√ Ayat SERIBU DINAR: Sejarah, Bacaan Teks Rumi, Kelebihan

Ayat Seribu Dinar – Setiap ayat dalam al-Quran mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Konsep taqwa dan tawakkal yang terdapat dalam ayat ini mengandungi makna yang mendalam dan perlu diamalkan serta diserap dengan sepenuh hati.

Ayat ini tidak hanya memberikan pahala seribu dinar kepada mereka yang membacanya, tetapi sebenarnya makna yang sebenarnya terkandung dalam ayat ini adalah bahwa setiap amalan yang dilakukan dengan penuh taqwa dan tawakkal kepada Allah SWT akan mendapatkan pahala yang lebih besar daripada seribu dinar.

Dalam amalan yang disertai dengan taqwa dan tawakkal, Allah SWT akan memberikan pahala yang melimpah ruah kepada hamba-Nya. Oleh itu, penting bagi kita untuk mengamalkan ayat ini dengan penuh kesungguhan dan keyakinan.

Apa Itu Ayat Seribu Dinar?

Sumber imej: SirapLimau

Ayat seribu dinar telah menjadi sangat dikenali oleh kebanyakan orang Melayu. Ayat ini sebenarnya merupakan potongan daripada ayat suci Al-Quran, lebih tepatnya di akhir ayat 2 dan seluruh ayat 3 dalam Surah At-Talaq.

Menurut tafsir ulama Imam Ahmad bin Muhammad bin Ibrahim As-Tha’labi Rahimahullahu Taala dalam kitabnya “Al-Kashf wal-Bayan ‘an Tafsir al-Quran,” surah ini termasuk dalam kategori Madaniyah, terdiri daripada 61 huruf, 247 perkataan, dan 12 ayat.

Surah At-Talaq memuatkan pelbagai hukum berkaitan dengan perceraian dan iddah, serta menggariskan pentingnya menjaga ikatan perkahwinan. Ayat seribu dinar, walaupun singkat, mengandungi makna yang mendalam dan mengajak kita untuk memahami betapa berharganya amalan yang dilakukan dengan taqwa dan tawakkal kepada Allah SWT.

Ayat Seribu Dinar

Sumber imej: www.themizzone.com

Waman yatta qillaha yaj’al lahu makhroja.

Wa yarzuquhu min haithu la yahtasibu wa man yatawakal ‘alallahi fahuwa hasbuhu innallaha baalighu amrihi qad ja’alallahu likulli syai in qadran.

Terjemahan:

Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya), Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.

(Surah Al-Talaq : 2-3)

Kelebihan Ayat Seribu Dinar (Insyaallah)

Antara kelebihan ayat seribu dinar (insyaAllah):

 • Memperoleh kemurahan rezeki.
 • Mendapatkan jalan keluar dari segala masalah dan kesulitan yang dihadapi.
 • Mendapatkan perlindungan dari segala musibah dan bencana seperti perang, kezaliman, dan bencana alam.
 • Allah SWT akan memenuhi segala hajat dan memberikan kemudahan dalam setiap urusan.

Hikmah Mengamalkan Ayat 1000 Dinar

Hikmah mengamalkan Ayat 1000 Dinar:

 • Memperoleh kemurahan rezeki yang tidak disangka-sangka.
 • Mendapatkan jalan keluar dari segala masalah dan kesulitan.
 • Mendapatkan perlindungan dari segala musibah dan bencana seperti peperangan, kezaliman, dan bencana alam.
 • Jika terlibat dalam peperangan, InsyaAllah tidak akan mengalami cedera atau binasa kecuali saat ajal telah tiba.
 • Allah akan memenuhi segala hajat dan memberikan kemudahan dalam setiap urusan.

Tafsir Ayat Seribu Dinar

Berikut adalah beberapa pandangan ulama tafsir mengenai ayat 2-3 dalam Surah At-Talaq yang berkaitan dengan “ayat seribu dinar”. Firman Allah SWT:

وَمَن يَتَّقِ اللَّـهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا ﴿٢﴾ وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ إِنَّ اللَّـهَ بَالِغُ أَمْرِهِ ۚ قَدْ جَعَلَ اللَّـهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

Maksudnya

Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya), Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.

