√ Hukum dan Penjelasan Makmum Masbuk dan Muafik

Makmum Masbuk dan Muafik – Pengertian makmum masbukApa yang dimaksudkan dengan makmum masbuk dan muafik dalam solat berjemaah?

Dalam artikel ini, kami ingin menerangkan kepada anda mengenai dua perkara penting dalam solat berjemaah iaitu makmum masbuk dan muafik.

Pengertian Makmum Masbuk

Dari segi penggunaan bahasa, fenomena ini dikenali sebagai “isim maf’ul” atau “sabaq” yang merujuk kepada seseorang yang terlebih dahulu dalam melakukan sesuatu daripada orang lain.

Dari sudut istilah, ia merujuk kepada situasi di mana seseorang menyertai solat berjemaah dengan seorang imam, namun tidak sempat untuk menamatkan bacaan Al-Fatihah semasa tahap qiam.

1. Situasi yang pertama

Berlaku apabila seorang makmum tiba terlambat untuk bersama-sama dalam solat berjemaah, sementara imam hampir selesai membaca surah Al-Ikhlas dan makmum itu tidak sempat menghabiskan bacaan Al-Fatihah. Ini menjadikan mereka sebagai makmum masbuk.

Imam bertanggungjawab atas bacaan Al-Fatihah, sama ada dia sempat membaca sebahagian daripadanya atau tidak sempat membacanya sepenuhnya. Makmum tersebut perlu untuk rukuk bersama-sama dengan imam. Jika mereka rukuk serentak dengan imam dalam tahap yang memadai semasa rukuknya, maka mereka dianggap telah menunaikan rakaat tersebut.

2. Situasi kedua

Berlaku apabila seseorang menemui imam dalam keadaan rukuk. Mereka perlu segera melafazkan takbir dan niat, dan setelah berdiri seketika (dalam masa membaca Subhanallah), mereka perlu meneruskan rukuk bersama-sama dengan imam.

Jika mereka berhenti bersama-sama dengan imam semasa rukuk, maka itu dianggap sebagai satu rakaat walaupun mereka tidak membaca surah Al-Fatihah kerana kewajiban membaca Al-Fatihah bagi makmum masbuk ditanggung oleh imam.

3. Situasi ketiga

Berlaku apabila seseorang mempunyai peluang untuk berdiri bersama-sama dengan imam dalam masa yang singkat. Mereka perlu membaca surah Al-Fatihah sebanyak yang mereka mampu, dan kemudian meneruskan solat mengikut imam dalam rukuk, dengan syarat mereka mampu berhenti bersama-sama dengan imam dalam rukuk tersebut.

Sebab-sebab Masbuk

 1. Setiap makmum yang terlambat masuk solat perlu mengikuti langkah-langkah imam dan menambahkan apa-apa yang tertinggal, contohnya jika mereka menyertai imam pada rakaat pertama solat Maghrib, maka mereka perlu menambah dua rakaat lagi selepas imam memberi salam.
 2. Dalam solat Subuh, makmum yang terlewat perlu melakukan Qunut sekali lagi untuk diri mereka sendiri walaupun mereka telah melakukannya bersama imam pada awal solat.
 3. Jika seorang makmum yang terlewat sedang membaca surah dan tiba-tiba imam melakukan rukuk, mereka perlu menghentikan bacaan surah tersebut dan melakukan rukuk bersama imam tanpa menangguhkannya lagi.
 4. Jika imam sedang sujud atau duduk di antara dua sujud, makmum yang terlewat perlu segera melakukan Takbiratul Ihram dan kemudian duduk bersama imam.
  Jika imam sedang dalam posisi rukuk, disyorkan untuk melakukan takbir jika mereka dapat mencapai kedudukan yang selesa dalam rukuk tersebut, dan rakaat itu akan dianggap sah.
 5. Jika seorang makmum sedang dalam proses melakukan takbir dan tiba-tiba imam memberi salam, mereka diarahkan untuk tetap berdiri kerana duduk adalah untuk mengikuti imam. Jika seseorang makmum duduk dengan sengaja mengetahui arahan ini, solat mereka dianggap batal.

Namun, jika seseorang terlupa atau tidak mengetahui, solat tidak akan menjadi batal. Dia wajib segera bangun dan disyorkan untuk melakukan sujud sahwi selepas menamatkan solat tersebut.

Pengertian Makmum Muafik

Mereka yang menunaikan solat berjemaah bersama imam dan sempat menyempurnakan bacaan surah Al-Fatihah semasa dalam tahap qiam bersama imam.

