan.

Tidak hanya itu, bahkan hubungan seks yang dilindungi dengan kondom untuk mengelakkan sentuhan langsung antara zakar dan faraj tetap dianggap sebagai tindakan yang dilarang dan haram.

Walau bagaimanapun, terdapat kelonggaran dalam pandangan mazhab al-Syafie mengenai hukum beristimta’ (aktiviti seksual kecuali yang melibatkan faraj) dengan isteri semasa haid.

Secara umumnya, kebanyakan ulama’ mengharamkan beristimta’ dari pusat hingga ke lutut tanpa perlindungan.

Namun, jika dilakukan dengan perlindungan, ia dibenarkan menurut pandangan mazhab al-Syafie dan mazhab Hanafi. (Rujuk al-Mausuah al-Fiqhiyah al-Kuwaitiyah, 18/324)

Hukum Bersetubuh Ketika Istihadah

Apabila seorang perempuan sedang mengalami peristiwa beristihadah, ia tidak dianggap mengalami haid sebenarnya. Penjelasan ini diberikan oleh Rasulullah SAW:

إِنَّمَا ذَلِكِ عِرْقٌ وَلَيْسَ بِالْحَيْضَةِ

Maksudnya: “Darah istihadhah itu hanyalah keringat (suci), dan bukan (seperti) darah haid.” Riwayat al-Bukhari (306), Muslim (333), Abu Daud (282), al-Tirmizi (125), al-Nasa’ie (212), Ibn Majah (621) dan Ahmad (25681)

Keadaan ini pada dasarnya menetapkan bahawa hubungan seks semasa istihadah adalah wajib, sama seperti bagi wanita dalam keadaan suci.

Malahan, kebanyakan cendekiawan mazhab, termasuk al-Syafi’i, menyokong pendapat bahawa hubungan seks dengan isteri yang sedang mengalami istihadah adalah wajib.

Pendapat ini diperkuat dengan beberapa riwayat, di antaranya yang datang daripada Ikrimah yang menyatakan:

كَانَتْ أُمُّ حَبِيبَةَ تُسْتَحَاضُ فَكَانَ زَوْجُهَا يَغْشَاهَا

Maksudnya: “Ummu Habibah dalam keadaan istihadhah dan suaminya menggaulinya.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, No. 309) dan al-Baihaqi, No. 1622)

Daripada Ikrimah, katanya:

عَنْ حَمْنَةَ بِنْتِ جَحْشٍ، أَنَّهَا كَانَتْ مُسْتَحَاضَةً وَكَانَ زَوْجُهَا يُجَامِعُهَا ‏.‏

Maksudnya: “Daripada Hamnah binti Jahsy, bahawa beliau dalam keadaan istihadhah, dan suaminya menyetubuhinya.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, No. 310)

Imam al-Nawawi menjelaskan:

يَجُوزُ عِنْدَنَا وَطْءُ الْمُسْتَحَاضَةِ في الزَّمَنِ الْمَحْكُومِ بِأَنَّهُ طُهْرٌ وَإِنْ كان الدَّمُ جَارِيًا وَهَذَا لَا خِلَافَ فيه عِنْدَنَا

Maksudnya: “Boleh menurut kami (al-Syafi’iyyah) bersetubuh dengan isteri yang dalam keadaan istihadhah, dalam masa di mana dia dihukumkan suci, walaupun darahnya masih mengalir. Perkara ini tidak ada khilaf dalam kalangan ulama’ kami (al-Syafi’iyyah).” – (Lihat al-Majmu’ Syarh al-Muhazzab, 2/372)

Mengapa Islam Melarang Bersama Ketika Haid?

Dalam agama Islam, kita diharamkan untuk melakukan hubungan seksual ketika wanita sedang haid. Larangan ini bukan tanpa sebab, kerana terdapat pelbagai keburukan yang boleh timbul dari sudut kesihatan dan kesucian.

Larangan ini sebenarnya membawa hikmah yang besar. Salah satu hikmahnya ialah untuk menjaga kesihatan suami dan isteri. Melanggar larangan ini boleh mengakibatkan penyakit kepada kedua-dua pihak.

Selain itu, terdapat banyak kajian saintifik yang telah membuktikan kebenaran larangan ini dalam Islam. Ini menunjukkan bahawa larangan ini mempunyai justifikasi yang kukuh dari segi sains.

Dampak Seks Semasa Haid Terhadap Kesihatan

Sudah pasti, hubungan seks semasa haid tidak baik untuk diri sendiri dan pasangan. Antara impak negatif seks semasa haid adalah seperti berikut:

 1. Penularan Penyakit Kelamin
  Individu yang terlibat dalam hubungan seks semasa haid lebih mudah terdedah kepada penularan penyakit kelamin seperti HIV, HPV, hepatitis, dan sebagainya.
 2. Risiko Jangkitan pada Organ Reproduktif
  Baik lelaki mahupun perempuan, kedua-duanya berisiko tinggi terhadap jangkitan bakteria dan kulat pada organ reproduktif.
  Keadaan ini secara tidak langsung meningkatkan risiko jangkitan pada saluran kencing dan membahayakan kesihatan organ reproduktif pasangan anda.
 3. Kematian Mendadak
  Wanita semasa haid mengalami perubahan hormon dalam badan. Saluran darah di rahim dan faraj menjadi lebih longgar. Kerana saluran darah ini sangat sensitif, ia mudah pecah apabila terdapat penetrasi pada faraj dan pangkal rahim.
  Oleh itu, gerakan penetrasi yang kuat boleh menyebabkan pecahnya saluran darah dan terjadinya sumbatan yang serius, meningkatkan risiko kematian mendadak.

Kesimpulan

Tulisan bacadoa.my ini mengupas isu hukum melakukan hubungan intim ketika haid dalam Islam. Ia menegaskan bahawa melakukan hubungan seks ketika haid adalah diharamkan berdasarkan ajaran Al-Quran dan hadis Rasulullah SAW. Risiko negatif dari aktiviti seks semasa haid turut dibincangkan, termasuk penularan penyakit kelamin, potensi jangkitan pada organ reproduktif, dan risiko kematian secara tiba-tiba. Kesimpulannya, tulisan ini menyokong larangan Islam terhadap hubungan seks ketika haid atas dasar kesihatan dan kesucian.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.