(Surah Al-Talaq : 2-3)

Secara umum, menurut ulama tafsir Imam Ahmad bin Muhammad bin Ibrahim As-Tha’labi Rahimahullahu Taala dalam kitabnya الكشف والبيان عن تفسير القرآن, Surah ini termasuk dalam kategori Madaniyah dan terdiri dari 61 huruf, 247 kalimat, dan 12 ayat. (Lihat al-Kasyf wa al-Bayan ‘an Tafsir al-Quran, 9/331).

Imam Ahmad bin Muhammad bin Ibrahim As-Tha’labi Rahimahullahu Taala juga menyebutkan kelebihan membaca Surah ini dalam kitabnya.

Dalam riwayat dari Abi Kaab, Nabi Muhammad ﷺ bersabda:

من قرأ سورة يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذا طَلَّقْتُمُ النِّساءَ مات على سنّة رسول الله صلّى الله عليه وسلّم

Maksudnya:

Barangsiapa yang membaca surah يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذا طَلَّقْتُمُ النِّساء maka seseorang itu akan meninggal dunia di atas Sunnah Nabi ﷺ(Lihat Majma’ Al-Bayan, 10/36)

Hadis ini terdapat di dalam kitab al-Amali al-Khamisiyah karya al-Syajari. Dalam sanadnya, terdapat seorang tokoh yang bernama Yusuf bin ‘Atiyyah al-Soffar yang dikatakan sebagai penyebar hadis palsu. Walau bagaimanapun, sebahagian ulama yang lain berpendapat bahawa hadis ini sangat lemah kerana kehadiran Sulaim al-Tamimi, seperti yang dinyatakan dalam kitab al-Wasit fi Tafsir al-Quran al-Majid.

Pandangan Ulama Tentang Maksud Ayat Ini

Berkaitan dengan ayat dalam surah ini yang telah kami sebutkan sebelumnya dan dikenal oleh masyarakat awam, terutamanya umat Islam di Malaysia, sebagai “ayat seribu dinar,” kami ingin menjelaskan beberapa pandangan dari para Ulama mengenai makna ayat ini.

Menurut Imam Al- Tobari Rahimahulahu Taala di dalam kitab Tafsir Al-Tobari (23/43-47) menyatakan daripada Masruq bin Abdillah:

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا قال: المخرج أن يعلم أن الله تبارك وتعالى لو شاء أعطاه وإن شاء منعه، (وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ قال: من حيث لا يدري

Maksudnya:

(Firman Allah SWT) yang berbunyi “Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah Taala maka baginya jalan keluar”, iaitu jalan yang diketahui Allah Taala jika sekiranya ia menghendaki sesuatu maka ia akan berikan dan ia juga akan menegahnya dan firman Allah Taala yang berbunyi dan akan diberikan rezeki dari jalan yang yang tidak disangka-sangkanya : Maknanya dari jalan yang tidak diketahuinya.

Daripada Ibnu Abbas R.Anhuma:

قوله: (وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا) يقول: نجاته من كل كرب في الدنيا والآخرة

Maksudnya:

(Firman Allah Taala) yang berbunyi “Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah Taala maka baginya jalan keluar”, maknanya selamat daripada setiap kesengsaran dan kesusahan di dunia dan akhirat.

Daripada Rabi’ bin Haitham Rahimahullah:

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا قال: من كلّ شيء ضاق على الناس

Maksudnya:

(Firman Allah Taala) yang berbunyi “Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah Taala maka baginya jalan keluar”, maknanya jalan daripada setiap sesuatu yang sempit ke atas manusia.

