√ Doa Pengantin Baru Agar diberi Keberkatan Dalam Keluarga

Doa Pengantin Baru – Permulaan memasuki alam rumah tangga merupakan perjalanan kehidupan yang unik bagi setiap individu. Terdapat yang merasa gugup, ada yang penuh kebimbangan, dan juga ada yang tak sabar-sabar untuk memulakan hidup bersama.

Oleh itu, adalah lebih baik bagi kita untuk mengamalkan doa pengantin baru agar kehidupan pasangan lebih diberkati dan dirahmati ketika melangkah ke dalam alam rumah tangga yang baru.

Allah Ciptakan Sesuatu Berpasang-Pasangan

Segala yang diciptakan oleh Allah di muka bumi ini berada dalam pasangan yang sempurna, saling melengkapi satu sama lain dengan harmoni yang indah.

Pandangan ini didasarkan pada firman Allah dalam Surah Ar-Rum, ayat 21:

وَمِنْ اٰيٰتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِّنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوْٓا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَّوَدَّةً وَّرَحْمَةً ۗاِنَّ فِيْ ذٰلِكَ لَاٰيٰتٍ لِّقَوْمٍ يَّتَفَكَّرُوْنَ

Maksudnya: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Nya yang Agung, Dia menciptakan bagimu berpasang-pasangan dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan tenteram dengannya, dan Dia menjadikan di antara kamu rasa cinta dan kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang berfikir.”

Dalam sebuah keluarga, terdiri daripada suami, isteri, dan anak-anak, kehidupan berkeluarga adalah penuh dengan kebahagiaan. Ini membawa ketenangan dalam rumah tangga dan memberi dorongan yang lebih mendalam untuk beribadah kepada Allah.

Doa Pengantin Baru

Terdapat pelbagai jenis doa yang sesuai untuk dibacakan semasa majlis perkahwinan, sama ada kita sebagai pengantin atau individu yang mengenali pengantin tersebut.

Beberapa contoh doa yang boleh diucapkan termasuklah:

1. Doa Ketika Menghadiri Majlis Kahwin

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُمْ، وَارْحَمْهُمْ، وَبَاِرِكْ لَهُمْ فِيْمَا رَزَقْتَهُمْ

Allahummagh firlahum warhamhum wabariklahu fima rozaqtahum

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah mereka, sayangilah mereka dan berkahilah mereka pada apa-apa yang Engkau karuniakan kepada mereka.” – (Hadis riwayat Ahmad)

Ataupun boleh dengan doa berikut:

اَللَّهُمَّ أَطْعِمْ مَنْ أَطْعَمَنِي، وَاسْقِ مَنْ سَقَانِي

Maksudnya: “Ya Allah, berikanlah makan kepada orang yang telah memberi makan kepadaku, dan berkahilah minum kepada orang yang telah memberi minum kepadaku.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 2055)

2. Doa Untuk Pengantin Baru


بَارَكَ اللهُ لَكَ وَبَارَكَ عَلَيْكَ وَجَمَعَ بَيْنَكُمَا فِي خَيْرٍ

Baarakallahu laka wa baaraka ‘alaika wa jama’a bainakuma fi khayrin

Maksudnya: “Semoga Allah memberkati ketika bahagia dan ketika susah, serta mengumpulkan kalian berdua dalam kebaikan.” – (Hadis riwayat Abu Daud)

3. Doa Sebelum Bersama Isteri

بِسْمِ اللهِ، اَللَّهُمَّ جَنِّبْنَا الشَّيْطَانَ وَجَنِّبِ الشَّيْطَانَ مَا رَزَقْتَنَا

Bismillah, allahumma jannibnaasy syaithoona wa jannibisy syaithoona maa rozaqtanaa

Maksudnya: “Dengan menyebut nama Allah, Ya Allah, jauhkanlah aku dari syaitan dan jauhkanlah syaitan dari anak yang akan Engkau kurniakan kepada kami.”

4. Doa Suami Apabila Selesai Akad Nikah

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِهَا وَخَيْرِ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْهِ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَشَرِّ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْهِ

Allaahumma innii as’aluka khairahaa wa khaira maa jabaltahaa ‘alaihi, wa a’uudzubika min syarrihaa wa syarri maa jabaltahaa ‘alaihi

Maksudnya: “Ya Allah, aku memohon kebaikannya dan kebaikan tabiatnya yang ia bawa. Dan aku berlindung dari kejelekannya dan kejelekan tabiat yang ia bawa.”

