√ Solat Sunat Istikharah: Waktu, Niat, Cara, Doa (Mudah)

Solat Istikharah – Solat sunat istikharah telah ditetapkan dengan tujuan memohon petunjuk dari Allah SWT untuk membuat pilihan yang terbaik. Biasanya, solat sunat ini dilaksanakan untuk mengatasi kebingungan, ketidakpastian, dan meningkatkan keyakinan dalam membuat keputusan.

Solat ini juga diwujudkan untuk meminta petunjuk Allah SWT dalam menjalani kehidupan di dunia ini tanpa melakukan langkah yang salah dan mencapai tujuan yang tidak disetujui-Nya.

Seseorang tidak sepatutnya meremehkan apa pun perkara, walaupun terlihat remeh. Kemudian, dia meninggalkan solat istikharah. Terdapat kemungkinan bahawa perkara yang diabaikannya itu pada masa akan datang akan menjadi kerugian baginya – (Sheikh Abdurrahman al-Mubarakfuri).

Apakah Itu Solat Istikharah?

Sumber imej: Mengaji Online

Solat sunat istikharah adalah satu solat yang dilakukan untuk memohon petunjuk daripada Allah.

Ia dilakukan apabila seseorang merasa ragu-ragu dan terkandas dalam membuat pilihan atau menentukan apa yang terbaik dalam situasi tertentu.

Sebagai contoh, apabila seseorang sedang mencari pekerjaan dan mendapat dua tawaran pekerjaan yang baik secara serentak.

Kerana terdapat kekeliruan dalam membuat keputusan tentang pekerjaan mana yang sepatutnya diterima, solat sunat istikharah disyariatkan untuk dilakukan.

Hal yang sama berlaku dalam hal-hal lain seperti pemilihan pasangan hidup, keputusan untuk melanjutkan pengajian, dan lain-lain.

Rasulullah SAW telah menjelaskan pentingnya solat sunat istikharah dalam hadis yang disampaikan oleh Jabir bin Abdullah r.a yang bermaksud:

Rasulullah SAW mengajar kami beristikharah dalam semua perkara, seperti mengajar kami surah daripada al-Quran. Baginda berkata: “Apabila seseorang daripada kamu mahu melakukan perkara yang tidak jelas dia perlu solat dua rakaat yang bukan fardu, kemudian berdoa” 

Diriwayatkan oleh semua kecuali Muslim

Maksud Istikharah

Istikharah adalah sebuah kata Arab yang bermaksud “meminta penjelasan” atau “panduan”. Oleh itu, Solat Istikharah merupakan solat sunat yang dilakukan untuk memohon petunjuk dari Allah SWT dalam memilih atau menjalankan sesuatu perkara atau urusan.

Ia digunakan apabila seseorang masih merasa ragu-ragu dengan pilihannya, sama ada untuk melanjutkan dengan sesuatu pekerjaan atau sebaliknya.

Dalam solat ini, seseorang meminta Allah SWT untuk memberikan petunjuk yang jelas dan memberikan penjelasan terhadap apa yang sepatutnya dilakukan.

Solat Istikharah melibatkan doa khusus yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW kepada umat Islam. Dalam doa ini, seseorang memohon petunjuk Allah SWT dan meminta agar jika perkara tersebut baik untuknya, Allah memberikan kemudahan dan keberkatan, tetapi jika perkara tersebut tidak baik baginya, Allah menjauhkannya dan memberikan pengganti yang lebih baik.

Dengan melakukan Solat Istikharah, seseorang menyerahkan keputusan akhir kepada Allah SWT, mengakui kekurangan pengetahuannya dan memohon bimbingan-Nya dalam membuat keputusan yang terbaik.

Dalam hidup, terdapat banyak perkara yang memerlukan keputusan penting. Melalui Solat Istikharah, kita memperoleh ketenangan hati dan keyakinan bahawa Allah SWT akan memberikan petunjuk terbaik kepada kita.

Syarat Untuk Melakukan Istikharah

Istikharah adalah satu amalan yang mempunyai syarat-syarat tertentu yang telah diperincikan oleh ulama dan cendekiawan agama sejak lama.