Daripada Ikrimah Rahimahullah:

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا قال: من طلق كما أمره الله يجعل له مخرجًا

Maksudnya:

(Firman Allah Taala) yang berbunyi “Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah Taala maka baginya jalan keluar”, maknanya barangsiapa yang menceraikan istrinya seperti mana yang telah ditetapkan dan diperintahkann Allah Taala maka bginya jalan keluar sama ada ia diberikan kemudahan untuk merujuk isterinya kembali dalam tempoh iddah ataupun memudahkn uruannyaia kembali kepada isterinya dengan mahar dan akad nikah yang baru selepas daripada berakhirnya iddah isteri (Ini bagi mereka yang menceraikan isteri talak satu dan dua)

Daripada al-Suddi Rahimahullah:

في قوله: (وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا) قال: يطلق للسُّنة، ويراجع للسُّنة؛

Maksudnya:

Pada mentafsirkan (Firman Allah Taala) “Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah Taala maka baginya jalan keluar”, maknanya barangsiapa yang menceraikan isterinya secara sunnah dan merujuk isterinya juga secara sunnah.

Sebab turun ayat ini seperti dinukilkan:

زعم أن رجلا من أصحاب النبيّ صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّم يقال له عوف الأشجعيّ، كان له ابن، وأن المشركين أسروه، فكان فيهم، فكان أبوه يأتي النبيّ صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّم، فيشكوا إليه مكان ابنه، وحالته التي هو بها وحاجته، فكان رسول الله صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّم يأمره بالصبر ويقول له: إن الله سيجعل له مخرجا، فلم يلبث بعد ذلك إلا يسيرًا إذا انفلت ابنه من أيدي العدوّ، فمرّ بغنم من أغنام العدوّ فاستاقها، فجاء بها إلى أبيه، وجاء معه بغنًى قد أصابه من الغنم، فنزلت هذه الآية: (وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ 

Maksudnya:

Bahawa seorang lelaki daripada sahabat Rasulullah ﷺ yang bernama Auf bin Al-Asyjai’ mempunyai seorang anak lelaki dan kaum musyrikin menawan anaknya. Maka ayahnya menjumpai Rasulullah ﷺ dan mengadu hal tersebut kepada baginda ﷺ berkaitan anaknya yang ditawan musuh dan keadaan apa yang dihajatinya. Maka Rasulullah ﷺ menyurunya agar bersabar terhadap ujian yang menimpa dan Baginda ﷺ berkata kepadanya sesungguhnya Allah Taala akan memberikannya jalan keluar. Maka tidak lama selepas itu maka terlepaslah anaknya daripada tangan musuh lalu anaknya membawa beberapa ekor kambing musuh berserta harta di atasnya lalu ia bawakan kepada bapanya. Maka turunlah ayat ini.

Kebanyakan Ulama Tafsir, seperti yang disebutkan oleh Imam At-Thalabi, menyatakan bahawa ayat ini diturunkan kepada seorang sahabat Nabi ﷺ yang bernama Auf bin Malik Ashjai’. Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Auf bin Malik Ashjai’ datang kepada Nabi ﷺ dan menceritakan tentang anaknya yang ditawan oleh musuh. Auf bin Malik berkata, “Ya Rasulallah ﷺ, sesungguhnya anakku ditawan musuh dan ibunya sangat berduka dan sedih.” Dalam satu riwayat lain yang diriwayatkan oleh Jabir bin Abdillah, ayat ini diturunkan kepada Auf bin Malik Ashjai’ ketika musuh musyrikin menawan anaknya yang bernama Salim. Auf bin Malik kemudian datang mengadu kesusahan dan penderitaan yang dialaminya kepada Rasulullah ﷺ. Beliau berkata, “Ya Rasulallah ﷺ, sesungguhnya anakku telah ditawan musuh dan ibunya sangat sedih dan berduka. Apa yang patut aku lakukan, ya Rasulallah ﷺ?” Rasulullah ﷺ menjawab, “Bertakwalah kepada Allah dan bersabarlah, dan aku memerintahkanmu dan isterimu untuk banyak mengucapkan لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ.”

Auf bin Malik kembali pulang ke rumahnya dan berkata kepada isterinya, “Sesungguhnya Rasulullah menyuruhku dan engkau untuk banyak mengucapkan لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ.” Isterinya menjawab, “Itu adalah perkara yang terbaik yang diperintahkan kepada kita untuk melakukannya.” Mereka berdua kemudian mengamalkan apa yang diperintahkan oleh Nabi ﷺ. Tidak lama kemudian, anak mereka berhasil melarikan diri dari tahanan musuh dan membawa pulang kambing-kambing musuh musyrikin sebanyak 4000 ekor untuk ayahnya. Ayat ini kemudian diturunkan. Rasulullah ﷺ memberikan izin bahawa semua binatang tersebut menjadi milik mereka.