5. Doa Memohon Keberkahan Bagi Pengantin

يٰٓاَيُّهَا النَّبِيُّ اِذَا جَاۤءَكَ الْمُؤْمِنٰتُ يُبَايِعْنَكَ عَلٰٓى اَنْ لَّا يُشْرِكْنَ بِاللّٰهِ شَيْـًٔا وَّلَا يَسْرِقْنَ وَلَا يَزْنِيْنَ وَلَا يَقْتُلْنَ اَوْلَادَهُنَّ وَلَا يَأْتِيْنَ بِبُهْتَانٍ يَّفْتَرِيْنَهٗ بَيْنَ اَيْدِيْهِنَّ وَاَرْجُلِهِنَّ وَلَا يَعْصِيْنَكَ فِيْ مَعْرُوْفٍ فَبَايِعْهُنَّ وَاسْتَغْفِرْ لَهُنَّ اللّٰهَ ۗاِنَّ اللّٰهَ غَفُوْرٌ رَّحِيْمٌ

Ya ayyuhan nabiyyu ‘iza ja akal mu minatu yuba yi naka ‘ala ‘alla yushrikna billahi syay aw wa la yasriqna wa la yaznina wa la yaqtulna awla dahunna wa la ya tina bi buhtaniy yaf tarina hu bay na ‘aydihinna wa ‘arjulihinna wa la ya’ sinaka fi ma’ rufin faba yi hunna wastagfir la hunnallah ‘innallaha gafurur rahim

Maksudnya: “Wahai Nabi, apabila perempuan-perempuan mukmin datang kepadamu untuk mengadakan baiat (janji setia) bahwa mereka tidak akan mempersekutukan sesuatu apa pun dengan Allah, tidak akan mencuri, tidak akan berzina, tidak akan membunuh anak-anaknya.

Tidak akan berbuat dusta yang mereka ada-adakan antara tangan dan kaki mereka dan tidak akan mendurhakaimu dalam urusan yang baik, terimalah baiat mereka dan mohonkanlah ampunan untuk mereka kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” – (Surah Al Mumtahanah, ayat 12)

6. Doa Memohon Keturunan Yang Soleh

رَبِّ هَبْ لِى مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَآءِ

Robbi hab lii mil ladungka zurriyyatang thoyyibah, innaka samii’ud du’aaa

Maksudnya: “Ya Tuhanku, berilah aku keturunan yang baik dari sisi-Mu, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar doa.”

Tujuan Baca Doa Pengantin

Salah satu tujuan utama dalam upacara doa pengantin baru ialah memohon berkat dari Allah SWT untuk majlis dan ikatan perkahwinan ini.

Doa pengantin baru kerap kali mencerminkan rasa hormat dan kekaguman terhadap cinta dan persatuan pasangan yang mengikat janji suci ini.

Melafazkan doa merupakan satu cara untuk merayakan kasih sayang yang mereka kongsi serta keserasian yang telah mereka cipta melalui pernikahan ini.

Ia juga melibatkan impian dan harapan yang baik untuk pasangan yang baru sahaja bergelar suami isteri, termasuklah keinginan untuk kebahagian dalam keluarga, kejayaan dalam hidup, dan kebahagiaan bersama sepanjang masa.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menggariskan kepentingan doa dalam perjalanan awal perkahwinan. Apabila pasangan memasuki dunia perkahwinan yang baharu, mereka merasakan pelbagai emosi, dari kegelisahan hingga kebahagiaan. Ia juga mencorakkan konsep bahawa setiap ciptaan Allah di bumi ini adalah pasangan yang seimbang, harmoni yang memukau.

Doa pengantin baru memainkan peranan penting dalam memberkati dan merahmati kehidupan mereka yang baru berkongsi ikatan perkahwinan. Artikel ini memberikan beberapa contoh doa yang dapat dibaca, termasuk doa khusus untuk pengantin baru, doa ketika menghadiri majlis perkahwinan, doa suami selepas akad nikah, dan sebagainya.

Tujuannya adalah untuk memohon keberkatan dari Allah dan merayakan kasih sayang serta keserasian dalam perkahwinan. Dengan doa ini, pasangan yang baru berkahwin berharap agar kehidupan perkahwinan mereka dipenuhi dengan kebahagiaan dan berkat.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.