Diampuni sekiranya terlepas mengikut imam sehingga tiga rukun yang penting, iaitu rukuk dan dua sujud.

Adalah penting untuk menyelesaikan bacaan Al-Fatihah jika masih belum selesai hingga sebelum imam menamatkan sujud dan bangun dari sujud kedua.

Jika bacaan masih belum selesai walaupun imam telah menamatkan tahiyyat akhir, maka makmum mempunyai pilihan untuk mufaraqah atau mengikuti imam walaupun rakaat tersebut tidak akan diambil kira. Jika tidak melakukan salah satu pilihan, maka solat tersebut akan dinyatakan batal.

1. Situasi 1 yang bisa berlaku:

Ada seorang makmum yang masih belum sempurna membaca Al-Fatihah ketika imam sudah rukuk. Ini menandakan bahawa makmum itu bersikap tidak ikhlas.

Jadi, apabila keadaan sebegini berlaku, disarankan agar makmum itu melengkapkan bacaan Surah Al-Fatihah sehingga imam selesai sujud dan bangun daripada sujud kedua.

2. Situasi 2 yang mungkin berlaku:

Jika seorang makmum masih belum sempurna (membaca Surah Al-Fatihah) sedangkan imam sudah berdiri atau duduk untuk tahiyat akhir, maka makmum perlu membuat pilihan:

 1. Berpisah dengan niat mufaraqah (berpisah), atau
 2. Terus mengikut perbuatan imam tanpa mengambil kira rakaat yang telah dilakukan.

Jika tidak mengambil tindakan dalam salah satu daripada pilihan ini, maka solat tersebut dianggap tidak sah.

Sebab-sebab Muafik

 1. Sebab kekurangan semulajadi, ada makmum yang lambat membaca.
 2. Ada yang ragu sebelum rukuk, lalu teringat belum membaca Fatihah.
 3. Ada yang terlupa Fatihah sampai imam rukuk, baru teringat belum baca.
 4. Ada yang bermula dengan doa iftitah dan ta’awuz, tapi imam cepat rukuk, belum sempat habis baca Fatihah.
 5. Ada yang sengaja tak baca Fatihah, tunggu imam diam selepas baca, terus rukuk atau imam baca surah pendek, tak sempat habis baca Fatihah.

Tindakan Makmum Ketika Solat Berjemaah

 • Apabila imam dalam rakaat pertama sedang melafazkan surah, makmum perlu segera mengucapkan takbiratul ihram dan kemudian membaca surah Al-Fatihah.
 • Jika imam hampir untuk rukuk, makmum segera mengucapkan takbiratul ihram dan kemudian mengucapkan takbir sebelum rukuk, mengikuti imam tanpa membaca Al-Fatihah.
 • Apabila imam sujud, makmum mengucapkan takbiratul ihram dan kemudian takbir sebelum sujud.
 • Apabila makmum dapat rukuk serentak dengan imam, ini bermakna mereka telah menunaikan rakaat tersebut.

Kaifiat Solat Bagi Makmum Masbuk

Tanpa tergesa-gesa, kita mendekati ibadah dengan ketenangan, menyertainya bersama imam dalam solat. Kita berdiri tegak, hati penuh dengan niat yang tulus, mulai dengan takbiratulihram, dan kemudian mencapai tahap tamakninah, sambil setia mengikuti setiap gerakan imam dengan penuh khidmat.

Kita tidak menyelak dengan memberikan salam bersama-sama imam pada awal solat. Sebaliknya, kita menunggu sehingga imam menyempurnakan salamnya, dan baru kemudian kita berdiri untuk menyempurnakan rakaat yang mungkin kita tertinggal.

Setiap rukun solat kita tunaikan dengan penuh kesungguhan, dari awal hingga akhir, sehingga kita bersalam dengan hati yang tenteram.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membincangkan dua konsep penting dalam solat berjemaah iaitu makmum masbuk yang terlambat membaca Al-Fatihah ketika qiam bersama imam, dan makmum muafik yang sempat menyempurnakan bacaan Al-Fatihah tetapi terlewat sehingga imam rukuk atau berdiri untuk tahiyat akhir.

Kedua-dua keadaan ini menekankan pentingnya perhatian terhadap pergerakan imam dan kesedaran tentang tindakan yang perlu diambil jika tertinggal dalam solat berjemaah, dengan keikhlasan dalam solat, memerhati pergerakan imam dengan teliti, dan menunaikan setiap rukun solat dengan sepenuh kesungguhan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.