√ Berikut Doa Mudah Dapat Kerja Yang Sangat diimpikan

Doa Mudah Dapat Kerja – Adakah terdapat doa yang dapat membantu pencari kerja dalam mencari pekerjaan?

Saat ini, mencari pekerjaan bukanlah perkara yang mudah. Dengan semakin banyak individu yang memiliki pendidikan tinggi dan kebolehan yang cemerlang, persaingan di pasaran tenaga kerja menjadi semakin sengit, menyebabkan sesetengah orang menghadapi kesulitan dalam mendapatkan pekerjaan.

Oleh itu, dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai beberapa doa yang boleh membantu dalam mendapatkan pekerjaan dengan lebih mudah.

Himpunan Doa Mudah Dapat Kerja

1. Doa Agar diberikan Rezeki Halal

اَللَّهُمَّ يَاغَنِيُّ يَاحمِيْدُ يَامُبْدِئُ يَامُعِيْدُ يَارَحِيْمُ يَاوَدُوْدُ اَغْنِنِى بِحَلاَلِكَ عَنْ حَرَامِكَ وَاكْفِنِى
بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ وَصَلَّى الله عَلَى مُحَمَّدٍ وَاَلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ

Maksudnya: “Wahai Allah, wahai Dzat Yang Maha Kaya, wahai Dzat Yang Maha Terpuji, wahai Dzat Yang memulai, wahai Dzat Yang Mengembalikan, wahai Dzat Yang Maha Penyayang, wahai Dzat Yang Maha Mencintai.

Cukupilah kami dengan kehalalan-Mu dari keharaman-Mu. Cukupilah kami dengan anugerah-Mu dari selain Engkau. Semoga Allah melimpahkan rahmat dan salam atas junjungan kita Nabi Muhammad Saw. Keluarga dan sahabat beliau.”

2. Doa Cepat Dapat Kerja

بِسْمِ اللهِ عَلَى نفَسِي وَمَالِي وَدِيْنِي . اَللَّهُمَّ رَضِّنِ ى بِقَضَائِكَ وَبَارِكْ لِيْ فِيْمَا قُدِّرَ
عَلَيْهِ حَتَّى لا اُحِبُّ تَعْجِيْلَ مَااَخَّرْتَ وَلاَتَأْخِيْرَ مَا عَجَّلْتَ

Bismillahi ‘alaa nafsi wa maalii wa diini. alloohumma rodhdhini bi qodhooika wa baarik lii fi maaquddiro’ alaihi hatta laa uhibbu ta’jiila maa akhkhor ta walaa ta’khiiro maa ‘ajjalta.

Maksudnya: “Dengan nama Allah, semoga Engkau menjaga diri kami, harta kami dan agama kami. Wahai Allah, redhailah kami dari ketetapan-Mu dan berilah berkah kepada kami pada segala apa yang telah Engkau putuskan sehingga kami Tidak suka apa yang Engkau mempercepatkan apa yang Engkau akhirkan dan tidak pula menyukai mengakhirkan apa yang, Engkau cepatkan.

Dengan nama Allah, semoga Engkau menjaga diri kami, harta kami dan agama kami. Wahai Allah, ridhailah kami dari ketetapan-Mu dan berilah berkah kepada kami pada segala apa yang telah Engkau putuskan sehingga kami Tidak suka apa yang Engkau mempercepatkan apa yang Engkau akhirkan dan tidak pula menyukai mengakhirkan apa yang, Engkau cepatkan.”

3. Doa diberikan Kemudahan Setiap Urusan (1)

اللهم الطف بي في تيسير كل عسير، فإن تيسير كل عسير عليك يسير
، وأسألك اليسر والمعافاة في الدنيا والآخرة

Allahummalthuf bi fi taisir kulli ‘asir, fainna taisira kulli’asir ‘alaika yasir, wa as alukalyusra wal mu’afata fiddini wal akhirah.

Maksudnya: “Ya Allah, berilah taufik kepadaku dalam hal kemudahan pada setiap kesulitan, kerana sesungguhnya kemudahan pada setiap yang sulit adalah mudah bagi-Mu, dan aku mohon kemudahan serta perlindungan di dunia dan di akhirat.”

4. Doa Agar diberikan Rezeki Yang Barokah

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا وَرِزْقًا طَيِّبًا وَعَمَلًا مُتَقَبَّلًا

Allahumma innii as-aluka ‘ilman naafi’a, wa rizqon thoyyibaa, wa ‘amalan mutaqobbalaa.

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik, dan amal yang diterima.” – (Hadis RiwayatAhmad)

5. Doa Memohon Rezeki Yang Sudah disiapkan

رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ

Maksudnya: “Ya Tuhanku, sesungguhnya aku sangat memerlukan sesuatu kebaikan (makanan) yang Engkau turunkan kepadaku.” – (Surah Al-Qasas, ayat 24).

6. Doa diberikan Kemudahan Setiap Urusan (2)

اللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً

Allahumma laa sahla illa maa ja’altahu sahlaa, wa anta taj’alul hazna idza syi’ta sahlaa.

Maksudnya: “Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali yang Engkau buat mudah. Dan engkau menjadikan kesedihan (kesulitan), jika Engkau kehendaki pasti akan menjadi mudah.” – (Hadis Riwayat Ibnu Hibban, 3/225)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menuliskan. Mencari pekerjaan di zaman ini bukanlah sesuatu yang mudah. Persaingan yang sengit di pasaran kerja menjadikan sesetengah individu menghadapi kesulitan dalam mendapatkan pekerjaan yang diimpikan.

Artikel ini menghuraikan beberapa doa yang dipercayai dapat membantu para pencari kerja meraih pekerjaan dengan lebih mudah, termasuk doa permohonan mendapat pekerjaan, doa meminta rezeki yang halal, doa memohon rezeki yang berkati, doa memohon kemudahan dalam setiap urusan, serta doa memohon rezeki yang telah disediakan. Dengan amalan doa-doalah ini, diharapkan para pencari kerja dapat mencapai pekerjaan yang diidamkan dan mendapatkan rezeki yang halal serta berkat.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.