√ Kadar Ukuran Fidyah Beserta Panduan Cara Kiraan

Fidyah – Apakah yang dimaksudkan dengan fidyah? Berapakah jumlah bayaran yang perlu dibuat bagi setiap negeri pada tahun 2023? Apakah jangka masa yang ditetapkan untuk membuat pembayaran ini?

Bulan Ramadan kini semakin hampir kepada kita, menandakan bahawa ibadah berpuasa akan segera bermula. Sebagai umat Islam, adalah tanggungjawab kita untuk menjalankan ibadah puasa sepanjang bulan Ramadan. Tetapi, adakah anda telah mengganti puasa Ramadan yang terdahulu?

Jika belum atau terlupa untuk mengganti puasa yang tertinggal, anda dikehendaki untuk membayar sebagai ganti puasa yang tidak dilakukan. Pastinya, anda ingin mengetahui bagaimana untuk mengira dan membayar jumlah yang terkini.

Di sini, kami akan kongsikan cara untuk membuat pembayaran fidyah secara atas talian bagi setiap negeri, dengan harapan dapat memudahkan anda dalam melakukan pembayaran pada tahun ini.

Hukum Membayar Fidyah

Menunaikan fidyah merupakan suatu kewajipan yang tidak dapat dielakkan. Kewajipan ini harus dipenuhi mengikut jumlah hari yang tidak disempurnakan dalam berpuasa pada bulan Ramadan.

Selain itu, ini juga merupakan tanggungjawab yang amat besar kepada Allah SWT jika ditinggalkan tanpa pelaksanaan.

Golongan Yang Wajib Membayar

Ada lima kategori individu yang diperlukan untuk membayar disebabkan oleh meninggalkan ibadah puasa, iaitu:

1. Orang Sakit dan Tiada Harapan Sembuh

Kategori ini merangkumi individu yang menderita penyakit kronik dan tidak lagi mempunyai harapan untuk sembuh, atau individu tua yang tidak mampu berpuasa sepanjang bulan Ramadan.

Oleh itu, individu dalam kategori ini tidak perlu mengganti puasa tetapi masih dikehendaki membayar untuk tahun tersebut.

2. Orang Yang Telah Meninggal Dunia

Puasa yang tertunggak bagi individu yang telah meninggal dunia dan tidak dapat mengganti puasanya dilaksanakan oleh waris si mati.

Dengan itu, waris dikehendaki melaksanakan tanggungjawab membayar kepada si mati sebelum harta pusaka dibahagikan.

3. Ibu Atau Menyusu Yang Bimbang Akan Kesihatan Dirinya

Kategori ini termasuk wanita hamil atau yang menyusukan anaknya yang tidak berpuasa pada bulan Ramadan atas dua sebab:

  • Wanita Hamil yang tidak dapat berpuasa kerana bimbang akan keselamatan bayi yang dikandungnya, seperti risiko keguguran.
    Oleh itu, kategori ini WAJIB membayar fidyah dan menggantikan puasa.
  • Wanita hamil yang tidak dapat berpuasa kerana bimbang akan keselamatan dirinya sendiri.
    Kategori ibu hamil ini Tidak Wajib, tetapi Wajib menggantikan puasanya.

4. Ibu Hamil Yang Bimbangkan Kesihatan Anak atau Kandungan

Ibu hamil atau yang menyusukan anak tidak berpuasa pada bulan Ramadhan kerana bimbang akan kesihatan anak atau kandungannya.

Sebab itu, kategori ini diwajibkan untuk mengganti puasa dan membayar.

5. Melambatkan Ganti Puasa (qada’)

Individu dalam kategori ini menangguhkan penggantian puasa (qada’) atas sebab yang tidak dapat dielakkan seperti musafir, datang haid, nifas, atau melahirkan, dan meninggalkan puasa tersebut sehingga Ramadan seterusnya.

Kategori ini WAJIB membayar dan menggantikan puasa tersebut mengikut jumlah hari yang ditinggalkan.

Waktu Dan Tempoh Pembayaran

Para ulama sepakat bahawa masa yang paling sesuai untuk memulakan pembayaran ialah sebaik sahaja seseorang tidak dapat melaksanakan ibadah dengan sempurna. Walau bagaimanapun, tempoh untuk membuat keputusan ini tidak ditetapkan pada satu jangka masa tertentu.

Namun, disarankan agar tindakan ini dilakukan dengan segera kerana ada kebimbangan bahawa jika ditangguhkan, ia mungkin tidak dapat dilaksanakan jika terjadi sesuatu yang tidak diingini.

Bagaimanapun juga, seseorang yang lambat menggantikan puasanya sehingga tiba bulan Ramadan pada tahun berikutnya akan dikenakan dan diwajibkan untuk menggantikan puasa yang ditinggalkan.

Jumlah fidyah yang perlu dibayar akan berganda mengikut bilangan tahun yang telah berlalu.

