√ Amalkan Doa Halau Semut Dalam Islam Untuk Ketenangan

Doa Halau Semut – Semut merupakan serangga yang hidup dalam masyarakat yang teratur. Mereka adalah pemakan segala, dari tumbuhan hingga haiwan lain.

Walaupun saiz mereka kecil, dengan purata sekitar satu inci, keupayaan mereka adalah luar biasa. Mereka dikatakan mampu membawa beban yang jauh melebihi berat badan mereka sendiri, mungkin 10 hingga 100 kali ganda.

Adakah terdapat doa halau semut yang boleh kita bacakan untuk menyingkirkan semut dari merata sudut rumah kita? Dalam artikel ini, kami akan membincangkan mengenai doa halau semut yang dapat menghalau semut dari sarangnya di rumah.

Jenis Semut Rumah

Untuk pengetahuan anda, terdapat lebih daripada 10,000 spesies semut yang berbeza di seluruh dunia. Namun, hanya 23 spesies yang telah dikenalpasti di Malaysia.

Tidak semua spesies semut ini membuat sarang di dalam rumah manusia. Di sini, kami senaraikan lima jenis semut yang sering ditemui di dalam rumah anda.

Spesies semutCiri-ciri
Semut Api
(Solenopsis invicta)
Panjang antara 1/16 hingga ¼ inci.
Berwarna merah kemerahan atau warna hitam.
Buat sarang dalam kayu reput, batu-bata rumah, longgokan sampah.
Semut Mayat
(Tapinoma melanocephalum)
Saiz kurang daripada 1/16 inci.
Berwarna gelap di kepala dan dada.
Berwarna pucat di kaki dan perut.
Suka bersarang di kawasan
kelembapan tinggi misalnya sinki.
Juga bersarang di celah dinding, kabinet dan almari.
Semut Gatal
(Monomorium pharaonis)
Saiz kecil.
Warna kekuningan atau perang kemerahan.
Bersarang di belakang dinding dan perabot atau taman luar rumah.
Suka makanan manis bergula, berprotein dan berlemak.
Semut Gila
(Paratrechina longicomis)
Saiz antara 1/12 hingga 1/8 inci.
Berwarna merah-coklat hitam hingga kemerahan kehitaman.
Suka makanan manis dan gula.
Hebat menyesuaikan diri di kawasan kering dan lembap.
Semut Kepala Besar
(Pheidole megacephala)
Saiz antara 1/16 hingga 1/8 inci.
Saiz kepalanya sangat besar berbanding bahagian badan lain.
Warna coklat muda, coklat tua kemerahan tapi hitam di abdomen.
Selalu bersarang di persekitaran luar rumah dan kebun.
Gemar makanan berlemak dan daging.

Kisah Semut Dan Nabi Sulaiman

Adakah anda menyedari bahawa semut adalah jenis serangga yang disebut dalam Al-Quran?

Kisah mengenai semut ini berkait rapat dengan Nabi Sulaiman AS dalam surah Al-Naml.

Perkataan Allah SWT:

حَتَّىٰ إِذَا أَتَوْا عَلَىٰ وَادِ النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَةٌ يَا أَيُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاكِنَكُمْ لَا يَحْطِمَنَّكُمْ سُلَيْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ

“(Maralah angkatan itu) hingga apabila mereka sampai ke “Waadin-Naml”, berkatalah seekor semut: “Wahai sekalian semut, masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, sedang mereka tidak menyedari.” – (Surah al-Naml, ayat 18)

Di dalam tafsir al-jalalayn, ayat ini bermaksud:

“Apabila mereka sampai di lembah semut iaitu di kota Thaif atau di negeri Syam (yang dimaksud adalah semut-semut kecil dan semut-semut besar).

Telah berkata raja semut ketika melihat bala tentara Nabi Sulaiman: “Hai semut-semut! Masuklah ke dalam sarang-sarang kalian, agar kalian tidak dipijak oleh Sulaiman dan bala tenteranya sedangkan mereka tidak menyedarinya”.

Semut dianggap sebagai makhluk yang dapat bercakap, namun percakapan ini hanya berlaku sesama mereka sahaja”.

Hukum Membunuh Semut

Secara amnya, terdapat empat kategori haiwan yang ditegah daripada dibunuh oleh sesiapa.

Ini sebagaimana yang diceritakan dalam sebuah hadis yang berasal daripada Ibn Abbas R.Anhuma, beliau menyatakan:

نَهَى رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ قَتْلِ أَرْبَعٍ مِنَ الدَّوَابِّ: النَّمْلَةِ، وَالنَّحْلَةِ، وَالْهُدْهُدِ، وَالصُّرَدِ

“Rasulullah SAW melarang daripada membunuh empat binatang yang melata iaitu semut, lebah, hud-hud dan al-Surad (sejenis burung lang).” – (Hadis Riwayat Ahmad, No. 3066)

Walau bagaimanapun, dari sudut undang-undang, terdapat dua peraturan yang bergantung kepada keadaan.

