√ Tata Cara dan Niat Puasa Nabi Daud (Dalam Rumi & Maksud)

Puasa Nabi Daud – Adakah anda pernah mendengar tentang amalan berpuasa seperti yang dilakukan oleh Nabi Daud? Bagaimanakah sebenarnya cara melaksanakan puasa sunat ini dengan betul?

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai niat berpuasa ala Nabi Daud dan kebaikan yang boleh kita perolehi daripada amalan ini.

Puasa Nabi Daud

Makna puasa Nabi Daud ialah berpuasa secara bergantian, yakni berpuasa pada satu hari dan tidak berpuasa pada hari berikutnya.

Amalan ini dilaksanakan dengan niat yang murni kepada Allah semata-mata. Pada dasarnya, puasa umat terdahulu tidak menunjukkan perbezaan yang mencolok dengan puasa yang ditetapkan bagi umat Nabi Muhammad SAW.

Dari segi persamaannya, kedua-dua jenis puasa ini memerlukan kita untuk menahan diri dari makan, minum, dan hubungan badan dengan pasangan.

Tujuannya adalah semata-mata untuk mencapai keredaan Allah SWT dan meningkatkan ketaatan kepada-Nya.

Dalil Tentang Puasa Sunat Ini

Bukti mengenai amalan berpuasa ini diberikan oleh Nabi SAW dalam sebuah hadis yang dilaporkan oleh Abdullah bin Amr bin al-‘As. Rasulullah SAW bersabda:

أَحَبُّ الصِّيَامِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ صِيَامُ دَاوُدَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ كَانَ يَصُومُ يَوْمًا وَيُفْطِرُ يَوْمًا وَأَحَبُّ الصَّلاَةِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ صَلاَةُ دَاوُدَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ كَانَ يَنَامُ نِصْفَ اللَّيْلِ وَيَقُومُ ثُلُثَهُ وَيَنَامُ سُدُسَهُ

Puasa yang paling dicintai olehi Allah ‘Azza wa Jalla adalah puasa Daud AS. Baginda berpuasa satu hari kemudian tidak berpuasa pada keesokannya. Sebaik-baik solat yang disukai Allah ‘Azza wa Jalla adalah solat Daud AS. Baginda tidur seperdua malam dan bagun mendirikan solat sepertiga malam lalu disambung tidur satu per enamnya.” – (Hadis Riwayat Al-Nasa’ie, No. 2344)

Niat Puasa Nabi Daud

Berikut adalah lafaz niat puasa Nabi Daud:

نَوَيْتُ صَوْمَ دَاوُدَ سُنَّةً لِلَّهِ تَعَالَى

Nawaitu shauma daawuda sunnatal lillahi ta’ala.

“Sahaja aku puasa sunat Daud kerana Allah Taala.”

Cara Pelaksanaan Puasa Nabi Daud

Pelaksanaan puasa sunat ini sebenarnya tidak jauh berbeza dengan pelaksanaan puasa-puasa sunat atau wajib yang lain. Yang membezakan ialah lafaz niat yang disebutkan dan waktu pelaksanaannya.

Selain itu, penting juga untuk diingati bahawa puasa ini dilaksanakan secara bergilir, bermaksud satu hari berpuasa dan satu hari tidak berpuasa.

Perlu diambil perhatian bahawa puasa ini tidak dibenarkan pada hari-hari tertentu yang diharamkan untuk berpuasa, seperti dua hari raya dan hari-hari tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijjah).

Hikmah Berpuasa Sunat Nabi Daud

Puasa Nabi Daud dikatakan sebagai puasa yang sangat dicintai oleh Allah SWT.

Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya puasa yang paling disukai oleh Allah adalah puasa Daud AS dan solat yang paling disukai oleh Allah adalah solat Daud AS. Baginda tidur separuh malam, menghidupkannya pada sepertiga dan tidur pada seperenam.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Antara kelebihan berpuasa adalah seperti berikut:

  1. Mengajarkan kita untuk bersyukur dengan segala nikmat dan anugerah yang diberikan oleh Allah.
  2. Membentuk kepribadian yang mulia seperti seorang ahli ibadah.
  3. Mengendalikan hawa nafsu dan meningkatkan kesabaran dalam menghadapi ujian kehidupan.
  4. Menghapuskan sifat kedekut dalam diri.
  5. Mendidik hati agar sentiasa dekat dengan Allah.
  6. Menyihatkan tubuh badan melalui proses pengekalan.
  7. Mencegah daripada pelbagai jenis penyakit melalui pemulihan badan secara semulajadi.
  8. Berperanan sebagai terapi untuk menyucikan jiwa seseorang.

Kesimpulan

Kesimpulan daripada artikel bacadoa.my tersebut ialah amalan berpuasa ala Nabi Daud, di mana seseorang berpuasa pada satu hari dan tidak berpuasa pada hari berikutnya. Puasa ini dilakukan dengan niat untuk mencari keredaan Allah SWT dan diperintahkan oleh Nabi Daud AS serta dicintai oleh Allah SWT. Manfaat puasa ini termasuk mengajar kesyukuran, membentuk akhlak yang baik, mengendalikan hawa nafsu, meningkatkan kesabaran, dan mendekatkan diri kepada Allah sambil menyihatkan tubuh dan membersihkan jiwa.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.