√ Niat Puasa Asyura dan Tarikh Sunat di Bulan Muharram

Niat Puasa Asyura – Islam menggunakan kalender Hijrah sebagai acuan untuk menentukan tarikh dan bulan tertentu. Bulan permulaan dalam kalender Hijrah adalah bulan Muharram. Bulan ini diberkati dengan banyak keistimewaan yang telah Allah jelaskan dalam Al-Quran serta dalam hadis Rasulullah SAW.

Terutamanya, terdapat satu tarikh yang amat penting, iaitu pada 10 Muharram, di mana umat Islam dianjurkan untuk berpuasa asyura.

Pengertian Asyura

Asyura diperoleh daripada perkataan Bahasa Arab “asyara,” yang merujuk kepada angka sepuluh. Oleh itu, ibadah berpuasa Asyura dilaksanakan pada setiap hari kesepuluh dalam kalendar Islam, iaitu pada 10 Muharram.

Amalan kebajikan yang diamalkan dalam bulan Muharram termasuklah berpuasa, seperti yang dilakukan dalam niat puasa Asyura. Hal ini berlandaskan ucapan Abu Hurairah RA, yang menyebutkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

Maksudnya: “Seafdal-afdal puasa setelah bulan Ramadhan adalah berpuasa pada bulan Allah al-Muharram dan sesungguhnya solat yang paling afdal setelah solat fardhu adalah solat malam (Qiyamullail).” – (Hadis Riwayat Abu Daud, 2429)

Selain itu, terdapat sebuah riwayat yang menceritakan tentang seorang lelaki yang datang kepada Rasulullah untuk menanyakan apa yang sepatutnya dilakukan olehnya setelah menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadan.

Rasulullah SAW menjawab:

إِنْ كُنْتَ صَائِمًا بَعْدَ شَهْرِ رَمَضَانَ فَصُمِ الْمُحَرَّمَ فَإِنَّهُ شَهْرُ اللَّهِ 

Maksudnya: “Sekiranya kamu hendak berpuasa setelah bulan Ramadhan maka berpuasalah kamu pada bulan al-Muharram kerana sesungguhnya ia adalah bulan Allah.” – (Hadis Riwayat al-Tirmizi, 741)

Peristiwa dibalik Puasa Asyura

Bulan Muharram adalah salah satu dari bulan yang dianggap suci, di mana perang dilarang. Bulan yang agung ini diberkati dengan amalan-amalan berpuasa yang sangat dihargai dan memiliki kedudukan istimewa yang melebihi bulan-bulan yang lain.

Allah SWT telah berfirman dalam Surah At-Taubah, ayat 36:

Maksudnya: “Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram (suci). Itulah (ketetapan) agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu.”

Menurut pandangan Imam Nawawi, bulan Muharram merupakan salah satu bulan yang paling utama untuk meningkatkan pelaksanaan puasa sunat. Terdapat beberapa jenis puasa sunat yang disyorkan dalam bulan ini, antaranya ialah:

1 Muharram: Berpuasa pada awal tahun Hijriah.
9 Muharram: Melaksanakan puasa tasu’a.
10 Muharram: Menjalankan puasa pada hari asyura.
13 Muharram: Berpuasa sunat pada hari putih.
14 Muharram: Melakukan puasa sunat pada hari putih.
15 Muharram: Mengamalkan puasa sunat pada hari putih.
Puasa sunat pada hari Isnin dan Khamis juga adalah amalan yang disyorkan.

Selain itu, hari asyura juga mempunyai kaitan dengan banyak peristiwa penting dalam sejarah Islam. Ini termasuk dalam kisah Nabi Musa AS dan Bani Israel yang diselamatkan oleh Allah dari kekejaman Firaun dan pengikut-pengikutnya.

أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم لَمَّا قَدِمَ الْمَدِينَةَ وَجَدَهُمْ يَصُومُونَ يَوْمًا، يَعْنِي عَاشُورَاءَ، فَقَالُوا هَذَا يَوْمٌ عَظِيمٌ، وَهْوَ يَوْمٌ نَجَّى اللَّهُ فِيهِ مُوسَى، وَأَغْرَقَ آلَ فِرْعَوْنَ، فَصَامَ مُوسَى شُكْرًا لِلَّهِ‏.‏ فَقَالَ ‏ “‏ أَنَا أَوْلَى بِمُوسَى مِنْهُمْ ‏”‏‏.‏ فَصَامَهُ وَأَمَرَ بِصِيَامِهِ‏.‏

Maksudnya: “Rasulullah SAW tiba ke Madinah dan baginda dapati golongan Yahudi berpuasa pada hari Asyura. Kata mereka: Ini adalah hari yang mulia yang mana Allah selamatkan Musa dan kaumnya pada hari ini. Hari ini juga Allah menenggelamkan firaun dan kaumnya. Lalu Musa berpuasa pada hari ini sebagai tanda kesyukuran. Kata Rasulullah SAW: Aku lebih utama ke atas Musa berbanding mereka. Maka baginda pun berpuasa dan memerintahkan untuk berpuasa pada hari tersebut.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Niat Puasa Asyura

Niat puasa asyura adalah seperti yang berikut:

نويت صوم عشر سنة لله تعالى

Nawaitu shauma ‘aasyuuraa sunnatan lillahi ta’ala

Maksudnya: “Sahaja aku berpuasa sunat hari kesepuluh (di bulan Muharam), kerana Allah Ta’ala.”

Kelebihan Puasa Bulan Muharram

Sebenarnya, terdapat banyak keunggulan dalam berpuasa pada bulan Muharam, terutamanya bagi mereka yang berniat untuk berpuasa Asyura pada masa tersebut. Beberapa daripada kebaikan tersebut termasuk:

1. Memperoleh Doa Yang mustajab

Daripada Abu Qatadah RA mengatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

Maksudnya: “Berpuasa pada hari ‘Asyura sesungguhnya aku mengharapkan kepada Allah supaya ia dapat menghapuskan dosa-dosa setahun sebelumnya.” – (Hadis Riwayat Ibn Majah)

2. Dihapuskan Dosa-dosa Setahun Sebelumnya

Daripada Abu Qatadah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda:

صِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ إِنِّي أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ

Maksudnya: “Berpuasa pada hari ‘Asyura sesungguhnya aku mengharapkan kepada Allah supaya ia dapat menghapuskan dosa-dosa setahun sebelumnya.” – (Hadis Riwayat Ibn Majah, 1783).

3. Sunnah Yang Sangat digemari Oleh Rasulullah

Kata Ibn Abbas RA apabila ditanyakan mengenai puasa Asyura, beliau berkata:

مَا رَأَيْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم يَتَحَرَّى صِيَامَ يَوْمٍ فَضَّلَهُ عَلَى غَيْرِهِ، إِلاَّ هَذَا الْيَوْمَ يَوْمَ عَاشُورَاءَ 

Maksudnya : “Aku tidak pernah melihat Rasulullah SAW mengejar satu hari yang fadhilatnya lebih berbanding hari hari yang lain melainkan hari ini – iaitu hari ‘Asyura.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, 2006)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini merangkumi pentingnya bulan Muharram dalam kalender Islam, terutamanya tanggal 10 Muharram di mana umat Islam dianjurkan untuk berpuasa Asyura. Puasa ini dilakukan pada setiap tanggal 10 Muharram dan memiliki kelebihan khusus, termasuk penghapusan dosa-dosa setahun sebelumnya dan kesempatan untuk doa yang mustajab. Bulan Muharram juga diberkati dengan beberapa jenis puasa sunat lainnya, seperti pada awal tahun Hijriah dan beberapa hari putih.

Artikel ini juga mencakup kisah sejarah yang terkait dengan puasa Asyura, seperti penyelamatan Nabi Musa AS dan Bani Israel dari Firaun. Rasulullah SAW sangat mendorong pelaksanaan puasa ini dan menganggapnya sebagai sunnah yang sangat digemari. Niat puasa Asyura juga disertakan dalam artikel ini sebagai bagian penting dari pelaksanaan puasa ini. Dengan demikian, artikel ini memberikan pemahaman yang komprehensif tentang pentingnya dan kelebihan puasa Asyura serta peranannya dalam Islam.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.