√ Pengertian Tahnik Bayi, Tata Cara, Hukum Tahnik Bayi Baru Lahir

Tahnik Bayi – Salah satu tradisi yang dijalankan ketika anak baru lahir mengikuti ajaran Islam dan sunnah adalah melalui pelaksanaan tahnik bayi.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda langkah-langkah melakukan tahnik untuk bayi yang baru saja dilahirkan.

Panduan ini kami ambil dari sumber video yang disampaikan oleh Ustaz Don Daniyyal Don Biyajid.

Maksud Tahnik

Tahnik, dalam aspek bahasa, menggambarkan suatu tindakan yang menghubungkan bayi dengan langit-langit.

Dari segi istilah, tahnik merujuk kepada tindakan lembut membuka mulut bayi dengan sepotong buah tamar yang telah dikunyah lembut dan kemudian disapukan di langit-langit mulut bayi tersebut. Sebahagian daripada tamar ini juga akan masuk ke perut bayi yang baru lahir.

Amalan yang berharga ini pernah dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW pada suatu ketika dahulu, ketika bayi yang baru lahir itu belum mencapai usia tujuh hari.

Buah tamar yang akan dimasukkan ke dalam mulut bayi tersebut akan direndam dalam air zam-zam terlebih dahulu sebelum dilakukan tahnik dengan penuh kasih sayang.

Menurut sunnah, tahnik adalah suatu amalan yang digalakkan, sama ada bayi itu lelaki atau perempuan. Jika tiada tamar yang tersedia, kita boleh menggunakan bahan yang manis sebagai gantinya.

Amalan ini berlandaskan hadis yang diceritakan oleh Anas bin Malik RA, yang menyebutkan:

ذَهَبْتُ بِعَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي طَلْحَةَ الأَنْصَارِيِّ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم حِينَ وُلِدَ وَرَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فِي عَبَاءَةٍ يَهْنَأُ بَعِيرًا لَهُ فَقَالَ ‏”‏ هَلْ مَعَكَ تَمْرٌ ‏”‏ ‏.‏ فَقُلْتُ نَعَمْ ‏.‏ فَنَاوَلْتُهُ تَمَرَاتٍ فَأَلْقَاهُنَّ فِي فِيهِ فَلاَكَهُنَّ ثُمَّ فَغَرَ فَا الصَّبِيِّ فَمَجَّهُ فِي فِيهِ فَجَعَلَ الصَّبِيُّ يَتَلَمَّظُهُ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏”‏ حُبُّ الأَنْصَارِ التَّمْرَ ‏”‏ ‏.‏ وَسَمَّاهُ عَبْدَ اللَّهِ

Maksudnya: “Aku membawa Abdullah bin Abu Talhah al-Ansari RA yang baru lahir menemui Rasulullah SAW pada ketika itu, baginda memakai aba’ah (العباءة) sedang melumurkan untanya dengan minyak.

Baginda bertanya: “Adakah kamu membawa tamar?” Aku menjawab: “Ada,” lalu aku menyerahkan beberapa biji kepada Baginda.

Baginda pun memasukkan beberapa itu ke dalam mulut dan mengunyah-ngunyahnya. Kemudian, baginda membuka mulut Abdullah dan memasukkan tamar tersebut.

Bayi itu pun menggerak-gerakkan lidah sambil menghisap manisnya. Kemudian, Rasulullah SAW bersabda: “Kesukaan orang Ansar ialah buah tamar. Lalu Baginda menamakannya Abdullah.”

Berdasarkan maklumat yang diberikan, kita dapat menyimpulkan bahawa apabila seorang bayi baru lahir, tradisi sunat akan dijalankan dengan menghadirkan dia kepada keluarga yang beriman dan taat.

Kemudian, mereka akan meminta berkat serta kebahagiaan untuk bayi itu dan mendoakannya agar dilimpahi dengan keberkatan dan kebaikan.

Had Umur Tahnik Bayi

Pada prinsipnya, proses sunat tahnik pada bayi adalah yang terbaik dilakukan sejak bayi itu baru dilahirkan, segera setelah selesai membersihkan badannya. Ini dianggap sebagai masa yang paling sesuai. Namun, jika tidak memungkinkan untuk melakukannya pada saat itu, ia boleh dilakukan sebelum bayi mencapai usia tujuh hari.

Dalam konteks ini, Imam al-Nawawi juga telah mengulas perkara ini dalam syarah Muslim:

أنَّ تحنيك المولودِ يومَ ولادته سُنَّةٌ بالإجماع، ويحنِّكُه صالحٌ مِن رجلٍ أو امرأةٍ، ويُسْتَحَبُّ التحنيكُ بالتمر

“Bahawasanya amalan tahnik bayi pada hari kelahirannya hukumnya adalah sunat secara ijma’ dan hendaklah ditahnikkan bayi tersebut dengan seorang lelaki soleh atau perempuan yang solehah. Disunatkan digunakan tamar untuk bertahnik.” – (Rujuk Syarh al-Minhaj ‘ala Sahih Muslim)

Hukum Tahnik Bayi

Menyusukan bayi adalah suatu tindakan yang disyariatkan. Konsep ini dapat diuraikan oleh Imam al-Nawawi. Beliau menyatakan:

Berkaitan dengan hukum dan tatacara yang terkandung dalam hadis ini, ia merangkumi anjuran sunnah untuk menyusukan bayi yang baru lahir.

Selain itu, juga mencakup pentingnya mencari berkat dari individu yang beriman dan bermoral baik. Dalam hadis itu, kita juga dianjurkan untuk membawa bayi kepada orang-orang yang saleh untuk mendapatkan berkah dari mereka.” – (Rujuk Syarh Sahih Muslim (14/143)

Dengan merujuk kepada pernyataan di atas, kita dapat memahami bahawa memberikan susu kepada bayi adalah suatu tindakan yang dianjurkan dalam agama.