Para ulama telah meletakkan beberapa syarat umum untuk amalan istikharah ini. Tujuannya adalah untuk memastikan amalan ini tetap terpelihara dan baik, serta tidak dicemari dengan penambahan yang tidak sesuai dan merosakkan.

Antara syarat-syaratnya boleh diringkaskan seperti berikut:

 1. Istikharah harus dilakukan dalam perkara-perkara yang masih belum jelas sisi kebaikannya. Contohnya seperti perkara perkahwinan, bepergian, berpindah tempat tinggal, dan sebagainya.
 2. Istikharah hanya dilakukan untuk perkara yang mesti dilakukan, bukan dalam perkara yang wajib. Sebagai contoh, jika seseorang melakukan istikharah sama ada untuk berpuasa Ramadan atau tidak, maka jenis istikharah seperti itu tidak dibolehkan.
 3. Beristikharah dalam perkara yang diharamkan juga dilarang, kerana Allah SWT tidak menjadikan kebaikan di dalam perkara-perkara yang dilarang-Nya.
 4. Doa-doa yang dibaca semasa melakukan istikharah sebaiknya adalah doa yang warid, iaitu doa yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW. Ini kerana doa yang diajarkan oleh Baginda mempunyai kelebihan dan manfaat. Baginda mengajarkan doa ini dengan begitu terperinci kepada para sahabat RA.
  Walau bagaimanapun, terdapat kelonggaran bagi mereka yang tidak mampu menghafal lafaz doa yang diajarkan oleh Nabi atau tidak mampu membaca dalam bahasa Arab. Mereka boleh membaca doa-doa lain yang sesuai.
 5. Istikharah perlu dilakukan dengan ikhlas dan bergantung sepenuhnya kepada Allah SWT. Kita berharap agar Allah SWT menunjukkan dan memudahkan kita dalam sesuatu perkara. Ini kerana Allah SWT lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-Nya. Mungkin kita menyukai sesuatu perkara, tetapi hakikatnya ia tidak baik untuk kita, dan mungkin perkara yang kita tidak sukai itu sebenarnya lebih baik untuk kita.

Dengan mematuhi syarat-syarat ini, seseorang dapat menjalankan amalan istikharah dengan penuh keyakinan dan mengharapkan petunjuk Allah SWT dalam membuat keputusan yang tepat dalam hidupnya.

Sebelum Solat Istikharah, Lakukan Dahulu Istisyarah

Sumber imej: Mengaji Online

Istisyarah merujuk kepada meminta nasihat. Ia melibatkan meminta pandangan daripada individu yang lebih berpengetahuan dan berpengalaman mengenai isu yang sedang dihadapi.

Rasulullah tidak selalu menggunakan istikharah dalam situasi yang penting. Ini disebabkan beliau sudah pasti pilihan tersebut adalah yang terbaik. Sebagai contoh, dalam Pertempuran Badar ketika Rasulullah ingin memilih kawasan yang jauh dari mata air, para sahabat mencadangkan untuk memilih tempat yang berdekatan dengan mata air. Setelah mendengar penjelasan tentang kepentingan mendirikan kem berdekatan dengan mata air, Rasulullah dengan serta-merta menerima cadangan tersebut sebagai lebih relevan dan lebih baik daripada cadangan sebelumnya.

Pada Pertempuran Khandaq, ketika Salman Al-Farisi mencadangkan untuk menggali parit, Rasulullah menerima cadangan itu tanpa beristikharah. Hal ini kerana cadangan tersebut memang dianggap sebagai yang terbaik dalam pertimbangan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lanjut, sila beritahu saya.

Dalam situasi kita, adalah baik untuk berbincang dengan keluarga, meminta pendapat orang-orang tua yang kita kenali, ustaz, dan ustazah yang kita dekat dengan mereka. InsyaAllah, pandangan mereka akan membawa hikmah yang dapat membuka minda kita.

Apabila kita telah melihat pilihan yang terbaik, maka tidak perlu melakukan istikharah. Namun, jika kita masih merasa ragu-ragu, baru kita boleh melaksanakan istikharah.

