√ Amalan Zikir Ahad: Keutamaan dalam Rumi dan Maksud

Zikir Ahad – Zikir harian merupakan tindakan berzikir yang sangat disarankan bagi umat Islam untuk diamalkan setiap hari.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda zikir Ahad yang patut dibaca, dihafal, dan dipraktikkan.

Himpunan Zikir Ahad

Panduan zikir Ahad ini diberikan dalam dua bahasa utama, iaitu Bahasa Arab dan Bahasa Rumi. Selain itu, terdapat juga terjemahan zikir tersebut serta penjelasan mengenai kelebihan atau fadhilat dalam amalannya. Berikut adalah beberapa contoh zikir yang boleh diamalkan.

1. Zikir 1

يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ

Ya hayyu Ya qoyyum

Maksudnya: “Wahai yang sentiasa hidup dan sentiasa kekal.”

2. Zikir 2

يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ، وَأَصْلِحْ لِيْ شَأْنِيْ كُلَّهُ وَلاَ تَكِلْنِيْ إِلَى نَفْسِيْ طَرْفَةَ عَيْنٍ أَبَدًا

Yaa hayyu Yaa qayyoom bi rahmatika astagheeth
Aslih lee sha’nee kullahu wa laa takilni ilaa nafsi tarfata ‘aynin

Maksudnya: “Wahai Rabb Yang Maha Hidup, wahai Rabb Yang Berdiri Sendiri tidak memerlukan segala sesuatu, dengan rahmat Mu aku minta pertolongan, perbaikilah segala urusanku dan jangan diserahkan kepadaku sekali pun sekejap mata tanpa mendapat pertolongan dari Mu selamanya.”

Keutamaan Zikir Ahad

Kelebihan Zikir 1

1. Dibaca sebanyak 1000 kali

Digalakkan untuk kita mengulang-ulang bacaan zikir “Ya hayuu Ya Qayyum” sebanyak 1000 kali.

2. Khasiat zikir Ya hayyu Ya Qayyum

  • Kekayaan serta hikmahnya yang luar biasa,
  • Setiap ucapan beliau didengari serta dihormati oleh semua individu,
  • Beliau meraih kasih sayang daripada kaum lelaki, wanita, dan pasangan hidup,
  • Kebahagiaan, kemuliaan, serta kewibawaan beliau mencorakkan kehidupan,
  • Beliau dilindungi daripada segala bencana serta ujian,
  • Musuh-musuhnya pun kehadiran mereka dijauhkan.

3. Dibaca selepas solat isyak

Imam Ghazali ada berkata:

“Barangsiapa menginginkan agar mempunyai kewibawaan, dimuliakan, terlindung dari segala macam bahaya dan tipu daya musuh, didengar dan ditaati tutur katanya dan juga 

luas rezekinya yang kemudian menjadi kaya maka hendaklah membaca dua Asma Allah (Ya Hayyu Ya Qoyyum -Wahai Yang Maha Hidup dan Yang Maha Berdiri Sendiri) tersebut 1000 kali setiap hari.”

Zikir ini disarankan untuk diucapkan setiap kali selepas menunaikan solat Isyak. Walaubagaimanapun, ia boleh diucapkan pada mana-mana masa yang sesuai tanpa batasan.

Kelebihan Zikir 2

1. Doa yang diwasiatkan kepada Saidatina Fatimah Az-Zahra

Dalam riwayat dari Anas bin Malik, beliau menceritakan bahawa Nabi SAW berkata kepada Fatimah, puteri beliau, dengan lembut, “Apa yang menyebabkanmu tidak mendengarkan pesananku atau apa yang selalu kuingatkan padamu setiap pagi dan petang? Iaitu, ucapkanlah dengan penuh perasaan:”

يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ، وَأَصْلِحْ لِيْ شَأْنِيْ كُلَّهُ وَلاَ تَكِلْنِيْ إِلَى نَفْسِيْ طَرْفَةَ عَيْنٍ أَبَدًا