Adalah dibenarkan untuk membunuh semut jika ia membawa mudarat atau mengganggu manusia.
Adalah diharamkan untuk membunuh semut jika ia tidak membawa mudarat atau mengancam manusia.
Kesalahan manusia terhadap haiwan pasti akan dipertanggungjawabkan oleh Allah SWT di hari penghakiman nanti. Hal ini sebagaimana yang ditegaskan oleh Rasulullah SAW:

ما من إنسانٍ قتلَ عُصفورًا فما فوقَها بغيرِ حقِّها إلّا سألَهُ اللَّهُ عزَّ وجلَّ عَنها قيلَ: يا رسولَ اللَّهِ ! وما حقُّها؟ قالَ: يذبحُها فيأكُلُها ولا يقطعُ رأسَها يرمي بِها

“Tidaklah seseorang membunuh burung pipit dan yang lebih besar daripadanya (burung tersebut) tanpa hak melainkan Allah SWT akan bertanya mengenainya. Ditanya: ‘Wahai Rasulullah! Apakah haknya?’ Baginda menjawab: ‘Haknya adalah menyembelihnya, kemudian memakannya, dan tidak memotong kepalanya — yakni membunuhnya — kemudian membuangnya.” – (Hadis Riwayat Al-Nasa’i, No. 4349)

Doa Halau Semut Dalam Rumi

Inilah beberapa doa yang dapat anda bacakan untuk mengusir semut:

اِنَّهٗ مِنْ سُلَيْمٰنَ وَاِنَّهٗ بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ ۙ

Innahu min sulaimana wainnahu bismilla hirrahmanir rahim

Maksudnya: “Sesungguhnya (surat) itu dari Sulaiman yang isinya, “Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.”

Petua Untuk Menghalau Semut

Selain berdoa memohon perlindungan daripada gangguan semut, anda juga boleh mencuba beberapa petua semula jadi untuk mengusir serangga tersebut dari dalam rumah. Antara cara-cara yang boleh digunakan termasuklah:

 1. Serbuk Kopi
  Serbuk kopi asli mempunyai bau yang sangat kuat dan boleh digunakan untuk menghalau semut daripada mendekati makanan dalam rumah. Caranya mudah, ambil sedikit serbuk kopi dan taburkan di laluan masuk semut. Biarkan selama beberapa hari untuk melihat kesannya.
 2. Cengkih
  Cengkih adalah sejenis rempah ratus yang sering digunakan dalam masakan. Anda boleh menggunakan cengkih secara mentah atau dimasak dan airnya ditapis untuk menghalau semut dari rumah anda. Untuk kaedah merebus, masukkan satu sudu makan cengkih bersama 500 ml air. Rebus sehingga pati dari cengkih itu keluar. Biarkan sejuk dan tapis untuk asingkan cengkih dan air rebusannya. Kemudian, masukkan dalam botol spray dan semburkan pada mana-mana bahagian atau laluan semut di rumah.
 3. Cuka
  Penggunaan cuka putih juga adalah salah satu petua yang berkesan. Semut tidak suka dengan bau cuka yang kuat dan asid. Anda boleh larutkan cuka dalam air dan masukkan dalam botol spray. Semburkan pada mana-mana bahagian atau laluan semut di rumah untuk mengusir mereka.
 4. Daun Sirih
  Daun sirih juga merupakan salah satu bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk menghalau semut. Potong daun sirih kepada beberapa bahagian kecil dan taburkan di laluan semut di dalam rumah. Ini akan membantu mengusir serangga tersebut dari rumah anda.

Kesimpulan

Tulisan bacadoa.my ini membicarakan mengenai masalah semut dalam rumah dan menawarkan panduan bagaimana menghadapinya. Semut adalah serangga sosial yang memiliki kemampuan luar biasa walaupun bersaiz kecil, dengan beberapa jenis yang sering ditemui dalam rumah manusia.

Kisah semut dalam konteks agama juga disentuh, terutama dalam Islam di mana dilarang membunuh semut tanpa alasan yang jelas. Selain itu, tulisan ini turut memberikan doa dan petua semula jadi untuk menghalau semut dari rumah. Dengan itu, pembaca diberi informasi tentang jenis-jenis semut yang mungkin dijumpai di rumah, serta cara-cara dan doa yang boleh digunakan untuk menangani masalah tersebut.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.