Kita belajar melalui contoh Rasulullah sendiri. Beliau sentiasa berusaha mendapatkan nasihat dan pandangan orang-orang di sekelilingnya sebelum membuat keputusan yang penting.

Persediaan Emosi Dan Fikiran Semasa Istikharah

Marilah kita mengkaji persiapan istikharah dengan melihat dari sudut emosi dan pemikiran.

Apa yang saya maksudkan di sini adalah bagaimana keadaan emosi dan mindset kita sepatutnya ketika melakukan istikharah ini.

1. Keyakinan

Rasa percaya dan yakin bahawa Allah SWT akan membantu hamba-Nya yang berdoa kepada-Nya. Yakinlah bahawa Allah SWT akan menunjukkan jalan yang lebih baik bagi kita.

2. Pemahaman

Sebaiknya kita memahami setiap makna doa yang kita ucapkan.

Hal ini kerana, hanya dengan pemahaman itu kita dapat benar-benar merasakan doa yang kita panjatkan.

Pemahaman ini juga menjadi faktor yang sangat membantu untuk membawa sifat ikhlas dalam diri kita.

3. Ketergantungan

Bangkitkan rasa ketergantungan yang paling tinggi kepada Allah SWT. Yakni, merasakan seberapa hina diri kita, dan hanya kepada Allah SWT kita serahkan segala urusan.

Salah satu usaha yang dapat dilakukan adalah dengan menjadikan istikharah ini sebagai amalan dalam setiap urusan, baik yang kecil maupun besar.

Ini akan membentuk hati kita supaya selalu terikat dengan Allah SWT, bukan hanya ketika urusan kita benar-benar sulit.

4. Mengesampingkan Hawa Nafsu

Salah satu adab utama adalah perlunya kita meletakkan hawa nafsu dan keinginan kita di belakang.

Dengan kata lain, kita mengharapkan petunjuk dari Allah SWT dan meletakkannya di hadapan. Hal ini karena Allah SWT lebih mengetahui apa yang terbaik bagi kita.

Mungkin saja kita menyukai sesuatu hal, tetapi pada hakikatnya hal itu tidak baik bagi kita.

Tiga Kaedah Melaksanakan Istikharah

Apabila berbicara mengenai pelaksanaan istikharah, mengikut pandangan-pandangan yang diterima umum, terdapat tiga bentuk yang berbeza:

 1. Bentuk yang paling lengkap ialah dengan melaksanakan dua rakaat solat sunat istikharah, sambil membaca doa yang telah diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW.
 2. Bentuk kedua melibatkan hanya membaca doa tanpa melaksanakan solat sunat. Bentuk ini dianjurkan apabila seseorang tidak mampu atau terhalang untuk melaksanakan solat dan berdoa bersama.
  Contohnya, bagi mereka yang sedang sakit atau mengalami haid, mereka hanya perlu berdoa untuk istikharah.
 3. Bentuk ketiga adalah wajib untuk berdoa selepas mana-mana solat, dengan niat untuk istikharah dan memohon petunjuk daripada Allah SWT.

Waktu Solat Istikharah

Apakah waktu yang paling sesuai untuk melaksanakan istikharah?

Adakah waktu tertentu yang spesifik atau bolehkah istikharah dilakukan pada bila-bila masa?

Perkara ini dapat dijelaskan seperti berikut:

1. Berdoa Sahaja

Terdapat pandangan yang mengharuskan istikharah hanya melalui berdoa tanpa melaksanakan solat, oleh itu istikharah boleh dilakukan pada bila-bila masa. Ini kerana tidak ada halangan untuk berdoa pada setiap waktu.

2. Waktu Yang Sesuai Untuk Melaksanakan Solat Istikharah

Bagi mereka yang melaksanakan dua rakaat solat sunat istikharah, ia berkaitan dengan waktu-waktu yang disyariatkan untuk melaksanakan solat sunat dan waktu-waktu yang makruh.

