√ Fadhilat Penjelasan Zikir Rabu Dalam Rumi dan Maksudnya

Zikir Rabu – Zikir harian merupakan satu kebiasaan zikir yang sangat disarankan kepada umat Islam untuk dibaca setiap hari. Dalam artikel kali ini, kami akan memperkongsikan zikir Rabu yang boleh anda baca, hafal, dan amalkan.

Himpunan Zikir Rabu

Panduan zikir Rabu ini hadir dengan lengkap dalam dua bahasa utama: Bahasa Arab asal dan Bahasa Rumi untuk memudahkan pemahaman. Terdapat juga terjemahan zikir yang bermakna serta penerangan mengenai kelebihan dan fadhilat dalam amalan ini. Di bawah ini, kami kongsikan beberapa contoh zikir yang sesuai untuk diamalkan.

1. Zikir 1

اَسْتَغْفِرُاللَّهَ الْعَظِيْمَ

Astaghfirullahal ‘adzim

Maksudnya: “Aku memohon Keampunan kepada Allah, tuhan yang maha agung.”

2. Zikir 2

أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْه

Astaghfirullah hal ‘azim al lazi laa ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilaih

Maksudnya: “Aku meminta ampun pada Allah yang Maha Agung, tiada tuhan selain Dia yang Maha Hidup lagi Maha Berdiri Sendiri, dan aku bertaubat pada Mu.”

Kelebihan Beristighfar

Zikir Rabu yang tersenarai di atas merangkumi perkataan-perkataan “istighfar” yang merupakan tanda taubat seseorang hamba kepada Allah SWT.

Selain daripada mendapatkan pengampunan bagi segala dosa-dosa kita, terdapat pelbagai faedah lain yang kita boleh rasakan apabila kita mengamalkan zikir ini. Berikut adalah beberapa kelebihan yang dapat kita perolehi.

1. Mengamalkan Sunnah Rasulullah SAW

Nabi Muhammad SAW sentiasa merendahkan diri dengan melakukan istighfar lebih daripada 70 kali sehari.

Menurut riwayat daripada Abu Hurairah RA, beliau mendengar Rasulullah SAW menyampaikan perkataan berikut:

وَاللَّهِ إِنِّي لَأَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ فِي اليَوْمِ أَكْثَرَ مِنْ سَبْعِينَ مَرَّةً

Maksudnya: “Demi Allah, sesungguhnya aku beristighfar kepada Allah dan memohon ampun kepada-Nya setiap hari lebih daripada 70 kali.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, 6307)

2. Meluaskan Pintu Rezeki

Amalan beristighfar dikatakan sebagai kunci pembuka pintu rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka. Hal ini seperti mana yang difirmankan oleh Allah dalam Surah Nuh, Ayat 10 hingga 12 yang bermaksud:

Maka aku katakan kepada mereka: Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyakkan harta dan anak-anakmu, dan memberikanmu kebun-kebun dan (di dalamnya pula) untukmu sungai-sungai.

3. Diampunkan Segala Dosa Oleh Allah

Sebagai insan yang tunduk kepada takdir, kita tidak akan terhindar daripada melakukan kesilapan dan kesalahan sepanjang perjalanan hidup ini. Baik itu dosa yang melibatkan hubungan kita dengan Tuhan atau dengan sesama manusia.

Namun demikian, Tuhan Yang Maha Pengampun sentiasa siap untuk mengampuni dosa-dosa hamba-Nya. Oleh itu, kita sangat digalakkan untuk tidak pernah kehilangan harapan dalam memohon keampunan dari-Nya dengan mengamalkan istighfar.

Seperti yang dinyatakan oleh Anas bin Malik RA, Rasulullah SAW telah menyampaikan pesan berharga ini:

مَنْ قال صَبيحَةَ يَوْمِ الجُمُعَةِ قَبْلَ صَلاةَ الغَدَاةِ: أسْتَغْفِرُ اللهَ الذِي لا إلهَ إلَّا هُوَ الحَيَ القَيومَ وأتُوبُ إلَيْهِ ثلَاثَ مَرَات، غَفَرَ اللهُ تعالى ذُنوبَهُ ولو كانتْ مِثْلَ زَبَدِ البَحْ

Maksudnya: “Barangsiapa yang beristighfar pada pagi hari Jumaat sebelum menunaikan solat pagi. Dengan mengatakan “Aku memohon ampun kepada Allah, Tiada Tuhan melainkan-Nya, yang Maha Hidup, Maha Kekal Mentadbir dan aku bertaubat kepada-Nya sebanyak tiga kali. Maka Allah Taala akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan.” – (Hadis Riwayat Ibn al-Sunni, 83)

4. Dikeluarkan Dari Kesusahan Hidup

Menurut pandangan Ibnu Taimiyyah, kata beliau:

“Sungguh, kadang-kadang terlintas di hatiku suatu persoalan yang sulit untuk aku fahami, maka aku beristighfar kepada Allah, sehingga dadaku menjadi lapang dan persoalan itu terpecahkan. Terkadang aku berada di pasar, masjid atau sekolah, hal itu tidak menghalangiku untuk mengucapkan istighfar, hingga aku memperoleh yang aku inginkan.”

Dalam masa yang sama Ibn Abbas RA ada berkata, bahawa Nabi SAW bersabda:

مَنْ لَزِمَ الِاسْتِغْفَارَ، جَعَلَ اللَّهُ لَهُ مِنْ كُلِّ ضِيقٍ مَخْرَجًا، وَمِنْ كُلِّ هَمٍّ فَرَجًا، وَرَزَقَهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

Maksudnya: “Barangsiapa yang melazimi (sentiasa) istighfar, Allah SWT menjadikan untuknya bagi setiap kesempitan itu jalan keluar, setiap kebimbangan itu kelapangan dan Allah juga mengurniakan kepadanya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, 1518)

5. Diri Dekat Dengan Allah

Kita sering kali mengucapkan istighfar sebagai suatu usaha yang bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menyoroti pentingnya Amalan Zikir Rabu sebagai satu kebiasaan harian yang sangat digalakkan dalam agama Islam. Ia memberikan panduan praktikal dalam Bahasa Arab dan Bahasa Rumi untuk memudahkan pemahaman serta merangkumi terjemahan zikir dan penjelasan tentang kelebihan serta faedahnya.

Dalam amalan Zikir Rabu, istighfar menjadi unsur utama yang menandakan taubat kepada Allah SWT. Kelebihan beristighfar termasuk pengampunan dosa, pengamalan Sunnah Rasulullah SAW, mendekatkan diri kepada Allah, membantu menangani masalah kehidupan, dan membuka pintu rezeki.

Oleh itu, artikel ini menegaskan kepentingan amalan beristighfar dalam kehidupan sehari-hari umat Islam sebagai cara untuk mendekatkan diri kepada Allah dan meraih pengampunan serta manfaat yang lain.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.