√ DOA Awal & Akhir Tahun Hijrah dalam Rumi (JAKIM)

Doa Akhir Tahun – Petang ini merupakan penutup bagi tahun 1444 Hijrah dan nanti, apabila waktu Maghrib tiba, akan dimulai tahun 1445 Hijrah.

Menyambut Tahun Baru Islam 1445H yang bertepatan dengan 1 Muharram 1445H, mari kita bersama-sama mengakhiri penghujung tahun dan memulakan awal tahun baru Islam dengan membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun Hijrah.

Berikut ini disampaikan doa akhir tahun dan doa awal tahun Hijrah yang boleh dibaca setelah solat Asar atau ketika hampir masuk waktu Maghrib pada hari ini, 18 Julai 2023 bersamaan 29 Zulhijjah 1444H.

Hal ini disebabkan karena menurut kalendar Islam, pertukaran tarikh hijri (Hijrah) berlaku setelah waktu Maghrib.

(Segala penjelasan di atas dalam Bahasa Melayu mengenai penutupan tahun Hijrah 1444 dan permulaan tahun Hijrah 1445 beserta ajakan untuk membaca doa akhir tahun dan awal tahun Hijrah. Doa-doa tersebut dapat dibaca selepas solat Asar atau hampir waktu Maghrib pada 18 Julai 2023 bersamaan 29 Zulhijjah 1444H, disebabkan pertukaran tarikh Hijrah berlaku selepas waktu Maghrib.)

Awal Muharram

Amalan yang biasa dilakukan sewaktu menyanbut ketibaan bulan Muharram adalah membaca doa seperti yang dikongsikan di bawah. Selain itu, di antara kemulian bulan-bulan haram ini termasuk bulan Muharram adalah disunatkan berpuasa. Daripada Abu Hurairah dalam Hadith marfu’ telah berkata: Nabi ditanya: Apakah solat yang lebih afdhal selepas solat fardhu? dan apakah puasa yang lebih afdhal selepas bulan Ramadhan?

Maka jawab Nabi: Sebaik-baik solat selepas solat yang telah difardhukan ialah solat pada pertengahan malam dan sebaik-baik puasa selepas bulan Ramadhan adalah puasa pada bulan-bulan Allah (bulan-bulan haram). Hadith diriwayatkan oleh Imam Muslim, Abu Daud, Al-Tirmizi, Al-Nasai’e dan Ibn Majah.

Di samping itu, disunatkan juga kepada umat Islam untuk berpuasa pada 9 dan 10 Muharram. Ini kerana tarikh 10 Muharram (atau dinamakan hari ‘Asyura yang bermaksud sepuluh) mempunyai nilai sejarahnya yang tersendiri. Manakala disunatkan juga berpuasa pada 9 Muharram sebagai mukhalafah (membezakan) di antara kaum Yahudi yang turut berpuasa pada 10 Muharram.

Menghayati Sambutan Maal Hijrah

Maal Hijrah disambut oleh umat Islam sebagai peringatan terhadap peristiwa hijrah Nabi Muhammad SAW dan para sahabat dari Mekah ke Madinah. Hijrah bermaksud perpindahan dari satu tempat ke tempat lain, dan melalui peristiwa hijrah ini, kita juga mendapati makna perubahan menuju keadaan yang lebih baik daripada sebelumnya.

Hijrah pada zaman Nabi SAW memberikan hikmah yang besar, di mana kaum Muhajirin dan Ansar dipersaudarakan, Al-Quran turun dengan surah-surah Makkiyah dan Madaniyah, serta agama Islam tersebar ke seluruh penjuru dunia.

Rasulullah SAW pernah bersabda, “Wahai manusia, berhijrahlah dan berpegang teguhlah dengan Islam. Ini adalah kerana selama ada jihad, selama itulah hijrah akan terus berlangsung di jalan Allah SWT.” (Hadis Riwayat Tabrani)

Sambutan Maal Hijrah adalah waktu yang bermakna bagi umat Islam untuk merenungi dan mengambil iktibar dari semangat hijrah dalam meningkatkan keimanan, memperbaiki diri, serta memperjuangkan agama Islam. Semoga kita semua dapat mengambil pelajaran dari peristiwa hijrah dan mengamalkannya dalam kehidupan sehari-hari dengan tujuan mencapai kebaikan dan keberkatan. Selamat menyambut Maal Hijrah kepada seluruh umat Islam.