Amalan ini tidak asing lagi di kalangan masyarakat Arab pada masa itu. Bahkan, tahnik bayi adalah satu amalan yang terkenal di kalangan sahabat juga. Dalam sebuah kisah yang diceritakan oleh Asma’, semasa dia mengandung Abdullah Bin Zubair, beliau berkata:

“Aku keluar dan pada ketika aku dah hampir melahirkan. Aku singgah di Quba dan aku telah melahirkan anak di Quba.

Kemudian aku pergi menemui Rasulullah SAW. Lalu aku meletakkan anakku di bilik Baginda. Kemudian Baginda memohon untuk dibawakan tamar. Lantas Baginda mengunyah tamar tersebut kemudian meludah kunyahan tersebut di mulutnya.

Benda pertama yang masuk ke tubuhnya ialah air liur Rasulullah SAW. Baginda kemudiannya mentahnikkan dengan sebiji tamar dan memberkatinya.

Anak aku adalah bayi yang pertama yang dilahirkan pada zaman Islam (iaitu anak kaum muhajirin yang pertama dilahirkan selepas hijrah).”

Di sinilah kita dapat melihat bahawa amalan tahnik bayi ini adalah sesuatu yang kerap dilakukan oleh sahabat-sahabat.

Amalan tahnik bayi ini juga sering disebut sebagai merobek mulut bayi. Ia memang mempunyai makna yang penting. Merobek mulut bayi itu diperlukan supaya bayi tersebut dapat dengan lebih mudah melakukan aktiviti lain.

Cara Tahnik Bayi Baru Lahir

Panduan tentang cara melakukan tahnik bayi ini dapat ditemukan melalui video yang dibagikan oleh Ustaz Don Daniyyal Don Biyajid. Video ini bisa menjadi referensi bermanfaat bagi para ayah muda di luar sana yang ingin melakukan tahnik bayi setelah kelahiran.

Di bawah ini adalah langkah-langkah yang dapat diikuti oleh para ayah di luar sana untuk melakukan tahnik bayi setelah bayi lahir.

 1. Langkah 1- Sediakan Kurma: Sediakan kurma (ajwah terbaik) dan air zamzam
 2. Langkah 2- Istigfar: Istigfar (agar Allah ampun dosa kita (bapak), dan nanti nak berdoa semoga mudah Allah kabul)
 3. Langkah 3- Baca Al-Fatihah: Mula dengan membacakan Surah Al-Fatihah
 4. Langkah 4- Baca ayat Kursi: Kemudian, membaca ayat kursi ( boleh mula dengan بسم الله الرحمن الرحيم atau terus sahaja membaca ayat kursi tersebut)
 5. Langkah 5- Selawat Syifa & Selawat Kamilah
 6. Langkah 6- Membaca Surah 3 Qul: Dimulakan dengan membaca surah al-Ikhlas. Kemudian, membaca surah al-Falaq. Akhir sekali, membaca surah an-Nas
 7. Langkah 7- Masukkan kurma ke dalam mulut bayi: Ambil kurma. Kemudian kunyah sampai lempai lembik. Kemuadian ambik dengan jari kurma tersebut, kalau takut, pakai jari kelingking kecik sikit. Biasanya jari telunjuk. Masukkan kurma yang telah dikunyah sehingga lembik tadi ke dalam mulut baby. (rujuk video yang telah disediakan).
 8. Langkah 8- Membaca Surah ali-Imran ayat 33-37: Sambil jadi dalam mulut, bacakan ayat 33-37 Surah Ali Imran.
 9. Langkah 9- Suap air zamzam: Cabut jari. Kemudian suapkan air zamzam sambil bacakan doa yang telah dibaca oleh Ustaz Don Daniyyal Don Biyajid melalui video yang telah disediakan. Itu adalah sebuah doa dari arwah TG Dato Haron Din. Doa tersebut ada di dalam video.
 10. Langkah 10- Baca doa: Pada bahagian doa ini boleh dibaca apa-apa sahaja doa daripada seorang bapa. Tak kisah apa sahaja bahasa yang digunakan. Semua Allah faham.
  Yang penting adalah, keikhlasan hati seorang bapa yang mendoakan anaknya.

Hikmah Tahnik Bayi

Amalan tahnik ini bertujuan untuk memperkuat saraf mulut bayi, mempersiapkannya untuk menyusu dengan lebih baik.

Mulut bayi harus disusun dengan rapi supaya memudahkan bayi dalam melakukan aktivitas lainnya.

Jika kurma tidak tersedia, alternatif manisan seperti gula atau madu lebah boleh digunakan.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my menjelaskan Tahnik bayi adalah adat dalam Islam yang menghubungkan bayi dengan langit-langit mulutnya melalui pemberian kurma yang dikunyah lembut setelah kelahiran. Amalan ini berdasarkan sunnah Nabi Muhammad SAW dan boleh dilakukan pada bayi lelaki atau perempuan. Ia perlu dilakukan secepat mungkin selepas kelahiran, tetapi boleh dilakukan sebelum bayi mencapai usia tujuh hari.

Tahnik adalah amalan yang sangat disyorkan dalam Islam, melibatkan berkat dan doa kepada bayi untuk memperkuat saraf mulutnya dan mempersiapkannya untuk menyusu dengan lebih baik. Jika kurma tidak tersedia, gula atau madu lebah boleh digunakan sebagai alternatif yang sesuai. Ini merupakan satu aspek penting dalam tradisi Islam yang turun temurun diamalkan oleh sahabat-sahabat Nabi Muhammad SAW.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.