√ Kelebihan Sujud Sajadah, Niat dan Tata Cara Pelaksanaan

Sujud Sajadah – Apakah yang dimaksudkan dengan sujud sajadah, dan bagaimana ia berkaitan dengan ayat-ayat Al-Quran yang kita baca?

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan dengan lebih terperinci panduan melakukan sujud sajadah.

Sujud Sajadah

Amalan sujud sajadah juga sering dipanggil sebagai sujud tilawah. Sujud ini adalah satu bentuk sujud yang dilakukan ketika seseorang membaca ayat Sajadah dalam Al-Quran.

Perbuatan ini dilakukan dengan tujuan sebagai lambang penghambaan kita kepada Allah SWT yang Maha Besar.

Dalil Pensyariatan Sujud Ini

Diriwayatkan dalam sebuah hadis daripada Abdullah Bin Umar RA bahawa beliau berkata:

كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى الله عَلَيهِ وَ سَلَّمَ يَقْرَأ عَلَيْنَا السُورَةَ فِيهَا السَجْدَةُ فَيَسْجُدَ وَ نَسْجُد

Maksudnya: “Pada satu ketika, Rasulullah SAW membacakan kepada kami satu surah yang mempunyai ayat Sajdah, maka Baginda SAW pun sujud lalu kami pun ikut sujud juga.” – (Fath al-Bari Syarh Sahih al-Bukhari, 2:556)

Dalam hadis yang lain pula, diriwayatkan daripada Zaid Ibn Thabit RA, bahawa beliau berkata:

قَرَأْتُ عَلَى النَبِيّ وَ النَجْم فَلَم يَسْجُد فِيهَا. وَ فِي رِوَايَةٍ : فَلَمْ يَسْجُدْ منَّا أَحَدٌ

Maksudnya: “Aku (Zaid Ibn Thabit RA) membacakan kepada Rasulullah SAW Surah al-Najm (yang mempunyai ayat sajdah di dalamnya), dan Baginda SAW tidak sujud padanya. Dalam riwayat yang lain pula: Maka kami pun ikut tidak sujud juga.” – (Fath al-Bari Syarh Sahih al-Bukhari, 2:554)

Hukum Pelaksanaannya

Melaksanakan sujud ini adalah sunat muakkad. Ini bermakna, sesiapa yang menjalankan sujud ini akan mendapat ganjaran sunat, sementara mereka yang tidak melakukannya tidak akan dikenakan pahala atau dosa.

Namun, perlu difahami bahawa sunat muakkad adalah dalam kategori sunnah yang sangat digalakkan, berdasarkan tindakan Nabi SAW yang tidak pernah meninggalkannya.

Oleh itu, amat disarankan untuk melakukannya jika tiada halangan.

Walaubagaimanapun, dalam solat berjemaah, sebagai makmum, kita perlu mengikut semua gerakan imam.

Apabila imam melakukan sujud sajadah, maka makmum wajib mengikutinya. Jika imam tidak melakukannya, maka makmum tidak perlu sujud.

Senarai Ayat Dalam Al-Quran Mengandungi Tanda Sajadah

Lambang kubah masjid yang muncul dalam setiap ayat Al-Quran memberi petunjuk bahawa kita disyariatkan untuk melakukan sujud sajadah.

Dalam kitab suci Al-Quran, dijelaskan bahawa terdapat 15 ayat yang memiliki tanda yang disebutkan, antaranya ialah:

 1. Surah Al-A’raaf, ayat 206
 2. Surah Ar-Ra’d, ayat 15
 3. Surah An-Nahl, ayat 50
 4. Surah Al-Isra’, ayat 109
 5. Surah Maryam, ayat 58
 6. Surah Al-Hajj, ayat 18
 7. Surah Al-Hajj, ayat 77
 8. Surah Al-Furqan, ayat 60
 9. Surah An-Naml, ayat 26
 10. Surah As-Sajdah, ayat 15
 11. Surah Saad, ayat 24
 12. Surah Fussilat, ayat 38
 13. Surah An-Najm, ayat 62
 14. Surah Al-Insyiqaq, ayat 21
 15. Surah Al-‘Alaq, ayat 19

