√ Sikap Bagaimana Jika Terasa Hati Dengan Kawan

Terasa Hati Dengan Kawan – Pasti semua orang pernah merasa tersinggung dengan kawan mereka. Entah itu karena masalah besar atau kecil, kedua-duanya pasti berdampak pada kita terutama jika kita cenderung berpikir berlebihan.

Ketika perselisihan seperti ini terjadi, terkadang kita kebingungan tentang langkah apa yang harus diambil untuk memperbaiki hubungan persahabatan tersebut.

Oleh karena itu, dalam artikel ini, kami akan berbagi dengan Anda tentang apa yang sebaiknya dilakukan saat merasa tersinggung dengan kawan dan langkah terbaik yang perlu diambil.

Ciri-ciri Kawan Toksik Patut dihindari

Mengelilingi diri dengan individu yang memancarkan aura positif amat penting kerana hubungannya berkait rapat dengan kesan emosi dan fizikal yang kita alami.

Contohnya, dalam sesebuah pertemanan, adalah bijak untuk mengenal pasti kawan yang membawa kesan negatif dan mengelak daripadanya. Antara cirinya adalah seperti berikut:

 1. Kawan yang sering mencari kita sebagai pelampiasan untuk meluahkan perasaan marah atau kecewa.
 2. Kawan yang tidak memberi sokongan ketika kita memerlukannya.
 3. Kawan yang sering mengecilkan atau mengabaikan kehadiran kita.
 4. Kawan yang sering mengambil kesempatan dari kebaikan yang kita lakukan.
 5. Kawan yang cuba mengawal hidup kita dengan cara yang tidak diingini.
 6. Kawan yang suka memberikan kritikan tanpa mengira kesan yang ditimbulkan.
 7. Kawan yang sangat kompetitif dan enggan mengalah.
 8. Kawan yang lebih suka mengambil daripada memberi.
 9. Kawan yang sentiasa memikirkan kepentingan diri sendiri.

Sebab Terasa Hati Dengan Kawan

Dalam setiap pertalian persahabatan, terdapat pelbagai watak yang memainkan peranan penting. Ada yang lebih suka merendah diri dan tidak suka campur tangan dalam urusan orang lain. Ada yang sangat melindungi sahabat-sahabat mereka, sementara yang lain mungkin berubah-ubah dan menjadi sumber konflik dalam hubungan.

Kini, kita dengan mudah tersinggung dengan kawan-kawan kita atas pelbagai sebab. Ini boleh bermula dari perkataan yang disampaikan, tindakan fizikal, atau bahkan interaksi di platform media sosial. Lebih memeranjatkan lagi, orang seringkali mudah menjatuhkan martabat kita dan memperkatakan segala kesilapan kita di media sosial hanya kerana tidak sebulu dengan kita.

Inilah realiti yang kita hadapi pada masa kini, dan ia memberi kesan yang signifikan terhadap kesihatan mental terutama di kalangan generasi muda.

Hukum Menjauhkan Diri Bila Terasa Hati Dengan Kawan

Adalah dibenarkan untuk menjauhi diri apabila sahabat melukakan kita, sama ada dengan kata-kata atau tindakan fizikal.

Tindakan ini bertujuan untuk mencegah timbulnya masalah yang lebih serius kepada kedua-dua pihak.

Tidak hanya itu, malah tindakan menjauhi diri dari berinteraksi dengan individu yang melukakan kita, sama ada dalam hal agama atau dunia, adalah sesuatu yang diperintahkan menurut syarak.

Cara Atasi Jika Kawan Menyakitkan Hati

Walaupun adalah benar jika kita merasa terguris dengan kawan, tidak salah untuk menjauhi mereka sesaat. Namun sebenarnya, terdapat cara yang lebih baik untuk mengendalikan konflik ini.

Beberapa langkah yang boleh diambil termasuk:

 1. Menggunakan kata-kata yang baik dan sopan ketika menegur.
 2. Menghentikan tindakan dan perkataan yang mungkin melukai perasaan.
 3. Mengelak dari bertindak atau berkata yang boleh menyakitkan hati orang lain.
 4. Sering berdoa kepada Allah SWT untuk menjaga hubungan persahabatan dan memberi kita kawan yang baik.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini merangkumi perkara yang penting berkenaan hubungan persahabatan dan cara menguruskan konflik dengan rakan. Dalam persahabatan, mengenali ciri-ciri rakan toksik dan menjauhi mereka adalah penting untuk kestabilan emosi dan kesihatan kita.

Selain itu, wajar untuk mengambil tindakan langkah menjauh diri sementara apabila tersinggung dengan rakan, tetapi sebaiknya kita juga mencari cara yang lebih baik untuk menyelesaikan pertikaian, seperti berkomunikasi dengan lembut dan menghindari tindakan yang mungkin melukakan hati rakan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.