Solat sunat istikharah harus dilakukan pada setiap waktu kecuali pada waktu-waktu yang dinyatakan sebagai makruh seperti berikut:

Setelah solat fardhu Subuh sehingga waktu Dhuha. Selepas solat fardhu Asar sehingga matahari terbenam. Larangan ini bertujuan untuk menghindari menyerupai amalan orang kafir yang menyembah matahari ketika matahari terbit dan juga sujud ketika matahari terbenam.

Larangan ini bertujuan untuk menutup segala pintu terhadap perbuatan syirik dan tindakan yang menyerupai amalan orang kafir.

3. Waktu Yang Paling Mustajab Untuk Melaksanakan Solat Istikharah

Tidak ada dalil khusus yang menunjukkan waktu spesifik untuk melaksanakan solat sunat istikharah dan berdoa.

Pandangan yang paling tepat adalah kita meningkatkan doa pada setiap waktu, terutamanya pada waktu-waktu yang mustajab.

Antara waktu-waktu yang mustajab untuk berdoa adalah:

 • Antara azan dan iqamah.
 • Tengah malam atau sepertiga terakhir malam (qiamullail) bersama-sama Solat Tahajjud dan Solat Taubat.
 • Ketika sujud.
 • Sebelum memberikan salam pada akhir setiap solat.

Berapakah Rakaat Solat Sunat Ini?

Solat istikharah boleh dilakukan dengan dua rakaat atau sehingga 12 rakaat dengan enam kali salam.

Cara Mendirikan Solat Sunat Istikharah?

Solat istikharah dilaksanakan dengan cara yang serupa dengan solat sunat yang lain. Sebelum kita mempelajari langkah-langkah melaksanakannya, adalah lebih baik untuk memahami niatnya terlebih dahulu:

Usolli sunnatal istikharati rak’ataini lillahi ta’ala 

Maksudnya: “Sahaja aku solat sunat istikharah dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”

Rakaat Pertama

 1. Mulakan dengan takbir dan berniat di dalam hati.
 2. Bacalah doa iftitah.
 3. Bacalah Surah al-Fatihah.
 4. Disyorkan untuk membaca Surah al-Kafirun.
 5. Rukuk dan iktidal.
 6. Sujud, duduk di antara dua sujud, dan sujud kali kedua.

Rakaat Kedua

 1. Mulakan dengan takbir permulaan rakaat kedua.
 2. Bacalah Surah al-Fatihah.
 3. Disyorkan untuk membaca Surah al-Ikhlas.
 4. Rukuk dan iktidal.
 5. Sujud, duduk di antara dua sujud, dan sujud kali kedua.
 6. Bacalah doa istikharah ketika sujud terakhir:

“Maha Suci Engkau, tiada pengetahuan bagi kami melainkan apa yang Engkau ajarkan kepada kami. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana.”

 1. Duduk untuk tahiyyat akhir.
 2. Berikan salam.
 3. Bacalah Surah al-Fatihah dan lakukan wirid. Perbanyakkan istighfar dan mohon keampunan dari Allah SWT.
 4. Bacalah doa solat sunat istikharah.

Doa Istikharah Teks Arab & Rumi

Allahumma innii astakhiiruka bi’ilmika
Wa astaqdiruka biqudrotika
Wa as aluka min fadhlikal azhiim
Fainnaka taqdiiru wa laa aqdiru
Wata’lamu wa laa a’lamu
Wa anta ‘allaamul ghuyuub
Allaahumma in kunta ta’lamu
Anna haadzal amro khoirun lii fii diinii wa ma’aasyii wa ‘aaqibati amri
Faqdurhu lii wayassirhu lii
Tsumma baarikli fiihi
Wa in kunta ta’lamu
Anna haadzal amro syarrun lii fii diini
Wa ma’aasyii wa ‘aaqibati amri
Fashrifhu ‘annii washrifnii ‘anhu
Waqdur liyal khairahaytsu kaana
Tsumma aor dhinii bih

Maksudnya:

“Ya Allah, aku memohon agar memilih mana yang baik menurut Engkau ya Allah. Aku juga memohon diberikan kepastian dengan ketentuanMu dan aku memohon dengan kemurahan Mu Tuhan yang Maha Agung.