Manakala, bilangan hari untuk mengganti puasa tetap kekal.

Kadar Fidyah Mengikut Negeri Pada Tahun 2024

Kadar Bayaran itu berubah-ubah mengikut harga yang telah ditetapkan oleh pemerintah di setiap tempat.

Harga ini dihitung berdasarkan harga beras semasa, iaitu setiap secupak. Beras yang diberikan sebagai akan disalurkan kepada golongan fakir miskin.

Senarai Negeri BergandaKadarSenarai Negeri Tidak BergandaKadar
Wilayah PersekutuanRm 4.00
MelakaRm 1.80
JohorRm 1.75
PahangRm 1.75
TerengganuRm 1.75
KelantanRm 1.75SelangorRm 1.80
KedahRm 1.80PerlisRm 5.00
Pulau PinangRm 1.75
PerakRm 1.90
Negeri SembilanRm 1.75
SabahRm 1.75
SerawakRm 1.75

Cara Bayar Fidyah Online

Anda tidak perlu risau atau menggelabah berfikir tentang bagaimana untuk mengira fidyah puasa atau menentukan bayaran yang perlu dibuat bagi individu yang telah meninggal dunia. Prosedurnya sangat mudah, hanya dengan menggunakan kalkulator dalam talian yang telah disediakan.

Di sini, anda boleh dapati pautan kepada pelbagai kalkulator yang sesuai dengan negeri-negeri di Malaysia. Anda boleh memilih mengikut negeri tempat anda tinggal atau berada:

NEGERIKALKULATOR & BAYARAN ONLINE
Kedahhttp://fidyahkedah.gov.my/kalkulator-fidyah.php
Perlishttps://www.maips.gov.my/index.php?lang=ms
Pulau Pinanghttps://zakatpenang.com/zpp/ppzakat/fidyah.php
Perakhttps://fidyah.maiamp.gov.my/
Selangorhttps://fpx.zakatselangor.com.my/
Wilayah Persekutuanhttps://www.zakat2u.com.my/kalkulator/fidyah
Negeri Sembilanhttps://mains.gov.my/v2/web/fidyah.php
Melakahttps://fidyah.maim.gov.my/
Johorhttps://www.maij.gov.my/baitulmal/kadar-fidyah
Pahanghttps://zakatpahang.my/fidyah/
Terengganuhttps://www.maij.gov.my/baitulmal/kadar-fidyah
Kelantanhttps://zakat.e-maik.my/v8/kalkulator/kira_fidyah.php
Sabahhttps://baitulmal.sabah.gov.my/service.php
Serawakhttps://www.tbs.org.my/calc-fidyah/

Cara Pengiraan

Bayaran fidyah yang perlu anda bayar bergantung kepada jumlah hari anda terlepas berpuasa.

Majlis Agama Negeri Kedah menetapkan nilai sebanyak RM1.80 bagi setiap secawan beras sebagai kadar fidyah di Negeri Kedah.

Pengiraan fidyah di Kedah akan dilipatgandakan jika melepasi tahun. Namun, jika seseorang itu tidak mampu, dia tidak perlu melipatgandakan fidyah tersebut kecuali bagi yang mampu.

Jadi, jika anda terlepas berpuasa selama 3 hari, bayaran fidyah adalah:

RM1.80 (1 secawan) X 3 hari = RM5.40

Jika anda melebihi tahun, sebagai contoh, jika anda tidak berpuasa selama 3 hari pada tahun 2017 dan ingin menggantikan puasa serta membayar fidyah pada tahun 2021, maka pengiraan fidyah adalah seperti berikut:

RM1.80 (1 secawan) X 4 tahun X 3 hari = RM21.60

Nota: Nilai bagi setiap secawan beras mungkin berbeza mengikut negeri. Sila rujuk pusat zakat negeri masing-masing.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membicarakan tentang fidyah, bayaran yang diberikan sebagai ganti puasa yang tidak dilaksanakan pada bulan Ramadan. Pembayaran ini menjadi tanggungjawab bagi individu yang tidak mampu atau memiliki alasan sah untuk tidak berpuasa. Terdapat lima kategori individu yang diwajibkan membayar, termasuk mereka yang sakit tanpa harapan sembuh, yang telah meninggal dunia, ibu hamil atau menyusui yang merisaukan kesihatan mereka atau anak, serta mereka yang menangguhkan qada’ puasa atas sebab tertentu.

Selain itu, artikel ini menyediakan senarai kadar mengikut negeri-negeri di Malaysia pada tahun 2024 serta cara-cara pembayaran secara atas talian. Akhir sekali, artikel ini memberikan contoh pengiraan berdasarkan jumlah hari tertentu yang tidak berpuasa dan nilai per cawan beras untuk setiap negeri, memberikan pemahaman praktikal tentang cara mengira jumlah yang perlu dibayar.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.