Dalam riwayat lain, dikatakan bahawa mereka membawa unta berserta harta kepada bapanya. Mereka termasuk dalam kalangan fakir miskin. Al-Kalbi menyebutkan jumlahnya sebanyak 50 ekor unta.

Dalam riwayat yang lain, dikatakan bahawa anak mereka berhasil melarikan diri dari tahanan musuh dan menunggang unta kaum tersebut. Selama perjalanan pulang, mereka membawa pulang semua binatang unta tersebut dan mengembalikannya kepada ayahnya.

Imam Al-Muqatil menyatakan bahawa setelah mereka mendapatkan kambing dan harta rampasan, mereka membawanya kepada bapanya. Bapanya bertanya kepada Rasulullah ﷺ apakah halal untuk memakan apa yang dibawa oleh anaknya tersebut. Rasulullah

Kesimpulan

Setelah kami menyelidiki beberapa penafsiran dari para ulama mengenai ayat ini, kami menyadari bahwa:

 • Setiap ayat dalam al-Quran memiliki keistimewaan tertentu. Konsep taqwa dan tawakkal yang terkandung dalam ayat ini memberikan pemahaman yang mendalam dan perlu diamalkan serta dirasakan bersama-sama.
 • Ayat ini bukan hanya membacanya saja akan mendapatkan pahala seribu dinar, tetapi makna sebenarnya dari ayat ini adalah melalui amalan yang disertai dengan taqwa dan tawakal.

Bahkan Allah SWT akan memberikan ganjaran yang lebih besar daripada seribu dinar jika setiap amalan tersebut disertai dengan taqwa, seperti yang ditegaskan dalam firman Allah SWT:

واللَّـهُ يُضَاعِفُ لِمَن يَشَاءُ ۗ وَاللَّـهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Maksudnya

Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.

Kisah Ayat Seribu Dinar

Pada zaman dahulu, terdapat seorang pedagang lelaki yang bermimpi bertemu dengan Nabi Khidir. Dalam mimpi tersebut, Nabi Khidir memerintahkan pedagang tersebut untuk bersedekah sejumlah 1000 dinar. Setelah mengalami mimpi yang sama sebanyak tiga kali, pedagang tersebut yakin bahwa mimpinya itu adalah benar. Oleh karena itu, pedagang itu bersedekah dengan jumlah yang diperintahkan, yakni 1000 dinar. Setelah itu, pedagang itu kembali bermimpi bertemu dengan Nabi Khidir. Nabi Khidir mengajarkan ayat 2-3 dari Surah At-Talaq kepada pedagang tersebut untuk diamalkan. Pedagang itu pun mengamalkan ayat tersebut dengan penuh kesungguhan.

Pada suatu hari, pedagang tersebut berencana untuk pergi berdagang ke tempat lain dengan menggunakan kapal laut. Namun, di tengah perjalanan, mereka dihantui oleh angin taufan yang sangat kuat. Satu-satunya yang bisa dilakukan oleh pedagang tersebut adalah bertawakkal kepada Allah sambil terus membaca ayat yang diajarkan oleh Nabi Khidir.

Akhirnya, kapal yang mereka naiki mengalami kerusakan akibat hempasan ombak, dan semua penumpangnya kecuali pedagang tersebut meninggal dunia. Setelah angin reda, pedagang itu mendapati dirinya terdampar di tepi pantai sebuah negeri bersama dengan barang dagangannya yang tidak rusak sedikit pun. Dengan tangan terangkat, ia bersyukur kepada Allah atas pertolongan-Nya, dan menyadari kebesaran ayat yang diamalkannya. Pedagang tersebut kemudian memutuskan untuk tinggal di negeri tersebut.