“Wahai Rabb Yang Maha Hidup, wahai Rabb Yang Berdiri Sendiri tidak memerlukan segala sesuatu, dengan rahmatMu aku minta pertolongan, perbaikilah segala urusanku dan jangan diserahkan kepadaku sekali pun sekejap mata tanpa mendapat pertolongan dariMu selamanya).” – (Hadis Riwayat Ibnu Sunni)

2. Doa yang dibaca ketika sedih

Dari Anas bin Malik, ia berkata, “Nabi SAW ketika dapat masalah berat, beliau membaca:

(عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ كَانَ النَّبِىُّ -صلى الله عليه وسلم- إِذَا كَرَبَهُ أَمْرٌ قَالَ (يَا حَىُّ يَا قَيُّومُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ

Dari Anas bin Malik, ia berkata, “Nabi SAW ketika dapat masalah berat, beliau membaca: “Yaa Hayyu Yaa Qayyum, bi rahmatika as-taghiits” Ertinya: Wahai Rabb Yang Maha Hidup, wahai Rabb Yang Berdiri Sendiri tidak memerlukan segala sesuatu, dengan rahmatMu aku minta pertolongan).” – (Hadis Riwayat Tirmidzi no. 3524)

3. Doa tidak ditolak

Dari Anas, ia pernah bersama Rasulullah SAW yang dalam keadaan duduk lantas ada seseorang yang solat, kemudian dia berdoa,

عَنْ أَنَسٍ أَنَّهُ كَانَ مَعَ رَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- جَالِسًا وَرَجُلٌ يُصَلِّى ثُمَّ دَعَا اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ بِأَنَّ لَكَ الْحَمْدَ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ الْمَنَّانُ بَدِيعُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضِ يَا ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ يَا حَىُّ يَا قَيُّومُ
(فَقَالَ النَّبِىُّ -صلى الله عليه وسلم- (لَقَدْ دَعَا اللَّهَ بِاسْمِهِ الْعَظِيمِ الَّذِى إِذَا دُعِىَ بِهِ أَجَابَ وَإِذَا سُئِلَ بِهِ أَعْطَى

Maksudnya: “Ya Allah, aku meminta padaMu kerana segala puji hanya untukMu, tidak ada sesembahan yang berhak disembah kecuali Engkau, Yang Banyak Memberi Kurnia, Yang Menciptakan langit dan bumi, Wahai Allah yang Maha Mulia dan Penuh Kemuliaan, Ya Hayyu Ya Qayyum (Yang Maha Hidup dan Tidak Bergantung pada MakhlukNya)”

Kemudian Nabi SAW bersabda, “Sungguh dia telah berdoa pada Allah dengan nama yang agung di mana siapa yang berdoa dengan nama tersebut, maka akan diijabahi. Dan jika diminta dengan nama tersebut, maka Allah akan beri.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, no. 1495 dan An-Nasa’i no. 1301)

Kesimpulan

Zikir harian, terutamanya zikir Ahad, sangat digalakkan dalam kehidupan Muslim. bacadoa.my membahas cakupan zikir dalam dua bahasa, Bahasa Arab dan Bahasa Rumi, beserta terjemahan dan penjelasan fadhilatnya.

Contoh-contoh zikir Ahad seperti “Ya hayyu Ya qoyyum” dan “Ya hayyu Ya qayyoom” diperkenalkan, disertai dengan manfaat-manfaatnya seperti mendapatkan kewibawaan, kemuliaan, perlindungan, dan kelimpahan rezeki.

Zikir ini juga dipercayai dapat menarik kasih sayang, membawa kebahagiaan, kemuliaan, serta perlindungan dari bencana dan ujian. Dalam kesimpulannya, zikir Ahad, terutamanya “Ya hayyu Ya qoyyum,” memiliki banyak kelebihan spiritual dan digalakkan dalam doa dan dalam menghadapi kesulitan dalam kehidupan sehari-hari.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.