√ Kelebihan Zikir Sabtu: Penjelasan Dalam Rumi dan Maksudnya

Zikir Sabtu – Zikir harian merupakan satu amalan yang sangat digalakkan bagi umat Islam untuk dibaca setiap hari. Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda zikir khas untuk hari Sabtu yang boleh anda baca, hafal, dan amalkan.

Zikir Sabtu

Panduan untuk berzikir pada hari Sabtu ini telah disediakan dalam Bahasa Arab dan Bahasa Rumi, lengkap dengan terjemahan serta penjelasan mengenai kelebihan atau fadhilatnya dalam amalan. Berikut adalah beberapa contoh zikir yang sesuai untuk dibaca.

لآإِلَهَ إِلاَّ الله

Laa illaaha illallah

Maksudnya: “Tiada Tuhan melainkan Allah.”

Intipati Dari Kalimah “laa illaaha illallah”

Kalimah “laa illaaha illallah” adalah ungkapan tauhid yang bermakna bahawa hanya Allah yang patut disembah. Ia adalah keyakinan yang tinggi dalam Islam yang mengangkat umatnya ke tahap paling mulia.

Dalam kalimah ini, terdapat empat patah kata yang penting:

  1. Kata “Laa” bermaksud menolak, yang bermaksud menafikan segala jenis penyembahan selain dari Allah.
  2. Kata “ilaah” bermaksud objek penyembahan.
  3. Kata “illa” bermaksud pengecualian.
  4. Kata “Allah” bermaksud bahawa hanya Allah sahaja yang adalah objek penyembahan yang benar.

Secara ringkasnya, kalimah ini menolak segala bentuk penyembahan selain dari Allah dan hanya mengiktiraf Allah sebagai satu-satunya objek penyembahan yang benar.

Ini sejajar dengan ajaran dalam firman Allah SWT:

ذَلِكَ بِأَنَّ اللهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّ مَايَدْعُونَ مِن دُونِهِ هُوَ الْبَاطِلُ وَأَنَّ اللهَ هُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ

Maksudnya: “(Kuasa Allah) yang demikian itu, adalah karena sesungguhnya Allah, Dialah (Tuhan) Yang Haq dan sesungguhnya apa saja yang mereka seru selain dari Allah, itulah yang batil, dan sesungguhnya Allah, Dialah Yang Maha Tinggi lagi Maha Besar.” – (Surah Al-Hajj, ayat 62)

Kelebihan Zikir Sabtu

1. Sebaik-baik Zikir

Daripada Jabir bin Abdullah  RA, sabda Rasulullah SAW:

أَفْضَلُ الذِّكْرِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ

Maksudnya: “Sebaik-baik zikir ialah Laa illaaha illallah (Tiada tuhan yang layak disembah melainkan Allah).” – (Hadis riwayat al-Tirmidzi, Ahmad, Ibnu Majah dan lain-lain)

2. Kunci 8 Pintu Syurga

Dari Ubadah bin Shamit radhiyallahu ’anhu, Nabi bersabda:

مَنْ قَالَ أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ وَأَنَّ عِيسَى عَبْدُ اللَّهِ وَابْنُ أَمَتِهِ وَكَلِمَتُهُ أَلْقَاهَا إِلَى مَرْيَمَ وَرُوحٌ مِنْهُ وَأَنَّ الْجَنَّةَ حَقٌّ وَأَنَّ النَّارَ حَقٌّ أَدْخَلَهُ اللَّهُ مِنْ أَىِّ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ الثَّمَانِيَةِ شَاءَ

“Barangsiapa mengucapkan ’saya bersaksi bahwa tidak ada sesembahan yang berhak disembah dengan benar kecuali Allah semata, tidak ada sekutu bagi Nya, Muhammad adalah hamba Nya dan utusan Nya, dan (bersaksi) bahwa ’Isa adalah hamba Allah dan anak dari hamba Nya,

dan kalimat Nya yang disampaikan kepada Maryam serta Ruh dari Nya, dan (bersaksi pula) bahwa syurga adalah benar adanya dan neraka pun benar adanya, maka Allah pasti akan memasukkannya ke dalam syurga dari lapan pintu syurga yang mana sahaja yang dia kehendaki.” – (Hadis Riwayat Muslim no.149)

3. Memberi Ketenangan Pada Hati

Cara terbaik untuk mencapai ketenangan dan kedamaian dalam kehidupan kita adalah melalui amalan berzikir.

