√ Niat Solat Sunat Tasbih, Beserta Tata Cara Pelaksanaanya

Sunat Tasbih – Bagaimana Langkah Demi Langkah Melaksanakan Solat Sunat Tasbih?

Dalam tulisan ini, saya akan berkongsi panduan terperinci tentang cara melakukan solat sunat tasbih langkah demi langkah, serta mengenai kelebihannya.

Solat Sunat Tasbih

Solat Sunat Tasbih ini merupakan salah satu ibadah yang diajar oleh Rasulullah S.A.W. kepada bapa saudaranya, Saiyidina Abbas r.a.

Nama “Solat Sunat Tasbih” diberikan kerana dalam solat ini, kita mengucapkan tasbih sebanyak 300 kali semasa menunaikannya.

Disyorkan untuk melaksanakannya setiap malam. Jika tidak mampu, lakukan sekurang-kurangnya sekali seminggu. Jika masih tidak mungkin, lakukan sekali sebulan.

Jika masih tidak mampu untuk melaksanakannya, lakukan sekali sebulan sahaja.

Jika masih terlalu sukar, cubalah lakukan sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup. Amalan ini membawa pelbagai kelebihan kepada kita.

Jumlah Rakaat Solat Sunat Ini

Ada dua kaedah untuk melaksanakannya, bergantung kepada waktu yang dipilih untuk melaksanakannya.

 1. Solat Sunat tasbih ini dilakukan dengan empat rakaat dan disempurnakan dengan satu salam jika dilaksanakan pada siang hari.
 2. Jika dilakukan pada waktu malam, solat sunat tasbih ini perlu disempurnakan dengan empat rakaat dan dua salam.

Niat Solat Sunat Tasbih

Maksud di sebalik Solat Tasbih dibahagikan kepada dua bahagian yang berbeza; niat yang dipraktikkan pada waktu siang dan niat pada waktu malam.

Berikut ialah ungkapan niat untuk Solat Sunat Tasbih jika dilakukan pada siang hari, dengan melaksanakan empat rakaat dan satu salam.

أصَلَّى سُنَّةَ التَّسْبِيحَ أَرْبَعَ رَكَعَاتٍ لِّلَّهِ تَعَالَى

Usolli Sunnatal Tasbihi Arba’a Raka’atin Lillahi Taala

Maksudnya: Sahaja aku solat sunat tasbih empat rakaat kerana Allah Taala.

Ini adalah ungkapan niat untuk menunaikan solat sunat tasbih ketika dilakukan pada waktu malam, dengan melakukan empat rakaat dan mengakhiri dengan dua salam.

أصَلَّى سُنَّةَ التَّسْبِيحَ رَكْعَتَيْنِ اللَّهِ تَعَالَى

Usolli Sunnatal Tasbihi Rak’ataini Lillahi Taala

Maksudnya: Sahaja aku solat sunat tasbih dua rakaat kerana Allah Taala.

Bacaan Tasbih Dalam Solat

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ
وَاللهُ أَكْبَرُ وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِي الْعَظِيمِ.

Maksudnya:Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah, tiada Tuhan melainkan Allah, dan Allah Maha Besar. Tidak ada daya dan tidak ada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Agung.

Cara Solat Sunat Tasbih

Cara untuk menjalankan Solat Sunat Tasbih dalam aspek gerakan adalah serupa dengan solat-solat 4 rakaat yang lain.

Mari kita kongsikan langkah-langkahnya secara terperinci untuk menunaikan solat sunat ini pada waktu siang, yang terdiri daripada 4 rakaat dan diakhiri dengan satu salam.

