√ Niat Puasa Sebulan & Harian: Dalam Arab, Rumi, & Maksud

Niat Puasa Sebulan – Apakah tujuan di sebalik berpuasa sepanjang bulan Ramadhan? Niat berpuasa adalah syarat yang penting untuk mengesahkan puasa. Ini bermakna sebelum seseorang boleh memulakan ibadah puasa, mereka perlu membuat niat dengan jelas terlebih dahulu.

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai pengucapan niat berpuasa sepanjang bulan Ramadhan dan juga niat harian untuk esok hari, beserta dengan penjelasan tentang hukum-hukum yang berkaitan yang penting untuk anda ketahui.

Niat Puasa Sebulan Ramadhan

نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كُلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

Nawaitu souma syahri ramadhana kul’lihi lil’lahi ta’ala

Maksudnya: “Sahaja aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala.”

Niat Puasa Esok Hari Ramadhan

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

Nawaitu souma ghadin ‘an ada ‘i, fardhi syahri ramadhana hazihis sanati lil’lahi ta’ala

Maksudnya: “Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala.”

Bacaan Doaa Berbuka Puasa (Berseorangan)

اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلىَ رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ بِرَحْمَتِكَ يَاأَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa’alaa rizqika afthartu birahmatika yaa arhamarroohimiin

“Ya Allah kerana-Mu aku berpuasa, Dengan-Mu aku beriman, kepada-Mu aku berserah dan dengan rezeki-Mu aku berbuka (puasa) dengan rahmat-Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih”

Bacaan Doa Berbuka Puasa (Beramai-ramai)

اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْنَا وَبِكَ آمَناَّ وَعَلىَ رِزْقِكَ أَفْطَرْناَ بِرَحْمَتِكَ يَاأَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

Allahumma laka shumna wa bika amanna wa’alaa rizqika aftharna birahmatika yaa arhamarroohimiin

“Ya Allah kerana-Mu kami berpuasa, Dengan-Mu kami beriman, kepada-Mu kami berserah dan dengan rezeki-Mu kami berbuka (puasa) dengan rahmat-Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih”

Apakah Perlu Perbaharui Niat Jika Sudah Niat Puasa Sebulan?

Mengenai isu perlu atau tidaknya seseorang memperbaharui niatnya setiap malam setelah ia telah berniat berpuasa selama sebulan, terdapat dua pandangan yang berbeza dalam kalangan ulama.

Pandangan pertama, seseorang boleh saja membuat niat puasa sebulan untuk selama 30 hari secara sekaligus. Pendapat ini sejajar dengan pandangan al-Imam Zufar dan al-Imam Malik.

Mereka berpendapat bahawa cukuplah bagi seseorang untuk membuat niat sekali sahaja, iaitu dengan meniatkan berpuasa sebulan pada permulaan niat.

Pandangan kedua pula adalah perlunya memperbaharui niat setiap malam. Pandangan ini didasarkan pada keumuman hadith Hafsah R.Anha yang telah disebutkan sebelum ini.

Menurut mazhab Syafie, pandangan yang lebih terpilih adalah kita wajib memperbaharui niat setiap malam.

Tidak ada masalah juga jika kita ingin membuat niat untuk berpuasa selama 30 hari secara sekaligus sebagai tindakan berjaga-jaga, bahkan tindakan ini juga digalakkan.

Bagaimana Jika Terlupa Untuk Berniat Puasa?

Tujuan berpuasa wajib mestilah diumumkan setiap malam, dan ianya adalah suatu kewajipan yang tidak dapat dielakkan. Tanpa niat, puasa seseorang tidak akan sah.

Ini kerana berpuasa adalah satu bentuk ibadah yang diperintahkan, dan setiap ibadah perlu disertakan dengan niat, sebagaimana dalam solat.

Allah SWT menyatakan dalam Surah Al-Bayyinah ayat 5:

وَمَآ أُمِرُوٓاْ إِلَّا لِيَعۡبُدُواْ ٱللَّهَ مُخۡلِصِينَ لَهُ ٱلدِّينَ

Maksudnya: “Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepadaNya.”

Hal ini juga disebutkan secara jelas di dalam kitab-kitab fiqh, yang antaranya disebutkan Ibn Qasim: 

Kewajipan-kewajipan puasa itu ada empat perkara: Niat di dalam hati, sekiranya puasa yang fardhu seperti puasa Ramadhan atau puasa nazar, maka mestilah diniatkan pada waktu malam.”

Namun, perlu kita bedakan antara maksud dan niat. Apabila kita terlupa untuk membaca (atau menyatakan dengan kata-kata) niat, namun dalam hati kita sudah mempunyai keinginan untuk berpuasa dan telah mengetahui bahawa kita akan berpuasa, maka puasa kita tetap sah.

Dalam pandangan Mazhab Syafie, membaca atau menyatakan niat adalah sunat, tetapi memiliki niat dalam hati adalah wajib. Sekiranya kita telah memutuskan untuk menjalankan sesuatu amalan, maka kita telah dianggap telah berniat.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menyimpulkan bahawa niat berpuasa adalah faktor penting dalam memastikan keabsahan ibadah berpuasa, sama ada dalam bentuk puasa sebulan penuh semasa bulan Ramadhan atau puasa harian sepanjang bulan tersebut.

Terdapat dua pandangan berbeza mengenai perlunya mengemaskini niat setiap malam selepas awal bulan Ramadhan, dengan satu pandangan mengatakan cukup dengan niat sekali pada awal bulan, dan pandangan lain menggalakkan pengemaskinian niat setiap malam. Walaupun terdapat perbezaan pandangan, kesimpulannya adalah bahawa niat berpuasa adalah penting dan perlu dilakukan setiap hari sebelum memulakan ibadah berpuasa.

Selain itu, artikel ini juga mengingatkan bahawa jika seseorang lupa untuk menyatakan niat secara lisan, tetapi memiliki niat yang tulus dalam hati untuk berpuasa dan telah memutuskan untuk menjalankannya, puasa tersebut tetap sah menurut pandangan Mazhab Syafie. Dalam Islam, niat adalah sebahagian penting dari ibadah, termasuk berpuasa, dan ibadah tersebut perlu dilaksanakan dengan penuh ikhlas dan kesedaran kepada Allah SWT.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.