Amalan Sunat

Amalan sunat yang sangat digalakkan sepanjang bulan Muharram adalah dengan melaksanakan puasa sunat. Rasulullah SAW pernah berkata bahawa bulan yang paling baik untuk berpuasa selepas Ramadan adalah bulan Muharram.

Di antara tarikh yang disunatkan untuk berpuasa ialah pada 9, 10, dan 11 Muharram mengikut mazhab Syafie. Terutamanya, berpuasa pada 10 Muharram, yang juga dikenali sebagai hari Asyura atau As-Asyura, mempunyai kelebihan besar di mana Allah SWT akan memberikan keampunan dosa bagi tahun yang lalu.

Dalam satu hadis daripada Abu Qatadah RA, Rasulullah SAW bersabda, “Berpuasa pada hari Asyura, sesungguhnya aku berharap kepada Allah agar ia dapat menghapuskan dosa-dosa setahun yang telah lalu.” (Hadis Riwayat Muslim)

Selain puasa sunat, terdapat beberapa amalan sunat lain yang boleh dilakukan sepanjang bulan Muharram seperti:

 1. Melakukan sembahyang sunat.
 2. Menghubungkan silaturrahim.
 3. Bersedekah.
 4. Membersihkan diri dengan mandi sunat.
 5. Memakai celak (khusus bagi lelaki).
 6. Menziarahi orang-orang alim.
 7. Menziarahi orang-orang sakit.
 8. Menyapu kepala anak yatim.
 9. Memperluaskan makanan kepada ahli keluarga.
 10. Memotong kuku.
 11. Memperbanyakkan bacaan Al-Quran.

Amalan-amalan ini adalah sunnah yang baik untuk diamalkan sebagai bentuk ibadah dan pengikut sunnah Rasulullah SAW. Semoga dengan melaksanakan amalan-amalan ini, kita mendapatkan berkat dari Allah SWT dan meningkatkan kesalehan dalam kehidupan kita. Selamat melaksanakan amalan sunat dalam bulan Muharram!

Doa Akhir Tahun

Tujuan kita membaca doa akhir tahun ini adalah untuk menzahirkan rasa syukur kita atas segala pemberian Allah SWT sepanjang tahun 2023 ini.

اللهم أحسن الحظ لي في هذا العام الماضي وفي العام القادم، واغفر لي خطاياي فيه، وارحمني فيه، واعطني فيه نعمة وعافية، واجعله لي عاماً سعيداً ومباركاً

Allahumma ahsanal-hadzi li fi hadhihil-‘aamil-maadi wa fi ‘aamil-qadiim, wa ighfir li khatayai-yi fi-hi, wa irhamni fi-hi, wa a’tini fi-hi ni’matan wa ‘aafiyan, wa ija’al-hi li ‘aaman sa’iidan wa mubaarakan

Maksudnya:

“Ya Allah, limpahkanlah kebaikan kepadaku pada tahun yang telah lepas dan pada tahun yang akan datang, ampunilah dosa-dosaku pada tahun itu, kasihanilah aku pada tahun itu, berilah keberkatan dan kesembuhan padaku pada tahun itu, dan jadikanlah tahun itu tahun yang bahagia dan berkat bagiku.”

اللهم أشهد أن لا إله إلا أنت وأستغفرك لما قدمت وأتوب إليك من الذنوب وأشهد أنك أنت العزيز الحكيم

Allahumma ash-hadu an la ilaha illa anta wa astaghfiruka lima qadamtu wa atoobu ilayka mina al-dhunub wa ash-hadu annaka anta al-azeez al-hakeem

Maksudnya:

“Ya Allah, aku bersaksi bahwa tidak ada Tuhan selain Engkau dan aku memohon ampun kepada-Mu atas apa yang telah aku lakukan dan bertaubat kepada-Mu dari dosa-dosa. Dan aku bersaksi bahwa Engkau adalah Yang Maha Kuat dan Maha Bijaksana.”

Doa Beserta Maksud

Berikut ini adalah bacaan doa sempena kedatangan tahun baru Islam 1445 Hijrah.

 • Bacaan Doa Akhir Tahun dibaca sebanyak 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah (petang Selasa, 18 Julai 2023).
 • Doa Awal Tahun pula dibaca sebanyak 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram (Waktu Maghrib Selasa, 18 Julai 2023).

