√ Zikir Penenang Hati: Doa Untuk Amalan Penawar Rasa Gelisah

Zikir Penenang Hati – Ketenangan yang berkaitan dengan perasaan dan jiwa adalah sesuatu yang seringkali terganggu dalam kehidupan manusia. Tekanan hidup, menghadapi masalah, penyakit, dan sebagainya adalah faktor-faktor yang seringkali membuatkan seseorang merasa gelisah.

Untuk mengatasi kegelisahan tersebut, Islam mengajar kita tentang kekuatan zikirZikir Penenang Hati yang dapat menenangkan hati dan memohon pertolongan dari Allah.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda beberapa doa dan zikir Zikir Penenang Hati yang boleh diamalkan setiap hari untuk mendapatkan ketenangan hati.

Hati Kita Atas Kendali Allah

Hakikatnya, perasaan manusia sentiasa berubah-ubah. Terkadang, ia dipenuhi dengan iman, kebaikan, dan kecenderungan positif yang memungkinkannya mengawal hawa nafsu dengan bijak.

Namun, ada saat-saat di mana hati manusia berpaling kepada kegelapan, keburukan, dan ketidakmampuan mengendalikan hawa nafsu. Hati yang terhijab dalam kegelapan ini rentan terhadap godaan halus syaitan yang menyelinap masuk dan mengganggu ketenangan hati, serta memengaruhi penilaian seseorang.

Hati ini adalah anugerah dari Allah, yang mempunyai kuasa untuk mempengaruhi arahnya, sama ada ke arah kebaikan atau keburukan. Oleh itu, pentingnya untuk sentiasa berdoa kepada Allah agar Dia membimbing hati kita ke arah yang benar.

Inilah sebabnya mengapa doa dari Surah Ali-Imran ayat 8 begitu banyak diamalkan:

Maksudnya: “(Mereka berdoa dengan berkata): “Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami,

dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisi Mu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan yang melimpah-limpah pemberianNya.”

Himpunan Zikir Penenang Hati

Ada beberapa rangkaian zikir yang dapat membawa ketenangan kepada hati dan boleh diamalkan dalam rutin harian.

Kami ingin berkongsi dengan anda koleksi zikir yang dapat menenangkan hati, termasuk dalam tulisan Arab, tulisan Rumi, rakaman audio, dan terjemahannya.

1. Tasbih, tahmid, tahlil

سبحان الله
الحمد لله
لا إله إلا الله

Subhanallah. Alhamdulillah. Laa ilaha illallah 

Maksudnya: “Maha Suci Allah. Segala puji bagi Allah. Tiada Tuhan selain Allah.”

2. Istighfar

أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْه

Astaghfirullohal ‘azhim alladzi la ilaha illa huwal hayyul qoyyum wa atubu ilaih

Maksudnya: “Aku memohon ampun kepada Allah. Yang tidak ada ilah kecuali Dia yang Maha Hidup lagi terus menerus Mengurus makhluk Nya. Dan aku bertaubat kepada Nya. “

3. Hasbi Rabbi Jallallah

حَسْبِيْ رَبِّيْ جَلَّ اللهُ ، مَا فِيْ قَلْبِيْ غَيْرُ اللهِ ، نُوْرُ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ

Hasbi rabbi jallallah. Ma fi qalbi ghayrullah. Nur Muhammad sallallah. Lailaha illallah

Maksudndya: “Cukuplah Tuhan bagikuu Allah Maha Agung. Tiada sesuatu yang lain dihatiku selain daripada Allah Nur Muhammad selawat atas Nya.”

4. Tubna Ya Allah

تُبْنَا إِلَى اللهِ وَرَجَعْنَا إِلَى اللهِ وَنَدِمْنَا عَلَى مَا فَعَلْنَا

Tubna illahi waraja’ nailallah, wa nadimna a’la ma faa’lna

Maksudnya: “Kami bertaubat kepada Allah dan kami kembali kepada Allah , dan kami menyesal di atas apa yang telah kami lakukan.”

5. Ya Allah

 يَا اللهُ

Ya Allah

Maksudnya: “Ya Allah.”

6. Lailahaillallah al malikul haqqul mubin

لَا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْنُ

La illaha illallahul malikul haqqulmubinu

Maksudnya: “Tiada Tuhan melainkan Allah Raja Yang Maha Besar.”

