√ Lafaz Doa Qunut Subuh Dalam Rumi dan Teks Terjemahnya

Doa Qunut – Apa doa qunut subuh yang disarankan untuk dibaca dalam solat subuh, sama ada semasa berjemaah atau solat bersendirian?

Dalam artikel ini, kami akan menjelaskan dengan terperinci tentang doa ini dan manfaatnya kepada kita sebagai umat Islam.

Pengertian Doa Qunut

Definisi perkataan “qunut” dalam Bahasa Arab merujuk kepada tindakan berdiri dengan penuh kepatuhan, kesungguhan, serta keseriusan semasa melaksanakan doa. Dalam konteks istilah solat, qunut merujuk kepada doa tertentu yang dibaca oleh seorang Muslim ketika berada dalam posisi berdiri.

Imam Ahmad meriwayatkan daripada Anas RA, beliau menyatakan seperti berikut:

“Rasulullah SAW sentiasa membaca doa qunut pada solat Subuh sehingga baginda meninggal dunia.” – (Hadis Riwayat Ahmad).

Tidak hanya itu, Al-Bukhari dan Muslim juga mencatat dalam riwayat mereka, melalui laporan Anas RA yang menyebutkan:

Dia telah ditanya; “Adakah Rasulullah membaca ketika Subuh?”
Jawabnya: “Ya.”
Mereka bertanya lagi: “Adakah Baginda membaca qunut sebelum rukuk?”
Katanya: “Sebaik sahaja selepas rukuk.” – (Hadis Riwayat Al-Bukhari)

Bacaan Doa Qunut

اللَّهُمَّ اهْدِنِي فِيمَنْ هَدَيْتَ وَعَافِنِي فِيمَنْ عَافَيْتَ وَتَوَلَّى فِيمَنْ تَوَلَّيْتَ
وَبَارِكْ لِي فِيمَا أَعْطَيْت وَقِني شَرَّ مَا قَضَيْتَ إِنَّكَ تَقْضِي وَلَا يُقْضَى عَلَيْكَ
وَإِنَّهُ لَا يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ وَلَا يَعِزُّ مَنْ عَادَيْتَ
تَبَارَكْتَ رَبَّنَا وَتَعَالَيْتَ

Allah humah dini fiman hadait. Wa’a fini fiman ‘afait. Watawallani fiman tawalait. Wabarikli fimaa a’tait. Waqinii syarramaa qadhait. Fainnaka taqdhi wala yuqdha ‘alaik. Wainnahu layadziluman walait. Walaa ya’izzuman ‘adait. Tabaa rakta rabbana wata’alait. Falakalhamdu ‘ala maaqadzait. Wa astaghfiruka wa atubu Ilaik. Wa sallahu ‘ala saidina. Muhammadinin nabiyil ummiyi. Waala aalihi wasahbihi wassalam.

Maksudnya: “Ya Allah berikanlah aku hidayah sebagaimana mereka yang telah Engkau beri hidayah. Berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang telah Engkau berikan kesihatan.

Dan peliharalah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau peliharakan. Berilah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan.

Dan selamatkan aku (dengan rahmat Allah) dari bahaya yang telah Engkau tentukan. Maka sesungguhnya, Engkaulah yang menghukum dan bukannya yang kena hukum. Dan sesungguhnya tidak hina orang yang Engkau pimpin. Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi.

Maha Suci Engkau wahai Tuhan kami dan Maha Tinggi. Maka bagi Engkaulah segala pujian di atas apa yang Engkau hukumkan.

Dan kami memohon ampun dari Mu dan kami bertaubat kepada Mu. Dan semoga Allah mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan keluarganya.”

Hukum Membaca Doa Qunut

Menurut pandangan Mazhab Syafie dan Mazhab Maliki, melafazkan doa qunut semasa solat adalah dianjurkan.

Sementara menurut Imam Nawawi dalam Kitab Al-Adzkar, beliau menjelaskan bahawa amalan ini adalah sangat disarankan dan disyariatkan dalam agama Islam.

Pendapat ini berasaskan riwayat hadis daripada Imam An Nasa’i, Imam Abu Daud, dan Imam Tirmidzi:

Maksudnya: “Rasulullah SAW senantiasa melakukan qunut pada solat subuh sampai beliau meninggalkan dunia,” – (Hadis Riwayat Ahmad).

Menurut Imam An-Nawawi dalam karyanya yang terdahulu, hadis tersebut telah disahkan keabsahannya. Beliau juga menyatakan bahawa hadis ini adalah sunat yang sangat dituntut.

Bagaimana Jika Lupa Membaca Doa Qunut?

Jika kita terlupa atau terlewat untuk membaca qunut semasa melaksanakan solat Subuh, adalah disyorkan untuk melakukan sujud sahwi selepas menyelesaikan tahiyat akhir sebelum salam.

Pada masa yang sama, jika kita terlupa melakukan sebarang tindakan yang dijelaskan di bawah dalam solat, adalah juga disarankan untuk melakukan sujud sahwi:

 1. Terlupa melakukan rukun solat.
 2. Merasa ragu-ragu tentang jumlah rakaat yang telah dilaksanakan.
 3. Mengabaikan sunat ab’adh.
 4. Melakukan perkara yang dilarang semasa solat.
 5. Melaksanakan rukun solat di tempat yang salah.

Bacaan sujud sahwi adalah seperti berikut:

سبحان من لا ينام ولا يسهو

“Subha na man la ya na mu wa la yas hu”

Maksudnya: “Maha Suci Allah yang tidak tidur dan tidak lupa.”

Hikmah Bacaan Qunut Subuh

Salah satu manfaat yang dapat kita rasakan ketika kita melafazkan qunut dalam solat Subuh adalah:

 1. Menambahkan rasa syukur kepada Allah SWT. Ini membantu kita mengingat nikmat dan kasih sayang-Nya dalam kehidupan kita.
 2. Membimbing kita untuk berjalan di jalan yang lurus, benar, dan mendapat keredhaan Allah SWT. Qunut adalah satu-satunya waktu di mana kita dengan tulus merenungkan petunjuk-Nya.
 3. Melindungi kita dari berbagai penyakit dan mendapatkan perlindungan-Nya. Ketika kita memohon kepada-Nya dalam qunut, kita meminta perlindungan dari segala macam bahaya.
 4. Mempermudah kita dalam memohon perlindungan-Nya. Ini adalah saat yang sempurna untuk kita merayu kepada Allah SWT.
 5. Memperkuat rasa cinta dan keberkatan kepada Allah. Dengan mengingat-Nya dalam qunut, kita mempererat hubungan kita dengan-Nya.
 6. Memohon keampunan dan rahmat dari Allah. Saat kita merendahkan diri di hadapan-Nya dalam qunut, kita memohon ampun dan kasih sayang-Nya.
 7. Membersihkan hati dan niat kita semata-mata kerana Allah. Dengan mengucapkan qunut, kita membersihkan hati kita dan memastikan niat kita murni hanya untuk-Nya.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menuliskan, Doa Qunut adalah doa istimewa dalam sembahyang yang membawa manfaat besar dalam kehidupan seorang Muslim. Ia diajar dalam sunnah Nabi Muhammad SAW, khususnya semasa sembahyang Subuh, dan disyorkan oleh Mazhab Syafie dan Maliki.

Jika terlupa membacanya, sujud sahwi adalah disarankan. Doa ini membantu meningkatkan rasa syukur, meminta perlindungan, dan membersihkan hati kerana Allah.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.