Catatan: Berdasarkan Kalendar Islam, pertukaran tahun hijrah bermula selepas masuknya waktu Maghrib.

Dengan membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun, kita menyambut peralihan dari tahun yang lalu ke tahun baru dalam kalender Islam. Doa-doa ini menjadi ungkapan rasa syukur kepada Allah SWT atas segala nikmat-Nya sepanjang tahun yang berlalu dan juga sebagai permohonan ampunan dan keberkatan di awal tahun yang baru.

Semoga dengan membaca doa-doa ini, kita mendapatkan keberkatan dan hidayah dari Allah SWT dalam melangkahkan kaki ke tahun baru 1445 Hijrah.

Doa Akhir Tahun Hijrah

Doa ini dibaca sebanyak 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Apabila seseorang membaca doa ini, Syaitan berkata, “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini, dan Allah akan membinasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah mengampunkan dosanya setahun.”

Bacaan doa ini merupakan amalan sunat yang dianjurkan sebagai penyambutan kepada tahun baru Hijrah. Melalui doa ini, kita berharap mendapat ampunan dari Allah SWT terhadap dosa-dosa yang telah dilakukan sepanjang tahun yang telah berlalu. Ia juga menjadi ungkapan rasa syukur kepada Allah atas segala nikmat dan rahmat-Nya dalam perjalanan hidup kita.

Maksud doa:

“Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Segala pujian itu bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam, Selawat dan salam ke atas penghulu kami Nabi Muhammad berserta keluarga dan sahabat-sahabat baginda.

Ya Allah! Apa yang telah kami lakukan pada tahun ini dari perkara-perkara yang Engkau larang dan kami belum bertaubat daripadanya padahal Engkau tidak meredhainya dan kami telah melupakannya sedang Engkau pula tidak melupakannya dan Engkau berlemah lembut kepada kami sedang Engkau berkuasa mengazab kami malah memberi kami peluang supaya kami bertaubat selepas kami menceburkan diri melakukan maksiat kepada-Mu.

Oleh yang demikian kami memohon keampunan-Mu, maka ampunkanlah kami. Dan apa-apa yang telah kami lakukan sepanjang tahun ini dari perkara-perkara yang Engkau redhai dan Engkau telah menjanjikan ganjaran pahala kerananya, maka kami memohon kepada-Mu Ya Allah, Tuhan yang Maha Mulia, yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan semoga Engkau menerimanya (amal bakti) yang telah kami lakukan dan Engkau tidak menghampakan harapan kami, wahai Tuhan yang Maha Mulia.

Selawat dan salam ke atas penghulu kami Nabi Muhammad berserta keluarga dan sahabat-sahabatnya. Dan segala pujian itu bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam”.

Baca juga: Imam Ahmad: Biografi dan Sejarah Hidupnya.

Doa Awal Tahun Hijrah

Doa permulaan bulan tahun baharu dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata: “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan.”

Membaca doa ini merupakan amalan sunat yang dianjurkan pada malam satu Muharram sebagai langkah awal dalam menyambut tahun baru Hijrah. Dengan membaca doa ini, kita berharap Allah SWT akan menempatkan dua Malaikat untuk melindungi kita dari godaan dan fitnah Syaitan sepanjang tahun yang baru.

Doa permulaan tahun baru ini menjadi benteng perlindungan kita daripada tipu daya dan siasatan musuh yang senantiasa ingin menghalangi kita dari melakukan amal kebaikan dan mendekatkan diri kepada Allah. Dengan rahmat dan lindungan Allah, semoga kita dapat menjalani tahun baru Hijrah ini dengan lebih kukuh dalam iman dan taqwa.

Maksud doa:

“Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Segala pujian itu bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam, Selawat dan salam ke atas penghulu kami Nabi Muhammad berserta keluarga dan sahabat-sahabat baginda.

Ya Allah! Engkaulah Tuhan yang kekal untuk selama-lamanya sedia ada lagi tiada permulaan. Kelebihan-Mu Maha Agung dan kemurahan-Mu amat melimpah yang sangat-sangat diharapkan. Tibalah sudah tahun baru ke atas kami, kami mohon kepada-Mu perlindungan pada tahun ini daripada syaitan yang direjam dan konco-konconya serta bala tenteranya, kami juga memohon kepada-Mu pertolongan mengalahkan runtunan nafsu yang mendorong ke arah kejahatan, dan kami memohon kepada-Mu kerja-kerja yang boleh mendampingkan diri kami kepada-Mu, wahai Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan.

