√ Hukum Melewatkan Solat Dengan Sengaja Maupun Tidak

Hukum Melewatkan Solat – Adakah anda ingin mengetahui tentang tatacara yang betul apabila melewatkan solat fardhu atau solat sunat? Dalam artikel ini, kami akan menerangkan dengan lebih terperinci mengenai hukum-hukum berkaitan dengan situasi tersebut. Jadi, marilah kita mula dengan memahami apa yang sepatutnya dilakukan apabila tertinggal solat.

Hukum Melewatkan Solat Fardhu

Setiap waktu solat telah ditetapkan dalam jangka masa yang spesifik. Sebagai contoh, solat maghrib bermula dari jam 7.20 malam hingga 8.30 malam.

Dalam tempoh yang ditetapkan itu, adalah kewajipan bagi kita untuk menunaikan solat.

Namun, kita perlu memahami bahawa setiap waktu mempunyai waktu solat yang tersendiri.

1. Waktu fadhilah (waktu utama)

Solat dilaksanakan pada permulaan waktu solat dan inilah masa yang paling diberkati di mana pahalanya amat besar sekiranya solat dilakukan pada waktu ini.

2. Waktu ikhtiar (waktu yang boleh dipilih)

Solat dilakukan selepas 15 minit daripada azan berkumandang.

3. Waktu jawaz (waktu wajib)

Wajib untuk menunaikan solat pada waktu ini. Sebagai contoh, menunaikan solat Zohor pada jam 3.30 petang adalah kewajipan dan kita tidak boleh melakukan perkara yang haram.

4. Waktu makruh

Lebih kurang 15 hingga 20 minit sebelum masuk waktu solat yang lain. Solat pada masa ini tidak disukai oleh Allah jika dilakukan secara sengaja.

5. Waktu tahrim

Solat pada waktu yang hampir mendekati waktu solat lain adalah diharamkan. Walau bagaimanapun, untuk solat isyak, adalah dibenarkan untuk memulakan solat seawal awal waktu hingga akhir waktu. Salah satu amalan sunnah Rasulullah SAW adalah menunaikan solat isyak pada tengah malam.

Hukum Melewatkan Solat Sunat

Ibadat solat sunat merupakan satu amalan penting dalam agama yang diarahkan oleh syarak untuk dilakukan oleh umat Islam. Selain memberikan pahala yang berbeza, solat ini juga membantu dalam meningkatkan kualiti ibadah solat fardhu.

Sebagai contoh, kita boleh mempertimbangkan solat sunat rawatib. Solat rawatib sebelum solat fardhu dikenali sebagai solat sunat qabliyah, manakala yang selepas solat fardhu dikenali sebagai solat sunat ba’diyah.

Adalah penting untuk diingat bahawa meninggalkan solat sunat rawatib adalah dibenarkan sehingga tamat waktu solat. Prinsip ini telah dijelaskan oleh Ibn Qudamah dalam kitabnya, al-Mughni.

“Setiap sunnah sebelum solat, waktunya bermula dari masuk waktu solat hingga pelaksanaan solat. Dan setiap sunnah selepas solat, waktunya bermula dari pelaksanaan solat hingga keluar waktu solat.” (Lihat al-Mughni,2/54

Hukum Melewatkan Solat Isyak Untuk Qiamullail

Menyia-nyiakan solat Isyak atas alasan pembelajaran atau dengan harapan kehadiran lebih ramai jemaah adalah dibenarkan.

Namun, jika tiada alasan yang sah untuk menunda solat, dan jemaah telah berkumpul di masjid atau surau pada awal waktu solat, adalah lebih disyorkan berdasarkan nasihat umum Rasulullah SAW kepada Abu Zar RA:

 كَيْفَ أَنْتَ إِذَا بَقِيتَ فِي قَوْمٍ يُؤَخِّرُونَ الصَّلاَةَ عَنْ وَقْتِهَا قَالَ قَالَ مَا تَأْمُرُ قَالَ صَلِّ الصَّلاَةَ لِوَقْتِهَا

Maksudnya: “Bagaimanakah akan kamu lakukan sekiranya kamu berada bersama-sama kaum yang melewatkan solat dari waktunya ? Lalu Abu Zar berkata: Apa yang kau perintahkan (wahai Rasulullah) ? Jawab Rasulullah S.A.W: Solatlah kamu pada waktunya.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 648)

Hukum Wanita Lewatkan Solat Sampai Datang Haid

Masalah yang dialami oleh wanita yang terlewat solat kerana datang haid memerlukan pemerincian yang teliti.

Pertama sekali, jika terdapat masa yang mencukupi antara waktu solat dan kedatangan haid, adalah wajib untuk mengqada semula solat tersebut selepas suci.

Kedua, jika tidak ada masa mencukupi antara waktu solat dan kedatangan haid, tidak perlu mengqada semula solat yang terlewat itu.

Kesan Lalai Menunaikan Solat

Terlupa untuk menunaikan solat adalah salah satu tanda hipokrit dan kafir dari golongan Quraisy yang disebutkan dalam surah Al-Maun.

Dengan penjelasan ini, mari kita bersama-sama berazam untuk selalu menjaga solat dan melaksanakannya pada waktu awal.

Kesimpulan

Tulisan bacadoa.my ini mengupas hukum-hukum berkaitan dengan solat fardhu dan solat sunat. Waktu terbaik untuk solat fardhu adalah pada waktu fadhilah, diikuti oleh waktu ikhtiar, waktu jawaz, waktu makruh, dan waktu tahrim. Bagi solat sunat, meninggalkannya adalah dibenarkan sehingga tamat waktu solat, namun disarankan untuk tidak meninggalkan solat isyak untuk qiamullail tanpa alasan yang munasabah.

Bagi wanita yang terlewat solat kerana haid, disarankan untuk mengqada solat tersebut selepas suci jika ada masa mencukupi antara waktu solat dan kedatangan haid. Mengabaikan solat dipandang sebagai tanda hipokrit dan kafir, oleh itu menjaga solat dan melaksanakannya pada awal waktu adalah penting.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.