√ Niat Puasa Tasua Dalam Rumi, Maksud Beserta Manfaatnya

Niat Puasa Tasua – Sudah tiba bulan Muharram. Waktu ini, umat Islam dianjurkan untuk berpuasa, misalnya pada hari Asyura. Oleh itu, apakah niat yang sepatutnya dibuat untuk puasa pada hari Tasu’a?

Dalam tulisan ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai niat puasa pada hari Tasu’a dan kebaikan yang dapat diperolehi daripada amalan ini.

Apa Itu Hari Tasu’a

Bulan Muharram, sebagai permulaan tahun baru dalam kalender Hijrah Islam, adalah satu masa yang istimewa. Semasa bulan yang mulia ini, kita digalakkan untuk melaksanakan amalan-amalan kebaikan seperti berpuasa sunat.

Walaupun banyak yang memberi keutamaan kepada puasa Asyura dalam bulan Muharram, namun sebenarnya puasa Tasu’a, iaitu puasa pada hari sebelumnya atau pada hari ke-9 Muharram, juga memiliki kepentingannya yang sama.

Sebagaimana yang disabdakan oleh Nabi SAW:

“Berpuasalah kalian pada hari ‘Asyura dan berbezalah dengan golongan Yahudi. Berpuasalah sehari sebelumnya ataupun sehari selepasnya.” – (Hadis Riwayat Ahmad, No. 2154)

Ini terang kerana puasa tasu’a membezakan dirinya dari puasa-puasa yang diamalkan oleh orang Yahudi yang hanya berpuasa pada 10 Muharram secara sendirian, yang dikenali sebagai perayaan Yom Kippur.

Selain itu, cara untuk menjalankan puasa Asyura telah dijelaskan oleh para ulama dalam tiga kaedah. Pertama, berpuasa pada hari sebelum atau selepas 10 Muharram. Kedua, berpuasa pada 10 Muharram secara individu. Ketiga, berpuasa pada hari sebelum dan selepas 10 Muharram.

Ibn Qayyim al-Jauziyyah menjelaskan dengan kaedah iaitu pertama; berpuasa pada hari sebelumnya dan juga hari selepasnya. Kedua; berpuasa pada 9 (tasu’a) dan 10 (Asyura) Muharram sahaja. Ketiga; berpuasa pada 10 Muharram sahaja (Zaad al-Ma’ad: 2/72).

Dalil Tentang Puasa Hari Tasu’a

Nabi SAW bersabda yang bermaksud;

“Sebaik-baik puasa setelah bulan Ramadan adalah berpuasa pada bulan Allah al-Muharam dan sesungguhnya solat yang paling afdal setelah solat fardu adalah solat malam ‘qiamullail.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, No. 2429)

Seterusnya, terdapat hadis khusus yang menganjurkan berpuasa pada 10 Muharam dengan menyatakan kelebihan iaitu:

Berpuasa pada hari Asyura, sesungguhnya aku mengharapkan kepada Allah supaya ia dapat menghapuskan dosa-dosa setahun sebelumnya.” – (Hadis Riwayat Ibn Majah, No. 1738)

Selain itu, Nabi SAW juga bersabda yang bermaksud 

“Rasulullah SAW datang ke Madinah dan kemudian baginda melihat golongan Yahudi berpuasa pada hari Asyura. Lalu baginda berkata:

“Apakah ini?”. Mereka pun menjawab: “Ini adalah hari yang baik. Inilah harinya Allah menyelamatkan Bani Israel daripada musuh mereka, maka Musa pun berpuasa pada hari tersebut.

Lalu baginda bersabda: “Aku lebih berhak ke atas Musa berbanding kamu”. Maka baginda pun berpuasa pada hari tersebut dan memerintahkan supaya umatnya berpuasa pada hari itu.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, No. 2004)

Malah keutamaan puasa Muharam ini juga disebutkan dalam sebuah hadis lain.”Puasa yang paling utama setelah (puasa) Ramadhan adalah puasa pada bulan Allah, Muharram. Sementara solat yang paling utama setelah solat wajib adalah solat malam.” – (Hadis Riwayat Muslim, No, 1163)

Niat Puasa Hari Tasu’a

Berikut adalah lafaz niat puasa hari tasu’a:

نَوَيْتُ صَوْم تَاسُعَاء سُنَّة لله تَعَالى

Nawaitu Sauma Tasu’a Sunnatal Lillahita’ala

“Sahaja Aku Puasa Sunat Hari Tasu’a Esok Hari Kerana Allah Ta’ala.”

Hikmah Puasa Hari Tasu’a

Keistimewaan bulan Muharam dinyatakan oleh Allah SWT di dalam Al-Quran dalam surah At-Taubah, ayat 36 yang bermaksud:

“Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa  menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati.

Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar larangan-Nya);

dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya; dan ketahuilah sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertakwa.”

Oleh itu, setiap tindakan kebaikan yang dilaksanakan pada bulan yang mulia ini akan diberi balasan yang amat berharga, termasuklah berpuasa pada hari Tasu’a dan Asyura.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my tersebut membincangkan kepentingan niat berpuasa pada hari Tasu’a, sehari sebelum puasa Asyura dalam bulan Muharram. Dalam Islam, bulan Muharram adalah bulan istimewa yang menggalakkan umat Islam untuk melakukan amalan kebaikan seperti berpuasa sunat.

Puasa Tasu’a memiliki keutamaan yang setaraf dengan puasa pada hari Asyura, memisahkan dirinya dari puasa Yom Kippur orang Yahudi pada 10 Muharram. Artikel ini mengemukakan dalil-dalil tentang pentingnya berpuasa pada hari Tasu’a serta menyediakan niat puasa bagi hari tersebut, menyatakan pentingnya amalan puasa dalam bulan Muharram sebagai satu bentuk ibadah yang memberi pelbagai keberkatan dan keutamaan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.