√ Doa untuk Ibu Bapak Selepas Solat (Rumi, Arab, dan Maksud)

Doa Ibu Bapa – Kita mungkin tidak akan pernah benar-benar memahami betapa sukarnya menjadi seorang ibu bapa sehingga kita sendiri mengalami pengalaman itu dan memiliki keluarga serta anak-anak kita. Ini adalah salah satu perjalanan hidup yang pasti akan dialami oleh setiap individu.

Oleh itu, sebagai seorang anak, kita mempunyai tanggungjawab yang penting terhadap ibu bapa kita. Tanggungjawab ini bertujuan untuk membahagiakan mereka dan meringankan beban mereka dalam kehidupan.

Salah satu cara yang mudah dan pasti untuk memenuhi tanggungjawab ini adalah dengan mendoakan mereka. Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda beberapa doa yang baik untuk ibu bapa yang boleh diamalkan. Semoga doa-doa ini dapat membawa kebahagiaan dan keberkatan kepada mereka.

Doa Untuk Ibu Bapa Menurut Al-Quran

Imej: Rawpixel

Di sini terdapat koleksi doa yang dapat diucapkan oleh ibu bapa, berdasarkan petunjuk yang terkandung dalam Al-Quran.

1. Doa Ibu Bapa (Umum)

اَللَّهُمَّ اغْفِرْلِيْ ذُنُوْبِيْ وَلِوَالِدِيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صِغِيْرًا

Allahummagh firli zunubi wa li wa lidayya warhamhuma kama robbayani soghiro

 Maksudnya: Ya Allah! ampunilah dosaku dan dosa kedua orang tuaku dan kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku sejak kecil.

Jika dibacakan secara beramai-ramai, boleh tukarkan lafaz doa seperti yang berikut:

اَللَّهُمَّ اغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَلِوَالِدَيْنَا وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانَا صِغَارًا

Allahumma fighlana zunubana wa li wa lidaina warhamhuma kama rabbayani soghira.

Maksudnya: Ya Allah! ampunilah dosa kami dan dosa kedua orang tua kami dan kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihi kami sejak kecil.

2. Surah Ibrahim, ayat 41

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

Rabbanagfir li wa liwalidayya wa lil mu`minina yauma yaqumul hisab.

Maksudnya: “Tuhan kami, berilah ampun aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat).” (Surah Ibrahim, Ayat 41).

3. Surah Al-Isra’, ayat 24

رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

Rabbir hamhuma kama rabbayani soqhiro.

Maksudnya: “…Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil.’” (Surah al-Isra’, Ayat 24).

4. Surah An-Naml, ayat 19

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَىٰ وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ

Rabbi auzi’ni an asykura ni’matakallati an’amta ‘alayya wa ‘ala walidayya wa an a’mala salihan tardahu wa adkhilni biraḥmatika fī ‘ibadikas salihin

Maksudnya: “…Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau redhai; dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh.” (Surah an-Naml, Ayat 19).

5. Surah Nuh, ayat 28

رَبِّ اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِمَنْ دَخَلَ بَيْتِيَ مُؤْمِنًا وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَلَا تَزِدِ الظَّالِمِينَ إِلَّا تَبَارًا

Rabbighfir li wa liwalidayya wa liman dakhala baitiya mu`minaw wa lil mu`minina wal mu`minat, wa la tazidiz zalimina illa tabara.

Maksudnya: “Ya Tuhanku! Ampunilah aku, ibu bapaku, orang yang masuk ke rumahku dengan beriman dan semua orang yang beriman laki-laki dan perempuan. Dan janganlah Engkau tambahkan bagi orang-orang yang zalim itu selain kebinasaan.” (Surah Nuh, Ayat 28).

Tanggungjawab Anak Terhadap Ibu dan Bapa Ketika Hidup

Imej: creativaimage

Seorang anak memikul tanggungjawab besar terhadap kedua ibu bapanya selama hayat mereka dengan melaksanakan sejumlah tindakan penting, seperti berikut:

1. Menahan diri dari meninggikan suara terhadap ibu bapa

Bahkan satu kata “ah” sekalipun tidak sepatutnya diucapkan, apatah lagi menaikkan suara terhadap ibu bapa.

Firman Allah SWT bermaksud: “Tuhanmu telah memerintahkan, supaya kamu tidak menyembah selain Allah, dan hendaklah berbuat santun terhadap kedua-dua orang tua. Jika salah seorang telah lanjut usianya atau kedua-duanya telah tua, janganlah sekali-kali engkau berani berkata ‘ah’ terhadap mereka dan janganlah engkau suka menggertak mereka. Tetapi, berkatalah dengan sopan santun dan lemah lembut.” – (Surah Al-Isra’: ayat 23).

