√ Surah An Naba (Lafaz Arab, Rumi, Beserta Maksudnya)

Surah An Naba – Tulisan ini ingin berkongsi beberapa maklumat mengenai kandungan utama dalam surah An Naba (سورة النبأ) yang penting untuk anda ketahui.

Kami turut menyediakan rakaman audio surah ini dalam format MP3 serta teks bacaannya dalam tulisan rumi untuk memudahkan pemahaman pembaca.

Pengenalan Tentang Surah An Naba

Surah An Naba ialah surah yang ke-78 dalam Al-Quran, mempunyai 40 ayat, dan termasuk dalam kategori surah Makkiyah, bermaksud surah yang diturunkan di Mekah.

Istilah “An Naba” bermaksud “berita besar” diambil dari ayat kedua dalam surah ini. Para ahli tafsir sepakat bahawa “berita besar” merujuk kepada Hari Kebangkitan.

Kata “amma” yang terdapat dalam ayat pertama surah An Naba menjadi asas bagi penamaan juzuk 30 sebagai juzuk “amma”. Ini kerana ia merespon kepada dakwaan golongan Quraisy yang meragukan kiamat dan hari akhirat.

Ringkasan Surah

Surah ini terbagi kepada tiga bahagian yang merangkumi ayat 1-16, ayat 17-30, serta ayat 31-40. Mari kita kupas setiap bahagian ini dengan lebih terperinci.

Paragraf 1-16

Kisah ini melibatkan perselisihan di kalangan manusia mengenai berita akan datangnya Hari Kebangkitan serta kehidupan akhirat yang mengikutinya. Rasulullah SAW memimpin umatnya untuk mempersiapkan diri bagi “hari besar” yang semakin hampir itu. Walau tiada siapa yang mengetahui ketika pasti Hari Kebangkitan akan tiba, Rasulullah SAW menegaskan bahawa hari tersebut pasti akan datang.

Berita tentang Hari Kebangkitan bukanlah sekadar kabar biasa, tetapi kerana implikasi yang membawa bersamanya. Dalam Islam, manusia akan dibangkitkan semula untuk menghadapi kehidupan dunia sekali lagi, tetapi kali ini untuk dipertanggungjawabkan atas semua tindakan semasa di dunia ini.

Paragraf 17-30

Bagian ini menggambarkan proses Hari Kiamat dan keadaan yang menyertainya. Kiamat tiba setelah tiupan pertama sangkakala (as-Shur): gunung bergoncang, langit hancur, dan segala makhluk mati. Pada tiupan kedua, manusia bangkit dari kubur mereka dengan segera.

Semua manusia akan diadili di Padang Mahsyar, tidak kira mereka beriman atau tidak. Allah mengancam manusia dengan neraka, di mana semua orang, beriman atau tidak, akan berjalan di atas titian Sirat di atas api neraka. Siksa neraka sangat pedih, tanpa air kecuali air yang mendidih dan nanah.

Paragraf 31-40

Bagian ini menceritakan tentang nikmat-nikmat yang dinikmati oleh orang-orang yang bertakwa. Mereka yang berjaya mendapat tempat di Syurga adalah orang-orang yang cepat dalam berbuat kebaikan dan memohon ampunan Allah dengan segera.

Bacaan Surah An Naba Ayat 1-20

بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

(1) عَمَّ يَتَسَاۤءَلُوْنَۚ

‘Amma yata sā alūn

Tentang apakah mereka bertanya-tanya?


(2) عَنِ النَّبَاِ الْعَظِيْمِۙ

‘Anin naba’ill-‘aẓeem.

Tentang berita yang besar, (berita kebangkitan manusia hidup semula menerima balasannya).


(3) الَّذِيْ هُمْ فِيْهِ مُخْتَلِفُوْنَۗ

Allah zee hum fehi mukh talifūn

Yang mereka (ragu-ragu dan) berselisihan mengenainya.


(4) كَلَّا سَيَعْلَمُوْنَۙ

Kal-lā saya‘lamūn.

Jangan! (Janganlah mereka bersikap demikian!) Mereka akan mengetahui (dengan yakin tentang kebenaran hari balasan itu).


(5) ثُمَّ كَلَّا سَيَعْلَمُوْنَ

Summa kal-lā saya‘lamūn.

Sekali lagi jangan! (Janganlah mereka berselisihan!) Mereka akan mengetahui kelak (tentang apa yang akan menimpa mereka).


(6) اَلَمْ نَجْعَلِ الْاَرْضَ مِهٰدًاۙ

Alam naj a-lil-ardaa mehādā.

(Mengapa kamu ragu-ragukan kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang telah mati?) Bukankah Kami telah menjadikan bumi (terbentang luas) sebagai hamparan?


(7) وَّالْجِبَالَ اَوْتَادًاۖ

Wall jibāla autādā.

Dan gunung-ganang sebagai pancang pasaknya?


(8) وَّخَلَقْنٰكُمْ اَزْوَاجًاۙ

Wa khalaq nākum az-wājā

Dan Kami telah menciptakan kamu berpasang-pasang?


(9) وَّجَعَلْنَا نَوْمَكُمْ سُبَاتًاۙ

Waja‘alnā nauma kum subātā.

Dan Kami telah menjadikan tidur kamu untuk berehat?


(10) وَّجَعَلْنَا الَّيْلَ لِبَاسًاۙ

Waja‘alnal-laila lebāsā.

Dan Kami telah menjadikan malam (dengan gelapnya) sebagai pakaian (yang melindungi)?