7. Laisalaha mindunillahil kasyifah

لَيْسَ لَهَا مِنْ دُوْنِ اللهِ كَاشِفَةٌ

Laisalaha min dunillahi kasyifah

Maksudnya: “Tidak ada yang lain (dihatiku) melainkan Allah sebagai tempat pemberi hidayah.”

Himpunan Doa Penenang Hati

Terdapat beberapa koleksi doa yang dapat menenangkan hati yang boleh diucapkan.

Kami dengan sukacitanya menyediakan doa yang dapat menenangkan hati dalam bentuk teks Arab, Rumi, serta terjemahannya untuk kemudahan semua.

1. Doa penenang hati (Sahih Bukhari)

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّ جَال

Allahumma inni a’uuzubika minal hammi wal hazan. Wa a’udzubika minal ajzi wal kasali. Wa a’udzubika minal jubni wal bukhli. Wa a’udzubika min ghalabatid daini wa qahrir rijaal

Maksudnya: “Ya Allah, aku berlindung pada Mu dari rasa sedih dan gelisah, aku berlindung pada Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung pada Mu dari sikap pengecut dan bakhil, dan aku berlindung pada Mu dari cengkaman hutang dan penindasan orang.”

2. Surah Insyirah, ayat 6

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا , إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

Fainna ma’al ‘usri yusra, inna ma’al ‘usri yusra

Maksudnya: “Maka sesungguhnya setelah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”

3. Surah Al-Baqarah, ayat 250

رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْراً وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

Rabbanaa afrigh’ alainaa sobran wa tsabbit aqdaamanaa wansurna ‘alal qoumil kaafiriin

Maksudndya: “Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran atas diri kami, serta teguhkanlah pendirian kami serta tolonglah kami terhadap orang kafir.”

4. Surah Al-Anbiya, ayat 87

لا إلهَ إلا أنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظّالِمِيْنَ

Laa ilaaha illa anta subhaanaka inni kuntu minaz zholimin

Maksudnya: “Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)  Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah daripada orang-orang yang menganiaya diri sendiri.”

5. Doa penenang (Sahih Hibban)

اللهُمَّ لا سَهْلَ إلا مَا جَعَلتَهُ سَهْلا وَ أنتَ تَجْعَلُ الحزْنَ إذا شِئْتَ سَهْلا

Allahumma la sahla illa ma ja’altahu sahla wa anta taj’alul hazna iza syi’ta sahla

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, tiada kemudahan melainkan apa yang Engkau jadikan mudah dan perkara yang susah, Engkau boleh jadikan ia mudah apabila Engkau mengkehendakinya.”

6. Doa tolak bala

اَللّٰهُمَّ اِنِّىْ اَعُوْذُبِكَ مِنْ جَهْدِالْبَلَاءِ وَدَرْكِ الشَّقَاءِ وَسُوْءِ الْقَضَاءِ و شَمَاتَةِ الْاَعْدَاءِ

Allahumma inni a’uuzubika min jahdil bala’. Wa darkish shaqa’. Wa suu il qadhaa’. Wa shamaamatil a’daa’

Maksudnya: “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada bencana dan penderitaan, dari takdir yang buruk dan daripada kegembiraan musuh.”

Kesimpulan

Teks bacadoa.my ini membincangkan pentingnya zikir dan doa dalam Islam sebagai cara untuk mencapai ketenangan batin dalam menghadapi cabaran dan tekanan dalam kehidupan. Dalam kehidupan manusia, tekanan hidup, masalah, penyakit, dan lain-lain seringkali mengganggu emosi dan jiwa. Islam mengajar bahawa zikir adalah sumber kekuatan yang dapat menenangkan hati dan memohon pertolongan dari Allah.

Selain itu, hati manusia adalah anugerah dari Allah yang dapat dipengaruhi oleh arahnya, menuju kebaikan atau keburukan. Oleh itu, berdoa kepada Allah untuk petunjuk adalah amat penting.

Teks ini juga menyediakan contoh zikir dan doa seperti Istighfar, Tasbih, tahmid, tahlil, dan sebagainya, yang dapat membantu meraih ketenangan batin serta menjaga hubungan hati manusia dengan Allah. Kesimpulannya, artikel ini mengajar tentang pentingnya zikir dan doa dalam Islam sebagai cara untuk mencapai ketenangan batin dalam menghadapi pelbagai cabaran dan tekanan dalam kehidupan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.