2. Menurut perintah ibu bapa

Apabila perintah dan kehendak ibu bapa tidak bercanggah dengan prinsip-prinsip Islam, maka adalah kewajipan kita untuk mematuhi segala arahan mereka.

Ibu bapa merupakan sumber keberkatan bagi seorang anak. Dengan memberi penghormatan dan taat kepada mereka, limpahan rezeki akan mengalir dengan murah hati, dan ketenangan akan mengisi hati kita.

3. Melayani dengan sopan dan menghormati ibu bapa

Menunjukkan sopan santun dan menghormati ibu bapa dalam segala perkataan dan tindakan kita adalah kewajipan seorang anak yang tidak dapat dielakkan.

Dalam sebuah hadis yang disampaikan oleh Rasulullah SAW, beliau pernah menyebut:

Maksudnya: “Kehinaan, kehinaan, kehinaan.” Baginda ditanya: “Siapa (yang engkau maksudkan) wahai Rasulullah?” Rasulullah menjawab: “Siapa sahaja yang mempunyai orang tuanya ketika sudah lanjut usia, salah satu atau keduanya namun tidak (menjadikannya sebab) masuk syurga.” (Hadis Riwayat Muslim)

4. Membantu ibu bapa apa yang termampu

Selagi ibu bapa kita masih bersama kita, marilah kita berbakti kepada mereka sebaik mungkin dalam segala aspek, termasuklah dalam hal kewangan, memberikan tenaga serta kasih sayang yang tulus ikhlas.

Tanggungjawab Anak Terhadap Ibu dan Bapa yang Meninggal Dunia

Imej: Google

Apabila alam yang memisahkan alam dunia dan alam barzakh terputus, ini tidak bererti ikatan seorang anak terhadap ibu bapanya juga terputus.

Masih ada kewajipan yang harus kita tunaikan terhadap mereka, termasuk:

1. Melunasi hutang yang masih belum dibayar

Jika ibu bapa kita meninggalkan hutang yang belum diselesaikan sebelum mereka meninggal dunia, adalah tanggungjawab anak-anak untuk melunaskannya sejauh yang kita mampu. Ini bertujuan untuk meringankan perjalanan mereka di alam barzakh.

Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW bersabda,

“Jiwa seorang Mukmin tergantung dengan hutangnya sehingga dilunaskan hutang baginya.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi)

2. Menyusun urusan pemakaman ibu bapa

Menyusun urusan pemakaman ibu bapa adalah cara terakhir untuk menghormati mereka. Mari kita kumpulkan saudara-saudara kita untuk bersama-sama menguruskan proses pengebumian, mengkafankan, mengerjakan solat jenazah, dan akhirnya meletakkan mereka ke dalam liang lahad.

3. Melaksanakan Sedekah dan Infak atas Nama Ibu Bapa

Melakukan sedekah jariah dan infak atas nama arwah ibu bapa kita adalah tindakan yang akan terus mengalirkan pahala kebaikan sebagaimana aliran air yang tidak pernah berhenti, insya Allah.

4. Menyampaikan Doa Kepada Ibu Bapa

Doa seorang anak untuk ibu dan bapa adalah sesuatu yang dilakukan sepanjang masa. Bagi ibu dan bapa, doa dari anak-anak merupakan segalanya bagi mereka.

Mereka tidak mengharapkan kekayaan yang berlimpah, harta benda yang melimpah ruah, atau kesenangan dunia sementara.

Sebaliknya, melihat anak-anak tumbuh dengan baik dan menjadi anak yang soleh atau solehah sudah cukup untuk membawa kebahagiaan kepada mereka.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menggarisbawahi dua konsep utama dalam hubungan anak dengan ibu bapa dalam Islam. Pertama, anak memiliki tanggung jawab besar terhadap ibu bapa selama hidup mereka, termasuk patuh terhadap perintah mereka, menghindari perilaku kasar, membantu dalam berbagai aspek, dan menghormati mereka dengan sopan. Kedua, tanggung jawab anak terhadap ibu bapa tidak berakhir dengan kematian mereka.

Anak-anak diwajibkan untuk mengurus pemakaman dengan baik, melunasi hutang-hutang yang belum terbayarkan, dan terus mendoakan kebahagiaan dan berkah bagi arwah ibu bapa mereka. Selain itu, artikel menyoroti pentingnya doa, sedekah, dan infak atas nama ibu bapa sebagai cara untuk memberikan manfaat kepada mereka di alam akhirat.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.