Sesungguhnya Engkau Tuhan yang Berkuasa, sedangkan aku tidak tahu. Engkau Tuhan yang amat mengetahui segala sesuatu yang masih tersembunyi.

Ya Allah! Jika menurut pendapat Mu urusan ini (sebutkan perkara tersebut) memberi kebaikan bagiku untuk agamaku, kehidupanku, dan pekerjaanku, maka takdirkanlah ia bagiku dan berkatilah ia padaku.

Jika menurut pengetahuan Mu bahawa urusan ini (sebutkan perkara tersebut) memberi keburukan bagiku untuk agamaku, kehidupanku dan pekerjaanku, maka ku mohon agar Engkau jauhkan ia daripadaku dan kurniakanlah bagiku hanya kebaikan di mana sahaja aku berada. Jadilah aku orang yang redha atas anugerah Mu.”

Doa istikharah boleh dibaca pada 3 waktu berikut:

1. Selepas memberikan salam

Banyak ulama berpendapat bahawa doa istikharah sepatutnya dibaca selepas memberikan salam. Iaitu, sebaik sahaja selesai memberikan salam pada rakaat kedua atau terakhir, kita boleh membaca doa tersebut.

2. Sebelum memberikan salam

Terdapat juga pendapat dari beberapa ulama yang mengharuskan membaca doa istikharah ketika sujud terakhir solat istikharah, iaitu selepas tahiyat akhir.

3. Tiada waktu tertentu yang khusus

Imam Ibnu Taimiyah sebagai contoh, berpendapat bahawa tidak ada waktu tertentu yang ditetapkan untuk membaca doa ini. Kita boleh berdoa sama ada sebelum memberikan salam atau selepas solat.

Adakah Kita Perlu Menghafal Doa?

Bagi mereka yang memiliki kemampuan, adalah baik jika kita berusaha menghafal doa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW. Ini kerana kita meyakini bahwa apa yang diajarkan oleh Baginda adalah cara yang terbaik.

Namun, untuk mereka yang menghadapi kesulitan dalam menghafal, terdapat beberapa kelonggaran yang diberikan:

Keadaan pertama: Bagi mereka yang mampu membaca, tidak menjadi masalah untuk membaca doa istikharah dari kertas, buku, atau melalui telefon.

Keadaan kedua: Bagi mereka yang tidak fasih membaca, mereka diizinkan untuk membaca doa apa pun yang memiliki makna istikharah.

Bolehkah Memohon Banyak Permintaan Dalam Satu Solat Atau Doa?

Jawapan untuk persoalan ini berbeza bergantung kepada keadaan:

Keadaan pertama:

Jika permintaan yang ingin diajukan berkaitan antara satu dengan yang lain, disarankan untuk menghimpunkan banyak permintaan dalam satu solat istikharah.

Keadaan kedua:

Bagi permintaan yang tidak berkaitan antara satu dengan yang lain, tidak ada masalah untuk menghimpunkannya dalam satu solat.

Namun, lebih baik jika permintaan-permintaan tersebut dilakukan dalam solat-solat istikharah yang berasingan.

Penutup

Istikharah sebenarnya adalah satu bentuk bantuan ketika kita buntu, sedih, bingung, atau kehilangan harapan. Bahkan, solat ini adalah cara bagi hamba untuk meminta petunjuk dari Allah tentang perkara dan penyelesaian terbaik ketika kita tidak tahu lagi apa yang sepatutnya dilakukan.

Ini termasuk dalam situasi memilih pasangan hidup, membuat keputusan mengenai kerjaya, atau hal-hal lain yang membuat kita bimbang. Istikharah juga boleh dilakukan walaupun kita sudah mempunyai keputusan sendiri, tetapi kita masih mengharapkan keyakinan dalam pilihan itu.

Oleh itu, lakukanlah istikharah untuk menenangkan hati terhadap setiap tindakan dan pilihan yang kita buat, semoga Allah SWT memberikan balasan dengan izin-Nya dan meredai keputusan tersebut, amin.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.