 1. Pertama-tama, mulakan solat dengan menyebut niat solat sunat tasbih untuk 4 rakaat.
 2. Kemudian, selepas membaca doa iftitah, bacalah Surah al-Fatihah dan surah-surah pilihan yang lain.
 3. Sebelum melakukan Rukuk, bacalah tasbih sebanyak 15 kali.
 4. Kemudian, lakukan Rukuk dan bacakan bacaan yang disunnahkan ketika dalam Rukuk. Selepas selesai membacanya, sambung dengan membaca tasbih sebanyak 10 kali.
 5. Setelah itu, bangun dari Rukuk dan lakukan iktidal. Selepas membaca iktidal, teruskan dengan membaca tasbih sebanyak 10 kali.
 6. Kemudian, duduk di antara dua sujud. Selepas selesai membaca bacaan di tempat duduk itu, teruskan dengan membaca tasbih sebanyak 10 kali.
 7. Setelah itu, lakukan sujud kedua. Selepas selesai membaca bacaan di dalam sujud, teruskan lagi dengan membaca tasbih sebanyak 10 kali.
 8. Berikutnya, duduk untuk Tahiyat awal. Setelah membaca bacaan Tahiyat awal, lanjutkan dengan membaca Tasbih sebanyak 10 kali. (Langkah-langkah untuk rakaat seterusnya sama seperti solat fardu 4 rakaat, cuma tambahkan bacaan tasbih sahaja)
 9. Sebelum berdiri, duduklah sebentar untuk berehat dan bacalah tasbih sebanyak 10 kali.
 10. Sama juga, selepas membaca tahiyat akhir dan sebelum memberikan salam, lanjutkan dengan membaca tasbih sebanyak 10 kali.

Doa Solat Sunat Tasbih

يا الله يارحمن يارحيم ياحي ياقيوم ياذَا خِلَالِ وَالْإِكْرَامِ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ تَوْقِيقَ أَهْلِ الْهُدَى
، وَأَعْمَالَ أَهْلِ الْيَقِيْنِ، وَمُنَاصَحَةَ أَهْلِ التَّوْبَةِ وَعَزَمَ أَهْلِ الصَّبْرِ
، وَوَجَلَ أَهْلِ الْخَشْيَةِ، وَطَلَبَ أَهْلِ الرَّغْبَةِ، وَتَعَبُدَ أَهْلِ الورع
، وَعِرْنَانَ أَهْلِ الْعِلْمِ حَتَّى أَخَافَكَ. اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مَخَافَهُ محيرني
عَنْ مَعَاصِيْكَ حَتَّى أَعْمَلَ بِطَاعَتِكَ عَمَلاً أَسْتَحِقُ بِهِ رِضَاكَ حَتَّى
أَناصِحُكَ فِي التَّوْبَةِ وَخَوْفًا مِنْكَ، حَتَّى أُخْلِصَ لَكَ النَّصِيْحَةَ
، وَحَتَّى أَتَوَكَّلَ عَلَيْكَ فِي الْأُمُورِ كُلِّهَا وَحُسْنَ الظَّنِّ بِكَ، سُبْحَانَكَ خَالِقَ
النُّوْرِ، رَبِّي أَثْمِمْ لَنِي نُوْرَنِي وَاغْفِرْ لَنِي إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.

Allaahumma inni As’aluka Taufiqa Ahlil Huda , Wa ‘amala Ahlil Yaqin, Wa Munaa Sohata ahlil Taubati,   Wa ‘Azama ahliss-sobri,  Wawajila ahlil-Hasyyati,   Wa tholaba ahlirr-roghbati,   Wa Ta’abbuda Ahlil War’ie,  Wa ‘Irfaana ahlil ‘Ilmi Hatta Akhofaka.  Allaahumma Inni As’aluka makhofatan Tuhjidzuni ‘an ma’aasiika Hatta ‘Amala Bi Tho’atika  Amalan Astahiqqu Bihi Ridhoka Hatta ‘Unaasihaka fiit-taubati  Wa Husnizz-zonni Bika,   Subhanaka Kholiqan-nurr,  Rabbana Atmim Lana Nuurana,Waghfirlana Innaka ‘Ala Kulli Syai’in Qodir. 