Bacaan Sujud Ini

سَجَدَ وَجْهِيَ لِلَّذِي خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ
وَبَصَرَهُ بِحَوْلِهِ وَقُوَّتِهِ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنَ الْخَالِقِينَ

Sajada wajhiya lillazi khalaqahu washawwarahu washaqqa sam’ahu wabasharahu bihawlihi waquwwatihi fatabaarakallahu ahsanul khaliqin

Maksudnya: “Wajahku sujud kepada Tuhan yang menciptakannya dan membentuk rupanya serta mengurniakan pendengaran dan penglihatannya, Maha Suci Allah sebaik-baik Pencipta.”

Cara Pelaksanaannya

Ada dua keadaan di mana sujud ini berlaku, sama ada semasa sembahyang atau di luar waktu sembahyang.

1. Semasa Semarah Semerah

Semasa sembahyang, langkah-langkahnya seperti biasa. Walau bagaimanapun, apabila tiba pada ayat sujud dalam Al-Quran, sujudlah serta-merta dan bacalah doa sujud sajadah.

Selepas membaca, bangun semula dalam keadaan sembahyang tanpa perlu mengangkat tangan. Teruskan dengan bacaan Al-Quran yang terhenti tadi.

2. Di Luar Waktu Sembahyang

Situasi sujud sajadah berlaku di luar waktu sembahyang biasanya ketika seseorang membaca Al-Quran. Apabila sampai pada ayat sujud, angkat tangan dengan takbir dan sujudlah.

Bacalah doa sujud sajadah. Selepas selesai, bangun dari sujud, duduk, dan berikan salam seperti semasa sembahyang.

Kelebihan Sujud Ini

Selain memperoleh pahala yang besar, orang yang melaksanakan sujud ini juga akan merasakan peningkatan dalam ketakwaan mereka sebagai hamba kepada Allah SWT.

Abu Hurairah RA meriwayatkan sebuah hadis yang menyatakan,

“Apabila anak cucu Adam telah membaca ayat sajadah, kemudian dia sujud. maka syaitan itu akan menjauhi sambil menangis, dan berkata, “Sungguh celaka, anak cucu Adam diperintah untuk sujud kemudian dia sujud, maka baginya adalah syurga. Dan aku pun diperintahkan untuk sujud, tetapi aku mengabaikannya, maka bagi ku adalah neraka.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Selain itu, kita juga akan memperoleh kejayaan di dunia dan akhirat sebagaimana firman Allah dalam Surah Al-Hajj, ayat 7:

“Wahai orang-orang yang beriman, rukuklah serta sujudlah kamu dan beribadatlah kepada Tuhan kamu serta kerjakanlah amal-amal kebajikan supaya kamu berjaya (di dunia dan akhirat).”

Kesimpulan

Ringkasan artikel bacadoa.my ini membincangkan tentang sujud ini atau sujud tilawah, yang merupakan sujud yang dilakukan semasa membaca ayat Sajadah dalam Al-Quran. Amalan ini adalah tanda pengabdian kepada Allah yang Maha Besar. Dalil dari hadis menunjukkan pentingnya sujud sajadah dan sunat muakkadnya, yang sangat digalakkan tetapi tidak wajib.

Kelebihan melaksanakan sujud sajadah termasuk memperoleh pahala besar, meningkatkan ketakwaan, dan mendapat kejayaan di dunia dan akhirat. Dalam hadis, disebutkan bahawa syaitan menjauhi orang yang sujud sajadah sambil menangis kerana dia sendiri enggan sujud. Secara keseluruhannya, sujud sajadah adalah amalan yang digalakkan dan memberi banyak kebaikan kepada mereka yang melaksanakannya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.