Selawat dan salam ke atas penghulu kami Nabi Muhammad berserta keluarga dan sahabat-sahabatnya. Dan segala pujian itu bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam”.

Kedua doa tersebut boleh dibaca secara bersendirian atau berjemaah sama ada di masjid, surau, tempat kerja dan sebagainya.

Adalah baik untuk kita mengambil kesempatan ini pada hari Jumaat, terutamanya ketika Awal Muharam, untuk berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan jangan lupa membaca Surah al-Kahfi.

Membaca doa-doa tersebut merupakan amalan sunat yang dianjurkan, dan ia boleh dilakukan secara individu atau dalam kumpulan. Kita boleh membacanya di rumah, di masjid, di surau, atau di tempat kerja sebagai bentuk pengagungan kepada Allah SWT dan mengharapkan keberkatan di tahun baru Hijrah yang akan datang.

Selawat ke atas Nabi Muhammad SAW merupakan amalan yang sangat ditekankan dan dianjurkan dalam Islam. Dengan berselawat, kita mengungkapkan kasih sayang dan penghormatan kita kepada Baginda sebagai rasul dan teladan kita. Semoga dengan berselawat, kita mendapatkan rahmat dan keberkatan dari Allah, serta keselamatan di dunia dan akhirat.

Membaca Surah al-Kahfi juga merupakan amalan yang banyak ditekankan pada hari Jumaat. Surah ini mempunyai banyak keutamaan dan manfaat, termasuk di antaranya mendatangkan cahaya di antara dua Jumaat dan memberikan perlindungan dari fitnah Dajjal.

اَللهُم صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آل سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

Daripada Abu Umamah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

أَكْثِرُوا عَلَيَّ مِنَ الصَّلَاةِ فِي كُلِّ يَوْمِ جُمُعَةٍ؛ فَإِنَّ صَلَاةَ أُمَّتِي تُعْرَضُ عَلَيَّ فِي كُلِّ يَوْمِ جُمُعَةٍ، فَمَنْ كَانَ أَكْثَرَهُمْ عَلَيَّ صَلَاةً كَانَ أَقْرَبَهُمْ مِنِّي مَنْزِلَةً

Maksudnya:

“Perbanyakkanlah berselawat ke atasku pada setiap hari Jumaat. Sesungguhnya selawat yang dibaca oleh umatku akan dibentangkan kepadaku pada setiap hari Jumaat. Barangsiapa yang paling banyak berselawat ke atasku, maka dia akan berada paling hampir denganku (di dalam Syurga).” [Riwayat al-Baihaqi (5995)]

Baca juga: Imam Abu Hanifah: Biografi dan Sejarah Hidupnya.

Penutup

Semoga dengan doa yang kita baca ini, kita akan dikurniakan rahmat dan keberkatan daripada Allah, serta dilindungi daripada segala perbuatan maksiat yang ditegah oleh-Nya. Sertakan niat yang tulus agar dosa-dosa kita yang dahulu dan akan datang diampunkan.

Selain itu, titipkanlah niat agar kita sentiasa mendapat rahmat dan keampunan Allah pada masa akan datang.

Satu lagi perkara penting, jangan lupa untuk menitipkan doa kita kepada semua sahabat handai!

Dengan membaca doa-doa yang Bacadoa.my tulis ini dengan ikhlas dan tulus, semoga kita meraih keberkatan, pengampunan, dan perlindungan dari Allah. Niatkanlah agar segala amalan yang kita lakukan mendekatkan diri kepada-Nya dan menjadi jalan untuk meningkatkan keimanan dan taqwa.

Kita juga harus ingatkan satu sama lain dalam doa kita, berdoalah untuk keselamatan dan kebahagiaan sahabat-sahabat kita, serta untuk semua umat Islam di seluruh dunia. Semoga kita semua menjadi umat yang beriman, bertakwa, dan sentiasa mendapat keberkatan Allah dalam segala urusan kita.

Selamat menyambut Tahun Baru Islam 1445 Hijrah kepada seluruh umat Islam. Semoga tahun baru ini membawa keberkatan dan kebahagiaan dalam hidup kita. Wallahu’alam.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.