Dalam berzikir, kita menggunakan kalimat-kalimat yang mengandungi nama-nama Allah. Ketika kita mengucapkan kalimat-kalimat ini, secara tak langsung kita terus-menerus mengingat dan menghadirkan Allah dalam hati dan jiwa kita.

Kalam Terakhir Sebelum Meninggal Dunia

Tentulah, setiap individu di antara kita mengharapkan untuk mengakhiri hidup ini dengan cara yang baik dan mulia. Bagi mereka yang menganut agama Islam, mencapai husnul khatimah adalah matlamat terakhir dalam perjalanan kehidupan dunia ini.

Namun, impian untuk mencapai husnul khatimah tidak datang dengan sendirinya; ia memerlukan usaha yang gigih sepanjang kehidupan kita untuk mencapainya.

Seseorang yang memiliki iman yang teguh kepada Allah akan memperoleh pengakhiran yang baik dan diberkati. Tanda kematian yang mulia ini dapat dicerminkan melalui kata-kata Rasulullah SAW, yang bermaksud:

“Barang siapa yang akhir perkataannya adalah kalimah Laa illaaha illallah (tidak ada Tuhan yang selayaknya disembah melainkan Allah) maka dia akan masuk syurga.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, no. 2758)

1. Jaminan Masuk Syurga

Dari Zaid bin Arqam radiallahuanhu meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya,

“Barangsiapa yang mengucapkan ‘Lailahaillallah’ dengan ikhlas, dia akan dimasukkan ke dalam syurga.” Lalu ditanya kepada baginda SAW, “Bagaimanakah yang dimaksudkan dengan ikhlas itu?”

Rasulullah SAW bersabda, “Ikhlas itu ialah yang mencegah dari melakukan perbuatan-perbuatan yang haram.” – (Hadis Riwayat at-Tabarani)

2. Tidak dimasukkan Ke Dalam Api Neraka

Umar RA menceritakan bahawa beliau pernah mendengar Rasulullah SAW berkata dengan maksud,

“Aku mengetahui satu kalimah yang tidaklah seorang hamba pun yang mengucapkannya dan membenarkannya dengan hati kemudian ia mati dengannya melainkan haramlah ke atasnya Neraka Jahanam. Kalimah itu ‘Lailahaillallah.” – (Hadis Riwayat al-Hakim)

3. Memperoleh Syafaat Rasulullah SAW

Dari Abu Hurairah RA berkata: Telah bersabda Rasulullah SAW:

“Yang akan mencapai kebahagiaan dan keuntungan melalui syafaatku ialah orang yang mengucap kalimah Lailahaillallah dengan hati yang ikhlas.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Kesimpulan

Tulisan bacadoa.my ini menekankan pentingnya amalan zikir harian dalam Islam, terutama zikir pada hari Sabtu, dengan memberikan bacaan zikir khusus dan menguraikan makna kalimat tauhid “Laa illaaha illallah.”

Zikir Sabtu memiliki keutamaan, seperti membuka pintu-pintu surga, dianggap sebagai zikir terbaik dalam Islam, dan menawarkan jaminan masuk surga serta ketenangan hati. Selain itu, zikir ini dapat memperoleh syafaat Rasulullah SAW, menjauhkan dari neraka, dan dianggap sebagai kalam terakhir yang baik sebelum meninggal dunia.

Secara keseluruhan, tulisan ini menyoroti pentingnya berzikir harian dalam agama Islam, khususnya zikir Sabtu, serta memberikan pemahaman tentang makna kalimat tauhid dan manfaatnya dalam kehidupan sehari-hari umat Islam.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.