Pedagang itu hidup di negeri baru tersebut, berdagang dan berinteraksi dengan penduduk setempat. Ia terus mengamalkan membaca ayat 2-3 dari Surah At-Talaq. Hingga pada suatu hari, ia diangkat menjadi raja di negeri tersebut dengan rezeki yang tidak disangka-sangka. Inilah kisahnya, dan sejak itu, ayat yang diajarkan oleh Nabi Khidir itu dikenal sebagai “ayat 1000 dinar”.

Sumber imej: www.themizzone.com

Begitulah pula jika kita mengamalkan ayat-ayat Allah, tidak akan merugikan kita sebaliknya Allah SWT akan memberikan berbagai kelebihan.

Ayat 1000 dinar ini mengajarkan dua hal penting, yaitu untuk bertaqwa dan bertawakkal kepada Allah dalam segala urusan rezeki dan ketergantungan. Hanya Allah yang memiliki kuasa untuk menentukan rezeki dan memberikan jalan keluar dari segala masalah dalam hidup setiap hamba-Nya.

Berhati-Hati, Jangan Sampai Terlalu Taksub!

Dalam masyarakat Melayu, terdapat fenomena penggunaan tangkal azimat yang masih berlaku hingga saat ini. Namun, terdapat beberapa fenomena bid’ah yang telah diamati:

1. Penggunaan tangkal azimat seperti ‘ayat seribu dinar.

Menggantungkan ‘ayat seribu dinar’ dipercayai dapat meningkatkan penjualan mereka. Namun, pemahaman ini melibatkan penggunaan perantaraan antara makhluk dengan Allah, yang tidak selaras dengan konsep keseluruhan milik Allah. Penggunaan pelaris semacam itu membuka ruang bagi syirik kepada Allah.

2. Penggunaan tangkal yang diikat di pinggang

Tangkal tersebut ditulis dengan ayat-ayat al-Quran dan dicampur dengan ayat-ayat lain. Tujuannya adalah untuk memberikan kekuatan atau perlindungan pada pemakainya. Namun, penggunaan tangkal semacam itu sebagai ‘penguat badan’ bukanlah praktik yang diajarkan dalam Islam.

3. Penggunaan batu azimat

Beberapa orang percaya bahwa batu azimat tersebut dapat membuat pemakainya kebal dan memiliki kekuatan aneh. Namun, keyakinan semacam itu tidak memiliki dasar dalam ajaran Islam dan dapat dianggap sebagai bentuk kesyirikan.

Penting bagi kita sebagai umat Islam untuk memahami ajaran agama dengan baik dan menghindari praktik-praktik bid’ah yang tidak sesuai dengan Islam.

Kita harus mengandalkan kekuatan dan perlindungan hanya kepada Allah SWT dan mengikuti ajaran-Nya yang telah diwahyukan dalam al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.

Penutup

Dalam kisah ini, kita menyaksikan bagaimana kehidupan seorang pria yang sederhana berubah secara dramatis setelah menemukan ayat magis. Dalam perjalanan hidupnya yang penuh tantangan, ia menemukan keajaiban sejati dalam ayat-ayat tersebut.

Kisah ini membawa kita melalui perjalanan spiritual dan mengajarkan nilai-nilai kehidupan yang mendasar. Kita mempelajari tentang pentingnya kesabaran, ketabahan, dan keyakinan dalam menghadapi cobaan hidup.

Dalam setiap halaman artikel dari bacadoa.my ini, kita dipenuhi dengan perasaan haru dan keajaiban yang tak terduga. Setiap kata yang ditulis dengan penuh perhatian mengalir begitu lancar, seolah-olah kita ikut merasakan emosi dan kegembiraan yang dialami oleh tokoh utama.

“Ayat Seribu Dinar” adalah kisah yang mengingatkan kita bahwa keajaiban bisa terjadi dalam kehidupan kita sendiri. Ia mengajarkan kita untuk tidak pernah kehilangan harapan, bahkan di tengah kegelapan terdalam.

Dengan mengakhiri artikel ini, marilah kita tetap bersemangat dalam mengejar impian kita, dan percaya bahwa di balik setiap kesulitan, tersembunyi keajaiban yang menunggu untuk ditemukan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.