√ Penjelasan Situasi dan Hukum Buka Aib Orang Yang dibenarkan

Hukum Buka Aib Orang – Adakah dibenarkan dalam Islam untuk kita mengungkit-ungkit kesalahan orang lain dan mendedahkan rahsia-rahsia mereka? Apakah pandangan agama mengenai perkara ini?

Dalam tulisan ini, kami akan menerangkan mengenai hukum mengungkit-ungkit kesalahan orang lain serta memberikan contoh-contoh situasi yang dibenarkan menurut ajaran Islam.

Definisi Aib Menurut Islam

Istilah “aib” yang terdapat dalam Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi Keempat merujuk kepada perasaan rendah diri atau malu yang timbul akibat dari tindakan yang tercela atau memalukan yang dilakukan oleh seseorang, sama ada ahli keluarga atau individu lain.

Dalam konteks Islam, menyebarkan aib orang lain merupakan satu bentuk ghibah yang dilarang. Rasulullah SAW menjelaskan perkara ini melalui hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA. Baginda SAW bersabda:

أَتَدْرُونَ مَا الْغِيبَةُ؟ قَالُوا: اللهُ وَرَسُولُهُ أَعْلَمُ، قَالَ: ذِكْرُكَ أَخَاكَ بِمَا يَكْرَهُ

Maksudnya: “Adakah kamu tahu apakah itu mengumpat? Para sahabat berkata: ‘Hanya Allah dan Rasul-Nya yang mengetahuinya.’ Nabi SAW bersabda: ‘Kamu menyebut perihal saudaramu yang tidak disukainya.” – (Hadis Riwayat Muslim (2589)

Hukum Buka Aib Orang Lain

Melonggarkan rahsia individu lain merupakan satu perbuatan yang amat tidak baik. Firman Allah SWT dalam surah Al-Hujurat, ayat 12 dengan kandungan yang menyatakan:

 “Janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati?

(Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

Membuka adalah tindakan yang sangat dikecam dalam hukum syarak, kecuali jika ada keperluan yang membenarkan seseorang untuk melakukannya.

Ancaman Penyebar Aib

Di akhirat, terdapat pelbagai ancaman menanti bagi mereka yang gemar menyebar aib.

Abu Qatadah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ قَعَدَ عَلَى فِرَاشِ مُغِيبَةٍ قَيَّضَ اللَّهُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ثُعْبَانًا

“Orang yang membuka aib pasangannya, Allah akan mengikatnya dengan ular besar pada hari kiamat nanti.” – (Hadis Riwayat Ahmad)

Selain itu Nabi SAW juga bersabda yang diriwayatkan oleh Huzaifah:

لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ نَمَّامٌ

“Tidak akan masuk syurga orang yang mengumpat.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Buka Aib Yang dibenarkan Syarak

Walaupun undang-undang melarang penyebaran cela, namun Islam tidak mengabaikan penindasan terhadap sesama manusia.

Oleh itu, terdapat masa dan keadaan tertentu yang dibenarkan oleh syarak untuk mendedahkan cela.

Agama Islam menetapkan sempadan dan saluran yang betul untuk menangani masalah yang timbul.

Aisyah RA menceritakan sebuah hadis yang mengatakan:

قَالَتْ هِنْدٌ أُمُّ مُعَاوِيَةَ لِرَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم إِنَّ أَبَا سُفْيَانَ رَجُلٌ شَحِيحٌ فَهَلْ عَلَيَّ جُنَاحٌ أَنْ آخُذَ مِنْ مَالِهِ سِرًّا قَالَ خُذِي أَنْتِ وَبَنُوكِ مَا يَكْفِيكِ بِالْمَعْرُوفِ.

Maksdunya: “Hindun Ummu Mu’awiyyah pernah mengadu kepada Rasulullah SAW bahawa suaminya, yang bernama Abu Sufyan adalah seorang yang sangat kedekut, maka adakah dia boleh mengambil harta suaminya secara sembunyi-sembunyi. Lalu Rasulullah SAW menjawab, ‘Ambillah untukmu dan anak-anakmu secukupnya dengan cara yang baik.” – (Hadis Riwayat Bukhari)

Situasi yang membenarkan pendedahan aib
Menurut pandangan Imam al-Nawawi, terdapat enam alasan yang membenarkan kita untuk mendedahkan aib seseorang.

Beberapa sebabnya adalah:

  1. Mengadu kezaliman kepada pihak yang berkuasa atau memiliki keupayaan untuk bertindak adil terhadap orang yang dianiayai oleh individu yang zalim.
  2. Mencari bantuan dari individu tertentu yang mampu mengubah kejahatan dan membimbing pelaku dosa ke jalan yang benar.
  3. Meminta fatwa dari seorang mufti.
  4. Memberi amaran kepada seseorang mengenai kejahatan dengan memberikan nasihat dan makluman tentang perilaku buruk seseorang yang tidak sepatutnya diikuti.
  5. Menyebut dan mendedahkan kesalahan dan dosa yang dilakukan secara terang-terangan. Walau bagaimanapun, adalah haram untuk membuka aibnya beserta kesilapannya yang tidak dilakukan secara terbuka, kecuali untuk tujuan tertentu seperti yang dinyatakan di atas.
  6. Menyebut seseorang dengan panggilan yang buruk hanya kerana itulah cara dia dikenali. Namun, jika panggilan tersebut digunakan untuk merendahkan atau mencemuh, itu adalah haram.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menuliskan, Dalam Islam, mengungkit-ungkit kesalahan orang lain dan mendedahkan rahsia mereka adalah amalan yang dilarang dan dikecam. Rasulullah SAW menegaskan bahawa mengumpat atau menyebut perihal yang tidak disenangi oleh individu lain merupakan bentuk ghibah yang dilarang.

Hukum syarak juga melarang tindakan ini kecuali dalam keadaan yang membenarkannya, seperti dalam situasi kezaliman atau untuk mendapatkan bantuan dari pihak berkuasa. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa membuka aib seseorang kecuali dalam keadaan tertentu yang dibenarkan adalah dilarang, menegaskan perlunya mematuhi hukum syarak agar tidak melanggar dan merendahkan martabat individu.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.