(11) وَّجَعَلْنَا النَّهَارَ مَعَاشًاۚ

Waja‘alnan-nahāra ma āsyā.

Dan Kami telah menjadikan siang (dengan cahaya terangnya) – masa untuk mencari rezeki?


(12) وَبَنَيْنَا فَوْقَكُمْ سَبْعًا شِدَادًاۙ

Wa banainā fauqa kum sab‘an syedāda.

Dan Kami telah membina di atas kamu tujuh petala (langit) yang kuat kukuh?


(13) وَّجَعَلْنَا سِرَاجًا وَّهَّاجًاۖ

Waja‘alnā sirā jaw wah-hājā.

Dan Kami telah mengadakan matahari menjadi lampu yang terang-benderang cahayanya?


(14) وَّاَنْزَلْنَا مِنَ الْمُعْصِرٰتِ مَاۤءً ثَجَّاجًاۙ

Wa-an-zalnā minal-mu ṣerāti mā’an ṡaj-jājā.

Dan Kami telah menurunkan dari awan, air (hujan) yang mencurah-curah, –


(15) لِّنُخْرِجَ بِهٖ حَبًّا وَّنَبَاتًاۙ

Linukh rija bihi ḥab-baw wa na bātā.

Untuk Kami mengeluarkan dengan air itu, biji-bijian dan tumbuh-tumbuhan, –


(16) وَّجَنّٰتٍ اَلْفَافًاۗ

Wa jannā tin alfāfā.

Serta kebun-kebun yang subur bertaut-taut pokoknya?


(17) اِنَّ يَوْمَ الْفَصْلِ كَانَ مِيْقَاتًاۙ

Inna yau-mal faṣli kana meqāta.

Sesungguhnya hari pemutusan hukum itu, adalah satu masa yang ditentukan,


(18) يَّوْمَ يُنْفَخُ فِى الصُّوْرِ فَتَأْتُوْنَ اَفْوَاجًاۙ

Yau-ma yun fakhu fiṣ-sūri fa ta tūna af wājā.

Iaitu masa ditiup sangkakala, lalu kamu (bangkit hidup) serta datang berpuak-puak (ke Padang Mahsyar);


(19) وَّفُتِحَتِ السَّمَاۤءُ فَكَانَتْ اَبْوَابًاۙ

Wa futiḥ atis-samā u fa kānat ab-wābā.

Dan (pada masa itu) langit dipecah belahkan sehingga tiap-tiap belahannya menjadi ibarat pintu yang terbuka luas,


(20) وَّسُيِّرَتِ الْجِبَالُ فَكَانَتْ سَرَابًاۗ

Wa suyyira-til-jibālu fakānat sarābā.

Dan gunung-ganang – setelah dihancurkan – diterbangkan ke angkasa, lalu menjadilah ia bayangan semata-mata seperti riak sinaran panas di padang pasir.

Kelebihan Surah An Naba

Surah An Naba merupakan sebuah surah yang memiliki banyak kelebihan dan manfaat yang diakui oleh umat Muslim. Beberapa kelebihannya termasuklah:

 1. Memberikan peringatan tentang hari kiamat
  Surah An Naba menggambarkan dengan jelas kebesaran Allah, penciptaan yang mengagumkan, dan kekuasaan-Nya dalam menghidupkan kembali manusia pada Hari Kiamat. Surah ini menjadi pengingat yang kuat bagi manusia tentang akhirat dan kehidupan setelah mati, yang memotivasi mereka untuk melakukan amal soleh dan berbuat kebaikan.
 2. Mengingatkan manusia tentang kebesaran Allah
  Surah An Naba menekankan kebesaran dan kekuasaan Allah dalam menciptakan langit, bumi, serta segala isinya. Ini membantu manusia untuk menghargai keajaiban ciptaan-Nya dan menyadari betapa kecilnya mereka di hadapan-Nya. Hal ini mendorong mereka untuk merenungkan kebesaran Allah dan bertindak sesuai dengan petunjuk-Nya.
 3. Mengingatkan tentang pertanggungjawaban manusia
  Surah ini menekankan bahwa setiap individu akan diminta pertanggungjawaban atas perbuatan mereka. Tidak ada yang dapat menyembunyikan perbuatan mereka dari Allah, dan setiap perbuatan baik atau buruk akan dihitung dengan sempurna.
 4. Bermotivasi untuk bertaubat
  Surah ini juga mengingatkan manusia tentang kekuatan dan kemurahan Allah dalam memberikan hidayah dan pengampunan. Ini memberikan harapan kepada orang-orang yang telah melakukan dosa agar mereka bertaubat dan memperbaiki diri. Surah ini memberikan kesempatan untuk memperbaiki hubungan dengan Allah dan memperoleh pengampunan-Nya.

Kesimpulan

Kesimpulan dari bacadoa.my iaitu, Surah An Naba, merupakan surah ke-78 dalam Al-Quran, diterbitkan di Mekah dan terdiri daripada 40 ayat. Ia mengisahkan tentang kebangkitan manusia, hari kiamat, serta pahala dan siksaan di akhirat.

Selain itu, surah ini juga menggambarkan kebesaran Allah dalam mencipta alam semesta, memberi amaran mengenai pertanggungjawaban di akhirat, dan mendorong manusia untuk bertaubat dan beramal soleh, sambil mengingatkan tentang kekuatan dan kemurahan Allah dalam memberi hidayah dan pengampunan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.