√ SURAH AN NAS: Kelebihan, Ringkasan, dan Lafaz Arab

Surah An Nas – Pada kesempatan ini, kami ingin berkongsi maklumat yang komprehensif tentang Surah An-Nas beserta pemahaman dan manfaatnya apabila diamalkan.

Anda akan diterangkan secara terperinci tentang setiap ayat dalam surah ini. Lafaz Rumi juga disediakan untuk membantu pembaca mengikuti bacaan dengan lebih lancar.

Pengenalan Surah

Surah ini mengandungi enam ayat yang mengandungi dalamnya.

Ia adalah salah satu dari surah-suraah Makkiyyah, dan juga merupakan surah terakhir dalam al-Quran, yang ke-114 setelah surah al-Falaq.

Surah ini dinamakan An-Nas kerana perkataan “An-Nās” yang disebut berulang kali di akhir setiap ayat, merujuk kepada “manusia”.

Ayat-ayat dalam Surah ini berkisar tentang keimanan.

Asbabun Nuzul Surah An-Nas

Penurunan Surah ini ini menceritakan tentang seorang Arab Yahudi yang bernama Labid ibn Asim, yang terkenal karena mengamalkan Ilmu Hitam (sihir) terhadap Nabi Muhammad S.A.W. Beliau mencabut beberapa helai rambut Nabi dan membuat sebelas simpulan, kemudian meletakkannya di bawah sebuah batu di dekat telaga bernama Zarwan. Akibatnya, Nabi Muhammad S.A.W. mengalami kebingungan dan keraguan terhadap hal-hal yang telah dilakukan atau belum dilakukan oleh beliau (walaupun ini tidak mempengaruhi ajaran atau sifat kenabian beliau).

Maka, malaikat Jibril turun untuk menemui Nabi Muhammad S.A.W. dan memberitahu kebenaran serta menyampaikan dua surah, iaitu Surah al-Falaq dan Ini. Bersama para sahabatnya, Nabi Muhammad S.A.W. pergi ke telaga tersebut dan membuka simpulan-simpulan yang telah diikat. Setiap kali surah ini dibaca, simpulan-simpulan tersebut terurai dengan sendirinya. Dan ketika simpulan yang kesebelas terbuka, Nabi Muhammad S.A.W. dibebaskan dari pengaruh Ilmu Hitam tersebut.

Bacaan Teks Surah An-Nas

بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ ٱلنَّاسِ ١

Qul a‘uuzu birabbin-naas

Katakanlah ” Aku berlindung kepada (Allah) pemulihara sekalian manusia.


مَلِكِ ٱلنَّاسِ ٢

Malikin-naas

Yang menguasai sekalian manusia


إِلَـٰهِ ٱلنَّاسِ ٣

Ilaahin-naas

Tuhan yang berhak disembah,


مِن شَرِّ ٱلْوَسْوَاسِ ٱلْخَنَّاسِ ٤

Min yarril-waswaasil-khannaas

Dari kejahatan (bisikan) syaitan yang timbul tenggelam,


ٱلَّذِى يُوَسْوِسُ فِى صُدُورِ ٱلنَّاسِ ٥

Allazii yuwaswisu fī ṣuduurin-naas

Yang membisikkan (kejahatan) ke dalam dada manusia


مِنَ ٱلْجِنَّةِ وَٱلنَّاسِ ٦

Minal jinnati wan-naas

Daripada kalangan jin dan manusia.”

Kelebihan Surah Ini

Surah ini memberi amaran kepada manusia bahawa mereka seharusnya mencari pertolongan hanya dari Allah S.W.T untuk melindungi diri dari godaan syaitan, sama ada mereka manusia atau jin.

  1. Surah ini adalah sebahagian daripada ‘Al Mu’awwidzataini’, yang merangkumi permohonan perlindungan.
  2. Surah ini juga dikenali sebagai surah yang menenangkan dan menerangi hati.
  3. Membaca Surah ini sebanyak 1000 kali dikatakan dapat meningkatkan kasih sayang dan daya tarikan.

Kesimpulan

Kesimpulan dari artikel bacadoa.my adalah, Surah An-Nas adalah surah terakhir dalam al-Quran yang terdiri daripada enam ayat dan termasuk dalam kategori Makkiyyah. Turunnya Surah An-Nas adalah sebagai tindak balas terhadap perbuatan sihir terhadap Nabi Muhammad S.A.W., di mana Malaikat Jibril turun membawa Surah al-Falaq dan Surah ini untuk menyembuhkan dan membebaskan baginda dari pengaruh sihir tersebut. Surah ini mengajarkan manusia untuk mencari pertolongan hanya dari Allah S.W.T dalam melawan godaan syaitan, dan ia dikenali sebagai surah yang menenangkan hati dan menerangi jiwa, serta dikatakan dapat meningkatkan kasih sayang dan daya tarikan apabila dibaca berulang kali.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.