Maksudnya:“Ya Allah, Ya Tuhan kami, kami memohon taufik daripada-Mu seperti mana mereka yang telah Engkau berikan petunjuk dan jadikan amalan kami seperti mana amalan ahli-ahli yakin, dan jadikanlah kami daripada golongan orang-orang yang menerima nasihat, golongan orang-orang yang bertaubat dan mempunyai keamanan sepertimana orang-orang sabar, gementar kami sepertimana orang takut. Kami juga memohon seperti mana orang-orang yang suka kepada kebaikan dan beribadat seperti mana beribadat orang-orang yang warak. Dan jadikanlah pengetahuan kami ini seperti mana orang-orang yang berilmu dan masukkanlah kami ke dalam golongan orang-orang yang takut kepada Engkau.Ya Allah, kami memohon kepada Engkau, jadikanlah kami terdiri daripada orang-orang yang takut kepada perbuatan maksiat sehingga kami sentiasa mentaati dan beramal dengan perintah-Mu sebagaimana amalan orang-orang yang mendapat keredaanMu dalam setiap perkara dan kami memohon supaya menjadi orang yang sentiasa berbaik sangka kepada Engkau, Maha Suci Allah Yang Maha Pencipta.”    

Kelebihan Solat Sunat Tasbih

Menurut suatu perkongsian mengenai manfaat melaksanakan solat sunat tasbih, “Sesiapa yang mengulangi: Subhanallahi wa bi hamdihi 100 kali, Allah akan menghapuskan dosanya walaupun dosanya sebanyak buih di lautan.”

Fakta ini diperkukuhkan melalui sebuah hadis yang disampaikan oleh Ibnu Abbas r.a.

“Rasulullah SAW telah bersabda kepada Abbas bin Abdul Muthalib; Wahai al-Abbas, bapa saudaraku! Sukakah aku berikan, aku kurniakan dan aku ajarkan kepadamu ‘sepuluh kelebihan’ jika kamu lakukannya, nescaya Allah akan mengampunkan dosa kamu dari awal hingga akhirnya, yang lama dan yang baru, yang tersalah dan yang tersalah dan yang disengajakan, yang kecil dan yang besar, yang tersembunyi dan yang terang-terangan; 

Dari hadis yang disebutkan di atas, jelas terlihat bahawa terdapat banyak kelebihan yang dapat diperoleh dengan menunaikan solat tasbih ini.

Oleh itu, Rasulullah SAW sangat mendorong umatnya untuk melaksanakan solat tasbih sekurang-kurangnya sekali seumur hidup sebagai permohonan keampunan dari Allah S.W.T. Rasulullah dengan tegas mengingatkan kita untuk mengambil ‘hadiah’ besar yang ditawarkan oleh Allah SWT ini.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my menuliskan, Solat Sunat Tasbih diajar oleh Rasulullah S.A.W kepada Saiyidina Abbas r.a., dengan mengulangi tasbih sebanyak 300 kali. Disyorkan untuk dilakukan setiap malam, namun jika tidak mampu, boleh dilakukan sekurang-kurangnya sekali seminggu, sebulan, atau sekali seumur hidup. Cara melaksanakannya bergantung kepada waktu; pada siang hari, dengan empat rakaat dan satu salam, manakala pada malam, dilakukan dengan empat rakaat dan dua salam. Bacaan tasbih memuji kebesaran Allah SWT.

Solat Sunat Tasbih mempunyai kelebihan dalam hadis yang menyatakan pengulangan tasbih tertentu sebanyak 100 kali akan mendapat pengampunan dosa. Rasulullah SAW juga menyatakan bahawa dengan menjalankan solat ini, Allah akan mengampunkan dosa-dosa dari awal hingga akhir, yang lama dan yang baru, serta dosa yang kecil maupun besar. Amalan ini sangat dianjurkan untuk mendapatkan keampunan dan keberkatan dari Allah SWT.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.